evo uzeh svoju svesku ovako ide kod mene
1 kg crvenog luka
2 kg kupusa
2 kg mrkve
2 kg paradjaz
2 lg paprika
2 lg karfiola
malo hrena
1 dl ulja
300 gr soli
1 vinobran ( mala kesica)
200 ml esencije
10 l vode
Sve povrce dobro oprati u hladnoj vodi, ocistit,i kupus izrezati na četvrtine i redatii u pripremljeno veće bure. Najbolje bi bilo resati po jedan red od svakog povrća i tako sve dok se ne upotrebi svo povrce. Kad je ljepo slozeno dodati još nekoliko malih krijen očišćenog hrena. Sve pritisnuti sa daskom koja prekriva čitavu povrsinu i na dasku staviti neki teret.
ja sam vam to ovako rješila ...ima na pijaci da se kupe one platike kao za tegle unutra da se pritisne...samo ova veće pa taman za moje bure od 20 l za turšiju...a pritisnem...male flaše od ledenog čaja one po pola litra oprane sređene i napunjene vodom... Moze i kamen ali prije toga mora da se dobro opere i obavezni staviti u kesu neku malo deblju.
Na kraju sve preliti sa sa smjesom
prokhati 10 l vode sa 2 dl esencije, 300g soli, i 10 g vinobrana.
zatvoriti i čekati na nadođe .
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009