IZVORNA PORUKA: Misty_mama
Pozdrav. U prethodnoj trudnoći nisam bila zaposlena, išla sam privatno na preglede, zadnji mjesec otišla u Opštu bolnicu, tamo se porodila, i to je to.. Dakle, po pitanju trudnoće nikada nisam otišla u dom zdravlja, za recepte i uputnice išla kod doktorice opšte prakse u mojoj ambulanti, i koliko sam upućena, nije mi otvaran trudnički karton.
Sada sam ponovo trudna, ovaj put radim, i zanima me, da bih otvorila bolovanje, da li moram imati taj trudnički karton? Moj karton je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika. Ponovo idem privatno na preglede. Da li moram biti prijavljena kod nekog ginekologa u ovom Zavodu (ako tamo uopšte postoji ginekolog?), ili domu zdravlja, ili..?
Hvala unaprijed!
I kod mene je takva situacija. I koliko sam shvatila, taj trudnički karton uopće nije bitan (nažalost). Meni ga niko nije ni tražio u prvoj trudnoći. Samo su me pitali u Općoj bolnici pred porod je li mi trudnoća bila uredna, koja sam sedmica, uzeli one generalne podatke... Ja sam imala veliku uputnicu, dobila je u Skerlićevoj bez problema - samo otišla jedan dan kod njih, rekla da vodim trudnoću u Općoj i da mi treba za ctg, porod i otvaranje porodiljskog. Dobila uputnicu bez pregleda, bez ičega. Samo rekla kad mi je očekivani termin poroda.
Sad isto idem samo privatno, a, aBd, planiram od septembra/oktobra u Opću ponovo (s tim da se moram raspitati kako ide sad sa uputnicama, naručivanjem, i sl.)
Od porodične doktorice uzimam uputnice za nalaze, recepte i sve što mi treba. I planiram da odem u Skerlićevu samo po veliku uputnicu i da mi otvore porodiljsko (ja ću ga namjerno ranije otvoriti, 28 dana prije termina)...