IZVORNA PORUKA: Visnja
Gore ima pitanje da li bi nosili always uloske svaki dan paaa.... ja dnevne nosim godinama... rezultat: osjecaj svjezine i NIKAD nisam imala nikakvu infekciju i slicno ... evo ja kao reklama
sve je stvar u tome koliko redovno mjenjas bebici pelene... naravno da mi ne pada na pamet da joj satima drzim jednu... kao sto i sebi mjnjam dnevne svaki put kad odem u WC ...
btw mislim da i nije neki primjer...
... najvaznije su guze... a svaka majka za svoju bebu zna najbolje...
Naravno da svaka majka zeli svojoj bebi najbolje ali je pitanje da li majke zaista ZNAJU sta je najbolje. Sigurno ne znate ove podatke:
Istraživanja su pokazala slijedeće podatke za SAD:
1955. god – manje od 10% beba imalo je pelenski osip
1991. god – 78% beba je imalo pelenski osip.
Vjerojatni razlozi za povećanje pelenskog osipa masovnim korištenjem jednokratnih pelena su: alergijske
reakcije na kemikalije, nedostatak zraka, viša temperatura
* Jednokratne pelene koje sadrže parfeme, povezane su s tegobama pri disanju kod astmatičara.
* Pregrijavanje za 1°C koje se događa u jednokratnim pelenama, u vrijeme kad se dječacima još razvijaju
testisi, može utjecati na kasniju neplodnost.
* Pošto dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekućina odmah
upije – djeca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo
nezamislivo da dijete troši XXL pelene do 3 i više godina, sad je to uobičajena pojava.
* Bebini intimni dijelovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, 2 i pol godine (majke, zamislite da
morate sintetičke higijenske uloške nositi toliko dugo!). Jednokratne pelene sadrže niz kemikalija, od
onih kojima se postižu visokoupijajuća svojstva, do nekih u tragovima koje su čak visokotoksične:
NATRIJEV
POLIAKRILAT
* superupijajuća tvar koja
se u kontaktu s vodom
pretvara u gel
* možete ga naći u obliku
komadića poput mekanih
kristalića na bebinoj
guzi
* nastavlja upijati vodu
višestruko više od svoje
težine i na odlagalištima