IZVORNA PORUKA: grozđe
Pozdrav svima.
Porodila sam se 8.januara, muska beba teska 3.650, a duga 52 cm.
Zanima me koliko treba da traje podoj na jednoj dojci i koliko podoja nocu je optimalno? Beba cesto ima stolicu i prducka( tokom dana promijenim 7-8 pelena), stolica je zlatno-zuta. Uglavnom preko dana bude na dojci , a navecer spava i budim ga svako 2,5 - 3 sata da doji.
Hvala.
Optimalno je da beba doji kad hoće i koliko hoće. Znači optimalno je da se bebi ni trajanje podoja ni vrijeme kad će dojiti ne ograničava. Treba pratiti periode kad u toku podoja dijete guta, i tad ono istinski jede. Treba ga animirati na efikasno sisanje, dakle da vuče i da tako izaziva tokovo mlijeka koje će piti. Ako u toku podoja ima duže periode kad dojku samo drži u ustima, kad je samo lagano sisa treba ga potači, razbuditi, masažom dojke pomoći da sisanje postane bolje.
Optimalno bi bilo da dijete na jednoj dojci podoj završi samo, tako da ispusti dojku ili da zaspe da mu dojka ispadne iz usta.
Ako dijete samo ispusti dojku može mu se ponuditi druga ako želi još dojiti.
Kao što je rekla Dalia, ako beba nema fiziološku žuticu, ako preko dana jede dosta i efikasno mogu joj se noću dozvoliti duže pauze spavanja.
Po ovom što opisuješ mislim da to kod vas ide dosta uspješno. Samo pusti bebu da diktira tempo, a nemoj slušati zastarjele savjete o vremenu, oni su važili za ne dojenu djecu. Tvoja se beba rodila bez sata.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja