Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Ako želiš ovaj fol dvorca raditi...ja bih na tvome mjestu radila reform tortu...
s tim što bih mjeru prilagodila izgledu ovoga dvorca... i kupi ove kornete za sladoled imaš i u bojama...il ih ti oboji jestivom bojom... i šlagiraš okolo tortu ...pa možeš dodati i malo šlaga u boji... i kupiti gortovih cvjetića i džižda u merkatoru ima toga povoljno i perlica...i središ je smao tako
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
imaš i ovdje na temi santa moniku ja pravila...ako mi nije naša Iman dala recept... nije loša
a sad ti pošaljem link za jestive slike... 5 KM...i dođe ti poštom...već ženice naše anručivale bez izrade brzo dođu
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.02.2012, 20:18
bananica
4330
koju ces ti sad tortu praviti???
13.02.2012, 20:20
bananica
4330
a sad ti pošaljem link za jestive slike... 5 KM...i dođe ti poštom...već ženice naše anručivale bez izrade brzo dođu
hvala
mislis da ce mi doci najkasnije do nedjelje, ja u ponedjeljak radim, necu imati vremena s tim se zezati, jer mi od 16 do 18h preostaje uredjivanje i postavljanje i sredjivanje
13.02.2012, 20:21
Hanady RR
18727
Nije iman nego idacha idacha -> RE: Torte (5.3.2011 22:54:33)
Hanadyyyyyyyyyyyyyy...
Odlicna je, vidjeces... Santa Monika torta...
Potrebno: 20 jaja 30 kasika secera 500 gr margarina 24 kasike oraha (cca 250 gr) 100 gr pecenih, mljevenih ljesnjaka 150 gr cokolade za kuhanje malo brasna malo nes kafe
Kore: Umutiti 7 bjelanaca, dodati 6 kasika secera i dobro umutiti. Zatim dodati jedno po jedno zjmance (4). Pazljivo umjesati 12 kasika mljevenih oraha i 1 kasiku brasna.. Peci u velikom plehu. Ovo ponoviti jos jednom.. svaku koru presjeci na pola (tako se dobiju 4 kore).
I FIL 6 Zumanaca, 2 cijela jajata i 9 kasika secera kuhati na pari.. u ohladjeno dodati 250 gr margarina. Podijeliti fil na pola. U prvu polovinu dodati 100 gr pecenog, mljevenog ljesnjaka. U drugu polovinu dodati 1kasiku nes kafe, rastopljene u vrucoj vodi
II FIL: 4 cijela jajeta, 9 kasika secera o 150 gr cokolade kuhati na pari. U ohladjeno dodati 250 gr margarina..Fil podijeliti na pola
Postupak filovanja: Pru koru premazati / cokoladnog fina Drugu koru premazati filom od ljesnjaka Trecu koru premazati filom od nes kafe Poklopiti cetvrtom korom..
cijelu koru premazati drugom polovinom cokoladnog fila...
Kada sam radila sa fondantom, nisam premazivala tortu cok filom, nego butter kremom...
prijatno!
a sad ću raditi teodoru po receptu naše dush... samo se planiram kao ustabiliti dva sprata IZVORNA PORUKA: dush
TORTA TEODORA
Sastojci:
Za prvu koru (tamna kora): 8 jaja 8 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 4 kasike prezle 1 kasika kakao-a
Za drugu koru (bijela kora): 5 jaja 5 kasika secera 150g sjeckanih oraha
Za fil: 5 zumanjaca 250g secera u prahu 150g cokolade za kuhanje 3 supene kasike kuhane kafe 250g putera
I KORA Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa. Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora. Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore.
II KORA Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio.
FIL Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe. U hladno dodati umucen puter.
Slaganje: tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
Torta je super za pod fondan. Sa filom se premaze citava torta, da se ne mora dodatno stavljati butter cream.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.02.2012, 20:22
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bananica
a sad ti pošaljem link za jestive slike... 5 KM...i dođe ti poštom...već ženice naše anručivale bez izrade brzo dođu
hvala
mislis da ce mi doci najkasnije do nedjelje, ja u ponedjeljak radim, necu imati vremena s tim se zezati, jer mi od 16 do 18h preostaje uredjivanje i postavljanje i sredjivanje
ovo o dolasku pitaj na chat temi MALU... ako se dobro sjećam za 48 sati njoj je stigla...al porvjeri...sad ću ti link na FB poslati...neki vrag neće porukom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.02.2012, 20:25
bananica
4330
ovo o dolasku pitaj na chat temi MALU...
zakljucana chat tema
13.02.2012, 23:23
Hanady RR
18727
evo banaibce rolata
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
eh nedavno sma pisal recepte za slane rolate...pa sma samim tim sebe i podjetila na iste...evo neki gosti i neki rođendani pa sma ih i prvail...no i fotkala pored toga napravil sam dvije super kombinacije, brze i efektne i nadsve uksune pa da podjelim sa vama...idu praznici može neko iskoriti.
zeleni rolat:
umutiti 5 bjelanaca, pa dok mutimo dodavati 5 žumanaca jedno po jedno, dodati 5 kašika brašna i kašiku čajnu soli. kašikom umutiti 500 gr špinata ( može zamrznuti kupljeni ili ako imate mogućnost svoga domaćeg kao ja i sada blitve...malo je obarite i izrežite sitni).
u pleh iz rerne stavite pek papir, pozljite i stavite smjeru. Pecite tačno 15 minuta na 200 stepeni. Vruću koru prensite na vlažnu slavetu i zarolajte u rolat.
Nadjev: Ozmješajte 250 gr mladog sira, kašiku majoneze i kašiku pavlake, malo posolite i dodajte 3 velike kašike kukuruza iz konzerve i sitno ijseckane 4 kisele krastavoce.
Ovim premažite rolat i umotajte u alu foliju, stavite u frižider da ohladi i stisne...u brzini možete ga staviti 5 minuta u zamrzivač da ga možete lakše rezati.
Narandžasti rolat: umutiti 5 bjelanaca, pa dok mutimo dodavati 5 žumanaca jedno po jedno, dodati 5 kašika brašna i kašiku čajnu soli. kašikom umutiti 3-4 kašike ajvara.
u pleh iz rerne stavite pek papir, pozljite i stavite smjeru. Pecite tačno 15 minuta na 200 stepeni. Vruću koru prensite na vlažnu slavetu i zarolajte u rolat.
Nadjev: Ozmješajte 250 gr mladog sira, kašiku majoneze i kašiku pavlake, malo posolite i dodajte oko 50 gr pureće ili pileće salame isjeckane na kockice i sitno isjeckane 5 kiselih krastavica.
Ovim premažite rolat i umotajte u alu foliju, stavite u frižider da ohladi i stisne...u brzini možete ga staviti 5 minuta u zamrzivač da ga možete lakše rezati.
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.02.2012, 23:25
Hanady RR
18727
a evo bananice još...i rolovana i sa faširanim i pileći itd..
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: palachinken
Ima li neko provjereno ukusan recept za slani rolat, zeleni, crveni, zuti koja god boja :) Gledam po coolinarici, pa ne znam kom receptu da vjerujem
Kora: 0,5 kg špinata 5 jaja 5 kašika bršna so Umutiti bjelanca i dodavati jedno po jedno žumanjce, stalno muteći. Zatim dodavati jednu po jednu kašiku brašn i malo soli. Dodati špinat i sve umutiti drvenom kašikom.Masu izliti u pleh i peći 15 min na 180-200 stepeni! Izvaditi na vlažnu salvetu i urolati! U0,5 kg mladog sira dodati malo soli i malo kima i umutiti,filovati rolat... a inače unutar istog može se doadati i enšeto drugo u fil nop. ko naša mama alma vajkremom koru i malo ostavim da stane, a onda stavljam fil, a fil može da bude po želji, meni se sviđa ovaj malo pavlake, malo majoneze,malo krastavčića isjeckanih, kukuruza i pileća prsa (salama), to promješaim i time filujem, bude dobar.
super recpet i 100% uspješan
a evo i ovi porbani svi...ovaj s akikirijekijem je od naše rokoko savršen SLANI ROLATI iz moje arhive ( svi probani i pravljeni više puta, pogodni za zabave za veliku i malu raju)
e ovaj recept nam je nekada davno rokoko postavila...super je i nevjerovatno ukusan
Mlilijeka staviti da prokuha i u njega sasuti brašno koje smo prije toga pomješali sa 6-7 kašika hladnog mlijeka.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca, so i čvrst snijeg od bjelanaca.Peći na masnom papiru
pečen biskivit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i urolati kao rolat.
Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam.
Rastvoriti rolat pa namazati smesom i zarolati.
Rolat sa špinatom
6 jaja 6 kašika brašna 3 kašike vode 3 kašike mlijeka 1 prašak za pecivo i so po želji ( cca 1 kafena kašika jer špinat se lako presoli pa treba paziti) 500 gr špinata ( ja koristim dvježi koji obarim pa ga sitno isjeckam a može se koristiti ledo zalećeni samo ga odletiti i malo obartiti-ubaciti u ključaju vodu na 4-5 minuta)
Fil: 500 gr mladog sira 1 mala pavlaka 300 gr goveđeg pršuta ( ili ko jede šumka) a jako je ukusno i sa purećim prsima 300 gr kiselih krastavica 1 rendano kuhano jaje
Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg sa kašičicom soli Dodajte žutanjke i dobro izmjepaje. Dodati molijeko i vodu. promješati. Dodati brašno i pračak za pecivo. kad se umuti dobro na laganoj brzini miksera dodati špinta. peći na masnom papiru. kad se stavlja na pečenje voditi računa da pleh bude fino popunjen smjesom...malo lupnuti plehom od radnu površinu da se nebi napravio koji mjehurić. peći na 180 stepeni oko 25 minuta, vrhom čačkalice porbati jeli pečeno...ako je suha jeste ako je vlažna nek s ejoš peče. vruć rolat umotati u oblik rolata papirom na kojem se peklo.
napraviti fil...od svih gore sastojaka, ohlađen rolat namazati pa saviti opet čvrsti i staviti u alu ili plastičnu foliju i osatviti da prenoći preko noći u frižideru.
Rolat sa faširanim mesom 500 gr faširanog mesa 1 glavica crvenog luka so, biber 1 jaje malo prezle 3-4 supene kašike 1 kašika ulja 2 kašike tople vode
6 kuhanih jaja
zamješati faširano meso, izrendati luk crveni, dodati sve sastojke gore navede sem naravno kuhanih jaja. smjesu dobro izmješati i napraviti kuglu koja stoji nekih 1-2 u frižideru.
Kuhana jaja oguliti. smjesu razvaljati u pravougaonik debljine 1cm na aluminiskoj foliji i na njega kroz sredinu staviti kuhana jaja jedno za drugim. saviti rolat u foliji, ubaciti pažljivo u pleh za pečenje...pleh pouljiti i pobrašniti na mestu gdje ćemo spustiti foliju. peći na temperaturi 180 stepeni oko 40-45 minuta...
kad se ispeče izvaditi i čekati da se ohladi, pa skinuti pažljivo foliju i rezati.
Rolatići sa paštetom i maslinama
uzeti jedan hljeb tepsijaš...oguliti mu koru sa svih strana pa onda od hljeba izrezati pažljivo uzdužno pravougaonike ( znači sječemo ga dužinom i od jednog dobijemo 4-5 pravougaonika. uzeti pileću paštetu po izboru, argeta ili čak napraviti domaću od tunjevine i namazati svaki pravouhaonik. masline punjene paprikom unutra poredati krajem desne kraće strane pravougaonika cijelom dužinom.
na komadu folije rolati mali rolatić i staviti da stoji preko noći u frižideru u jako zategnutoj foliji.
Štrudla od piletine
potkuhati tjesto 500 gr brašna 1 germa na vrg kašike praška za pecivo 1 jaje malo soli 1 kašika ulja i potkuhati toplim mlijekom tvrdoće kao za štrudlu
neka stoji jedno 2-3 sata da nadođe
iskuhati batake ( 4 komada) sa soli, biberom, vegeotm i mlao ulja ( ja to stavim u pretis lonac naravno.) iskuhane bateke skinuti sa kostiju na manje komadiće mesa.
kad štrudla nadođe podjeliti tijesto na dva dijela.
razvaljati na pobrašnjenoj površini pa namazati pavlakom i onda staviti piletinu iskomadanu i malo temeljac od iskuhavanja pokapati dužinom štrudle...saviti i peći.
znači dvije štrudle ispadnu od ove mjere.
peći na 250 stepeni oko 40 minuta...kad porumene izvaditi pokapati vodom sa ruke i zamotati u kuhinjekse salevete ili stoljnjake da odmekne.
Rolovana teletina
potrebno je
1,5 kg telećeg mesa bez kostiju ( od plećke ili meso od buta, od rebara na grudima itd.) meso naravno treba biti iz jednog komada. oprati a posoliti, pobieriti o premazati uljem dobro.
saviti u rolat taj komad mesa i uvezati špagom čistom ( ja koristim običnu građevinsku špagu koju prije svek upotrebe operem u vrućoj vodi pazeći naravno da je ne pokidam)
eh sad vezanje tom špagom najteži je dio a evo da opišem polako.... uzmete špagu pa je na polovini stavite na jedan kraj teletine čvrsto svezanui onda idete do kraja rolata unakrst porvlačeći preko rolata...kad dođete do drugog kraja opt čvsto svezati pa se nazad vraćati unakrst da vam špaga bude uvezana kao male baklave. Kad se vratite na početak sa njom cijelom dužinom je preko krajeva prevudite i svežite na sredini rolata jak čvot.
stavite je u pomašćen pekač za meso... u zagrijanu pećnisu na 250 stepeni...u pekaš na poetlu stavite 2-3 filadžana vode... nakon poal sata otvorite pekaš pa pecite još sat vremena stalno je zaljevajući vodom iz pekača. samo kašikom poljevajte odozgo.
ovako spremljena teletina jede se hladna. Može da stoji nekoliko dana i super je za hladno predjelo.
prije nego je koristite nožem prerežite špahu ali vodite računa da je ohladila rolada i smao hladan može s rezati.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.02.2012, 23:56
neki x
704
IZVORNA PORUKA: medic slatki
Brza i lahka Tigar torta
Kora: 5 jaja umutiti sa 8 kašika šećera,zatim dodati 15 kašika brašna i ½ praška za pecivo.
Fil: ½ l mlijeka skuhati sa 2 pudinga od čokolade.Kada se ohladi u to dodati umućeni margarin sa 5-6 kašika šećera te sve izjednačiti sa 100 gr isjeckanih oraha.
Priprema:Koru iskomadati rukama,a zatim pomiješati sa filom.Smjesu istresti na tacnu i oblikovati tortu.
Oblikovanu tortu posuti orasima. Ja stavim i čokoladnu glazuru preko torte zbog ukusa,nekad šlag,sve je stvar ukusa i mašte..
A sto moram koru iskomadati Zbog naziva torte
< Poruku je uredio neki x -- 14.2.2012 0:02:10 >
14.02.2012, 14:09
mala_sa
1353
Ima li ko kakav dobar recept za slane palacinke. Imam palacinaka od sinoc, a ne znam sta bih mogla staviti u nj, pa sve zapeci u rerni??
_____________________________
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
14.02.2012, 14:12
animagical
5604
nemoj se smijati,ali ja volim staviti zdenku cardas,onu ljutu
14.02.2012, 14:18
mala_sa
1353
cuj smijati i ja volim namazati zdenku ali bih sada nesto vise stavila tipa piletina i sl
_____________________________
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
14.02.2012, 14:21
d.dita
299
Imam jedno pitanje za iskusne kuharice! Kada pravite mesne rolade, koje se moraju svezati, kakav kanap koristite i gdje ga kupite? Ja za male roladice koristim čačkalice ali bih da filujem veliki komad mesa pa bi ljepše izgledalo da ga uvežem. Hvala! Recepte napišem kasnije!
14.02.2012, 14:22
animagical
5604
mozes puniti pilecim filetima,kuhanim, na kockice ili trakice i nekim zutim sirom,tipa gouda...meni to bude fino
14.02.2012, 14:43
d.dita
299
Ja palačinke većinom filujem gljivama i bijelom piletinom, pa ih onda pohujem ili ih složim u tepsiju, naribam sira, prelijem pavlakom i zapečem. A možeš staviti šunke, sireva itd, što se zadesi u frižideru!
14.02.2012, 15:10
mala_sa
1353
Hajd nesto cu iskombinovati, nadjoh i kukuruz, pa cu vjerovatno piletinu i kukuruz, malo paradajza i dosta sira
_____________________________
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
14.02.2012, 15:14
lila25
638
Treba mi ideja kako mogu girice pripremiti,a da ih ne przim u ulju da li je neko od vas pripremao tako sto ih je pekao u tepsiji...
14.02.2012, 15:18
ananas_ze
317
nedavno mi se komsinica pohvali da je girice pekla u rerni, ja jos nisam al imam namjeru aBd, a ako ti budes pekla tako, javi iskukstvo
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
14.02.2012, 15:26
Hanady RR
18727
eh ovako ja girice pečem...
operem i ocjedim... pa stavim u jednu tepsiju 2-3 kašike rbašna pa ih poubacujem unutra i promješam...
onda stavim na papir za pečenje girice sve i narežem limuna i stavik nekoliko čehnadi bijelog luka, posolim, i stavim grančicu ružmarina...
i pečem...na 200 stepemni jedno 10 minuta pa smanjim na 150 i pečem još jedno 15 minuta i to ej to...
limun, ruzmarin i luk pobacama...ostalo pojedemo pouljemo maslinovim uljem i isjećenim limunom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
14.02.2012, 15:27
leona81
6373
pa to je to...jer se maslinovo ne treba zagrijavati a najbolje su s maslinovim
_____________________________
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
14.02.2012, 15:32
ananas_ze
317
ineteresantno, samo ih ja ne valjam u brasno nego u prezlu da budu hrskave
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
ovo sam ja jednom slucajno napravila,isto pita od jabuka iz McD.,pa ako ju volite evo kako sam ja pravila
prvo morate napraviti jabuke na ovaj nacin. Oko 1kg jabuka oguliti i isjeckati na ploske,presoti ih dzemfixom i staviti na ringlu,kada jabuke podju kao kuhati sklotini sa vatri i odloziti. Ja sam pravila vise pa sam stavljala tako vruce u tegle,i sada imam za cijelu zimu.
`1 lisnato tijesto malo cimeta 50gr putera 100gr smedjeg secera oraha,badema ili ljesnjaka zavisi sta imate ili volite i ove jabuke sa dzemfixom
Razvaljati lisnato sto tanje,posuti sa jabukama,posuti cimetom i orastastim vocem. presaviti i zatvoriti sa strana da masa ne curi. Ukoliko zelite mozete praviti i male bas kao u McD. Dublju vatrostalnu cetvrtastu posudu namazati puterom,posuti sa pola secera,staviti lisnato,pa druga polovica secera. peci u zagrijanoj pecnici na 200 dok ne bude gotovo9 to cete sami vidjeti kada tijesto porumeni)