IZVORNA PORUKA: ARNA_ZE
pozdrav svima, imam problem sa dojenjem koji me dovodi do ocaja. Beba ima 15 dana, i iskljucivo je na dojenju. U par navrata davala sam joj ad mlijeko, i to samo kada nisam vidjela drugaciji nacin da smirim bebu. Sto se tice dojenja, situacija je takva da beba cijeli dan provedene na grudima, s tim da aktivno doji 5 minuta a zatim je ja moram konstantno buditi. Sto se tice mlijeka, jos nikada nije krenulo u mlazovima, kada pritisnem dojku mlijeko izlazi u kapima. Produkciju mlijeka potpomazem takode i izdajalicom i uspijem u najboljem slucaju izvuci 20ml. Beba kada sisa, osjetim da svakih 3-5 puta proguta. Beba se jos nikada nije zagrcnula mojim mlijekom, kada je dignem da podrigne to se nikada ne desi, pelene su mokre, stolica max. 1-2 dnevno i bude zelena. Patronazna sluzba savjetovala mi je da forsiram dojenje, medutim patronazna sluzba nije bila u posjeti zadnjih 7 dana i ne mogu provjeriti da li moja beba dobija na tezini. Ova cijela situacija me bacau ocaj, jer ne znam da li je moja beba gladna i da li joj proizvodim dovoljno mlijeka. Da li je neko imao slicna iskustva?
Unaprijed zahvalna :)
E draga izvini što ti niko ništa ne odgovara.
Prvo svaka flašica ad koju daš umanjuje za olko tvog mlijeka.
Sve bebe u prvih nekoliko dana izgube na kilaži i to je normalan fiziološki gubitak,stoga je bolje što ga nisi vagala još.
Mnoge mame nikad ne uspiju izvući ni 10 ml mlijeka pumpicom a uspješno doje i preko godinu, ja sam njedna od njih.
Normalno ponašanje bebe u prvim danima i jeste to koje opisuješ.One većim dijelom dana prespavaju.Tvoja beba je očitolijeni sisač.
Nema potreba da ti se beba zagrcnjuje da bi bilo šta dokazala, a podrigivanje je druga priča
neke jednostavno teško podrignu , takav je bio moj mlađi sin, nema kako ga nisam okretala ali ništa.To nije podatk da je beba gladna.
Paatronažna ti jesavjetovala da forsiraš dojenje, to znači da daješ bebi da doji kad god hoće, ako previše spava onda je budi neka navlači mlijeko,
ad ukini.
Nije nenormalno da bebe doje ni svakih 10 min, one se privikavaju na novi svijet, traže utjehu u toploj koži svoje majke, njenom mirisu.
Trebaš se opustiti, uživaj u tom maslom biću kojesi donijela na svijet i ne sumnjaj u sebe više.Sačekaj prvu kontrolu u dz pa ćeš vidjeti kako tvoja beba napreduje.
MZT