Dzenana, u svemu se slažem sa Aišom. Razlozi nervoza, naročito kod "velikih" beba koje su već na dohrani mogu biti različiti. Mame uvijek prvo posumnjaju na količinu svog mlijeka, a praksa pokazuje da je to zadnje na što treba posumnjati.
IZVORNA PORUKA: Dzenana_G
Par pua sma pokusala da izdojim mlijeko pumpicom ali nije islo, imala sam mlijeka ali jednostavno nije izlazila ni kap.
Ovo je zaista ključno.
Nemogućnost da se izdoji je pokazatelj jedino toga, da se u nekom trenutku
ne može izdojiti.
Jako, jako teško je utvrditi da su dojke potpuno prazne. To je iz razloga što se mlijeko konstantno stvara, tako da zavisno od brzine proizvodnje, već za par minuta u dojkama opet ima nešto mlijeka (koje se teško može izdojiti, ali bi ga beba ipak mogla posisati, uz dozu strpljenja pri sisanju). Neki relativno pouzdan način bi bio da beba sisa na prazno (bez gutanja) duži vremenski period (cca 5-7 min, mada je i to relativno), a da se i nakon toga ne pokreće refleks otpuštanja mlijeka. Ma kako opuštene i prazne dojke djelovale, ma kako na vas djelovalo to što pri stiskanju ne izlazi niti kap, to u opće ne znači da u dojkama nema mlijeka, makar ne znači da ga nakon kratkog vremena neće opet biti.
Ovo pišem radi drugih mama, Dzenana u vašu proizvodnju ne sumnjam niti malo
Postoji doduše i ovaj momenat PMS-a, kad se kod mnogih žena, zbog uticaja hormonalnih promjena, nešto uspori i smanji proizvodnja mlijeka na vrlo kratak vremenski period. Ovo smanjenje nikad nije u tolikoj mjeri da ga beba osjeti u smislu potrebe nadoknađivanja količine, ali se bebe često unervoze, češće traže sisati, naročito noću.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja