IZVORNA PORUKA: Merylin
Sad me samo interesuje, jel normalno da beba često štuca nakon dojenja i kako ga stimulisati da podrigne? Rijetko kad mi uspije i toliko ga nosam, namještam da ga na kraju skroz razbudim i unervozim
Je li uopšte neophodno da beba nakon svakog podoja podrigne? Nisam upućena, a pitanje je možda smiješno
Normalno je da štuca, jer je dijafragma jako osjetljiva, i još nedovoljno razvijena kao i sve ostalo kod novorođenčadi. A to se posebno dešava kad se beba naguta zraka pa želudac pogura dijafragmu prema gore. Štucanje nije ništa zabrnjavajuće, i možeš bebi opet ponuditi da malo podoji da bi to riješila.
Što se podrigivanja tiče, progutani zrak može stvarati dosta "problema" i nervoze kod bebe. Može uzrokovati bljucanje, neugodu, put kroz crijeva će bebi sigurno smetati. Načini kako bebi pomoći da podrigne su različiti, i svakoj bebi odgovara nešto drugačije. Da vam ja sad ne bih objašnjavala, skoro sigurno neuspješno i komplikovano potražite na youtubu "how to burp a baby"
https://www.youtube.com/results?search_query=how%20to%20burp%20a%20baby&sm=3 Probajte različite načine pa će te vidjeti šta vašoj bebi odgovara.
Nije neophodno da podrigne poslije svakog podoja, naročito je to nepraktično kad dijete zaspe tokom dojenja. Bebu ne treba "mučiti" i razbuđivati sa podrigivanjem, samo je bitno da je se polegne na stranu da bi se u slučaju eventualnog bljuckanja tekućina izlila iz usta. Neke su bebe jako osjetljive na zrak u želudcu i on će ih mučiti pa ako vidite da je beba u snu nervozna ili se budi brzo nakon zaspivanja pokušajte joj pomoći da podrigne.
Možete bebi i skupljanjem nogica, savijanjem u koljenima i prema stomaku pomoći da izbaci zrak iz crijeva, s tim da se ovo ne radi neposredno nakon jela.
Dijete se može podići na podrigivanje i tokom podoja, jer će zrak sigurno zauzeti mjesto u želudcu i tako smanjiti prostor za punjenje mlijekom, pa ovo što kažeš reallove, kad podrigne u toku jela to znači da sad ima još mjesta da se popije mlijeko.
Reallove, vaš broj stolica u toku dana je OK, super što je stolica žuta, samo tako nastavite, sve to ide dobro. Pokušaj se što više odmoriti, hvataj svaku moguću priliku.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja