IZVORNA PORUKA: š t a
ej bosanke dajte neki dobar i precizan recept za hurmašice, (nemojte samo ono otprilike brašna i fildžan šećera) u gramima pliz ja sam smotana bez vage neznam nišrta napravit. Hvala unaprijed!!!
e evo mog provjerenog recepta...ovaj mi nikada ne fula...pravim ovako već godinama nasljeđen od tetke vrsne kuharice
potrebo za tijestoo:
250 gr putera
1-2 žumanceta ( zavisi od veličine jajte)
2 dl jogurta
300-400 gr brašna ( zavisi kad mjesiš kako ide za rukom)
agda:
500 gr šećera
0,75 l vode ( da prekrije šećer 1 prst otprilike)
jedan štapić nvanilije ( a i bez njega se može)
sok od 1 limuna
1 limun na kolitove izrezan
e sad
dobro mikserom izradiš puter, pjenasto, pa dpdaš jogurt i opet mješaš dobro
onda dodati žumance i brašno i rukom zamjesiti tjesto
od tjesat oblikuješ valjke male i onda samo pritisneš na rende sa one starne bockaste...slažeš u uljem podmazan pleh.
pečeš na temperaturi od 180 stepeni nekih sat vremena s tim da vodiš računa da kada porumene vadiš...neznam kakav ti je pećnica...jer ako ih prepečeš...neće popiti agdu.
e agda.
u šerpu staviš šećer vodu i isjećen limunov sok i izrezane kriške limuna te vaniliju ako želiš...kuhaš tako da kad prokuha mješaša da se sve istopi sav šećer ali nemoj prekuhat da bude gusta puno.
e sad ovo skuhaj dok se hurmašice peku pa ih onda vruće zalih ohlađenom agdom...znači jedno vruće drugo hladno...možeš i obrnuto.
treba im jedno 2 sata da fino popiju agdu i nadođu da budu dobre za jesti
ja nekada stavim unutar hurmašice mljevenih oraga ili jedna komad jezgre a nekada i malo kokosa...zavisi kako mi ko voli...eto to je to...prijatno
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009