IZVORNA PORUKA: Teddy Bear
Pozdrav svima,
Moja beba je imala zuticu, zbog koje je lezao na Jezeru. Mi smo dojenje uspostavili super( prije te bolnice), ja sam imala mlijeka, i sve je bilo skolski.Kad je bio zut bio je i uspavan, ali je hvala Bogu jaka beba, pa se sam budio svakih sat vremena da doji, sto je i patronaznoj bilo cudno. Kada je legao u bolnicu, nastali su nasi problemi. U bolnici je bio 4 dana. Ja sam isla dnevno 3 puta na dojenje, i to sam jedva, jer sam imala ranu od epi, al' sve za svoju bebu.oni bi mu ostatak vremena davali flasicu. kada smo napustali bolnicu, savjet dr pedijatrice je bio da cu mu morati davat dohranu jer je on jaka beba. bila sam sva u cudu, zbog takvog savijeta, al sam planirala samo da dojim. prvi dan nakon izlaska iz bolnice je bio samo na meni, cuclao me i cuclao, malo je vukao, u stvari pojede samo do pola, dok samo mlijeko curi. cijeli dan smo se mucili, ja sam plakala i plakala. onda smo mu dali AD i on se smirio i zaspao. savijet patronazne sestre je bio isto da mi dajem ponekad dohranu, kao nece on zaboravit siku jer je ocigledno voli. prvih 40 dana davali smo mu samo navece pred spavanje 30 ml. jer bi me prethodno cuclao i po 3-4 sata. sa 40 dana mi je napravio ragadu na lijevoj dojci, vukao je krv i poceo da odbija siku. plakala sam danima... pa se opet vratio na dojenje, al dohrana se povecala. sad ima 3 mjeseca i preko noci ima 1 obrok kad lijepo doji i ne treba mu dohrana, a ostatak dana kako kad, nekad malo prihvati, al se pretezno ljuti. sad mu dajem moje mlijeko na flasicu kad nece da doji. svasta sam probala al' ne ide... ja sam se pravo raspisala, al svaki savijet je dobro dosao. lijep pozdrav
Tvoja beba najvjerovatnije ima nešto što se zove konfuzija bradavice. To se najčešće, čak bih rekla redovno, dešava kad se kombinuje dojenje i flašica. Tehnika pijenja na flašicu je bebi puno lakša i ona pokušava i iz dojke piti na flašicu. To međutim uzrokuje da pogrešno hvata bradavicu, ljuti se što za hranu treba truda, i tebi stvara ragade na bradavicama.
Bebu bi trebalo naučiti da se za hranu treba "pomučiti". Također trebate postepeno ispraviti položaj na dojci, dakle kad doji da pravilno primi bradavicu u usta. Na taj način će lakše doći do mlijeka, a tebe neće vrijeđati.
Za sve to će trebati strpljenja i vremena, i tvoje odlučnosti.
Najprije bi trebalo fiksirati količinu dohrane i nikako je ne povećavati. Slijedeći korak je dohranu početi davati alternativnim načinima da se flašica izbaci iz igre. Najednostavnije je bebu hraniti špricom. U špricu što veću uzima se mlijeko i onda se polako kapa na unutrašnjost bebinih obraza ili usana, a beba to polako liže.
Pogledaj video:
http://www.youtube.com/watch?v=eVFxgeQcZbI I također veoma važna stvar, bebi uvijek prvo ponuditi da doji. Ni jedan obrok ne smije biti samostalno alternativni način hranjenja.
Kad beba doji, vjerovatno će joj odgovarati samo dok mlijeko teće samo, pa to treba produžiti. Kad beba počne davati znake negodovanja ili brzo sisa bez gutanja tad se uradi kompresija dojke, slobodnom rukom obuhvatiš dojku blizu rebara i stisneš kao da želiš istisnuti mlijeko prema bradavici. posmatraš bebu i njeno sisanje, ako siše i guta pustiš pritisak i pustiš da vuče sama. Ako opet prestane sisati ponovo stisneš.
Na ovaj način privoliš bebu da što duže doji.
Javi šta ti se od ovog čini prihvatljivo, da znamo kako dalje.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja