cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Kalendar nadohrane

  
clock-img

10.12.2012, 23:14

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

drage mame pitanje kupila sam proso uspjela naci hvala bogu al sad dal treba proso potapati u vodi...........user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 08:08

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

Popularna upotreba neobrađenih mekinja je jedan od najgorih primjera modernih namirnica koje mogu uzrokovati ozbiljne probleme zbog toga što sadrže velike količine fitinske kiseline. Žitne pahuljice, corn-flakes, granola i razne pločice koje se reklamiraju kao zdrava hrana su zapravo štetne za zdravlje zato što su nepravilno pripremljene.
Kod namakanja u toploj filtriranoj vodi može se koristiti svježe iscijeđeni limunov sok, nefiltrirani nepasterizirani jabučni ocat, sirutka( dobivena procijeđivanjem kefira ili jogurta kod kuće) ili  mlaćenica-1 žlica kiseline na svaku šalicu žitarica i to sve neka stoji barem 12h na sobnoj temperaturi.
 
Amarant, quinoa, smeđa riža, heljda ili proso
Te žitarice su najlakše za probaviti jer sadrže manje fitinske kiseline nego druge. Zapravo, heljda, proso i quinoa su više kao sjemenke nego žitarice. 12 sati namakanja omekšat će ih tako da će krajnji rezultat biti laganiji u teksturi.
 
Žitarice sa glutenom
Gluten je posebno težak za probaviti. Nalazi se u žitaricama poput ječma, bulgura, kamuta, zobi, raži, dinkela, i pšenice. Njihovim namakanjem (barem 24h – 2 žlice kiseline na 1 šalicu žitarica) gluten se djelomično razgrađuje ,a osmosatnim fermentiranjem  kao u “beskvasnom” kruhu gotovo u potpunosti. Pšenica ima 4 puta više fitaze od riže, a raž još 2 puta više od pšenice što je čini idealnom za pripremanje kvasa za kruh.
Treća mogučnost sa takvim žitaricama je da se prokliju, posuše u dehidratoru i samelju u brašno. Takvo brašno se onda može koristiti u svim receptima kao normalno i nije ga potrebno posebno pripremati.
Klijanje također korisno modificira razne nutricionističke elemente. Prema istraživanjima klijanjem pšenice se povećava udio tiamina(B1) za 28%, riboflavina(B2) za 315%, niacina (B3) za 66%, pantotenske kiseline(B5) za 65%, biotina za 111% , folne kiseline za 278%  i vitamina C za 300%.
 
Zobene pahuljice-bitno je da nisu rađene na visokim temperaturama jer se pritom uništi fitaza.  Treba ih namakati na sobnoj temperaturi u toploj vodi  24h sa sirutkom, lim.sokom ili jab.octom uz mali dodatak raženog brašna. Nakon toga ih treba kuhati barem 10 minuta.

clock-img

11.12.2012, 08:15

clock-img

Lulu_08

pencil-img

350

Pitanje u vezi smedje rize - iz nekoliko izvora sam dosla do informacije da jednako poput namjenskih "baby rizine pahuljice" proizvoda mogu koristiti smedju rizu za bebu.

Da li imate iskustva sa istim, i interesuje me je li jednak efekt samljevene rize u pahuljice pa onda skuhane i normalno skuhane rize pa blendane?

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

clock-img

11.12.2012, 09:06

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

ooooo bas hvala na ovako divnim informacijama ,ja sam proso potopila u vodi s limunovim sokom,taj proso se zove alnatura bio kuplje u dm,iskreno ovakav nisam za sebe nikad koristila,koliko gaje vremenski najbolje potapati

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 09:09

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

gle za izu oprez s tim rizama ima ih jako puno koje imaju samo boju znaci obicna riz al obojena ja licno koristim zutu rizu skuham ju i kombiniram s vocemi zaista joj godi dosad se najbolje pokazalo u kombinaciji s bananom to bas lijepo papa....

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 09:34

clock-img

Lulu_08

pencil-img

350

Aha znaci samo je skuhas, a koliko je stara tvoja beba i od kada si to pocela joj davati?

Moja beba je prije neki dan usla u 6ti mjesec, jos uvijek iskljucivo doji ali namjeravam kada joj pocnem davati hranu prvo par dana joj dati samu rizu cisto zbog njenog stomacica, pa zato mislim da li je OK da to bude "obicna" smedja (kupila bih neku organsku smedju) riza koju mogu skuhati na vodi, dodati malo mog mlijeka pa izmiksati ili bas MORAJU biti te rizine pahuljice?

_____________________________

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

clock-img

11.12.2012, 09:43

clock-img

chuci

pencil-img

804

ja sam negdje čitala da nije bebama dobro davati integralne žitarice. razlog je taj što to brzo prolazi kroz metabolizam, pa bebe koje nemaju kiselinu kao mi odrasli ne stignu iz njih ništa korisno izvući.
ja proso ne namačem prethodno, a ni amarant. ja njih samo kuham malo duže na tihoj vatri.

kako sam shvatila ovo gore se odnosi na uzimanje žitarica koje nisu termički obrađene, ono muesli i slično.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

clock-img

11.12.2012, 09:50

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

ja sam svojoj mrvice uvela rizinu sluz od 6 mjeseci dobijes ju tako sto uzmes obicnu rizu s malo vode na laganoj vatri jako laganoj kuhas rizi na taj nacin otpusta fini skrob koji je divan za stomacic gotovo bude za 5 do 8 min.u to sam dodavala jednu kriskicu obarene jabuke cisto da joj nebude bljutavo mene tako savjetovali i tk hvala bogu nismo imali nikakvih stomacnih problema...

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 09:51

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

mislim da integralne zitarice nisu dobre, bez predhodne pripreme, najvise zbog fitinske kiseline koju sadrze - fitinska kiselina vezuje minerale i mi ih ne možemo apsorbirati..
 
Neki načini pripreme hrane, koja sadrži fitin­sku kiselinu, mogu sman­jiti njen udio. Kuhanje djelomično uklanja prisut­nost fitinske kise­line, učinkovi­tije metode su namakanje u kiselom mediju, fer­mentacija i kli­janje.
Fitin­ska kiselina ima jak afinitet vezanja na važne min­erale u orga­nizmu kao što su kalcij, mag­nezij, željezo i cink. U trenutku vezanja min­er­ala na fitin­sku kiselinu, on postaje netopiv, taloži se te se ne može apsor­birati u orga­nizmu.
Ovaj pro­ces može doprin­jeti man­jku min­er­ala u ljud­skom orga­nizmu (osteo­poroza).
Klasi­fi­cira se kao anti­nu­tri­jent, una­toč mogućim ter­apeut­skim upotre­bama — antiok­si­dans je i može pre­veni­rati neke oblike kar­ci­noma.
Osim toga ima i neke poz­i­tivne osobine, a to su sposob­nost vezanja i elim­i­nacije tok­sičnih ele­me­nata, sman­ji­vanje procesa oksi­dacije u kojima sud­jeluje željezo te uspo­ra­vanje probave ugljikohidrata
.

 
i da upotpunim gore objavljen post:

Ljudi koji su živjeli  prije industrijalizacije su namakali ili fermentirali svoje žitarice prije nego su ih termički obrađivali. Namakanjem, fermentiranjem, ili klijanjem žitarica aktivira  se enzim fitaza koji neutralizira fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. Fitinska kiselina je oblik fosfora koji tijelo ne može iskoristiti . Ona na sebe veže razne minerale iz našeg tijela poput kalcija, magnezija, željeza i cinka. Istraživanja su pokazala da konzumiranjem prevelikih količina fitinske kiseline tijelo izlučuje više kalcija nego što ga dobiva. Tako dolazi do ozbiljnog manjka minerala, metabolizam usporava i tijelo počinje funkcionirati na poseban način. Počinje koristiti što je moguče manje minerala za preživljavanje. Osim toga fitinska kiselina inhibira enzime u našem probavnom traktu poput pepsina koji je potreban za razgradnju proteina u želucu, amilaze potrebne za razgradnju škroba u šećere i tripsina, potrebnog za probavu proteina u tankom crijevu što uzrokuje želučane tegobe i kroničan manjak  nekih aminokiselina. Odrastao čovjek tako može funkcionirati desetljećima, ali kod djece to brzo dovodi do problema poput rahitisa, slabog rasta i razvoja kostiju, lošeg držanja, preuske vilice, kvarenja zubi, anemije i mentalne retardacije. Lako iskoristiv kalcij iz juha od kosti i svježih mliječnih proizvoda, te vitamin D iz nekih životinjskih masti mogu smanjiti neželjene efekte fitinske kiseline. Tu također pomažu vitamini A, C i betakaroten.
 

clock-img

11.12.2012, 10:14

clock-img

chuci

pencil-img

804

hvala djoisa nisam na ovo naišla ranije. i ja ću odsada za njih prerthodno namakati žitarice

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

clock-img

11.12.2012, 10:22

clock-img

chuci

pencil-img

804

a kako mjeriš? jel dovoljno dvije tri kapi limuna, jer ja njima kuham za 1-2 dana, štio znači da stavljam kašiku dvije žitarica.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

clock-img

11.12.2012, 10:33

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

ja za bebu kupim presovane zitarice obicno zobene, zdjelica 200 ml, stavim pola zdjelice (jer ih i ja volim) zitarica potopim u vodu i dodam 2 supene kasike jogurta, promjesas, najbolje je da se sjetis dan ranije tako da mogu stajati potopljene preko noci..
ja sam potapala samo u jogurt ili u domaci kefir, nisam znala da moze sirce ili limun

ujtro dodam vode ili mlijeka koliko da se mogu kuhati 10tak minuta, dodam maslac i okuse po zelji to je obicno dorucak..

ostalo nikako da se nakanim potopiti pa mu izbjegavam davati, a i ja sam odnedavo saznala za ovo...hljeb cesto kuham od kiselog tijesta..

i jos ovo: jedne prilike moja rodica je cuvala moju bebu i kuhala za njega taj dan, neko povrce na mesnoj vodi, i reko dodaj mu i proso u obrok, ona nije znala sta je to nije prije koristila, kad sam dosla kuci, ostalo malo od njegovog rucka, kad vidim proso nije skuhan, ona to dodala na kraj kuhanja i dala mu onako nekuhano da jede..grozno..al hajd..prezivili smo user posted image

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/zdravi-dorucak-za-djecu.html


< Poruku je uredio djoisa -- 11.12.2012 10:35:58 >

clock-img

11.12.2012, 11:23

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

djoisa a jel treba ovo procijediti ovu vodu što se umakalo i kuhati 20 min jel tako mislim na proso jooooooj jesam vise dosadnauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 11:23

clock-img

anđelo

pencil-img

266

a gdje mogu kupiti ove žitarice?vjerovatno u dm,


a kako kutija izgleda,j..imal link

_____________________________

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

clock-img

11.12.2012, 11:25

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

lulu ja bih ti toplo reporucila zutu rizu ona je parena razi i lako probarljiva bebicama

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

11.12.2012, 11:28

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

moj muz nasao u dm proso bio pitaj on tete one ce ti odmah dati ako ima kazu da im je to jedan od najprodavaniji artikala pakovano u kesici

< Poruku je uredio mamaibabo -- 11.12.2012 11:30:45 >


_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

16.12.2012, 08:04

clock-img

anđelo

pencil-img

266

eh ,kupila zobene pahuljice,proso i armanath...jel sve ovo se namače u toploj vodi 34h zajedno sa jabukovim sirćetom pa tek onda kuha?

_____________________________

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

clock-img

16.12.2012, 09:02

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

jutro andjelo ja proso kiselim 12 sati netreba vise sve zavisi od kolicine koja ti je potrebna ja sam ovko fildjan prosa ,pola fildana limunovog soka i tri vode onda to kiselim 12 sati ,operem i rocjedim i kuham 20 minuta pooozuser posted image

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

16.12.2012, 22:19

clock-img

treće

pencil-img

17

djoisa šta mi radišuser posted image
znači ove pahuljice kupuješ kao iz muslija potopiš ih u mali jogurta, ok
a kako ovaj bezkvasni hljeb, probala sam neku vrstu u Turskoj i donosila kući i djeci se sviđa,
a šta je sa integralnim hljebom ja pravim ima li tu kakvih caka?
IMA LI NEKO RECEPTE S HELJDOM, OSIM TJESTENINE S HELJDOM

clock-img

16.12.2012, 22:20

clock-img

treće

pencil-img

17

sve ove žitarice se imaju kupiti u većim marketima amko, merkator jedino nisu iz bio uzgoja- mislim ne piše

clock-img

16.12.2012, 23:43

clock-img

treće

pencil-img

17

djoisa hvala za info i od meneuser posted image

clock-img

16.12.2012, 23:51

clock-img

treće

pencil-img

17


IZVORNA PORUKA: mamaibabo

jutro andjelo ja proso kiselim 12 sati netreba vise sve zavisi od kolicine koja ti je potrebna ja sam ovko fildjan prosa ,pola fildana limunovog soka i tri vode onda to kiselim 12 sati ,operem i rocjedim i kuham 20 minuta pooozuser posted image


Ljudi koji su živjeli  prije industrijalizacije su namakali ili fermentirali svoje žitarice prije nego su ih termički obrađivali. Namakanjem, fermentiranjem, ili klijanjem žitarica aktivira  se enzim fitaza koji neutralizira fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. Fitinska kiselina je oblik fosfora koji tijelo ne može iskoristiti . Ona na sebe veže razne minerale iz našeg tijela poput kalcija, magnezija, željeza i cinka. Istraživanja su pokazala da konzumiranjem prevelikih količina fitinske kiseline tijelo izlučuje više kalcija nego što ga dobiva. Tako dolazi do ozbiljnog manjka minerala, metabolizam usporava i tijelo počinje funkcionirati na poseban način. Počinje koristiti što je moguče manje minerala za preživljavanje. Osim toga fitinska kiselina inhibira enzime u našem probavnom traktu poput pepsina koji je potreban za razgradnju proteina u želucu, amilaze potrebne za razgradnju škroba u šećere i tripsina, potrebnog za probavu proteina u tankom crijevu što uzrokuje želučane tegobe i kroničan manjak  nekih aminokiselina. Odrastao čovjek tako može funkcionirati desetljećima, ali kod djece to brzo dovodi do problema poput rahitisa, slabog rasta i razvoja kostiju, lošeg držanja, preuske vilice, kvarenja zubi, anemije i mentalne retardacije. Lako iskoristiv kalcij iz juha od kosti i svježih mliječnih proizvoda, te vitamin D iz nekih životinjskih masti mogu smanjiti neželjene efekte fitinske kiseline. Tu također pomažu vitamini A, C i betakaroten.


ja skontah da ide 1 kašika kiseline na šolju žitarica i plus topla voda

clock-img

17.12.2012, 07:29

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

trece tako i radim bas sam mjerila fildjan je ako mali dodje g kasika i pol i da topla voda,a i mi vala nase nane su ovo uvijek radile moja je i grah i grasak noc prije kuhanja potapala....trece pisala sam na temekojoj si mi rekla user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

clock-img

17.12.2012, 08:17

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

IZVORNA PORUKA: treće

djoisa šta mi radišuser posted image
znači ove pahuljice kupuješ kao iz muslija potopiš ih u mali jogurta, ok
a kako ovaj bezkvasni hljeb, probala sam neku vrstu u Turskoj i donosila kući i djeci se sviđa,
a šta je sa integralnim hljebom ja pravim ima li tu kakvih caka?
IMA LI NEKO RECEPTE S HELJDOM, OSIM TJESTENINE S HELJDOM




ovaj beskvasni hljeb je na neki nacin tradicija u mojoj porodici, kod moje rahmetli nane uvijek je bio samo ovaj hljeb i svi ga volimo ono okus djetinstva, s domacim kajmakom npr, sad ga kuha moja mama, ja starter dobijem od nje, nisam se jos usudila sama da ga napravim, fazon s ovim hljebom je da mu treba duze vrijeme da se digne, da ga treba praviti redovno ili odrzavati starter redovno, ja sam ga pravila i u pekacu za hljeb, samo razdvojim programe, moze, ali da se ne lazemo bolji je kad se prece u rerni user posted image  kiselog je okusa, ima specifican miris, ali ja to volim, nije tezak za stomak - jer to je kao proces natapanja zitarica u kojem se i gluten razgradjuje-nisam sigurna da li skroz al u odredjenoj mjeri da, dugo zadrzava svjezinu, kompaktan je i mekan..moram jos priznati da meni jos nikada nije bio dobar kao kod moje mame ali trudim se user posted image ..

pitajte svoje mame, ili nane ako su zive..mozda su i one u djetinjstvu jele ovaj hljeb..a sto se tice recepta pitajte googla "beskvasni hljeb" ili "hljeb od kiselog tijesta" u monogim receptima kazu da je najbolje razevo brasno i ja bih s njim pravila starter za prvi put, ali razevo brasno je meni nekako prekiselo, ja ga dodam s ponekad po malo u starter a hljeb pravim od psenicicnog brasna.

nedavno sam o domacem hljebu citala u ovom magazinu http://cdn.mrvica.hr/pdf/Mrvica1.pdf od strane 62, ima jako zanimljivih recepata, domaci hljeb na 10 nacina..

clock-img

17.12.2012, 08:31

clock-img

mamaibabo

pencil-img

324

djoisa i ja sam probala u pekacu al nije to to ja pravim hhljeb od svjezeg kvasca koji jako malo stavlam i nadolazi mi po citav dan e ovaj beskvasni nisam jos pravila nesmjem da se usudim...user posted image

_____________________________

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

Zadnji članci

article-img