Draga Lejla, imam par pitanja.
Nekoliko dana unazad moj mali je bio jako nemiran tokom dojenja. Sve ono o čemu sam prije pisala je bilo prisutno, ispusti bradavicu, izvija se, bukvalno reži na dojku. Uhvati je, pa pusti itd. Međutim, zadnja dva dana je to išlo dotle da je odbijao dojku skroz, doji 1-2 min i onda počne tako plakati, nevjerovatno. Mislili smo da su grčevi, davali mu čaj, Espumisan kapi, međutim ništa. Mijanjali poze, nosali ga, na kraju bi iscrpljan zaspao, budio se kroz pola sata i sve ispočetka. Naravno, ja se zabrinem i počnem čitati po internetu šta bi moglo biti i naiđem na soor. Počnem čitati simptome i pronađem nas u par njih:
- nemiran dok doji, sve prethodno opisano
- ima vjetrove
- bijel mu je jezik (ništa puno i ne znam može li se skinuti, jer ne mogu doprijeti do tog dijela jezika)
- ja sam često imala kandidu, možda je i sad imam, blago me svrbi dolje, ali nisam još otišla ginekologu, jer još uvijek krvarim
- oslabio mi je imunitet
- pijem antibiotike (cefaleksin) zbog upale mokraćnih kanala, rečeno mi je da mogu dojiti dok ga koristim
- ponekad, možda dosad tri do četiri puta sam osjetila peckanje u bradavici i dojci tokom ili nakon dojenja, inače bolova prilikom dojenja nemam
- bradavice su mi pri vrhu svijetlo roze
Ne znam da li sve to upućuje na soor, ali eto, ja sam napisala. Mene sad interesuje ima li potrebe zbog toga ići pedijatru? Upućuje li ovo na soor i trebamo li beba i ja šta koristiti?
Možda je ipak sve ok, a ja samo umišljam. Ipak, volim ovako pitati, pa da sam mirna
Dalje, da li se to odbijanje dojke može desiti zbog neke hrane koju unosim?
Uzimam te antibiotike od ponedjeljka, stolica mu je uredna, kao i uvijek.
Počela sam piti kapsule češnjaka zbog imuniteta (uzela samo dvije), može li to uticati na mlijeko u negativnom smislu?
Također, uzimam med sa tri kapi propolisa, smijem li? U apoteci su rekli da mogu