Drage moje,
ne mogu vam puno reci o zakonu u BiH, jer zivim u Njemackoj. Medjutim, voljela bih vam opisati kako je trudnicko/porodiljsko odredjeno ovdje. Namjera mi je da neke od clanice mozda uticu na promjene zakona kod nas. Uostalom, svi ce se zakoni morati promijenti i biti kao u EU. Sto prije to bolje.
U EU postoji obavezno trudnicko/porodiljsko od 14 sedmica. 6 sedmica prije termina poroda i 8 sedmica poslije termina poroda. Doktor odredjuje termin i to se proslijedi poslodavcu i zdravstvenom osiguranju. U ovom periodu je zabranjeno raditi. Plata je 100% i sve se uplacuje: socijalno i zdravstveno. Dio plate placa zdravstveno, a ostatak koji je veci dio, placa poslodavac (i ne smiju se buniti, jer ih zena moze prijaviti). Ovaj period moze biti kraci ili duzi, jer se porod moze dogoditi malo ranije ili kasnije, ali nista ne remeti onih 8 sedmica poslije poroda. Nakon ovih 8 sedmica tece trudnicko. Tada me placa neko drugi (mozda grad ili drzava, ne znam tacno, jer je zapetljano). Tada dobivam 2/3 od neto plate koju sam primala posljednju godinu. Medjutim, muzu je smanjen porez u tom periodu, pa kad se sve zbroji, kao da ja primam 100% platu. Socijalno (staz) mi uplacuje grad bas kao da radim puno radno vrijeme. Ovo porodiljsko traje dok dijete ne napuni godinu dana. Onda su Nijemci izracunali da to nije citava godina porodiljskog (jer se onih 8 sedmica odmah poslije poroda mora na "odmor") i rekli da moze jos dva mjeseca porodiljskog ali da se roditelji zamjene. Kako sam ja bila na porodiljskom do godinu dana, onda je moj mm otisao na "porodiljsko" jos dva mjeseca dok Armin nije napunio 14 mjeseci. Nakon godinu dana, mogu da odlucim sta da radim dok dijete ne napuni 3 godine. Mogu da radim manje sati, da ne radim. Mogu jednu godinu da "ostavim" za kasnije kad krene npr. u skolu. Ja sam odlucila da radim ali pola radnog vremena i jos sam izvoljevala kad. Ponedjeljak pola radnog vremena, utorak i cetvrtak citav dan. Srijedom i petkom ne radim. Pocela sam raditi, jer mislim da je dobro da Armin ide u obdaniste da se socijalizira, ali opet ne previse, a i ove druge dvije godine niko nista ne placa, pa je dobro da malo zaradim. Kad sam pocela raditi, ugodno sam se iznenadila: 8 dana godisnjeg vise! Otisla sam im reci da su se zbunili, ali objasnili su mi da je to moj godisnji od onih 14 sedmica obaveznog trudnickog/porodiljskog odmora. Racuna se kao da radim, pa ide i godisnji!
Kad Armin napuni 3 godine, aBd, ide u obdaniste (sad ide u privatno) i mora dobiti mjesto. I od 3. do 4. godine obdaniste je potpuno besplatno. Inace obdaniste niko ne placa potpuno. Placa se samo manji dio, a ostalo sve pokriva grad. Pri tome se vodi racuna o primanjima: vise zaradjujes, vise placas. Pravi socijalizam.
Mozda su detalji oko porodiljskog drugaciji u drugim zemljama, ali onih 14 sedmica prije i poslije poroda mora biti jednako u svim. Vidim da je i kod nas u zakonu slicno. Medjutim, problem je u primjeni. Ima li vas pravnica i sudija? Daj stisnite te muske, ne dajte im disati. Uh kako bih ja voljela uvesti red kod nas!!!