IZVORNA PORUKA: malenaa
hehehehehe ba ssam zakomplikovala ha??? ja cula u vrticu da jedu tu patispanju sa cokoladom ili nutelom ili pudingom kako prave veze nemam, ali ipak mislim da je unutra cokolada...nesto ne primjetih da je prelivena :)
a kalupe imam male u raznim oblicima plasticne, korpice su papirne za muffine ili slicno,,,,
:)))
eh ovako....
patišpanja ( za obim tepsije 26 ili 28)
4 jaja umutiš posebno žumanca prvo u drugu zdjelu bjelanca
dodaš u žumućene žumance 12 kašika mlijeka, 12 kašika ulja, 12 kašika šećera o 16 kašika brašna, 1 prašaka za pecivo...imuti dobro pa dodaj one umućene bjelance...
u ovu smjesu po želji možeš dodati pekmeza, džema, nutele, itd po 3-4 kašike i domuti mikesrom...
ali ako ti je žiđe od osnovne smjese dodaoš jo 1 kašiku brašna...
pečeš na 200 stepeni u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta...
provjeri čačkalicom jel gotovo...tako što zabodeš čačkalicu pa je izavdiš ako je suha i na njoj tjesta nema gotovo je....
Eh ovo tijesto sonovno možeš posjeliti i na dva idjela...pa u jedna mješaš kakao ili čokoladu u pragu il kašiku nuele...
pa onda izljevaš u pleh iz obe zdijele da se ono samo ''mješa...pa kad se ispeče bude u dvije boje...
A sad za ove sitne kolačiće...
ima ih više vrsta al evo sad za poečatak...
uzmeš pola kilograma brašna...pa pomješaša sa malo omekašlim 250 gr putera i 250 gr šećera u prahu...u to dodaš jedno žumance i rukama mješaša da dobije tijesto glatko...dodaj mljevenih oraha ili badema ili lješnjaka po želji najače do 100 gr... stim da ako to ubaciš onda dodaj još jedno žumance da napraviš tijesto glatko...na vrh niža stavi sode bikarbone...ovakvo tijesto staviš u frižider jedno 45 minuta ...pa izvadi i razvaljaj i vadi onlike...
redaš u pleh u koji si stavila papir za pečenje
pečeš da samo malo porumene...nemoj da ti prepeku...oko 10-15 minuta na 180 stepeni...
kad ih izvadiš neka ohlade...svaki od njih možep premazati kako želiš...glazurom do čokolade...ili premažeš umućenim belancetom, limunovim sokom i šećerom pa ti je bijela glazura...u bijelo možed odoavati jestive boje pa šarati itd...
mada najdenostavnije umočiš im jednu stranu glazurom čokoladnom...pa možeš posipati i mljevenim orahom il lješnjakom do čokolada nije ihladila...
također možeš samo šećerom u prahu...
eh u te korpice od muffina idu lijepo i kuglice
sad više i njih ima...al evo jedne cool fuul brze
rafaelo bijele kuglice
U 100 gr istopljenog putera dodoaš 200 ml mlijeka...to zakuhaš sa 7-8 kašika gustina...i dodoaš oko 150 gr šećera u prahu...akineš sa vatre i unutiš 150 gr kokosa...
kad ohladi praviš kuglice i valjaš u kokos...
čokoladne brzinke
petit keksa izmelješ oko 200 gr dodaš 3-4 kasike secera u prahu 1 vanilin secer mljevenih ljesnjaka ili oraha oko 100 gr 1 100 ml mlijeka, dodoaš ili 2-3 kašike čokolade u prahu ili 1-2 kašike kako praha...
uvaljaših uh il u čokoladu u prahu il u narendanu šokoladu
a muffine isto ima raznih i raznih , sada moji najaaktualniji su
suhi sastojci u jednoj zdjeli
220 gr brašna
1 prašak
180 gr šećera u prahu
1 vanijin
kakao
u drugoj zdjeli umutiš
1 jaje viljuškom
dodaš 250 ml mlijeka
80 ml ulja
sok do jedne narandže
sve pomješaša i umutiš ...
sipaš do pola pairića za muffine i pečeš na 200 stpeni u zagrijanoj pećnici oko 10-15 minuta
istiopiš 100 gr čokolade za kašikom mlijeka i malo ulja ili kašikom pueta...pa dpreliješ sa kašike svaki muffin malo odozgo
U ovu osnovnu smjesu možeš uvijek nešto dodati...recimo ako nećeš narandžu staviš narecaknu čokoldu...ili neko voće zamrznuto ili sugo voće, grožđice itd...
eto jel dosta za sada
praviš kuglice
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009