cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Obicaji

clock-img

21.12.2011, 14:15

clock-img

zeze

pencil-img

1069

Citam vas bez daha user posted image user posted image

JA sam svojoj mami isto otisla odmah s bracnog.

Bila sam u ovoj godini na 2 svadbe ono skromne i primjetila sam da od mladinih niko nije bio osim kume koja se zadrzala nekih 2h (mislim na drugarice ) . To mi je bas cudno bilo. Na moju i naknadno dolazili hah.

...Naida... smizlica moja malena .... 03.08.2010.

clock-img

21.12.2011, 14:17

clock-img

zeze

pencil-img

1069

Kod nas se pogaca podijeli djevojkama i momcima kao da i oni brzo se ozene i udaju user posted image user posted image

clock-img

21.12.2011, 14:18

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

na moju svadbu su isli i moji roditelji,djedovi,nene i ostali.svi zajedno slavili

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

21.12.2011, 14:19

clock-img

raja_ringe

pencil-img

-109

heheh što se ismijah.. super tema.. naumpalo mi je nešto, kada se moja mama udala u njenom mjestu je običaj da mlada pomete stepenište prvo jutro. I tako moja mama (na nagovor svojem mame) poranila, a moj rahmetli djed (od oca otac, koji inače nije opterećen običajima, a nije sigurno ni znao za ovaj) krenuo u wc i vidio mamu kako mete i rek''o joj:''Šta bona radiš ovako rano, idi odspavaj''.  :)

< Poruku je uredio raja_ringe -- 21.12.2011 14:20:43 >

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

clock-img

21.12.2011, 14:20

clock-img

bananica

pencil-img

4330

IZVORNA PORUKA: salmy

IZVORNA PORUKA: bananica

Ja nemam pojma odakle nam obicaji zastava? to je meni toliko ruzno i seljacki da nemogu shvatiti omladinu sto pristaje na te gluposti.Fol je sto ih vise,to boljeuser posted image user posted image user posted image  crna zelena,crvena....ma fuj

za zastave se slazem , i meni je to skroz bespotrebno i totalno bezveze, hajd eto jedna, zastava BiH i nista vise

A sto ce i BIH?pa ne igra reprezentacijauser posted image  

user posted image user posted image user posted image sta ja znam, ako eto neko hoce zastavu, ne moze bez nje, onda mi je ta jedino podnosljiva

clock-img

21.12.2011, 14:30

clock-img

lepetetka

pencil-img

615

Kod nas bila mala svadba, 18 ukupno čini mi se,..ja te velike ne volim pogotovo kada sam ja u pitanju, kada se neko drugi udaje ili ženi svejedno mi, ali ja nisam htjela veliku svadbu...Na mojoj su bili meni dragi ljudi, koje zaista volim i cijenim, nisam nikoga pozvala onako radi reda da je više vojske :) Da se opet udajem opet bih isto jer baš ne volim naizmjerno grljenje i ljubljenje od 100 duša... Od običaja je bilo jedino jedno bacanje na kitnju, i cvijećem se zakitili auti..... Od mojih je išao moj brat, kuma, dva rođaka i rodica,... I od mm je bila pretežno mlađa raja.. Došli po mene, u opštinu, džamiju, pa u restoran.. Nije bilo harmonike i kola, nije bilo zastava, nije bilo iznude novaca ljudima sa po 5 bacanja user posted image , fin ručak, zabavna muzika, bila je čini mi se i pokoja normalna narodna od Harisa i Halida, svekrvu nemam, nisam nikome išla, nisam ljubila ruke, pragove, sama sam unijela Kur'an koji mi je u džamiji efendija dao.. nisam ni djecu vrtila a evo dvoje hB imam... Bilo mi je teško vidjeti roditelje na polasku, babo pocrnio, pomodrio, mama se rasplakala, dedo rahmetli plače ko dijete...
Eto da sam znala da će mi to teško pasti i njih bi pozvala u svatove, al hajd reko stari su a bilo je ljudi i kod kuće još što su došli da me isprate pa eto da ne ostanu sami..

mamin dječak, 11.01.2008.
mamina princeza 09.07.2011.

clock-img

21.12.2011, 14:32

clock-img

salmy

pencil-img

5830

Ja odavno nisam cula da neko "zove na rogove"

Sjecam se ko djete u mahali,stalno se islo i zvalo:masallah masallah..dobismo to i to od tog i tog.... hvala tom i tom.....to mi je superuser posted image

clock-img

21.12.2011, 14:36

clock-img

lepetetka

pencil-img

615

Sjecam se ko djete u mahali,stalno se islo i zvalo:masallah masallah..dobismo to i to od tog i tog.... hvala tom i tom.....to mi je superuser posted image

Jeste ovog se i ja sjećam ali ovo sada ne bi išlo,... prije čovjeku odnesi peškire , košulju i tako te gluposti i oni zadovoljni, a danas ljudi hoće mašine, regale itd. sve se ne gleda u kesu a svi gledaju , kažu vidi šta mi je donio user posted image user posted image hebo ga peškir user posted image

clock-img

21.12.2011, 14:43

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

jah i rogovi su nidje veze user posted image ja i brat sad kad smo ukrovili vikendicu svim majstorima koji su radili na krovnoj konstrukciji kupismo po košulju hahahah znam da su nas prozivali stalno te niste na ploču okrenuli jagnje te niste za krov okrenuli jagnje
kaže moj buraz pa nama bi stado trebalo kad bi na sve i svašta okretali janje user posted image
a to zvanje na rogove no no i još kad okače peškire i košulje koje su dobili od komšija da umreš od smijeha
navodno se ti darovi podijele radnicima, ne ostaju ukućanima

a tek kad onaj najrogatiji lik počne da se dere "donio košulju Mujo Mujić, hvala mu, da Bog da mu žena sina rodila" user posted image

< Poruku je uredio veeseelaa -- 21.12.2011 14:44:42 >

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

21.12.2011, 14:45

clock-img

zeze

pencil-img

1069

IZVORNA PORUKA: bebacha

na moju svadbu su isli i moji roditelji,djedovi,nene i ostali.svi zajedno slavili

Na mojoj svadbi su bili brat, snaha , sestra, zet i djeca. Moje drugarice s kojima sam se druzila i druzim. M rodbina, prijatelji. Bas je super bilo. Nebi mogla zamisliti svoju svadbu bez svojih drugarica.

I jos jedan obicaj svekrva je poslala kesu mojoj mami. Nije mi bilo jasno sto, kad kazu obicaj user posted image

clock-img

21.12.2011, 14:49

clock-img

salmy

pencil-img

5830

Ja sam sjedila u krilu rođakovoj zeni,i nemaju djeceuser posted image ta mu zena umrla,ozenio se poslije 3 godine,i nema ni sa ovom djece.Ja koji sam ja pehuser posted image

clock-img

21.12.2011, 14:59

clock-img

lepetetka

pencil-img

615

Ma ja sam imala dijete od jetrve na svadbi 1 god. mu bila, ali nisam htjela nikoga vrtiti, hehe, a evo dvoje djece hB imam , ma kakvi to su sve babine gatke, nikakve to veze nema...
Mene nerviraju mnogobrojna bacanja na svadbama, nije da mi je žao, ali čovjek ne zna više šta da očekuje, te baci na kitnju, na šerbe, na hranu, na kafu, ma na sve živo... Mi svojim svatovima rekli biće jedno na kitnju i tako je i bilo.. Ja koliko planiram nekome baciti bacit ću pa da li to dala u jednom bacanju ili u 5 user posted image

clock-img

21.12.2011, 15:00

clock-img

hatepsut

pencil-img

1241

Ja sam mami otisla na povratku s bracnog..kaze sveki,aa kako cete bez nas...sta ima bez vas..ja islo mojoj mami...

A to rogovi,ovdje gdje sam ja to se prati ali kad se kuca na novo pravi...doneses salvete,peskir i sl. i meni smjesno ti radnicu vicu nesto pa kad donoses poklon oni se jadni deru na sva glas i zahvaljuju tom i tom na poklonu..pa kud svi tu i imali mujo..tako i ja user posted image ali samo oko moje kuce..prosle godine ovdje blizu se pravila kuca,..i ja odnijela kafu,sok i kolac...i naravno 2 peskira user posted image

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

clock-img

21.12.2011, 15:01

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Ja sam na svojoj svadbi od obicaja samo med pojela,pa muz.No,nisam znala da je to od obicaja,to mi se nekako u onom bunilu spontano desilo :).

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

21.12.2011, 15:04

clock-img

Rabi

pencil-img

1810

IZVORNA PORUKA: jasmin

Ja sam na svojoj svadbi od obicaja samo med pojela,pa muz.No,nisam znala da je to od obicaja,to mi se nekako u onom bunilu spontano desilo :).

jasmin ti ne pratis obicaje nikakveuser posted image
a obilazis li svoje najmilije prvi dan Bajrama ili ako imas nekoga ko je preselo ides li  na mezar ...za bajram? Ili ovo nije obicajuser posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

clock-img

21.12.2011, 15:07

clock-img

salmy

pencil-img

5830

Koliko znam nama zenama je zabranjeno ici na mezar,ili ako odes moras biti prikladno obucen?

Jasmin sukni nam kojuuser posted image

clock-img

21.12.2011, 15:08

clock-img

Rabi

pencil-img

1810

ja mislim da svi mi donekle uvazavamo i pratimo neke obicajeuser posted image
Ok za neke gluposti nemoj rezati nokte sad vec tad...nemoj se kupati sad vec tad....Ne peri ves tad ne valjauser posted image
a kad pitas sto ne valja...kaze ne znamuser posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

clock-img

21.12.2011, 15:10

clock-img

Rabi

pencil-img

1810

Koliko znam nama zenama je zabranjeno ici na mezar,ili ako odes moras biti prikladno obucen?

Jasmin sukni nam kojuuser posted image

Pa zato sam se njoj i obratila, jer znam da je upucenija, ali i da je to obicaj...E sad drugi par opanaka dal' idu muski ili zene! Ne bitno, pricamo o obicajuuser posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

clock-img

21.12.2011, 15:11

clock-img

salmy

pencil-img

5830

IZVORNA PORUKA: Rabi

ja mislim da svi mi donekle uvazavamo i pratimo neke obicajeuser posted image
Ok za neke gluposti nemoj rezati nokte sad vec tad...nemoj se kupati sad vec tad....Ne peri ves tad ne valjauser posted image
a kad pitas sto ne valja...kaze ne znamuser posted image

nokte ne velja rezati nocu,jer ces se posjeciuser posted image user posted image   

clock-img

21.12.2011, 15:17

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

a obilazis li svoje najmilije prvi dan Bajrama ili ako imas nekoga ko je preselo ides li  na mezar ...za bajram? Ili ovo nije obicajuser posted image

Obilazim rodbinu,prijatelje,komsije za bajram,ali zbog vjerskog obicaja i prakse da se svi radujemo i zajedno provodimo nase praznike.Na mezarje ne idem za bajrame,ovako ponekad,poselamim stanovnike kaburova,proucim dovu koja je propisana i to je sve.
salmy,nije zenama zabranjeno ici na mezarje.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

clock-img

21.12.2011, 15:19

clock-img

Anoniman

evo jedan extra obicaj user posted image

zet se veze za noge kad prvi put dodje kod familije od mlade user posted image user posted image

< Poruku je uredio triputmama -- 21.12.2011 15:26:36 >

clock-img

21.12.2011, 15:19

clock-img

Mirkica

pencil-img

6978

IZVORNA PORUKA: lepetetka

Jeste ovog se i ja sjećam ali ovo sada ne bi išlo,... prije čovjeku odnesi peškire , košulju i tako te gluposti i oni zadovoljni, a danas ljudi hoće mašine, regale itd. sve se ne gleda u kesu a svi gledaju , kažu vidi šta mi je donio user posted image user posted image hebo ga peškir user posted image

e ovog se i ja sjecam to je bilo i kdo nas ali vise nije :)))

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

clock-img

21.12.2011, 15:20

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Uostalom,postoje obicaji koji se ne kose s vjerom,to i radim,evo bas kao ovaj bajramski obilazak,i ono sto se kosi,kao ovo ostavljanje hrane i vode 40 dana kad neko umre,s cime se ne slazem i ne radim to.

clock-img

21.12.2011, 15:23

clock-img

salmy

pencil-img

5830

Obilazim rodbinu,prijatelje,komsije za bajram,ali zbog vjerskog obicaja i prakse da se svi radujemo i zajedno provodimo nase praznike.Na mezarje ne idem za bajrame,ovako ponekad,poselamim stanovnike kaburova,proucim dovu koja je propisana i to je sve.
salmy,nije zenama zabranjeno ici na mezarje.

da ne idemo ot,ali vjecito se govorilo kako je zenama zabranjeno?? mozda na nekoj drugoj temi,ali me zanima ??

clock-img

21.12.2011, 15:25

clock-img

Mirkica

pencil-img

6978

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

I meni su dali pogacu i kur'an. Prag nisam ljubila nasli smo kompromis samo sam se malo sagnula user posted image To su mi objasnili kao da je taj poljubac simbolika da ja zavolim ovu kucu kao svoju i da budem dobra domacica user posted image Meni nista nije jasno ali eto takav sam odgovor dobila

meni su dali kuran u desnu ruku a svekrva je prosipala neku vodu ispred nas user posted image user posted image user posted image user posted image mm kad nije poludio meni bilo smjesno , nisma ljubila prag niti koga.

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

Zadnji članci

article-img