IZVORNA PORUKA: bebacha
stvarno ima glupi obicaja al i bas simpaticni.
kod nas je obicaj da se beba daruje kad prvi put dolazi u kucu.obavezno jaja,nesto slatko,mi smo uvjek uz to i neku igrackicu.
najgluplje mi je kad neko kaze da je djete isto kao ta osoba sto ga je iznijela iz porodiliste.mislim nide veze
Ovo za jaja prvi put cujem, kod nas se dijete pospe secerom kad negdje dodje prvi put, iako se i to sve manje radi, samo moja strina posipa sve redom i kad mlada neka dodje kod njih prvi put i dijete isto, pa posto svi to u rodbini znamo, cim neko dodje s bebom prvi put pita imas li bar kocku, secer se zalijepi bebi za tjeme, kocka ce spasti
al ona ne odustaje
Meni je inace vrlo zanimljivo to koliko ima razlicitih obicaja na vrlo malom prostoru BiH, pa evo i u jednoj regiji, u Mostaru i okolini imaju neki razliciti obicaji u dva susjedna sela ili mahale, a ne recimo Mostar- Sarajevo, ili neki udaljeniji gradovi
neki su mi simpaticni, a vecine se ne pridrzavam, pogotovo ovih malo cudnih