Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
jel ima neka stranica koja Wilton proizvode salje u BiH.
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
08.01.2012, 20:54
ElmaB
4568
Ima njihova zvanična stranica pa pogledaj opcije kupovine. Ja mislim da ne može u BiH. Ali imaš sve njihove proizvode na e bay, a oni vrše dostavu ali treba voditi računa o poštarini. Neki proizvodi su sa besplatnom poštarinom, a kod nekih je skuplja od same cijene proizvoda.
Torta na sprat: da se ne bi udubila, pravis cvrsce torte. Prvo napravis onu donju, stavis je u frizider da se scvrsne jedno 15ak min do pola sata. Onda pravis manju i das je poslije na scvrsnutu donju. Ja sam pravila na 3 sprata. U donje dvije sam zabijala stapice za raznjice, a svaka torta je na prethodnu isla sa onom papirnom podlogom, da bi stapici mogli sta da drze. Stapice sam sjekla na visinu torte, da nisu virili iz torte.
Wilton proizvodi u BiH: koliko znam imate zastupnika u Srbiji, koji salje i u BiH. Na Wilton stranici imate listu distributera, pa pogledajte da li ko od njih salje u BiH. Cini mi se da Slatki Dekor BiH ima neke proizvode od Wiltona (njih mozete naci na Facebooku)
09.01.2012, 10:09
ElmaB
4568
Bebacha, recept mi je kući na kompjutreu, pa ću to večeras poslati. Dush, Wiltonove proizvode za BiH, ne radi niko zvanično. Imaju se kupiti u Dori u Mostaru, preko Tuzle i nešto preko slatkog dekora. Zvaničnogh distributera nemaju. Torte co iz Srbije su zvanični distributeri, ali za Hrvatsku i BiH, tek trebaju početi radi dostavu.
Uh kako sam se obradovala kada sma vidjela da postoji tema fondant2 :). Meni trebaju dva savjeta.
1. u kojoj tačno apoteci u Sarajevu kupujete jestivi glicerin. Već su me u tri apoteke čudno gledali i rekli da nemaju pa mi se u četvrtu ne ulazi. Da li uopšte postoji 'jestivi' ili vi samo tražite glicerin.
2. Kakav kist koristite za iscrtavanje (kupite obični ili ima neki specijalni)..kontam da mi ne ostanu dlačice od običnog :)). I naravno gdje ste isti kupile.
_____________________________
"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)
09.01.2012, 12:29
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
Uh kako sam se obradovala kada sma vidjela da postoji tema fondant2 :). Meni trebaju dva savjeta.
1. u kojoj tačno apoteci u Sarajevu kupujete jestivi glicerin. Već su me u tri apoteke čudno gledali i rekli da nemaju pa mi se u četvrtu ne ulazi. Da li uopšte postoji 'jestivi' ili vi samo tražite glicerin.
2. Kakav kist koristite za iscrtavanje (kupite obični ili ima neki specijalni)..kontam da mi ne ostanu dlačice od običnog :)). I naravno gdje ste isti kupile.
apoteke eurofarm... imaš je u merkatopru na socijalnom i u BBi ventru na -1.... samo tražiš glicerni i daju ti s abijelom etiketom jer bilo koji drugi nećeš nikada ni dobiri... 100 ml -3 km...
a kist...ja sma kupila u svjetlosti za 2 km kistove obične... 4 komada u različitim veličinama...i d anjima radim ako mi trebaju ne dlačice mi ne opadaju
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
09.01.2012, 12:43
raja_ringe
-109
Hanady RR havla ti puuuuno, evo otići će mi zaova i u apoteku i u knjižaru... kako si me obradovala :)
_____________________________
"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)
09.01.2012, 12:45
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
Hanady RR havla ti puuuuno, evo otići će mi zaova i u apoteku i u knjižaru... kako si me obradovala :)
onda sličica smao za mene...da je prva pohvalim
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
09.01.2012, 23:00
madam x
839
Čokoladni fondant...moglo je i bolje, bojala sam se da će mi se pocijepati, ipak je lakše raditi sa običnim, ovo samo za neke specijalne prilike.
09.01.2012, 23:35
Ilhana RR
6113
Zinanina, prelijepa je torta ispala... i dekoracija na njoj je bas po mom ukusu =)
Uh kako sam se obradovala kada sma vidjela da postoji tema fondant2 :). Meni trebaju dva savjeta.
1. u kojoj tačno apoteci u Sarajevu kupujete jestivi glicerin. Već su me u tri apoteke čudno gledali i rekli da nemaju pa mi se u četvrtu ne ulazi. Da li uopšte postoji 'jestivi' ili vi samo tražite glicerin.
2. Kakav kist koristite za iscrtavanje (kupite obični ili ima neki specijalni)..kontam da mi ne ostanu dlačice od običnog :)). I naravno gdje ste isti kupile.
apoteke eurofarm... imaš je u merkatopru na socijalnom i u BBi ventru na -1.... samo tražiš glicerni i daju ti s abijelom etiketom jer bilo koji drugi nećeš nikada ni dobiri... 100 ml -3 km...
a kist...ja sma kupila u svjetlosti za 2 km kistove obične... 4 komada u različitim veličinama...i d anjima radim ako mi trebaju ne dlačice mi ne opadaju
prije desetak dana nije bilo u toj apoteci nego u eurofarmu na Ilidzi...
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
10.01.2012, 02:23
ElmaB
4568
U pravu si nije i ja sam ga tamo kupila neki dan i to su mi rekli da ga samo na Ilidži ima, vajda nestašica.
Haha nestasica jer RR hanumice previse torti produciraju :)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
10.01.2012, 13:43
dush
250
IZVORNA PORUKA: zinanina
Čokoladni fondant...moglo je i bolje, bojala sam se da će mi se pocijepati, ipak je lakše raditi sa običnim, ovo samo za neke specijalne prilike.
Kako je lijepa!!! Kako pravis ovaj cokoladni fondant? Napisi nam recept plz Kakvog je okusa? Ja obicni fondant nikada ne jedem, uvijek ga skinem
10.01.2012, 18:23
madam x
839
Čokoladni fondan
350 g čokolade 125 ml tekuće glukoze 2 bjelanjka 800 g šećera u prahu
Nemate tekuću glukozu? Uzmite 150 g fruktoze (voćni šećer) i zagrijte ga sa 2 jušne žlice vode dok ne postane sirup – to je zamjena za tekuću gukozu! :)
Čokoladu i glukozu staviti na da se otope na pari, promiješati tu i tamo da postane glatko. Maknuti sa vatre i pustiti da se malo ohladi, ali ne previše.
Od bjelanjaka izmiksati čvrsti snijeg. U veću posudu staviti snijeg i mješavinu čokolade i glukoze sa 3 jušne žlice šećera u prahu.
Dodavati šećer malo po malo u mješavinu i mijesiti dok ne dobite željenu strukturu!
Može se upotrijebiti odmah, ili čuvati u plastičnoj foliji na sobnoj temperaturi oko 2 tjedna. Ako se čuva u hladnjaku prije pripreme malo ga staviti u mikrovalnu da se otopi ali samo na 10-15 sekundi!
Hvala na pohvalama, kažu da je bila i ukusna.
11.01.2012, 08:35
raja_ringe
-109
Meni fondan nije uspio :(.. Pokušat ću opisati šta se desilo pa ako neko zna gdje sam pogriješila... Dakle masu sam napravila preksinoć, činilo mi se da je uspjela. Stavila sam je u vrećicu. Juče sam napravila tortu (poslije sam skontala da mi ova torta svakako nije za fondan, gornji sloj mi nije dovoljno čvrst) i sinoć htjela da 'razvijem' fondan. Fondan masu sam prvo 15 sec. u mikrovalnoj 'zagrijala'. Počela sam da je ponovo mijesim rukama (ako se tako kaže), a masa se raspala. Onda sma dodala malo vode onda je postala mecava, pa sam dodavala šećer, pa opet vodu pa šećer.... Helem masa se uduplala :))..onda je mm priskočio u pomoć jer ja nisma imala više snage i učinilo mi se da je uspjelo. Kada sam počela razvijati bila je ok, ali kako je bila velika morala sma je istanjiti i opet je sva popucala. Fondan je završio u smeću, sa torte sam 'ostrugala' butter cream (btw meni je od one mjere bilo dovoljno samo za vrh torte, za sranice sam morala dodatno umjesiti. Kalup je čini mi se 24 cm) i umutila čokoladnu šlag kremu i vratila tortu u frižider.
Eh još nešto. Fondan mi je imao malo čudan miris. Probala sam ga, ukus je ok, ali miris mi nije baš reprezentativan :).
_____________________________
"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)
11.01.2012, 08:44
bebacha
1170
mislim da si gresku napravila jer si u startu stavila previse secera i zato ti se raspadala. koji si zelatin koristila i da nisi slucajno ti kod kuce samljela secer u prah
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
11.01.2012, 11:18
raja_ringe
-109
Želatin sam koristila dr. oetker, a šećer mljeveni franck.
_____________________________
"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)
11.01.2012, 11:22
Hanady RR
18727
mislim da si stavila previše šećera u prahu pod 1. a pod 2. nisi imala potrebe stavati ga u mikrovalnu...time si istopila šećer u prahu...dodavajući vodu pomjerila si osnovni recept...pa ponovno šećer i učinila da nemaš masu koja dogovara formu fondanta... naime kad je prenoćio ..smao si ga trebala staviti na mlo šećera i mjesiti rukama do ne smekša i ne bude podatan za razvijanje... mislim da je mikrovalna sve zeznula
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.01.2012, 13:16
dush
250
Ne zezne mikrovalna, ako ga stavis 10ak do 15ak sekundi. Ja svoj redovno prvo u mikrovalnoj malo ugrijem pa mijesim. Vjerovatno je problem da je na pocetku bilo previse secera. Meni kada se tako stvrdne, ja dodam jos koju kapljicu glicerina, ne vode, jer mu glicerin pomaze da se razvlaci, a da ne puca.