Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
IZVORNA PORUKA: Amrino (Napisano 09.09.2008. na istoj temi)
Ja licno- ne bih mogla...Mozda na neki period ok ali ono zastalno- ne definitivno.
Nikad ne reci nikad . Ovo "ne definitivno" se pretvorilo u "definitivno bih- da mogu"
bas tako nikad ne reci nikad, ne znas sta zivot nosi mi planiramo jedno ali bude kako Allah hoce
06.09.2013, 09:04
Emmy
1009
Maštam o tome , ovdje , u BiH nažalost stvarno ne vidim perspektivu, posebno za mlade ljude
27.10.2013, 09:19
Emmy
1009
Drage moje, moje maštanje iz posta iznad čini se da postaje stvarnost, u kratkom vremenu su se desile stvari koje su mi otvorile nova vrata. Ja trebam uskoro odlučiti pa ću zamoliti za malu pomoć forumašica koje su imale sličnu situaciju. Mi odrasli ćemo se nekako snaći, ja već imam posao zagarantovan, mm ne, ali smatramo da možda za početak to nije tako loše kako bi se posvetio djeci. Moja velika briga je starija kćerka koja u decembru puni 7 godina, a krenula je u prvi razred, možda već naredno polugodište da je upišem u novu školu. Malenoj je 3 i ona ide ovdje u vrtić, ali bi je tamo također upisali u novi vrtić. Eh sad, briga je jezik, riječ je o Italiji, one apsolutno ne znaju niti jednu riječ. Ima li neko iskustva koliko brzo djeca mogu jezik savladati i mada je to individualno, makar uopšteno kako to djeca doživljavaju. Jasno mi je da je svaki početak težak, pretpostavljam da će biti tu još problema, ali sad me brine kako će oni doživjeti potpuno novu jezičku sredinu. Ako neko ima još neki savjet, bilo bi super. I ako ima neka naša forumašica koja već živi u Italiji, ako može da mi se javi na pp, voljela bih malo više shvatiti kako funkcioniše obrazovni sistem, da li dijete upisati u javnu ili privatnu školu, itd. Hvala
27.10.2013, 09:35
Mirkica
6978
IZVORNA PORUKA: Emmy
Drage moje, moje maštanje iz posta iznad čini se da postaje stvarnost, u kratkom vremenu su se desile stvari koje su mi otvorile nova vrata. Ja trebam uskoro odlučiti pa ću zamoliti za malu pomoć forumašica koje su imale sličnu situaciju. Mi odrasli ćemo se nekako snaći, ja već imam posao zagarantovan, mm ne, ali smatramo da možda za početak to nije tako loše kako bi se posvetio djeci. Moja velika briga je starija kćerka koja u decembru puni 7 godina, a krenula je u prvi razred, možda već naredno polugodište da je upišem u novu školu. Malenoj je 3 i ona ide ovdje u vrtić, ali bi je tamo također upisali u novi vrtić. Eh sad, briga je jezik, riječ je o Italiji, one apsolutno ne znaju niti jednu riječ. Ima li neko iskustva koliko brzo djeca mogu jezik savladati i mada je to individualno, makar uopšteno kako to djeca doživljavaju. Jasno mi je da je svaki početak težak, pretpostavljam da će biti tu još problema, ali sad me brine kako će oni doživjeti potpuno novu jezičku sredinu. Ako neko ima još neki savjet, bilo bi super. I ako ima neka naša forumašica koja već živi u Italiji, ako može da mi se javi na pp, voljela bih malo više shvatiti kako funkcioniše obrazovni sistem, da li dijete upisati u javnu ili privatnu školu, itd. Hvala
Emmy moj sin je krenuo u obdaniste sa 3 godine bez rjeci Njemackog onako pomalo ali sve funkcionise superrrrr BOgu hvala oni se snadju vec nakon 1 mjesec vidim poceo je i da prica :))) , tako da ne sikiraj se sto se male tice . Sto se tice starije od 7 godina ona je vec svejsna svega ali vjeruj mi za 2.3 mjeseca da je druga prica posebnooo jer je Italijanski jezi jako lak za nauciti tako svi kazu , a njen mali cisiti mozak ce to sve da brzo pohvati , da ce joj biti tesko hoce , nova sredina , strani jezik ali brzo ce to sve prebroditi SRETNOOO.
27.10.2013, 09:59
Emmy
1009
Draga Mirkice hvala ti puno na rijecima podrske i korisnim informacijama. Ja sam veliki teoreticar, i uvijek znam smiriti druge, ali kada sam ja u pitanju, licno, onda mi je tesko razumno razmisljati. Upravu si za italijanski, mnogi su mi to rekli, gledam po sebi kada slusam dosta toga razumijem. Neki dan je neko tako fino rekao da smo cesto robovi svojih navika, ma koliko cudno zvucalo oko same "filozofije palanke", imam i ja malo tih momenata tipa straha sta se desava s one strane brda, strah od nepoznatog. Zelja da iskoristim jedinstvenu priliku ipak je veca od strahova. Stalno sebi ponavljam i mislim da je to tako tacno da ce djeca dozivljeti zivotne promjene onako kako mi ih mi predstavimo i kako oni vide da ih mi sami dozivljavamo. Mirkice
27.10.2013, 10:02
Hanady RR
18727
Emmy nemoj propustiti priliku.
27.10.2013, 10:07
Emmy
1009
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
27.10.2013, 10:11
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Emmy
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
i donesi nam svega na BB
Vi to možete, sigurna sma...jednostavno Vi ste VI
27.10.2013, 10:50
teacher75
5394
aaaa Emmy, Italija zavidim ti... sretno!
27.10.2013, 11:27
Emmy
1009
@Hanady, uh, hvala ti, misli su mi 100 na sat, falicete svi, ali ja sam tu, ostajem s rr rajom forever, pa makar virtuelno, a ideja je da odemo na dvije godine, znaci privremeno, posao bi me "cekao" ovdje, ali nakon 2 godine, ko zna @Teacher75, che bella Italia, uvijek me odusevljavala, nisam ni sanjala da cu nekad imati priliku za ovo. Ljetos, u junu nekad, iz Pule gdje smo ljetovali odemo jedan dan provesti u Trstu i naglas razmisljamo mm i ja kako bi bilo fino malo zivjeti tamo, tada nije bilo ni naznaka, ni slutili nismo da cemo vrlo brzo nakon toga pricati o preseljenju, "zaoprave"
27.10.2013, 11:32
Visnja RR
15102
Emmy sretno...nedsajaćeš uživo ...virtuelno znamo da ćeš biti s nama
koji dio Čizme?
27.10.2013, 11:45
Crnkica
130
Meni se Italija posebno sviđa,i znam da mi nebi bilo mrsko da je bolje upoznam
Emmy sretno
27.10.2013, 11:53
hatepsut
1241
Emmy svu srecu vam zelim! Iskreno ti zavidim,pozitivno naravno.Nasa forumasica mir@h je u Italiji,kontaktirat cu je da ti se javi,mada je ona tamo rodila ali sam sigurna da ti moze dati neki savjet.A pitst cu i rodicu,ona je otisla s djecakom na lijecenje.tamo su ostali zivjeti i dobili jos jedno dijete,pa cu ti prenijeti kako je to kod njih izgledalo.
27.10.2013, 11:56
Emmy
1009
@Visnja isli bi u Milano @Crnkica hvala
27.10.2013, 11:58
Emmy
1009
IZVORNA PORUKA: hatepsut
Emmy svu srecu vam zelim! Iskreno ti zavidim,pozitivno naravno.Nasa forumasica mir@h je u Italiji,kontaktirat cu je da ti se javi,mada je ona tamo rodila ali sam sigurna da ti moze dati neki savjet.A pitst cu i rodicu,ona je otisla s djecakom na lijecenje.tamo su ostali zivjeti i dobili jos jedno dijete,pa cu ti prenijeti kako je to kod njih izgledalo.
Hatepsut draga moja hvala ti, mnogo mi to znaci, svaka informacija mi je dobrodosla
27.10.2013, 12:00
Emmy
1009
Ne trebam posebno napominjati, kada sve to bude zvanicno, pretpostavljam za 2-3 mjeseca, ja cu se javljati redovno i uvijek biti tu za one koji budu imali slicne dileme . Mi smo 99% odlucili.
27.10.2013, 12:29
melin
207
evo jedno ohrabrnje ,ja zivim u Italiji i jako smo zdovoljni...
27.10.2013, 12:41
Emmy
1009
IZVORNA PORUKA: melin
evo jedno ohrabrnje ,ja zivim u Italiji i jako smo zdovoljni...
Melin,hvala ti , posaljem ti pp
27.10.2013, 12:52
madam x
839
Ja bih u Tursku ako neko zna kako, nek mi kaže
27.10.2013, 13:26
Galicia
2433
Emmy, sretno. Svaki pocetak je tezak, ali bice to sve okej. Ja vam zelim srecu.
27.10.2013, 13:44
Emmy
1009
IZVORNA PORUKA: Galicia
Emmy, sretno. Svaki pocetak je tezak, ali bice to sve okej. Ja vam zelim srecu.
Hvala Galicia
27.10.2013, 14:40
Pikapolonica
221
Prije svega, puno srece zelim.
A sad ono gdje ja mogu dati savjet jeste za stariju kcerkicu. Ja sam imala 7 godina kad smo preselili u Belgiju. U septembru su me upisali u prvi razred (bilo mi je 7g i 7mj) i krecem ono sto se kaze s nule. Ne znam "beknuti" nista, sjedim u klupi i trepcem. Ostalo mi je duboko urezano u sjecanju kad smo radili sabiranje i pisao je zadatak na tabli, a ja znam odgovor ali ne znam da kazem (sad mi je smijesno, tad nije bilo). Uglavnom, poslije svega par mjeseci rijeci su ispadale iz mene, propricala sam pravo brzo i na kraju mi niko nije ni vjerovao da nisam Belgijanka (ucila sam flamanski, cisto napomene radi). U petom osnovne smo dobili i francuski, te savladah i njega. Tako da mislim da stvarno ne treba da brinete. Djecica to puno lakse upijaju nego odrasli. I vjerujem da ce joj svi maksimalno pomoci i izlaziti u susret. A isto vazi i za mladju. Savladat ce to one sad pa sad, sigurna sam
Tako da, go for it!
27.10.2013, 16:35
leona81
6373
sretno draga, ako budes trebala neke info javnem ti sve, znas da mi je best friend nedavno dosao iz Milana gdje je studirao 3 godine:)
27.10.2013, 16:54
Emmy
1009
Jao Pikapolonica sto me nasmija, hvala ti, bas mi je nesto ovakvo trebalo da me ohrabri . Ja sam inace pozitivac, ali su me neki cudni komentari tipa "cupanja" iz sredine i "zbunjivanja" djece malo bili pokolebali. Skontala sam da su nasi ljudi u ratu otisli i morali sve ispocetka pa se vecina njih snaslo, djeca i odrasli iako vec u poznim godinama relativno brzo jezik savladali. Tebi svaka cast flamanski i francuski .
27.10.2013, 17:04
Emmy
1009
IZVORNA PORUKA: leona81
sretno draga, ako budes trebala neke info javnem ti sve, znas da mi je best friend nedavno dosao iz Milana gdje je studirao 3 godine:)
Draga leona ovo je telepatija, cijeli dan se mislim da ti pisem i pitam te upravo ovo. U petak, kad sam na mobitel pricala upravo o tome, zadesila se u BBI, i pogledam prema ulazu kad ti i tvoj BF veseli, nasmijani i nekako to sam vidjela kao neki znak, znam da je on bio tamo i vratio se, nadam se i ja za tri godine. Hvala ti jos jednom punooo, ja cu biti slobodna da ti se javim sljedece sedmice, kad budes mogla pricati, samo za par savjeta, koji su mi jako bitni za pocetak