najprije da kažem da na 1 kg bornovnica ide 1 kg šećera
operete bornovnice i fino stavite u jednu šerpu oa pomješate sa šećerom....
onda pustite da stoji onako jedno 4-5 sati...sve povrmeneo mješati da bornovnice puste sok i pomješa se sa šećerom....
nakon toga perioda staviti na vatru laganu i kuhati nekih 15-20 minuta da se sve lijepo ukuha.....
e nakon toga sipati u tegle.... e nakon toga nasuti vou u šerpu pa staviti tegle da jedno 5-6 minuta u u toj vodi kuhaju....
poklopiti i obavezno zamotati tegle u novinu i staviti na hladno....
bornovnice mogu pormjeniti boju...novina okolo tegle to ne dozvoljava... eto ga
Ja slicno pravim, ali na 2 kg borovnica stavim 1,5 kg secera jer mi bude prejako na mjeru 1:1 i ostavim preko noci da stane i kad prokuha kuham nekih max do sat vremena, vruce natrpam u vruce tegle. Ovo super ide sa sutlijom
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
19.08.2010, 19:35
magnolija*
729
Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru? Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike? thx
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
19.08.2010, 20:52
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: magnolija*
Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru? Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike? thx
da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.
E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimo to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.
e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.
oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.08.2010, 20:57
Hanady RR
18727
džem od drenjka....
omjer mi je 2 kg drenjaka -500 gr šećera drenjke operemo i slavimo u veliku posudu na šporet na laganu vatru i mješamo dok ne omekšaju i ne počnu se sve košpice ovajat.
kad sve smekša, bukvalno se skašaju onda fino cjedimo... ja sjedim kroz platnenu pelenu..
sok koji se dobije iz ovoga stavi se u šerpu sa šečćerom i ukuhava na laganoj vatri do željene gustioće.
toplo se sipa u sterilisane tegle i dobro se zatvori i ostavi na hladno mjesto....
e sad ovo je ustavri više marmelada.....nego džem....
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.08.2010, 19:15
ena0002
8723
Hanady imas li recept za sok od borovnica ?
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
23.08.2010, 19:29
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: ena0002
Hanady imas li recept za sok od borovnica ?
ja na 1 kg borovnice stavim 1.500 kg šećera i na oprane bornovnice porsšem taj šećer i 1 limuntos...i onda ''tucam'' to drugom šerpom u velikoj zdjeli ...e kad ih smelšam onda ostavim da stoje 24 sata....i nakon toga sve stavim u šerpu pa ukuhavam oko 25 minuta...ja pravim sirup pa ga samo tako ukuhanog pocjedim kroz onu sitku standardnu za čaj....kad ga koristim razblažujem sa vodom.... sipam u staklene flaše vruć sirup u hladne sterilisane flaše i držim u frižderu.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.08.2010, 12:24
ena0002
8723
Hvala Hanady...ja dok nabavih recept mama vec napravila sok ...ali od viska glava ne boli
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 20:50
kupina
2947
pozzzz...kako pravite sos od paradajza
26.08.2010, 21:00
ena0002
8723
IZVORNA PORUKA: kupina
pozzzz...kako pravite sos od paradajza
Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 21:02
bebbe RR
2004
Pozdrav, ženice! Nedavno sam vas na ovoj temi pitala da li iko ima iskustva sa pravljenjem marmelade od sljiva (ili bilo koje), bez secera i bilo kakvih konzervansa, samo sa želirnim sredstvom od morske alge agar agar. Niko mi nije odgovorio, ali, našla sam recept i napravila najbolju marmeladu ever, pa ako vas zanima, ovako - 10 kg šljiva (toliko ih je bilo nakon vađenja košpica) sam malo po malo izmiksala štapnim mikserom. Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi. Na ovaj način se dobije daleko manje marmelade nego kada se pravi sa šećerom, ali udio voća je gotovo 100%, a ukus je fantastičan, kao i boja. Pa, eto, ako je neko zainteresovan...
A sada opet pitanje: Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos? isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.08.2010, 21:08
kupina
2947
IZVORNA PORUKA: ena0002
IZVORNA PORUKA: kupina
pozzzz...kako pravite sos od paradajza
Ribica je dala dobar recept na temi recepti, ogulis paradajz, izrezes na kockice, posolis, stavis u tegle, malo pouljis i poklopljene tegle stavis u serpu sa vodom da ih voda prelije, stavis da prokuha i kada prokuha da kuha jos 30-ak min
jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega
26.08.2010, 21:10
ena0002
8723
IZVORNA PORUKA: kupina
jel ne treba konzervans?jer da mi je bez njega
Ne treba, a mozes stavljati u manje tegle pa kad otvoris teglu stavi je u frizider. Ja na slican nacin pravim kompot od breskvi i bude extra i sto je najvaznije moze duuuuugo da stoji u spajzu a da se ne promjeni
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 21:11
ena0002
8723
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.
A sada opet pitanje: Bašta mi se lomi od paradajza, a žao mi da ga bacam. Ima li ko dobar recept za paradaajz sos? isto tako bi voljela recept kako se paradajz suši, ako neko ima osobno iskustvo...
Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min ,da se prije ne pokvari tako
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 21:16
bebbe RR
2004
IZVORNA PORUKA: ena0002
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Masu sam stavila samo da prokuha sa 60 grama agar agar praha. Nakon dvije minute kuhanja nalila u prethodno pripremljene tegle, zatvorila ih i pokrila da se polako ohladi.
Evo ja napisala izbnad za paradajz sos. a meni nekako malo da se kuha samo dvije min ,da se prije ne pokvari tako
Hvala za recept. Kuham dvije minute zato što kuhanje nije oblik konzerviranja hrane. Dakle, svjedeno je, glede kvarenja, kuhaš li dvije ili dvjesto minuta, a kraćim kuhanjem sačuvaš više vitamina i ostalih hranljivih tvari koje su možda termolabilne. Ja sam i prošle godine pravila marmeladu bez šećera, koji jeste kozervans, pa evo, danas smo otvorili posljednju teglicu iz te ture, avgust 2009, i odlična je. S tim da sam prošle godine upotrijebila malo fruktoze i obično sredstvo za želiranje. Ali, ove godine mi je još ukusnija.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.08.2010, 21:19
ena0002
8723
A sta ti je taj agar agar prah
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 21:22
bebbe RR
2004
Agar agar prah je sredstvo za želiranje koje se dobija od moorske alge, za razliku od običnih sredstava za želiranje, koja se dobivaju od životinjskih kostiju, izmedju ostalog. Na tržištu je u obliku praha i ljuskica. Da djeluje mu nije potreban šećer, zato je meni super izbor. Ima ga u bolje opremljenim samoposlugama, kao i u prodavnicama zdrave hrane.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.08.2010, 21:27
ena0002
8723
Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati
_____________________________
Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze
26.08.2010, 21:29
bebbe RR
2004
IZVORNA PORUKA: ena0002
Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati
Ma, i moja mama je to tako uvijek pravila. I dobro jee i ukusno, naravno. No, eto, ja se trudim da jedemo što zdravije i baš izbjegavam šećer koliko god je to moguće, jer od njega fakat nema ništa dobro, osim praznih kalorija. A svakako ga se pojede previše kroz razne druge stvari;))))
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.08.2010, 21:41
kupina
2947
IZVORNA PORUKA: ena0002
Hvala, moji obicno prave od sljiva klasicni bestilj, sljive i secer pa to kuhaju, a bas bi volila i to probati
kod mene bestilja ima od prosle godine...bas ga i ne volimo,al eto da se sljive iskoriste,al ovaj bebbin recept je dobar,valja isprobati
26.08.2010, 21:57
magnolija*
729
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: magnolija*
Hanady, taj dzem za napravit je jednostavno . Jeli vruc dzem sipas u hladne tegle ? Onda otvorene stavit u serpu s vodom? I mogu se drzat u frizideru? Koliko ispadne dzema od ! kg borovnica otprilike? thx
da vruć sipam u tegle koje su hladne...sterilisane noć prije...sterilišem ih u tako što ih oprane i posušene stavim u vruću pećnicu na 4-5 minuta...e kads ohlade stavim džem ili kompot ili slatko...da otvorene u šepu sa vodom i da mogu stajat u frižideru ili na hladnom mjestu.
E kako pitate za količinu meni je od 10 kg bornovnica ispalo oko 8 tegli onih malih džema...(700g tegla čini mi se to je) i jedna kutija sladoleda grandisimo to jedemo odmah iz friždera...i savršeno ide na sldaoled svake vrste vjerujte mi.
e toliko o borvnicama...a sad ćemo se spremit za drenje k višnje.
oprostite što vas namuslaetih pa danas malo nestadoh...bila sam malo van funkcije.
hanady, moze li se ovako isto napraviti i dzem od bresaka ? istu mjeru, isto sve?
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
26.08.2010, 22:13
bebbe RR
2004
Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.08.2010, 22:19
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Magnolija, sigurno Hanady ima stručniji recept nego ja, ali dok ti se ona ne javi, samo da ti kažem - s marmeladom ćeš teško pogriješiti. Ako ti je osnova voće, bilo koje, i šećer, jednostavno prilagodi svom ukusu i nema greške.
tačno ovako...ja nikada nisma od breskvi pravila...ali sam na ovaj princip pravila od kruški i jabuka i malina pa eto porbja nam ti i breske da znamo kako je dobar i tako
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
02.09.2010, 16:13
magnolija*
729
kontam probat od bresaka napravit, pa javim kakav je ispao ... al vrijedna zena nikako da se nakani
kako kiselite paprike ? jel se mora stavljati ona esencija, sirce ili sta vec?