Mora da je do glicerina ili do ovog zeničkog-željezarskog vazduha ali džaba do mene ne dopire ni jedno ni drugo, miša mu! ;)
27.01.2012, 20:27
Esmeralda
159
Interesuje me koliko treba fondana za jednu tortu standardne velicine, gledala sam kazu po kg, jel to ne ukljucuje nikakve dekoracije samo da se prekrije
27.01.2012, 20:28
Esmeralda
159
Ja sam kontala kupiti kupovni, jer nebih pravila neznam da li bi mi dobro ispalo a ovo s glicerinom neki ga nadju neki ne...pa bas i neznam
27.01.2012, 20:30
palachinken
5397
Oko kilogam ti moze biti i da prekrijes tortu i da je ukrasis!
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
28.01.2012, 22:00
ElmaB
4568
Evo jedna svadbena, jedna riođendanska i bila je još jedna ali ne stigoh uslikati.
prekrasne su obje uzivam u ljepoti njihove jednostavnosti
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Hej drage moje ... hitno mi treba recept za fil. Biskvit cu praviti to znam, ali bi zeljela neki super recept za fil. Zamisljala sam da bude okus banana, cokolada mozda malo i keksa jer volim da u torti ima jedan fil malo krokantan. Pomoooozite...
Danas mi je plan da napravim to cudo od torte. Za fondant imam sve pripremljeno samo ne jos fil zeza. To je za reprizu rodjendana od mog malog indijanca. Vratili se kuci pa i u NL da proslavimo rodjendan ... pa je meni sinula ideja da ja napravim tortu.
Poooooomoziteeeee hitnooooo!!!
_____________________________
Mamina djevojcica - 24. januar 2011 Mamin djecak - 07. decembar 2012
04.02.2012, 09:22
ElmaB
4568
1 litar mlijeka staviti u šerpu da prokuha, u međuvremenu u posebnoj posuditi umutiti 6 kašika brašna, 6 kašika šećera, 6 kašika mljevenog keksa i malo mlijeka. Kada mlijeko prokuha dodati smjesu i kuhati na tihoj vatri par minuta. Skinuti sa šporeta, potpuno ohladiti i dodati 150 gr omekšalog putera i sitno sjeckane banane. Eto nadam se da sam ti pomogla.
Cickolini, ja bih 'vako: naoraviš ganache kremu (vrhnje za kuhanje zagriješ do vrenja, skloniš sa vatre i preliješ preko čokolade za kuhanje, miješaš dok se otopi i ostaviš da se ohladi. Hladnu izradiš mikserom) i u nju umiješala mljeveni ili još bolje, rukom mrvljeni keks. E onda redaš kora-banane tanko na ploškice-krema-kora-banana-krema-kora. Okolo tortu premažeš buttercreamom (margarin, šećer u prahu, malo mlijeka, umiksano) i stavljaš fondan.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
04.02.2012, 09:24
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Cickolini
Hej drage moje ... hitno mi treba recept za fil. Biskvit cu praviti to znam, ali bi zeljela neki super recept za fil. Zamisljala sam da bude okus banana, cokolada mozda malo i keksa jer volim da u torti ima jedan fil malo krokantan. Pomoooozite...
Danas mi je plan da napravim to cudo od torte. Za fondant imam sve pripremljeno samo ne jos fil zeza. To je za reprizu rodjendana od mog malog indijanca. Vratili se kuci pa i u NL da proslavimo rodjendan ... pa je meni sinula ideja da ja napravim tortu.
Poooooomoziteeeee hitnooooo!!!
najbolji i najednostavniji fil a svima drag je onaj sa žumancima i čokoladom....
izmuti 10 žumanaca mikserom... pa stavi na paru (dole šerpa sa vodom koja je porkuhala a gore ta šerpa sa umućenim žumancima) pa mješaj na pari kašikom...kad se zagrije dodaj 100 gr čikolade za kuhanje... mješaj dok se ne otopi. skini sa vatr sačekaj 10-tak minuta i unaci na kocke izrezan pute 250 gr pa mješaj mikserom dok ne dobiješ kompaktnu kremu...u ovaj fil možeš dodtati i oraga mnjevenih ili lješnjaka ili badema 100gr... kad naparviš fil neka ti stoji u frižideru oko 10-tak minuta da se malos tisne lakše ćeš ga mazati po korama da ti se ne razljeva
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
04.02.2012, 09:46
Cickolini
1172
Hvaaala vam drage moje ... ma vi ste zmajevi. Odlucila sam se za ovaj fil od Palachinken. Reci mi samo mogu li to vrhnje za kuhanje zamjeniti "Kremom za torte" sa okusom veilije, ali mislim da imam i bananu. Malo mi je problem je ovdje nemam nasih proizvoda, a ne znam objasniti na holandsko sta mi tacno treba hahahaha
Bi li bilo bolje da dodam i malo gustina hahah Ja to kupila, a nikad torte nisam napravila. Cula da treba hehe E da i imam i onu aromu banane u flasicama hahah Treba li mi to hehe
Je li bolje i banane uvaljati u neki fil ili ih je bolje onako redati. Zna li neko koliko mi toga treba z atortu od 25 cm ?!
Sorry sto peglam sa dosadnim pitanjima, ali ja veze nemam oko ovoga. Znam samo da mi se svidja i da hocu i ja da pokusam... nadam se da je dovoljno hahahhaha
< Poruku je uredio Cickolini -- 4.2.2012 9:48:34 >
_____________________________
Mamina djevojcica - 24. januar 2011 Mamin djecak - 07. decembar 2012
04.02.2012, 09:52
palachinken
5397
Ne znam vjeruj mi kakvu imaš kremu za torte i koliko će se stisnuti. Ja sam na ovo mislila, jer se, nakon mućenja i hlađenja, dobro stegne, a za fondanku ti treba čvrsta krema A banane bih ja na tanko i samo poredala. Kremu bih radila 0,5l vrhnja i 300gr čokolade za kuhanje. I ne bih stavljala aromu, ali bih banane pošpricala limunom prvo, da ne pocrne.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
04.02.2012, 09:54
Hanady RR
18727
neće ti ova krema do palachinken uspjeti bez vrhanj za kuhanje...de raspitaj s ekod ovih naših žena kako se to kod vas tamo vabi nije krema od vanilije isto što i vrhnja za kuhanje...
ako hoćeš nešto sa tim materijalom koji imaš...evo ti treća krema... u pola litre mlijeka ukuhaj 8 kašika gustina...znači staviš mlijeko da porkuha iz toga pola litra izdvoji hladnog mlijeka oko 10 kašika pa to promejšaj sa gustinom... kad mlijeko porkuha stavi gustin i stavi 6-7 kašika šećera i skuhaj kao puding... onda skloni nek se ohladi pa u jednoj zdjeli izradi puter jedna mikserom pa prohlađenu kremu doddaji i mješaj mikserom dalje dok ne ujednačiš.. u tu kremu stavi tog skstrata od banane slobdono... a banane poslači il po kori il po kremi onako narezane...na kolutove il dužinom...al obavezno banane malo poprskaj sokom od limuna da ti ne pormjene boju da ne pocrne.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
04.02.2012, 10:16
Cickolini
1172
Hanady a mogu li u ovu tvoju kremu umijesati cokoladu za kuhanje i keks??? Mislim da sam nasla vrhnje za kuhanje holandsko. Samo ovo je kao ono nase Vrhnje za kuhanje Dukatovo "Brzo & Fino", a na njemu nema torte nacrtane. Mislim da je ovo slicno.
Palachinken krema je ona u prahu... kao puding sto se kupuje ...
_____________________________
Mamina djevojcica - 24. januar 2011 Mamin djecak - 07. decembar 2012
04.02.2012, 10:20
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Cickolini
Hanady a mogu li u ovu tvoju kremu umijesati cokoladu za kuhanje i keks??? Mislim da sam nasla vrhnje za kuhanje holandsko. Samo ovo je kao ono nase Vrhnje za kuhanje Dukatovo "Brzo & Fino", a na njemu nema torte nacrtane. Mislim da je ovo slicno.
Palachinken krema je ona u prahu... kao puding sto se kupuje ...
čokoladu za kuhanje možeš istopiti nije frka.....istopi je u mlijeko koje kuhaš.... al ovaj keks možeš dodati...samo biće ti pregusta i presuha bojim se...iskreno mislim lično da ti je keks višak...
a vrhnje za kuhanje brzo i fino je za slana jela...može bit slično al ja nikada nisam grache sa njim pravila
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
04.02.2012, 13:16
Cickolini
1172
Hvala puuuno ... recite mi sta koristite kao ljepilo za ove dekoracije. Mislila sam da one same stoje, a vidi na you tubu da se pricvrste nekim kao ljepilom??? Zeljela sam onu masnu oko torte napraviti.
_____________________________
Mamina djevojcica - 24. januar 2011 Mamin djecak - 07. decembar 2012
04.02.2012, 13:20
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Cickolini
Hvala puuuno ... recite mi sta koristite kao ljepilo za ove dekoracije. Mislila sam da one same stoje, a vidi na you tubu da se pricvrste nekim kao ljepilom??? Zeljela sam onu masnu oko torte napraviti.
razmuti malo šećera u prhau u vodi... time namazeš il prstom il kistom i ljepiš
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''