IZVORNA PORUKA: juni
Mahune ili mohune pravim ovako:
u zimskom periodu kupim Ledo mohune, bilo zute ili zelene.
Na maslacu i ulju poprzim glavicu luka i na to stavim mohune te ih zalijem vodom. Krckaju se jedno 15 minuta, dodam sol, vegetu i zatim ih pospem rizom (jedna saka) i dodam jos vode po potrebi, i ne mjesam kako bi riza ostala na povrsini da se ne zaljepi. Kad je riza gotova gotove su i mohune koje se na kraju pospu sjeckanim majdonosom odnosno persunom.
i ja ovako pravim mohune nekad, s rizom, ali su mi draze bez rize, samo s krompirom :)
ja izdinstam luk i mrkvu, dodam meso i mohune, i to izdinstam zalijem vodom.
jeste li znale da se sve brze skuha ako je neslano, ako ne dodajete so ili vegetu ? ja sam to cula, tako da obicno stavim samo reda radi malo bibera i soli ili vegete radi mesa, i tako kuham, tek kad je pred kraj zacinim kako treba :)
u mohune dodam vrlo malo paradajz pirea i malo crvene slatke paprike.
a najdraza mi je mohuna tresnja mmmmm
i da, krompir stavim pred kraj da se skuha, mohune ne zaprzajem, vec samo koji krompiric izgnjecim i bude gust saft
< Poruku je uredio magnolija_mo -- 9.1.2010 23:15:00 >
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!