Na neke se običaje osipam....i samo ih preskočim,a neke i sama praktikujem
Da se nadovežem na prethodne postove-i ja sam dobila poklona prilikom vjenčanja, a i "na babine"-svekrva mi kupila presten sa ćilibarom kad sam prvo dijete rodila(htjela da je neobičan-i meni je baš drag)od zaove takpođer prsten, od mm prsten koji sam izabrala(b.zlato sa biserom), od mojih smo svi redom poklone dobili(osim bebe),....tako da te običaje ne bih ni preskakala
A placanje mlade Sta mislite o ovom obicaju
i ovo je kod nas obicaj
ja i seka se dogovorile pola meni pola njoj
jesam li spomenula da sam i ovo vidjela
IZVORNA PORUKA: Rabi
A placanje mlade Sta mislite o ovom obicaju
Ovaj obicaj mi je bezveze. Ja kad sam se udavala rekla sam sve moze ali placanje mlade nikako. Pa nije krenuo na pijacu po kokos nego da se zeni, a i da je moj babo reko cifru ja bi ostala usidjelica
ha sto se ismijah
Na jednoj svadbi na kojoj sam bila, mlada je morala prebaciti jabuku preko mladoženjine kuće, a onda ući u tu kuću. Na ulazu je čeka mala drvena klupica i kao čeka se šta će ona uraditi ( ako je zaobiđe-lijena je, ako je skloni- vrijedna je, ako je preskoči - snalažljiva je , tako nešto). Pa joj daju muško dijete u ruke kao da rodi sina. Cijelu svadbu se nešto krade , te od mlade cipela, te od mladoženje opet nešto, više se i ne sjećam šta, i tako cijelu svadbu. Znam sam da kum nadrlja ko žuti dok sve to poplaća da se vrati čije je šta.
Neko me je upitao za to brojanje djevera...pa ja sam se vec ogradila da se to kod nas ne praktikuje, ne znam sta broji valjda da vidi da mlada nije "falicna" ima li sve prste A ovo okretanje sam vidjela, kao podigne je i ne znam sad u kom smjeru okrece, mislim da ne zna ni djever
A sta mislite o bacanju, rize, zita, Kur'an pod ruku, okretanje djeteta, darivanje onoga ko skine mladinu cipelu, darivanje onoga ko donese mladoj serbe...ma i vi ovdje gulite mladu opasno Eh to postavljanje "barikade" za svatove...to sam negdje cula da je bilo, ali nesjecam se iz kojeg regiona BiH...nije ni to lose
Mi smo se dogovorili da se nista nigdje nije placalo ni "bacalo" sto se novca tice, ni na kicenje, ni kupovina mlade itd. a kamoli serbe, pa ima neko i na tortu, mah ima ljudi hoce da im se vrati troduplo od ulozenog Neke stvari smo ispostovali i mi naravno, ali one koje su nam se cinile normalnim...znaci vrlo malo!
Ali sve su to obicaji simpaticni, bilo bi dosadno da ih nema...
Kad sam ja bila mlada ovo su jedini obicaji koji su ispostovani, ostalog nije bilo, znam da ima i to pokrivanje crvenom maramom tzv "duvak" pa da mlada kad krene ne smije da se okrene i mahne svojim i sl
A sad darivanje mlade kad dodje prvi put u kucu obavezno, pa onda "cetresnica" kad kod nekog odvedes prvi put dijete i kod nas u Sjenici bebi se daju jaja, neparan broj i jos nesto, malo para, gardarobica...
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Meni palachinken pojasni da obikusa pomaze mladoj da prije posao dnevnih "pospremanja" sto prije svrsi
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Meni palachinken pojasni da obikusa pomaze mladoj da prije posao dnevnih "pospremanja" sto prije svrsi
Ma kakvi kucni poslovi kad se danas za sve ima snaha (ves masina, masina za sudje) kako moj svekar kaze hahha
Kad sam ja bila mlada ovo su jedini obicaji koji su ispostovani, ostalog nije bilo, znam da ima i to pokrivanje crvenom maramom tzv "duvak" pa da mlada kad krene ne smije da se okrene i mahne svojim i sl
A sad darivanje mlade kad dodje prvi put u kucu obavezno, pa onda "cetresnica" kad kod nekog odvedes prvi put dijete i kod nas u Sjenici bebi se daju jaja, neparan broj i jos nesto, malo para, gardarobica...