IZVORNA PORUKA: salmy
IZVORNA PORUKA: jasmin
IZVORNA PORUKA: Rabi
IZVORNA PORUKA: jasmin
Ja sam na svojoj svadbi od obicaja samo med pojela,pa muz.No,nisam znala da je to od obicaja,to mi se nekako u onom bunilu spontano desilo :).
jasmin ti ne pratis obicaje nikakve
a obilazis li svoje najmilije prvi dan Bajrama ili ako imas nekoga ko je preselo ides li na mezar ...za bajram? Ili ovo nije obicaj
Obilazim rodbinu,prijatelje,komsije za bajram,ali zbog vjerskog obicaja i prakse da se svi radujemo i zajedno provodimo nase praznike.Na mezarje ne idem za bajrame,ovako ponekad,poselamim stanovnike kaburova,proucim dovu koja je propisana i to je sve.
salmy,nije zenama zabranjeno ici na mezarje.
da ne idemo ot,ali vjecito se govorilo kako je zenama zabranjeno?? mozda na nekoj drugoj temi,ali me zanima ??
Nije ot,spada u obicaje :)
Odgovor: Žene mogu klanjati dženazu namaz ukoliko su prisutne prilikom klanjanja dženaze, i ukoliko ispunjavaju opće uvjete klanjanja namaza iako kod nas nije uobičajeno da one klanjaju dženazu niti da prisustvuju klanjanju dženaze, osim u iznimnim slučajevima kao prilikom klanjanja kolektivnih dženaza žrtvama genocida i ratnih zločina. Naravno, kao i kod drugih namaza, njihov saf treba biti iza safova muškaraca. Nije preporučeno da žene prate dženazu niti da prisustvuju ukopu umrlog. Žene mogu posjećivati mezarje uz poštivanje islamskih propisa o posjećivanju mezarja, posebno onih koji se tiču prikladnog odijevanja i ponašanja prilikom posjete i obilaska kabura.
Izvor: rijaset.ba
Odgovorio: Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin