IZVORNA PORUKA: Mirkica
ja imam jedan problemcic ili problem , ovako ja imam puno mlijeka masallah ali moj malac izgleda iako se meni cini da doji bas i ne doji toliko , za 5 dana udebljao se samo 30 grama i stvarno vise ne znam sta a radim , evo pocela sam danas s izjedalicom pa da mu mjerim koliko pojede, kaze babica da mora uvijek do kraja da izjede siku ali kako kad on to sam sebi odredjuje zatvori usnice i nece kad nece , doji on ali izgleda nikada ne stigne do zadnjeg dijela koji i deblja djecu nego samo glukoza od koje je samo brzo ponovo gladan ako ko ima savjete neka da ja vise ne znam ni sama sta da radim.
Mirkice normalno je da ti sad proizvodiš više nego beba može da pojede i više nego joj treba. To i spada pod nadolaženje mlijeka. Sve će se to regulisati prema bebinim potrebama.
Mirkice ako želiš dojiti, prva stvar koju moraš prihvatiti, koja je normalna i prirodna, je da
nikad nećeš znati koliko je količinski beba pojela u toku podoja. Ne postoji ni jedna precizna i pouzdana metoda da se to izmjeri, ni trajanje podoja, ni vaganje bebe prije i poslije obroka, ni to koliko ti izdajaš. I iskreno, to ti u opće ne treba da znaš.
Šta treba da znaš je:
Da beba dovoljno piški (6-8 mokrih pelena dnavno), da dovoljno kaki (1-2 ukakane pelene dnevno). Da mirno spava kada spava, kada je budna da ima periode mirne budnosti, da nije letargićna i nezainteresovana i da pokazuje zainteresovanost za okolinu. Prvo mlijeko nije samo glukoza, ono sadrži sve potrebne prehrambene materije samo u manjoj koncentraciji jer ima više vode nego zadnje mlijeko koje ima više masti, a manje vode.
Možeš probati da prije podoja stimuliraš dojku (da izdojiš ručno ili izdajalicom) da isteće prvi mlaz, a onda daš bebi da doji.
Sad bih te zamolila da mi odgovoriš na par pitanja:
Koliko dnevno (uključujući noć) podoja ima tvoj sin?
Kako se ponaša na dojci, mirno doji ili je nervozan?
Ako sam dobro shvatila, beba završava podoj samostalno i ne traži više, a ne prekidaš ga ti?
On bi trebao do kraja izdojiti dojku, ali ako ti imaš puno mlijeka on ne može pojesti sve. Ja ti ne bih preporučila da izdajaš nakon što beba završi podoj jer onda navlačiš još više mlijeka, i ne dozvoljavaš da se proizvodnja reguliše prema potrebama tvoje bebe. Ja bih ti savjetovala da probaš ovo gore, da izdojiš prije nego daš bebi i onda je pustiš da doji koliko će mu biti dovoljno.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja