IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ovo generalno. Zapravo, tvoje dijete je jako malo da donosi odluke hoće li se baviti sportom a da prije toga ne proba. Upiši ga na aktivnost, neka proba. Ako mu ne bude leglo, ako mu se ne bude išlo i trener kaže da mu ne ide ili mu je napor a vi se fino prešaltajte na engleski :)
Potpis k'o kuća!
Obzirom da je L. pravo živa i gipka ljetos sam zamolila tatu (koji je ex vojno lice, i fanatik-sportista) da je "istestira" na trampolini i strunjači. Uradio je (strunjaču smo improvizirali) i potvrdio moju "sumnju" tj. da L. ima predispozicije za gimnastiku.
Odvela je na probu i trener se jako iznenadio, tako je spremna da je stavio u grupu sa djecom od 5-6 godina. Išla je 2 sedmice, pokazalo se da teško podnosi "krući autoriterni stav" trenera prema tim djevojčicama, koji je u toj dobi potreban, ali sa 3,5 godine još ne. Ja sam odlučila i u dogovoru sa trenerom prebacila L. u manju grupu gdje idu i roditelji.
Sada trener opet postavlja pitanje da je prebaci u veliku grupu jer je "prevazišla" ovu manju (2-5 god.) grupu zbog fizičke spremnosti. Međutim ja nisam ZA. Moj tata je mene (pozitivno) gurao u sport, isto tako zbog fizičke spremnosti a njegove sposobnosti da me obuči, i rezultat je to što i dan danas ne mogu trenirati sama, već mi je potrebno društvo - a vrlo rado bih trenirala.
Inače povremeno primjetim da se moj "ego" umiješa u neke reakcije prema L. odnosno prema nekoj neposlušnosti, kontriranju i sl. Mogla bih to svrstati u djelimično lječenja kompleksa na djetetu. Ali radim na tome jer mislim da to nikako nije dobro za djetetov razvoj u slobodnu, stabilnu osobu.