cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Recapti,recepti

  
clock-img

24.01.2010, 15:22

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

po sugestiji naše drage milenium evo recepta

LAZANJE SA SIROM

skuham lazanje malo oko 5-6 minuta i procjedim

u jednu tefal šerpu stavim vrhnje za kuhanje i u njag 2-3 kašike pavlake ( posljednji put sam stavila kiselo vrhnje od vindije i super je) kad proključa to oddam gongonzolu onu namjenjenu za topljenje a može i standardna pa izrendam.

naribam 2 vrste sira trapista ( ja stavim podravec dimljeni i livadu standardni9

napravim bešamel sos.

i slažem u tepsiju:
lazanje, pa smjesu iz tefal šerpe pa na to narednade sireve pa opet lazanje pa šerpa pa sir i na kraju lazanje i stavim da se peče, kad bude pred kraj sve prelijem bešamel sosom i još malo pečem.

E sad ja kad pečem na tepsiju odozgo stavim foliju jer moja rerna je malo luda pa da mi ne izgore lazanje akda prelijem bešamel sosom onda foluju nevraćam i ....sve se pojede niko se nežali sem mm.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.01.2010, 15:27

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

evo recept za pilecu salatu, koja je gotova za desetak min.

pilece filete izrezati na malo vece komadice i isprziti ih na maslinovom ulju zajedno sa izrezanim gljivama bukovacama, a sve lagano povegetiti i pobiberiti.
isjeckati crvenu i zelenu papriku na kockice, cherry paradajz na pola, zelenu kristal salatu na tanke rezance, te sastaviti. dodati piletinu i gljive, smedji grah iz konzeve, te kukuruz. sve opet posoliti i zaciniti po zelji (mozete dodati i acheto balsamico, ja ga licno ne volim) i dodati naribani zuti sir. mozete staviti u mikrovalnu na minuticu da se sir "opusti". lagano jelo, a brzo gotovo !


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

24.01.2010, 15:36

clock-img

milenium

pencil-img

6133

magnolija kako ti praviš bešamel?

clock-img

24.01.2010, 15:36

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

IZVORNA PORUKA: milenium

hvala hanadi,probat ću baš sa sirom ,mm obožava sir. magnolia šta je alheto balsamico?



acheto balsamico je nesto slicno sircetu, nisam ga nikad probala, ne volim nista sircetili, a balsamico je puno gusci i tamniji od sirceta. a i skuplji. koristi se dosta kao dressing za salate


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

24.01.2010, 15:38

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

IZVORNA PORUKA: milenium

magnolija kako ti praviš bešamel?




proprzim brasno na maslacu i zalijem vrelim mlijekom. dodam malo vegete i bibera, a u orginalnom receptu ide i muskatni orascic

evo ti ovdje fino objasnjeno
http://www.coolinarika.com/clanak/priprema-besamel-umaka


< Poruku je uredio magnolija_mo -- 24.1.2010 15:39:50 >


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

24.01.2010, 15:40

clock-img

milenium

pencil-img

6133

kolko brašna,kolko maslaca,kolko mlijeka,?jer ja bi volila napravit domaći bešamel,nebih više kupovalauser posted image

clock-img

24.01.2010, 16:41

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

Evo i kako ja pravim LAZANJE, stvarno budu extra.

Potrebno vam je 500 grama lazanja, 1 glavica luka, 400 g sampinjona, 2 kasike fanta za lazanje, origano, so, vegeta, timjan, besamel sos 500ml (ili jedna supa od gljiva razmucena sa 500ml vode), 300 g livade ili mizzo sira, 4 dl paradajz sosa (ja koristim barilu).

Isprziti luk, dodati meso, zatim gljive i zaciniti na kraju. Dodati paradajz sos, prziti na laganoj vatri dok voda ne ispari.
Sir izrendati, izmjeriti lazanje po tepsiji (4 reda ja pravim). Tepsiju malo pouljiti, a u jednu serpu staviti vodu i ulje, voda neka stalno vri i pripremiti tacnu za cijedjenje kora. Skuhati lazanje po par sekundi, poredati prvu koru, rernu zagrijati, a polovinu besamel sosa ostaviti za preliti preko zadnje kore.
Na prvu koru staviti najtanji sloj fila, a ja redam prvo besamel, pa fil s mesom, pa mrvicu besamela opet i na kraju rendani sir.
Na zadnju koru rasporediti sav besamel i sav sir i peci dok se sir ne istopi. Oko 15-20 minuta.


A ja cu danas probati da ih ne kuham ono po par sekundi, pa cu ih peci malo duze. Inace do sad sam uvijek kuhala, ma budu glava boli. user posted image


clock-img

24.01.2010, 18:44

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

Evo kako su izgledale danas, pravila sam manje, samo za nas dvoje. user posted image

user posted image

user posted image


clock-img

25.01.2010, 00:36

clock-img

aidicaa

pencil-img

1008

Evo i od mene jedan recept za LAZANJE:
Potrebno vam je:
500gr lazanja, 1kg mlevenog mesa, jedna konzerva paradaj sosa, 300gr sampinjona, 1 veca sargarepa, 2 glavice crnog luka, so, vegeta, biber, 50gr margarina, i 1l mleka, 2 kasike brasna.
Proprziti na masnocu izrendanu sargarepu i seckani luk, onda dodati zacine, mleveno meso, sampinjone, paradaj sos. Sve lepo proprziti jedno 15 min.
         Sos: Na tihoj vatri staviti 2 kasike brasna, i 50gr margarina i to mesati brzo da se sjedini. A onda dodavati po malo mleka(ne ceo litar odjednom), nego dodavati po malo mleka i istovremeno mesati dok ne zgusne(ali ne previse) Na kraju dodati malo bibera i malo trapista.
Redjati lazanje i filovati sa sosom od mlevenog mesa, a onda na kraju preko lazanja izruciti sos od mleka. Na kraju trapist sir .
Peci 25-30 min na T od 250C.
Prijatno!!
P.S. Lazanje su bas ukusne user posted image



< Poruku je uredio aida/ammo -- 25.1.2010 0:39:52 >


_____________________________

*** 11.01.2013. u 11:47h Rodilo se nase Sunasce ***
14.05.2016. pozitivan test***

clock-img

25.01.2010, 17:02

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

IZVORNA PORUKA: magnolija_mo

IZVORNA PORUKA: milenium

magnolija kako ti praviš bešamel?




proprzim brasno na maslacu i zalijem vrelim mlijekom. dodam malo vegete i bibera, a u orginalnom receptu ide i muskatni orascic



Ja kad pravim besamel poprzim isto brasno na maslacu i zalijem mlijekom, ali ja u to dodam i dva parmezana i bas dobiju neki fin smekuser posted image user posted image

< Poruku je uredio sporty mamaa -- 25.1.2010 17:03:07 >

clock-img

25.01.2010, 19:35

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

e ivana samo da javim ja sam jutros za doručak pravila uštipke i u odnosu na recept ja sam dodala malo jače brašna. A nisma iih vadila viljuškom nego kašikom vadila tjesto pa u sredinu stavim hrenovku i tako pržila...bili su mnjac amnjac i sve se pojelo.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

25.01.2010, 19:40

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

evo jedan jednostavan recept a super je ukusno:

Zelene tagliatelle u kremastom umaku

Sastojci
250 g Zelenih tagliatella (široki rezanci)
300 g pilećih prsa
250 g svježih šampinjona
150 g smrznutog graška
1 vrećica Fini mini instant krem juhe od piletine(ili graška)
1 vrhnje za kuhanje
1 mala glavica luka
Vegeta
papar
bosiljak

Priprema

Luk nasjeckajte na sitno, te popržite.Narežite piletinu na kockice te dodajte na poprženi luk.
Dinstajte sve skupa cca 10-tak minuta dok piletina ne bude gotova.
Na to dodajte na kockice izrezane šampinjone(prethodno oprane i očišćene).
Na to dodajte smrznuti grašak,te ostavite cca 5 min. da se sve prokrčka.
U međuvremenu u slanu kipuću vodu stavite kuhati tagliatelle po uputama na pakiranju.
Kad je umak skoro gotov(gljive i grašak su omekšali),razmuitite u šalicu sa 1 dcl vode instant Fini mini juhu,
promiješajte,dodajte u umak sa šampinjonima i gljivama.
Sve promiješajte,te dodajte vrhnje za kuhanje i začine(vegetu,papar,bosiljak).
Promiješajte i ostavite na laganoj vatri još 2-3 min.
U međuvremenu iscijedite skuhanu tjesteninu,te ocijeđenu dodajte u umak.
Sve dobro promiješajte,i to je to!

Posluživanje
Ovo jelo je jako jednostavno i brzo za pripremiti,a ako želite samo vegetarijansku verziju
umjesto mesa stavite na sitno narezane sojine medaljone.Jelo poslužite vruće sa malo parmezana po vrhu.

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

25.01.2010, 19:42

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

i riza na japanski nacin- moja omiljena:

Stavis solju rize i solju vode da prokuha. (za mene i muza stavim duplu mjeru).
Mozes dodati 2-3 kapi ulja. Kad baci prvi kljuc, temperaturu smanjiti i poklopiti.
Tako kuhati 15-ak minuta. NE MIJESATI. Kad je skuhana, ostaviti jos 10-15 min poklopljenu.
Ja je poslije dodam u proprzeno povrce (luk, mrkvu, grasak, kukuruz),
dodam vec proprzeno pilece meso(file) i soja sos.
Vrlo jednostavno a tako ukusno!!! Probajte!

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

26.01.2010, 00:39

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

EH evo jedna moja

PILEĆA SALATA
2 komada pilećih fileta skuhati u malo vode i kap ulja pa izrezati na kockice. U to narezati 2 kisela krsatvac i 3 kuhana jajeta. Skuhati makarona oko 250 gr i ohlađene sa ovim umješati, dodati 100 grama smeđeg graha iz konzerve i 100 grama kukuruza šećerca iz konzerve. na sve to dodati 4 velike kapike majoneze i 4 kašike kiselog vrhnja ( ili pavlake) malo bibera i soli i na vrh kašike aleve paprike, promješati i ohladiti i PRIJATNO.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

26.01.2010, 00:43

clock-img

milenium

pencil-img

6133

učiteljice 75 a trebaš li još na kraju malo popržit kad dodaš sos?da sos nebi bio kiseo?

clock-img

26.01.2010, 00:44

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ja mislim da nema potrebe...meni malo soja sosa nikad nije problema kao dresing. ja sutra ovu njenu rižu pravim. garant jedva čekam ručak.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

26.01.2010, 00:45

clock-img

teacher75

pencil-img

5394


IZVORNA PORUKA: milenium

učiteljice 75 a trebaš li još na kraju malo popržit kad dodaš sos?da sos nebi bio kiseo?


ja ne przim, dodam samo soja sos, nije kiseo, on je slatkast, ja mu bas volim ukus

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

26.01.2010, 01:18

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

samo za milenium

user posted image Punjeno pile Namirnice: user posted image 1 pile
user posted image sol Nadjev: user posted image 3 žlice ulja
user posted image 2 dag luka
user posted image pileća jetra
user posted image 3 ploške kruha
user posted image 1-2 dl mlijeka
user posted image peršinovo lišće
user posted image sol
user posted image papar
user posted image ulje ili mast za pečenje Priprema i zamrzavanje:
Očišćenom i opranom piletu odrežite vrat i nasolite ga izvan i iznutra. Prstom odvojite kožu od mesa. Počnite kod vrata, zatim je odvojite od bijelog mesa, bataka i hrpta. Ako je pile veće, poslužite se drškom kuhače. Nadjevajte žlicom, a nadjev pažljivo i ravnomjerno rasporedite ispod kože po cijelom piletu. Kada potrošite sav nadjev, otvore pričvrstite tankim drvcima. U tepsiju s masnoćom stavite pile i pecite ga u pećnici na umjerenoj temp. (200 C=473 K) oko 2 sata. Za vrijeme pečenja pile polijevajte, a u tepsiju svaki put ulijte nekoliko žlica tople vode. Pečeno pile ohladite i stavite u vrećicu, zapakirajte i zamrznite. Umak od pečenja stavite u čašu od jogurta i također zamrznite. Nadjev:
Kruh izrežite na sitne kocke, prelijte ga hladnim mlijekom i ostavite da se namoči. U međuvremenu sitno nasjeckajte luk, jetrica i peršin. Na vrućem ulju kratko propržite luk i jetrica pa vruće prelijte preko ocijeđenog kruha, dodajte jaja, usitnjeni peršin, sol i papar, te sve dobro izmiješajte.
Odmrzavanaje i dogotovljavanje:
Zamrznuto pile izvadite iz vrećice i ostavite u posudi na sobnoj temp. Oko 2-3 sata. Zatim ga prelijte odmrznutim umakom i stavite u toplu pećnicu na 200 C=473 K da se dobro zagrije. Po potrebi dolijte još malo tople vode. Poslužite s pečenim krumpirom i salatom.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

27.01.2010, 00:32

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Dajte neki recept za telece ili svinjske kotlete u saftu... Uvijek ih pecem pa mi dosadilo???user posted image user posted image



teleće kotlete sa vrganjima

potrebno:
teleći kotleti
sušene gljive - vrganji
goveđa pečenica ili stelja
luk
vino
sol
feferoni
ulje
brašno
Vegeta
biber

Sušene vrganje namočimo u toploj vodi 15-20 minuta. Teleće kotlete potučemo, posolimo, pobibreiš, povegetimo i popržimo na vrućem ulju. Dodamo sitno sjeckani luk, pečenicu, namočene vrganje i crno vino.

napraviš temeljac od kostiju telećih i time zaliješ. Po potrebi  zgusneš sa gustinom ili vrhnjem za kuhanje. ja ovo pravim sa njokama a može i samo a sa domaćim hljebom ide fantastično.

ovo nije sa saftom al sam nedavno pravila..da psre poližeš

Zapečeni teleći kotlet sa povrćem Potrebno: teleći kotlet
crveni luk
rajčica
brokula
pršut ( goveđi)
sir masni - Gauda
maslac
mrkva
artičoka konzerv.
sol, papar, peršinov list, kopar 80 dkg
10 dkg
10 dkg
15 dkg
8 dkg
8 dkg
5 dkg
10 dkg
15 dkg
prema ukusu Priprema: Teleće kotlete isjecite, posolite i naglo ispecite na maslacu. Luk i rajčicu narežite na veće ploške, izvadite kotlete i na masnoći od pečenja kratko ispecite luk, rajčicu, mrkvu i pršut. Kotlete složite u odgovarajuću vatrostalnu posudu, na svaki kotlet stavite povrće i pršut, te na kraju prekrijte ploškama masnog sira. Kratko zapecite u pećnici na temperaturi od 180°C. Servirajte toplo.
Dobar tek!




< Poruku je uredio Hanady -- 27.1.2010 0:34:41 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

27.01.2010, 00:35

clock-img

milenium

pencil-img

6133

kako ti se sviđa ovo:
Punjeni svinjski kotleti

1kg svinj.kotleta
5dg sira ementalera
5dg šunke
2jaja
1žlica kis.vrhnja
1dl bjelog vina
sol,biber,vegeta
brašno i mrvice
ulje za prženje

ovako spremaš:
meso izrežite na deblje odreske i zarežite sa strane svaki do kosti tako da liči na džep(tu rupu ćete punitiuser posted image )
odreske natrljaj solju,biberom i vegetom sa svih strana pa ih ostavi tako oko20 min.
šunku izreži na kockice a sir izrendaj.
sve to izmješaj s 1žlicom vrhnja i tim nadjevom puni kotlete.
otvor pričvrstite čačkalicom.
kotlete uvaljajte u brašno pomješano s malo mrvica,umočite u razmućena jaja i stavljaj na vruće ulje dok ne porumene sa svih strana.kad su gotovi izvadite iz ulja u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju.
vino razrii s malo vodei izlij ispod kotleta,pokrij i stavi u ugrijanu pećnicu na 180 .ostavite ih u vrućoj pećnici oko po sata.
prije posluživanja izvadi čačkaliceuser posted image i posluži uz neku salatu.user posted image

ma ko u restoranu a muž će ti bit oduševljen.user posted image user posted image

clock-img

27.01.2010, 12:33

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

zene drage daj mi recite koliko dugo smije ostati otvorena konzerva sampinjona, ja otvorila prije dva dana i sad hocu pravit lazanje pa mi treba savjet?? inace u vodi su plesae help brzo... umak bolonjese cekauser posted image user posted image user posted image

clock-img

27.01.2010, 12:38

clock-img

kovrdjava

pencil-img

303

Ako su ti stajale u frižideru možeš koristiti,pomiriši i malo probaj vidjet ćeš po okusu i mirisu jesu li pokvarene..

_____________________________

Koja ostane,zlata vrijedi...

clock-img

27.01.2010, 21:21

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: noaa


IZVORNA PORUKA: Mya_81

Večeras je Ana u svojoj emisiji na HRT-u pravila neke taaaaaaaakooooo dobre kolačiće tako da sutra moram gledati reprizu i zapisati sve....stvarno mi djeluju savršeni...njam, njam....


Mya zapisi pliz ja necu stici jer moram kod cika zubeuser posted image user posted image samo sto se ja nebi sekala sa kalupicima ja bi napravila u kalupu za tortu.



evo drage moje POKLON

Male pite od karamela i čokolade

(za oko 24 pite)

Za tijesto:
125g maslaca
100g šećera u prahu
1 žumanjak
180g glatkog brašna
30g kakaa u prahu

Za karamel:
100ml vode
400g šećera
125g maslaca
125ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:
125ml slatkog vrhnja
100g čokolade sa 70% kakaa


Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane pjenast. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka i taj žumanjak dodati smjesi.
Pomiješati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smjesu. Sve izmiješati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da se stisne.

Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac. (Mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan.) Zatim dodati slatko vrhnje i malo milerama.

U međuvremenu započnite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu nasjeckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog vrhnja. Staviti slatko vrhnje da se zagrije i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promiješati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko tijesto.

Razvaljati tijesto na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći na 10ak min 165C i paziti da se ne prepeče.

Izvaditi tijesto iz kalupa. Preliti žlicom karamela, a kad se malo stisne, preliti i žlicom kreme od čokolade. Posipati sa malo soli. (Cvijet soli.)


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

27.01.2010, 21:31

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

Probajte i ovo isprobano dobrouser posted image user posted image
Tartatan user posted image    o 


    Priprema: 20 minTežina: Ocena:  


  • user posted image
  • user posted image
  • Malo Pariza i u Vašem domu. Ukusna i sočna pita od jabuka, sa dodatkom smeđeg šećera, od sad bi trebalo da Vam bude nezaobilazna nedeljna poslastica.
    Sastojci za 4 osobe 50 gmaslaca1 komsmrznutog lisnatog testa1 kgjabuke300 gsmedjeg šećera
    Maslacem premažite manju tepsiju ili vatrostalnu posudu.

    user posted image

    Pospite brašno u tankom sloju na radnu površinu pa razvijte lisnato testo na veličinu tepsije.

    user posted image

    Rasporedite smeđi šećer po tepsiji.

    user posted image

    Oljuštite jabuke.

    user posted image

    Pri kupovini birajte jabuke slične veličine.

    Isecite jabuke na kriške.

    user posted image

    Gusto rasporedite narezane jabuke po tepsiji.

    user posted image

    Prekrijte jabuke testom, stavite u rernu zagrejanu na 200°C i pecite oko 15 minuta.

    user posted image

    Dekoracija

    Tartatan možete ukrasiti šlagom ili posuti cimetom.

    Prijatno!

    < Poruku je uredio sporty mamaa -- 27.1.2010 21:33:31 >

    clock-img

    27.01.2010, 21:35

    clock-img

    anidla

    pencil-img

    3683

    ena23 user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  

    ma ja bih sve za svoju guzu, i prala al bome i jela user posted image user posted image user posted image user posted image


    _____________________________

    You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

    09.11.2009 :) Noa



    07.01. prohodali :)