Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.05.2014, 07:29
Dzenana_G
1024
Na kraju i nije bas ispala kako sam zamislila, ali sam morala ispunjavazi princezine zelje. Kruna ni nakon dva dana susenja nije mogla stajati sama pa sam morala improvizorati. Naibitnije je da je slavljenica zadovoljna bila i da smo fino zasladili
_____________________________
11.05.2010. Princeza 20.06.2014. Princ
"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"
13.05.2014, 10:37
canim
4126
Bas je lijepa, nekako njezna tortica
jeli vi radite fondant po onom receptu na pocetku teme ili je doslo do nekih izmjena? Imam jedan rodjendan pa bih tortu napravila, a kontam sto nebih probala i fondantom ukrasiti
Recept s pocetka teme
35 grama zelantina 1/5 dl hladne vode 1 1/2 dl glukoza 1 kasika glicerina 1 kasika margarina 1 kaskica vanilinog extrakta 25 dl secera u prahu (ili dok nenapravis tvrdo tijesto)
Buttercream Recept:
125 gr putera 200 gr šećera u prahu 3 kašike mlijeka
Butter krem : Umutite puter sa šećerom u prahu, a onda dodajte mlijeko.
Kako sam skontala od dosadasnje price:
- Glukozu kupiti u DM, jeli to ona alnature marka ili koja ? - Glicerin jestivi kupiti u apoteci, ima u BBI -1 jel ? - Secer u prahu, najbolji onaj franckov ? - jeli mora margarin u fondant, jeli moze puter ? ja margarin nikad ne kupujem pa bih morala maksuz kupiti radi jedne kasike ? - vanilinog ekstrakt, jeli moze vanilin secer ? - boje ima u supermarketima...
Jeste li pravili kakvu vocnu tortu pod fondant ?
13.05.2014, 10:43
bebacha
1170
ja radim samo minjin recept za fondan 100gr fruktote +20 ml vode 1 kesica zelatina + 50 ml vode 1 kasika glicerina oko 900 gr secera
ja koristim master secer a sad i bony nemam problema nikakvi vocna torte moze pod fondan samo da nije mekana puno a da je fino obložiš buter kremom glicerin samo trazi glicerin bez objasnjenja znaci nemoj trazit jestivi jer ga neces dobit
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
13.05.2014, 11:00
MicoTico
340
IZVORNA PORUKA: bebacha
ja radim samo minjin recept za fondan 100gr fruktote +20 ml vode 1 kesica zelatina + 50 ml vode 1 kasika glicerina oko 900 gr secera
Meni je fondan uvijek (svih 5 puta koliko sam pravila ) bio odličan po ovom receptu. Fruktozu kupila u DM-u (nije alnatura, piše "das gesunde plus"). I pravula sam voćnu tortu sa malinama pod fondan, doduše imala je 4 tanke kore, a između fil s voćem.
_____________________________
Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)
13.05.2014, 11:04
canim
4126
Jeli velika/supena kasika
A jeli recept za buttercream Ok, ili ima jos neki ?
Odoh da vidim minjin recept.
13.05.2014, 14:53
minie
165
Jeste, velika supena kasika glicerina. Ja ga kupim u apoteci Anis kod Pink televizije, 100 ml je oko 3 KM (dovljno za 10 mjera fondana)
Boje imas u Bingu, Tusu. Podloge za tortu isto u Bingu.
Moze i vocna torta, samo malo "tvrdji" fil napravi, i da nema u njemu slaga, jer on topi fondan.
Meni je 1. put nekako bio najljepsi fondant, najbolje se oblikovao i tada sam kotistila Franck secer u prahu, meni se pokazao kao najbolji.
Butter cream moze ovako, ali ja stavim 125gr putera/margarina i 125 gr secera i 2 kasike mlijeka i bude fin
< Poruku je uredio minie -- 13.5.2014 14:55:34 >
_____________________________
Mamino sunce, maza, zivot i sreca... R 17.10.2011.
13.05.2014, 21:38
canim
4126
super, hvala
jeli moze ova torta pod fondant, treba mi neka cokoladna s jagodama ili malinama
za ovu bijelu ne znam... al znam za ovu :) ona ide super pod fondat i višnje sma mjenjala i jagodama i malinama i kupinama :) http://www.coolinarika.com/recept/725986/
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.05.2014, 22:10
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Dzenana_G
Na kraju i nije bas ispala kako sam zamislila, ali sam morala ispunjavazi princezine zelje. Kruna ni nakon dva dana susenja nije mogla stajati sama pa sam morala improvizorati. Naibitnije je da je slavljenica zadovoljna bila i da smo fino zasladili
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.05.2014, 22:11
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: minie
Jeste, velika supena kasika glicerina. Ja ga kupim u apoteci Anis kod Pink televizije, 100 ml je oko 3 KM (dovljno za 10 mjera fondana)
Boje imas u Bingu, Tusu. Podloge za tortu isto u Bingu.
Moze i vocna torta, samo malo "tvrdji" fil napravi, i da nema u njemu slaga, jer on topi fondan.
Meni je 1. put nekako bio najljepsi fondant, najbolje se oblikovao i tada sam kotistila Franck secer u prahu, meni se pokazao kao najbolji.
Butter cream moze ovako, ali ja stavim 125gr putera/margarina i 125 gr secera i 2 kasike mlijeka i bude fin
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
13.05.2014, 22:39
canim
4126
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: canim
super, hvala
jeli moze ova torta pod fondant, treba mi neka cokoladna s jagodama ili malinama
za ovu bijelu ne znam... al znam za ovu :) ona ide super pod fondat i višnje sma mjenjala i jagodama i malinama i kupinama :) http://www.coolinarika.com/recept/725986/
super, na ovu sam skroz zaboravila
14.05.2014, 08:55
aidana
833
Juce sam pravila fondant i mickey mouse od njega i to puna 4 sata! Najgore sto jos nisam zavrsila. Imam sljedeci problem, istresla sam citavu bocu crne boje ali sam ipak dobila samo tamno sivu. Mogu li ja nekako dodatno prefarbati sive dijelove da bude tamnije? Moze li se boja mijesati necim, recimo secerom u prahu, da bude malo gusca jer je ova previse tecna i samo se razlije? Bas me smorilo ovo, razmisljam da ne pravim opet fondant s kojim bi prekrila cijelu tortu vec da ga kupim ili da jednostavno polijepim ovo na bijelu kremu pa kako god izgledalo
14.05.2014, 09:50
canim
4126
aidana od onog sto sam ja citala, dosta zena da bi dobilo intezivniju boju nakon sto naprave figurice farbaju cetkicom fondant.
14.05.2014, 20:42
Hanady RR
18727
aidana nije niko reko da je lako fondatat :) al ne odustaj dok zavšiš postane zaraza...sa svakom novom torticom ipravljaš greške iz prethodne. Dobiti crnu i crenu eterika bojama u prahu ili bilo kojom drugom koja se mješa sa vodom je najteže... al svakako možeš malo crne pomješati sa kap-dvije vode i četkicom preći sve djelove gdje ti crna biti treba...s tim nemoj puno navlažiti to pazi, razljevaće ti se na sotali dio torte... a te boje sa vodom mješaš al vrlo malo vode na prah staviš...ja čak stavim prah na bijeli fondat pa sa prsta kapnem vode i valjam...naravno valjam na šećeru u prahu jer ododvanjem vode mjenjaš osnovni recept i onda mu treba još ćešera u prahu...
sada za preko naparvi pola mjere, sve upolovi, neka ti ostane bijelo i prebaci pa poredaj napravljeno biće urednija i sigurno ljepša od toga na ščlagu a sigurnija posbeno jer fondat i šlag nisu baš u ljubavi nekoja :)
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
14.05.2014, 21:23
aidana
833
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
dodvanjem vode mjenjaš osnovni recept i onda mu treba još ćešera u prahu...
To mi se desilo kada sam dodavala crnu boju jer je tecna, i kao sto sam napisala citavu bocicu sam potrosila, sve je postalo uzasno ljepljivo pa sam morala dodati jos doooosta secera. Posto je ta boja tecna, kistom je recimo kao da koristim vodene boje, bojim se da ce mi opet razmeksati fondant. Zato sam mislila moze li se ta boja pomjesati sa secerom da dobijem neku gustocu pa onda da mazem. A mozda bi mi bilo bolje da kupim eteriku u prahu umjesto ove samo sto je ja jos nisam nigdje vidjela.
Danas nisam vise nista radila, bilo mi mrsko po ovoj kisi ici maksuz kupovati boju a i pukao mi je glavni crni dio glave to me jos dodatno obeshrabrilo. Vidjet cemo sta ce sutra biti
14.05.2014, 21:31
Hanady RR
18727
koja je kod tebe boja crna... i eterika ti je u prahu... to se stvi praha boje kašika kada je crna u pitanju a na to kap-dvije vode... nemoj toliko razblaživati
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
14.05.2014, 22:54
aidana
833
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
koja je kod tebe boja crna...
COVE tecna crna u bocici, nisam ja nista dodatno razblazivala vec je takva boja
14.05.2014, 23:06
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: aidana
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
koja je kod tebe boja crna...
COVE tecna crna u bocici, nisam ja nista dodatno razblazivala vec je takva boja
e ja tu nisam probala još :((( a kažu da je ok :((( možda bi išlo bolje da si pola mjere fondata radila samo crnu, i direktno u fruktozu stavila par kapi te boje
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
15.05.2014, 13:08
aidana
833
IZVORNA PORUKA: canim
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: canim
super, hvala
jeli moze ova torta pod fondant, treba mi neka cokoladna s jagodama ili malinama
za ovu bijelu ne znam... al znam za ovu :) ona ide super pod fondat i višnje sma mjenjala i jagodama i malinama i kupinama :) http://www.coolinarika.com/recept/725986/
super, na ovu sam skroz zaboravila
ako ide fondant preko onda se izostavi ova ganache krema tako?
15.05.2014, 15:16
minie
165
IZVORNA PORUKA: aidana
IZVORNA PORUKA: canim
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: canim
super, hvala
jeli moze ova torta pod fondant, treba mi neka cokoladna s jagodama ili malinama
za ovu bijelu ne znam... al znam za ovu :) ona ide super pod fondat i višnje sma mjenjala i jagodama i malinama i kupinama :) http://www.coolinarika.com/recept/725986/
super, na ovu sam skroz zaboravila
ako ide fondant preko onda se izostavi ova ganache krema tako?
Tako je, malo vise butter creama i bice ona super. A nemoj tako brzo odustajati, da znas koliko sam ja sati pravila Winnija , a tek Hanady svog "slavnog" Spidermanav
_____________________________
Mamino sunce, maza, zivot i sreca... R 17.10.2011.
16.05.2014, 00:37
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: aidana
IZVORNA PORUKA: canim
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: canim
super, hvala
jeli moze ova torta pod fondant, treba mi neka cokoladna s jagodama ili malinama
za ovu bijelu ne znam... al znam za ovu :) ona ide super pod fondat i višnje sma mjenjala i jagodama i malinama i kupinama :) http://www.coolinarika.com/recept/725986/
super, na ovu sam skroz zaboravila
ako ide fondant preko onda se izostavi ova ganache krema tako?
možeš...a i ne moraš..ja sma mazala granche...al jači radila malo, pa kad se ohladila stavila buter creme al pravo malo je je ova prije razvna baš...i super bilo
i dobro ti mini kaže...gdješ odustajat tako lako...bar nisi ubila heroja ko neke vamo
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
16.05.2014, 00:55
Medi_87
1472
Spiderman is dead
16.05.2014, 01:11
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Medi_87
Spiderman is dead
nemoj nikome reći ko je krivac
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.05.2014, 22:19
lela89
33
nakon silnih proucavanja i gledanja tutoriala, evo i moje prve dvije torte s fondanom, prva je za mm-ov a druga za maleckin rodjendan, fondan radjen po minjinom receptu :)