IZVORNA PORUKA: mama alma RR
Drage žene, mislim da smo sve otišle malo predaleko da li će nam djeca ići na visoke škole ili ne, daj prvo da izguramo sa ovim vrtićima i devetogodišnjom, pa onda ko živ ko mrtav.
Ja uopšte ne smatram da je prerano razmišljati o budućnosti svoga djeteta. mislim da u vrlo ranim godinama mi kao roditelji dužni smo ih odgajati na način da pravično izaberu za sebe.
Mislim da dijete koje što prije stekne radne navike, nauči cjeniti zarađeni novac svojih roditelja, zna se kotrolirati u željama šta da se kupi je dijete koje će u starijem dobu vrlo lako shavtiti da se za sve mora potruditi.
Nije sada pitanje dal će moja H upisati medicinu ili pravo...pitanje je dali sma ja roditelj za primjer koji će joj pokazati da sma ja učinila grešku izborom gimnazije pa sma radila kao konobarica i uzimala jednom zanatskom djetetu hljeb iz ruku jer on se za to školovao a ja bez zvanja istoga radila njegov posao i studirala.
druge su peripretije i pitanja kako će se dijete odnositi prema tome i na kojin način će odlučiti o tome...ali svakako odgoj djeteta i mi kao primjer sigurno ćemo im pomoći u tome. tako da nije rano naučiti dijete da onaj čiko ide na građevinu ujutro u 5 sati i radi dok ima sunca...dok njena mama za iste novce ( čak i veće) ode sređena u 7 a dolazi u 16,15 po nju. A bitnost postojanja i jednog i drugog posla je neophodna...kao što je neophodno da nam pekar vruć hljeb dostavi na stol u 7 ujutro al ona je zanatlija posla svoga i svaka mu čast...treba to poštovati, i to se dijete vrlo rano treba naučiti.
Ja neću da zaluđujem svoje dijete pričom ti ćeš biti najbolja, ti ćeš imati najbolje, tebe će mama u privatnu školu na privatni fakultet. Neću ako bude htjela neka sebi sama zaradi pa tamo ide, neke stavri ih trebamo naučiti ali o svemu u ime njih ne možemo odlučiti.