cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

12.06.2010, 09:16

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

Buba meni se čini da bi ovaj recept sa krumpirom bio još bolji nego sa tikvicama.Tikvice puste dosta vode i šniceli upiju puno ulja, baš ću probat napravit ovako kako si napisala.

_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

12.06.2010, 09:17

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Ivana znas li ti recept pohovani tikvica ili punjeni?

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

12.06.2010, 09:27

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

Smjesu za pohane tikvice ti radim isto kao i za meso.Izmutim 1ili 2 jaja (ovisi koliko tikvica želiš pohovat),dodam brašno,sol i mlijeko.Sve to dobro promiješaš da se sjedini u jednoličnu smjesu( ja volim da je malo gušča ) i u nju stavljaš tikvice narezane na kolutove, pohuješ, kad dobiju zlatnu boju vadiš ih na papir da upije višak ulja i to je to.

Sad ću ti napisat recept i za punjene tikvice, njega ne znam napamet pa ću ga prepisat iz kuharice.





_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

12.06.2010, 09:36

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

PUNJENE TIKVICE

30 dag mljevenog mesa
1 crveni luk
peršin sitno narezani
sol,vegeta,papar
3 žlice riže napola skuhane
3 tikvice
1 jaje
10 dag naribanog trapista
10 dag kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja
ulje

1. Tikvice narezati po dužini i izdubit im sredinu, malo ih posoliti.
2. Na ulju zapržiti crveni luk, meso. Kad se malo udinsta dodati sredinu koja se izvadila iz tikvica.
3. Nakon par minuti doda se napola skuhana riža, posoli se i popapri.
4. Kad se makne sa vatre i malo se ohladi doda se jaje,
5. Tikvice se poredaju u vatrostalnu zdjelu (nauljenu),malo se premažu uljem i napune smjesom od mesa.Peku se 30 min. na 200 stupnjeva.
6. Kad se izvade iz pećnice preliju se slatkim vrhnjem. Sa smjesom kiselog vrhnja i naribanog sira se namaže svaka tikvica i vrate se u pećnicu da se zapeku još 10-ak minuti.


< Poruku je uredio ivana st -- 12.6.2010 9:47:13 >


_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

12.06.2010, 09:46

clock-img

moja barbika

pencil-img

333

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Ivana znas li ti recept pohovani tikvica ili punjeni?


Ilhana ako nije problem evo jesdan lijep recept od mene
         Punjene tikvice
-3 tikvice
-300gr.mljevenog mesa
-1glavica crvenog luka
-3 kasike rize(njih napola skuhaj na vegeti i malo bibera)
-1 jaje
-100gr. pavlake
-100gr.sira trapista
--PRIPREMA:
Tikvice oprati i posusiti,zatim prepoloviti po duzini i izdubiti sredinu,posoliti i pustiti da malo odstoje.U medjuvremenu isprziti sjeckani luk sa mljevenim mesom,u to dodati isjeckanu sredinu tikvice i dinstati dok sva voda ne ispari.Na kraju dodati napola skuhanu rizu.Zaciniti smjesu vegetom i biberom.Kad se smjesa malo ohladi dodati umuceno jaje i izmjesati.Tikvice redati u nauljenu tepsiju.U svaku tikvicu ubaciti malo maslaca pa ih puniti.Tepsiju prekriti aluminijskom folijom i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni i peci pola sata.Kada su gotove preliti vrhnjem za kuhanje.Preko toga prelijemo izrendani trapist koji cemo pomjesati sa pavlakom i staviti preko tikvica.Zatim vratiti u pecnicu jos 15.minuta bez folije.Meni lijepa dekoracija sa persunom.

clock-img

12.06.2010, 09:55

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

I dakako nije slatko vrhnje ono za kolače već za kuhanj! Da ne bi bilo zabune user posted image .

_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

12.06.2010, 10:01

clock-img

moja barbika

pencil-img

333

Evo od mene jedan GRATIS!
Napraviti rijetko tijesto od brasna,vode,soli i jednog jajeta,kod nas se kaze uljevak.Ispeci u rerni da bude tanko-Kad se tijesto ispece izrezemo ga u sitne kockice.U medjuvremenu isprziti glavicu luka i 300gr.mljevenog mesa,dodati dosta paradajsosa,povegetiti i pobiberiti.Izrezano tijesto stavimo u veliki tanjir i preko smjesa.Veoma jednostavno a lijepo

clock-img

12.06.2010, 10:53

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

Ilha, ja se napenalila da pišem...e, evo pravila sam identično kao ivana, samo sam ja umjesto vrhnja koristila-bešamel sos..i ne da je ukusno..nego je fantastično...samo ti je moj savjet da računaš s tim da se mlade tikvice za5 min skuhaju...ispeku, pa da ti se ne raspadnu..ko mojeuser posted image ..
ja sam u smjesu dodala i sjeckanu na kockice crvenu papriku...ma super je ukusno

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

12.06.2010, 14:41

clock-img

nikita

pencil-img

1945

za te brodice od tikvica umjesto mljevenog mesa mozete koristiti i sampinjone

_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

clock-img

17.06.2010, 10:55

clock-img

š t a

pencil-img

524

ej bosanke dajte neki dobar i precizan recept za hurmašice, (nemojte samo ono otprilike brašna i fildžan šećera) u gramima pliz ja sam smotana bez vage neznam nišrta napravit. Hvala unaprijed!!!

_____________________________

I Bog da ptici da nebom leti...
i skoljki da biser stvori...
a majci podari djecu da radja...
njen let beskrajima,
njene bisere oko srca..!
02.07.2010.

clock-img

17.06.2010, 12:10

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: š t a

ej bosanke dajte neki dobar i precizan recept za hurmašice, (nemojte samo ono otprilike brašna i fildžan šećera) u gramima pliz ja sam smotana bez vage neznam nišrta napravit. Hvala unaprijed!!!


e evo mog provjerenog recepta...ovaj mi nikada ne fula...pravim ovako već godinama nasljeđen od tetke vrsne kuharice

potrebo za tijestoo:
250 gr putera
1-2 žumanceta ( zavisi od veličine jajte)
2 dl jogurta
300-400 gr brašna ( zavisi kad mjesiš kako ide za rukom)

agda:
500 gr šećera
0,75 l vode ( da prekrije šećer 1 prst otprilike)
jedan štapić nvanilije ( a i bez njega se može)
sok od 1 limuna
1 limun na kolitove izrezan

e sad
dobro mikserom izradiš puter, pjenasto, pa dpdaš jogurt i opet mješaš dobro
onda dodati žumance i brašno i rukom zamjesiti tjesto
od tjesat oblikuješ valjke male i onda samo pritisneš na rende sa one starne bockaste...slažeš u uljem podmazan pleh.
pečeš na temperaturi od 180 stepeni nekih sat vremena s tim da vodiš računa da kada porumene vadiš...neznam kakav ti je pećnica...jer ako ih prepečeš...neće popiti agdu.

e agda.
u šerpu staviš šećer vodu i isjećen limunov sok i izrezane kriške limuna te vaniliju ako želiš...kuhaš tako da kad prokuha mješaša da se sve istopi sav šećer ali nemoj prekuhat da bude gusta puno.

e sad ovo skuhaj dok se hurmašice peku pa ih onda vruće zalih ohlađenom agdom...znači jedno vruće drugo hladno...možeš i obrnuto.
treba im jedno 2 sata da fino popiju agdu i nadođu da budu dobre za jesti

ja nekada stavim unutar hurmašice mljevenih oraga ili jedna komad jezgre a nekada i malo kokosa...zavisi kako mi ko voli...eto to je to...prijatnouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.06.2010, 20:20

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Sinoc sam od jedne nase seke dobila super ideju za veceru koju sam upravo pripremila.A kad se gosti najave ideja je tek tad super hehehe.....
Potrebni sastojci:
Makaroni,jaja,krastavci,paradajz,mladi luk(ako ima),mrkva,pavlaka,so.

Stavite makarone da se kuhaju.U drugu posudu stavite jaja da se kuhaju.Mrkvu narendajte,
ostalo povrce isjeckajte.Skuhana jaja izrezite,a skuhane makarone ocijedite i dodajte im pavlaku.Sve skupa sjedinite i posolite po volji.
Kolicinu sastojaka nisam pisala,jer ovisi o velicini vase porodice.


Npr:na 250 gr makarona ja sam stavila 3 jaja,2 krastavca,2 paradajza,jednu vecu mrkvu,malo luka i 2 kasike pavlake.

Cure moje,preukusno je,a i brzo gotovo.

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

18.06.2010, 18:46

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

cure, ja sam danas pravila ručak sa mladim sirom (domaće, vlastite proizvodnje)...nije zbog cijene, niti povjerenja, jednostavno greškom jedna stare nane ja sam imala trovanje mladim sirom, pa volim više da ga ja umijesim...
prejednostavno je:
mlijeko prokuhati, kad "baci prvi ključ" dodavati polako jogurt i miješati dok ne uočite zgrušane mrvice sira-tad je dovoljno, odmah ga procijedite i imate-mladi sir i SIRUTKU (to je ona voda koju ste iscijedile)
sirutka je dobra za podmlađivanje jetre i mm to popije u cugu
umjesto jogurta ja sam znala i limun iscijediti i dobijem isto
Ja kao da sam otkrila Ameriku, al' eto, ko nije znao, super je kad fali mladi sir, a mrsko ti do prodavnice

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

18.06.2010, 22:31

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

acudesa...

kada već ne uzimas sir ponuđeni onda napravi pravi sa Majom...kupis u poljopremi...i imas za vise kg sira da napravis...
ja sam imala tetu kod koje sam kupovala godinama ali na žalost ona se time vise ne bavi...
nasla sam na tržnici čovjeka ali nije to bio taj mladi sir...
i posto uzimam domaće mlijeko inače...fino počnem da pravim ja svakog vikenda, nekada svakog drugog napravim 2-3 kg mladog sira za djecu...em je svijež...em je ukusan...em je pravi pravcati.user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.06.2010, 10:20

clock-img

kanita25

pencil-img

1042

e drage forumasice dajte ovoj dosadnoj user posted image  dobar recept za sladoled..user posted image user posted image user posted image
vise mi se ne jede kupovni a i djevojcica bi malo da rucki pa me strah da joj dajem onaj kupovni..user posted image  a nisam nikad pravila...user posted image
hvala unaprijed

_____________________________

23.05.2008.-mama poljubila svoju djevojčicu
21.07.2010.-i svog malenog bumbarka

clock-img

19.06.2010, 12:03

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

ja sam neki dan pravila od zrnastog voca kao jagode kupine i tako to... meni se svidja jer ja vise volim kad je frisko nego kad ima puno vrhnje u njemu kao ovi svedski sladoledi...

imas ovdje recept

a sad cu vidjeti mogu li naci recept sto moja strina pravi, njen sladoled je bolji i od kupovnog...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

19.06.2010, 17:58

clock-img

DM

pencil-img

2408

e drage forumasice dajte ovoj dosadnoj user posted image dobar recept za sladoled..user posted image


Valjda nisam zakasnila sa receptom:
5 jaja
10 kašika šećera
2-3 šlaga
1 pavlaka
Umutiti bjelanca sa 5 kaš. šeć. i posebno žumanjca sa 5 kaš. šećera i sjediniti kašikom!
Umutiti šlag-ove i dodati pavlaku i sve sastaviti! Dodati aromu po želji(možeš uzeti različite šlag kreme-čokolada, jagoda, vanilija i odmah imaš različite sladolede) i zamrznuti!
Ovo je originalna verzija koju sam ja malo izmjenila i izgleda ovako:
5 bjelanjaka
5 žumanjaka umutiti sa 5  kašika šećera i sjediniti sa bjelancima!
Umutiti vrhnje za šlag i dodati prvoj smjesi! QArome po želji(izmiksane jagode, mljeveni orasi,kesica ness kafe, izmiksana banana, čokolada u prahu...


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

19.06.2010, 18:22

clock-img

mube

pencil-img

172

evo ja cu bit slobodna pa napistai jedan jako ukusan recept za hurmasice koje se tope u ustimauser posted image  
U jednu plasticnu posudu stavis jednu casu ulja,pola omeksanog malsca,pola omeksanog margarina i mikserom lagano mjesas da se ujedine sastojci,dodajes 5 kasika secera pola male pavlake i jedno jaje,nastavljas mjesati i zatim dodajes brasno po potrebi i prasak za pecivo(ne cijeli nego malo manje od pola) brasna dodajes dok neosjetis pod prstima da je tijesto glatko i elasticno...u to mozes dodati oraha ili kokosa sta preferiras.oblikujes hurmasice i redas u namascen pleh ili tepsiju peces na 200 stepeni max pola sata a mozda i manje,vidjeces kad blago porumene.....e sad agdu napravis sa secerom i vodom,treba da se dobro uvagdi i onda vrelom agdom prelije ohladjene hurmasice....to je to,zaista jako ukusne a nisu nimalo komplikovaneuser posted image user posted image user posted image

clock-img

19.06.2010, 18:25

clock-img

Mirkica

pencil-img

6978

mube hvala na receptu bas cu da probam ovaj recept zvuci mis uper nego reci ti meni koja je razlika izmedju msaslaca i margarina je li pola od 250 grama ili od 500 grama 

_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

clock-img

19.06.2010, 18:29

clock-img

mube

pencil-img

172

pola od 250 grama  a postoji i maslac i margarin,vidjeces u radnjama,mada mozes staviti ili samo jedno ili samo drugo,s maslacem su ukusnije,ti mozes stavljati i manje kolicine,zavisi koliko hoces hurmasica...ja to radim odokativno  kako kad,javi kako su uspjeleuser posted image

clock-img

20.06.2010, 00:27

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

Meni treba recept za strudlu,ako neko zna neka napise,ja sam to imala i pravila ali nazalost negdje je nestao.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

23.06.2010, 22:41

clock-img

Dinkica

pencil-img

1038

dinaa, Ja strudlu pravim po nekom starom maminom receptu, za dvije strudle malo manje od 1kg brasna (puder), 2 jaja, solja secera, 2/3 solje ulja, germa, zakuhas pola mlijeko, pola voda. Kad nadodje mazes cim zelis

A danas sam pravila pravo dobar kolac, na coolinarci se to zove fenomenalna cokoladna torta, priprema je 15 minuta i pece se 25min tako da je idealno ako se treba napraviti nesto na brzinui najukusnija je kad se jede neohladjena.

sastojci

1 maslo (250 gr)
20 dkg šećera u prahu
20 dkg tamne čokolade
10 dkg mliječne čokolade
5 jaja
2 žlice krušnih mrvica

    Na pari otopiti maslo, čokoladu izlomljenu na komadiće i šećer u prahu. Sve lagano miješati pjenjačom.Kada su se sastojci spojili, maknuti posudu sa vatre, i umiješati jedno po jedno jaje, i dobro sjediniti. Na kraju i umiješati dvije jušne žlice krušnih mrvica.Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva, kalup za torte premazati maslom, posuti krušnim mrvicama, višak istresti. Uliti smjesu u kalup, te staviti peći u toplu pećnicu 25 minuta.Tortu možete odmah poslužiti, super je i topla i hladna, pospite je šećerom u prahu, poslužite u kombinaciji sa voćem, pekmezima, šlagom ili sladoledom…


< Poruku je uredio Dinkica -- 23.6.2010 22:42:58 >


_____________________________

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

clock-img

28.06.2010, 13:39

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

help!!!!
šta da stavim u zelje u zeljanicu, plzz...
kome dobro ispadne, da mi napiše, ako nije problem!!
da li da je zalijem ičim ili...???





U pitu zaljanicu ide sir,malo kajmaka,jaja i zelje a zaljeva se mlijekom.user posted image

Samo nemoj puno zaliti jer se sir rastopi da ti nebi ispala čorbica od zelja a ne pita zeljanicauser posted image .
Hajde meni pa da ti koki jednu razvije na brzinuuser posted image

clock-img

28.06.2010, 13:39

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

ja zeljanicu nikad ne pravim solo sa zeljem jer mi je to tesko za zeludac...
uvjek  npr. 5 kasika mladog sira pomjesam sa pavlakom i nekoliko jaja i u to stavim sitno sjeckano (prije prokuham) zelje... al svako to na svoj nacin pravi user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

28.06.2010, 13:41

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

uh...hvala...
sad da li da kuham zelje ili ne..prije pravljenja, što sam krenula u akciju: "pita"user posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

Zadnji članci

article-img