Kod mene je sama svadba trajala tri dana :) Udala sams e pevog novembra, i s obzirom da smo sve organizirali prema sandzaskim obicajima (mm je rodom iz sandzaka), bilo mi je bas ludo i nezaboravno
Da krene redom... Prvog novembra smo krenuli iz Sarajeva za Sandzak, da upoznam njegove. Posto mlada ne smije prespavati u svekrovoj kuci nevjencana, isti dan smo imali serijatsko vjencanje. Po ulasku u kucu dali su mi musko dijete u ruke, a ja sam bila duzna da mu dam nesto para.
Po ulasku u kucu sluzila sam goste koji su pristizali u ogromnom broju i taj dan sam se bas umorila. Nisam dvorila, postedjeli su me
Ja sam se za nekoliko dana vratila u Sarajevo, a dragi je ostao tamo da organizira svadbu Zelja mu je bila da ispostuje sve stare obicaje i da svadbu pravimo kod kuce.
Vratila sam se 15. movembra u Sandzak, a vec 16. uvece je pocelo. Najprije se desio taj neki, kako oni zovu, “džumbus”. Tada sam ja, u njihovoj tradicionalnoj nosnji, usla “medju svijet” koji se vec uveliko veselio (u ranim popodnevnim satima su se okupili znani i neznani, rodbina, komsije i prijatelji, bilo ih je oko 300, ja mislim). Onda sam sjela i oni su mi stavljali kanu na nokte. To je super, pogasena sva svjetla, djeca okolo samo drze svijece i nesto pjevuse, ja sjedim sa providnom maramom preko glave, a djevojke mi lakiraju nokte. Ne pitajte me sta to znaci i zbog cega se to tako radi
Poslije toga ja sam otisla u kucu, a oni su se jos malo veselili i svako svojoj kuci.
U subotu oblacim prvu svecanu nosnju i stavljaju mi tonu zlata svukuda
Dva do tri puta se pojavim u masi i to je moj cijeli zadatak. Samo, prvi put kad sam izasla pred goste ispostovali smo te glavne obicaje. Prvo su mi stavili crvenu providnu maramu preko glave, tzv. cetkiju, onda me glavni “djever” (a na svadbi ih moram imati ukupno tri, i to ne moraju biti moji pravi djeverovi, vec neko iz blize familije), zavrti tri puta i prstenuje me (tako se to kaze). Onda sva tri djevera sjede na stolici, a ja im sluzim serbe, i svu trojicu poljubim u ruku. Oni za serbe daruju simbolican iznos.
Poslije toga mi obuvaju nove cipele koje mi je duzan kupiti djever koji me je prstenovao. Onda me posipaju bombonama i secerom i ja idem u kucu.
Slavlje se nastavlja, ruckovi, igranje, veselje, ali bez mlade. Ja moram biti u kuci, nazalost. To mi se bas i nije svidjelo, jer sam svojoj svadbi najmanje prisustvovala ja.
Zadnji dan, odnosno nedjelj, najvazniji je, jer se tada daruje mlada. Zaboravih reci da sam u subotu morala da se pred “publikom” pojavim u dvije nosnje, a treci dan sam bila samo u jednoj, i ona mora biti bijela. Ostale dvije su mi zelene i narandzaste boje, a ovu narandzastu sam dobila od djevera. Preostale dvije mi je kupio svekar.
Uglavnom, treci dan ja izadjem pred narod, uvedu me djeverovi, stave mi maramu onu crvenu na glavu i svilenu maramicu u ruke i ja tako stojim sa “oklopom” od zlatnog nakita i dukata na prsima, a prisutni me daruju (moram se pohvaliti da je na kraju bilo vise od 2.500 eura).
Ja nakon darivanja opet idem u kucu, a slavlje se nastavlja do u noc.
Eh, u ponedjeljak smo zahvaljivali Bogu sto se sve zavrsilo i sto smo prezivjeli, a vec u utorak smo jedva cekali da stignemo u Sarajevo!!
Zaboravih napomenuti da je prije pocetka svadbe u petak rodbina mog muza darovala zlatnim nakitom, a svekar i djeverovi su to uradili odmah kad sam im usla u kucu.
I uz sve sto rade, nenormalno puno pucaju iz sveg raspolozivog oruzja. To dodje kao iskazivanje casti. Znaci, ko puca u tvoju cast, taj te i postuje, tako nekako. Bizarno, ali tako je.
Opstinsko vjencanje smo imali 15. decembra, i tu je bila moja kompletna porodica, jer niko do njih nije isao sa mnom u Sandzak (obicaj je da moja familija ne prisustvuje svadbi). Poslije vjencanja, koje je bilo super, otisli smo u restoran na rucak.
Eto, tako je uglavnom izgledala moja udaja i svadba. Avantura samo takva!
Podsjećaj me stalno
Da je neuspjeh iskušenje
Koje prethodi uspjehu