IZVORNA PORUKA: Precious
Kod nas se pravi razlika. Naime moja zaova se porodila par godine prije mene i svekrva je bila s njom cijelu 40nicu i nakon toga isla skoro svaki dan da vidi malog. Bila je tu i kad se sunetio i svaki dogadjaj je ispratila, i svekar. Mali je i sad vise kod njih nego kod roditelja, oni ga odgajaju sto je po meni van pameti. Zaova ga uvali pa put pod noge.
Ja kad sam se porodila, mama moja je bila par dana sa mnom, zbog posla nije mogla duze ostati, a daleko bude pa sam ostala sama s mm i bebom. Bilo je jako tesko u pocetku jer sam na carski porodjena, muz radi, u kuci obaveze i oko bebe, ovo, ono, medjutim svekrva je rijetko dolazila, bila je zauzeta ulogom majke tudjem djetetu . Kad se moj sin trebao sunetiti jedva je dosla. Ima jos puno primjera. Meni to nebi tesko padalo da su moji roditelji blize pa da mi dijete ima majku i djeda, ali su jaako daleko, dok ovi stanuju par minuta od nas.
Ali sto kaze moj tata: "Dok ga sine volis ti i otac mu, ko mu vise i treba!"
Oba puta kad sma rodila moja je mama sa mnom bila 40 dana...
bila je i sa mojom sekom koja ima živu svekrvu u istoj kući...
ja svekrvu nemam...
moja zaova kada je rodila sa njom nije bio niko, nema svekrve vitalne , slab joj je niti ima majku svoju...mjenjali smo se ja i starija zaova koliko smo mogle od svoje djece i obaveza...
moja joj majka nije išla...
a i da je išla...
šta je mogla ona njoj kad njoj njene majke nema...
usisat i oprat veš mogla je i sama...trebala je pogled majke svoje...blago tvojoj zaovi pa je ima Živu da joj dođe...i ti svoju da te pripazi...
majka je majka...svekrva bi ti na živce otišla...a majka sve razumije, prašta i ona kad zagrli to je zagrljaj...
I da moja starija zaova je jako privržena djeci moje mlađe zaove...
više su kod nje, više im kupuje i pazi ih...i meni je to drago...jer moja djeca opet imaju svoju nanu (jeste d anemaju dedau i ona im je jedina) al da je drugačije meni bi teško bilo...
nemam nikakvih zamjerki niti tuga je rmoju djecu možda manje viđaju il im manje udovoljavaju niti im ja to ''vraćam'' svojim odnosom prem anjihovoj djeci...ja živim kako mislim da treba, činim što mogu kada mogu i kako mogu po svojim potulatima i želim da nikada ni jedno dijete ne bude u bolu da neko nekoga više voli...djeca odjete sama a ja ih učim da nikada ne plaču i ne broje koliko ko je dobio čokolada, igračaka, poljubaca...i svi smo sretni...svoje mjesto pod suncem nađu svi.