IZVORNA PORUKA: Idina mama
Kasno vidjeh temu. Sad je kasno, pa se ne mogu raspisati. Ja sam vam najbolja da vam kazem sta i kako. Zivim u Njemackoj, ali tek 3 godine. Ovdje sam dosla kad sam vec bila u tridesetim. Dakle, u Bosni sam rodjena, zavrsila fakultet, prezivjela rat, zaposlila se, sve, samo se nisam mogla udati. Onda sam upoznala J. Dosao u Bosnu poslom, upoznali se i godinu kasnije, udala sam se i dosla ovdje. Dosla sam 8. februara, a pocela raditi 1. marta (uganjali me 5. marta da mi kazu da sam zaposlena od 1. pa sam pocela sa godisnjim ). Ja sam dipl. ing. elektrotehnike i za ovu struku nema problema. Diploma mi priznata i pise mi ispred imna dipl. ing. bas kao i mom mm (i on je dipl. ing. elektro.) Ne osjecam se kao dijaspora. Nemam nikog svoga ovdje. Sa nasim ljudima nemam kontakt, a muz je Nijemac.
Nijemci nisu toliko razliciti od nas, ali opet nije kao kod kuce. Mozda bih ukratko mogla reci. Imaju odlican sitem u svemu: zdravstvo, porez, saobracaj, policija, vatrogasci, ... A mi imamo dobre i pametne ljude. Ako ulozimo napor da u Bosni napravimo dobar sistem, koji za sada dobro i uspjesno razvaljuju radi uzimanja para dok su na drzavnim funkcijama, bicemo bolji od Njemacke. Kako sam zavrsila automatiku i elektroniku malo mi je lakse da vidim sistem. Drustveni sistem se puno i ne razlikuje od sistema aut. upravljanja. Malo kompleksniji je ... Uglavnom vidim ulazne, izlazne velicine, smetnje,... Svo vrijeme pokusavam nesto uraditi da dobo odavdje prenesem u Bosnu. Jos nisam uspjela . Trenutno pokusavam da dio posla nase firme prenesem u Bosnu. Nadam se da cu uspjeti. Ma, mogu vam svasta pisati kako je, ali kasno je... A i ko ce to citati. Obicno se vi na forumu poznajete i vise je to chat nego forum, pa ne mogu da se ukljucim.