Nadam se da mi nećeš zamjeriti, ja bih ti sad malo objasnila kako ide proizvodnja mlijeka i kako tvoje tijelo zna kolko bebi treba.
Dojka proizvodi onoliko koliko beba popije "mjereći" ono što ostaje ne posisano. To znači da dojka nastoji proizvesti tačno onoliko koliko beba pojede, ni manje ni više, da ne bi trošila tvoju energiju bez potrebe. Kad se isprazni "cijela" dojka u njoj ostane nekih 20% količine mlijeka koje je bilo na početku podoja. To je signal da dojka proizvodi taman koliko treba. Ako beba ne posisa sve, dojka "misli" da proizvodi višak pa smanjuje proizvodnju. Ako beba u podoju posisa i onih 20% ostatka, dojka "zna" da treba povećati proizvodnju.
Na sličan način dojka mjeri i vremenski raspon podoja, pa proizvodi mlijeko u tom rasponu postepeno, a ne da "napuni" dojke, pa onda mlijeko čeka do podoja.
Kad ti bebi daš da doji, i nakon toga, u neko vrijeme daš samo dohranu, pa nakon toga ponovo dojenje, tvoje grudi misle da u trenutku kad bebu hraniš dohranom beba nije gladna, i one tad nisu proizvele dovoljno mlijeka za obrok.
Ovo ne znači da one u tom trenutku nemaju mlijeka, samo ga nemaju za jedan obrok, jer "u tom trenutku beba ne treba obrok", a to nije istina.
Da bi u nekom trenutku mogla postepeno smanjiti dohranu, i zamjeniti je podojem, ti moraš reči dojkama da beba i u trenutku kad ćeš joj ponuditi dohranu ona treba obrok, a to ćeš uraditi tako da joj daš da doji.
Ako ne namjeravaš preći na dohranu i želiš je nekad u budućnosti ukiniti, obavezno daješ prvo dojenje, a dohranu da nadoknadiš "nedovoljnu" količinu podojenog mlijeka.
Najbolje bi bilo da prvo daš da doji, i neka doji koliko god može, a onda joj ponudi dohranu, a ona će popiti koliko joj "fali", i na taj način sama regulisati "manjove" i "viškove".
Najvažnije je da ti u podojima obezbjediš da izađe što više mlijeka.
Mekana dojka je dobra dojka!
Nabrekla dojka proizvodi višak i rizikuje zastoje i upale.
Mekana dojka lakše oslobodi i rjeđe i masnije mlijeko, lakše ju je stisnuti da se pomogne bebi kod sisanja. Mekanu dojku je lakše ispravno postaviti da beba dobro prihvati bradavicu i efikasno siše.
Mekana dojka nije prazna dojka u kojoj nema mlijeka! Naročito nakon perioda koji ste vi proveli u isključivom dojenju.
Hrabro naprijed
i moje Dojenje nakon dojenja