IZVORNA PORUKA: dzeni_nl
Lejla Ka hvala ti na savjtima
oduvjek mi je bila desna bradavica manja od lijeve i bojala sam se da li ce malena uopste moci da doji desnu siku, ali doji hvala Bogu, upravo je podojila desnu siku. bradavica se samo crveni nije ipucala, ali je ispucao ovaj smedji dio okolo bradavice. i boli samo kada ona tek uhvati bradavicu, poslije kada podje da doji bol prestaje, ali poslije podoja ipak jos malo osjecam bol.
Dzeni, mene sve ovo upućuje da beba loše zahvata desnu bradavicu, možda baš zbog njene veće proizvodnje i nabreknutosti. No to nije nikakav problem. Tvoje je da se kod svakog podoja na desnoj dojci trudiš da položaj bude što ispravniji. "Trpaš" bradavicu i areolu (smeđi krug okolo) što više, kad beba uhvati, slobodno poguraš još malo areole svuda okolo gdje možeš, da beba sisajući povuće još unutra, probaj izvući bradavicu kako prikazuje onaj video. Sve će to ići na bolje, beba raste i jača, i usta joj rastu
, a sisanje trajno izvlači bradavice.
Što se tiće bradavica i areole, izbjegavaj da ih pereš sapunima i drugim kozmetičkim sredstvima jer oni isušuju kožu dodatno. Ni vodom nemoj često prati. Oko areole postoje male kvržice, Montgomerijeve žlijezde koje luče masnoću koja podmazuje areole i štiti ih od oštećenja. Najbolje, kad pereš, oprati čistom vodom, osušiti nježnim tapkanjem, a onda istisnuti malo svog mlijeka i namazati čitavo područje, pa sačekati da se to samo osuši. To je najbolja kozmetika.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja