Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i recept da mi napise jer rado bi to pravila ako netko zna pleaseeeeeee
ooooooo znam ja al to je malo kompikovanije al napišem ti kasnije recept
Ako ti nije tesko molim te cjelu trudnocu mi se jede al nema to ni za kupiti,pa ni kod turcina,mm sve radnje obisao niko nezna dok mi jedan iz firme nije donio malenu teglicu iz Sandzaka mislim da tu ide dosta sira,fetta,jogurta i vrhnje bar tako ukus ima
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
17.08.2010, 23:51
Hanady RR
18727
e de mi odgovori na moje durgo pitanje molim te
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.08.2010, 23:51
sara.at
2183
hanady ako nije tesko pisi oboje ako nebude meni trebalo sigurno ce nekoj trebati da pravi a mozda i ja obje vrste probam..... ja sam jela sa cjelim paprikama al sad neznam jesu bile punjene,ajd recept pisi pa da se orjentisem
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
18.08.2010, 00:14
Hanady RR
18727
e ovako.....
to što si ti jela zove se ovčevina... te paprike punjene su mladim ovčijim sirom...dobro poznatim u sandžaku... sada u modernijem vremenu i oni to rade sa mladim kravljim sirom....
i evo sada recept za 1.
PAPRIKE PUNJENE SIROM
potrebno 1 vrećica žutih paprika ( cca 7 kg) 1 kg žutih ljutih paprika 5 kg mladog sira kravljeg 1,5 kg kajmaka mladog ( ja stavljam punomasnu pavlaku jer tada dobijem taj okus kao da je vrhnje unutra) 300 gr soli
15 litara mlijeka slatkog otprilike...ali iz 3 ture..objasnit ću u receptu
paprike očistiti od peteljki i unutrice...voditi računa da se sve košpice povade.... pomješati zajedno ljute i one koje nisu
u veliku zdjeli pomješati sir i pavlaku i 100 gr soli
uzeti veliku posudu ( kanta plastična ili manje bure) ja to radim u drvenoj kaci jer je imam ono što je bitno mora se imati na dnu te posude mala česma ili ti rupica za prtok mlijeka
u posusdu opranu na dno staviti po malo mješavine sira sa kašike pa onako baciti kroz šaku soli onda puniti paprike tom mješavinom i slagati u redove....pri slaganju paprika puniti mješavinom rupice između paprika....
nakon 2 reda ponovo baciti soli i sve tako dok se ne potoše ili paprike ili sir ili oboje najbolje...paprike nemoraju biti totalno pune sirom znači ne treba naguravati sir u njih da ga bude što više već onako da dišu kada se napune....
na vrhu završavamo sa soli naravno... uzmemo jednu gazu sterilnu i stavimo je na vrh i poklopcem manjeg obima o dposude poklopimo jako pritisnemo da se to dole malo spljošti i onda zalijemo mlijekom toplim skuhanim...toliko toplo da može izdražti prt toplinu istog... moramo zaliti da prekrije sve znači jedno pola centimetra iznad nivoa naslaganih paprika u nivou sa poklopcem...
zatvoriti posudu/kacu i ostaviti je u hladnom porstoru....
nakon 48 sati pustiti prvo mlijeko na dole napravljeni porstor i nažalost baciti i nasuti drugu turu mlijeka....
nakon 5 dana porsuti drugu turu mlijeka i bav+citi i nasuti treću turu mlijeka... nakon 10 dana pustiti treću turu mlijeka i to sve dok kapa iz posede...ostaviti da stoji dok ne nadođe....
e meni u mojoj garaži koja je po prilično savršen porstor za zimnicu niti je puno hladna niti puno topla treba još nekih 10 dana da ovo bude gotovo i spremno za jelo...
a 2. rezane paprike sa sirom potrebno
žutih paprika oko 10 kg slatkog mlijeka kravljeg 10 l malo soli 1 konzervans pola litra jogurta
paprike oprati i očistiti i narezati na manje komadiće...nasoliti sa nekih 150 gr soli i sitaviti u cjediljku da prenoće....
mlijeko skuhati, sklinuti mu kajmak pa onda lad je toplo onoliko da prst može izfdražati toplotu usuti jogurt i izmješati kašikom dobro... kako je 10 l u pitanju ja to radim u 2 šerpe
kad naspem jogurt šerpe zatvorim i i dobro ih zamotam u velike stoljnjake da ih utoplim pa ostavim na toplom da se jogurt ukiseli tj.usiri... ja ovaj porces pravljenja jogurta radim 48 sati
ne režem paprike prije toga da mi ne propadnu ili pormjene boju
kad se ukiseli uzmeme velike gaze sterilen tj. velike pelene pamučne i stavim na cjediljku pa u pelen istresem jogurt...3 pelene ptprilike budu potrebne...i ostavim malo da se okapa....
u kantu plastičnu redam...
podjelim količinu paprika na 3 nivoa.... pa stavim 1 nivo paprika pa jogurt 1 pelena 2 nivo paprika jogurt 3 nivo paprika jogurt
svaki jogurt solim kroz šaku...otpilike 1 1,5 supena kašika soli
na vrh istresem jedan konzervans
stavim sterilnu gazu i soatvim na toplom u kuhinji na podu da stoji....
svako 2 večeri gazu skinem operem a stavim drugu na vrh...da kupi vodu
nakon 10 dana odnesem u garažu pa za otprilike 10-tak dana promjenim gazu opet i stavim u frižider.. nakon 48 sati u frižideru gazu skidam i počinjem sa jelom.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.08.2010, 00:27
sara.at
2183
e ja mislim da je prvi recept i to cu da pravim aBd
hvala ti Hanady sacuvala si oko od jacmera
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
18.08.2010, 00:28
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: sara.at
e ja mislim da je prvi recept i to cu da pravim aBd
hvala ti Hanady sacuvala si oko od jacmera
e nek nema jačmira vazda sam ih mrzila....
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.08.2010, 00:30
anidla
3683
malo ot..
hanady, ziva bila haj odgovaraj na pitanje tema porodiljska naknada
_____________________________
You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦
09.11.2009 :) Noa
07.01. prohodali :)
18.08.2010, 00:32
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: anidla
malo ot..
hanady, ziva bila haj odgovaraj na pitanje tema porodiljska naknada
odo
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
18.08.2010, 17:08
magnolija*
729
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
e ovako.....
to što si ti jela zove se ovčevina... te paprike punjene su mladim ovčijim sirom...dobro poznatim u sandžaku... sada u modernijem vremenu i oni to rade sa mladim kravljim sirom....
i evo sada recept za 1.
PAPRIKE PUNJENE SIROM
potrebno 1 vrećica žutih paprika ( cca 7 kg) 1 kg žutih ljutih paprika 5 kg mladog sira kravljeg 1,5 kg kajmaka mladog ( ja stavljam punomasnu pavlaku jer tada dobijem taj okus kao da je vrhnje unutra) 300 gr soli
15 litara mlijeka slatkog otprilike...ali iz 3 ture..objasnit ću u receptu
paprike očistiti od peteljki i unutrice...voditi računa da se sve košpice povade.... pomješati zajedno ljute i one koje nisu
u veliku zdjeli pomješati sir i pavlaku i 100 gr soli
uzeti veliku posudu ( kanta plastična ili manje bure) ja to radim u drvenoj kaci jer je imam ono što je bitno mora se imati na dnu te posude mala česma ili ti rupica za prtok mlijeka
u posusdu opranu na dno staviti po malo mješavine sira sa kašike pa onako baciti kroz šaku soli onda puniti paprike tom mješavinom i slagati u redove....pri slaganju paprika puniti mješavinom rupice između paprika....
nakon 2 reda ponovo baciti soli i sve tako dok se ne potoše ili paprike ili sir ili oboje najbolje...paprike nemoraju biti totalno pune sirom znači ne treba naguravati sir u njih da ga bude što više već onako da dišu kada se napune....
na vrhu završavamo sa soli naravno... uzmemo jednu gazu sterilnu i stavimo je na vrh i poklopcem manjeg obima o dposude poklopimo jako pritisnemo da se to dole malo spljošti i onda zalijemo mlijekom toplim skuhanim...toliko toplo da može izdražti prt toplinu istog... moramo zaliti da prekrije sve znači jedno pola centimetra iznad nivoa naslaganih paprika u nivou sa poklopcem...
zatvoriti posudu/kacu i ostaviti je u hladnom porstoru....
nakon 48 sati pustiti prvo mlijeko na dole napravljeni porstor i nažalost baciti i nasuti drugu turu mlijeka....
nakon 5 dana porsuti drugu turu mlijeka i bav+citi i nasuti treću turu mlijeka... nakon 10 dana pustiti treću turu mlijeka i to sve dok kapa iz posede...ostaviti da stoji dok ne nadođe....
e meni u mojoj garaži koja je po prilično savršen porstor za zimnicu niti je puno hladna niti puno topla treba još nekih 10 dana da ovo bude gotovo i spremno za jelo...
a 2. rezane paprike sa sirom potrebno
žutih paprika oko 10 kg slatkog mlijeka kravljeg 10 l malo soli 1 konzervans pola litra jogurta
paprike oprati i očistiti i narezati na manje komadiće...nasoliti sa nekih 150 gr soli i sitaviti u cjediljku da prenoće....
mlijeko skuhati, sklinuti mu kajmak pa onda lad je toplo onoliko da prst može izfdražati toplotu usuti jogurt i izmješati kašikom dobro... kako je 10 l u pitanju ja to radim u 2 šerpe
kad naspem jogurt šerpe zatvorim i i dobro ih zamotam u velike stoljnjake da ih utoplim pa ostavim na toplom da se jogurt ukiseli tj.usiri... ja ovaj porces pravljenja jogurta radim 48 sati
ne režem paprike prije toga da mi ne propadnu ili pormjene boju
kad se ukiseli uzmeme velike gaze sterilen tj. velike pelene pamučne i stavim na cjediljku pa u pelen istresem jogurt...3 pelene ptprilike budu potrebne...i ostavim malo da se okapa....
u kantu plastičnu redam...
podjelim količinu paprika na 3 nivoa.... pa stavim 1 nivo paprika pa jogurt 1 pelena 2 nivo paprika jogurt 3 nivo paprika jogurt
svaki jogurt solim kroz šaku...otpilike 1 1,5 supena kašika soli
na vrh istresem jedan konzervans
stavim sterilnu gazu i soatvim na toplom u kuhinji na podu da stoji....
svako 2 večeri gazu skinem operem a stavim drugu na vrh...da kupi vodu
nakon 10 dana odnesem u garažu pa za otprilike 10-tak dana promjenim gazu opet i stavim u frižider.. nakon 48 sati u frižideru gazu skidam i počinjem sa jelom.
zeno draga svaka cast !!!!! naklon svim zenama koje pored svih mogucih svakodnevnih obaveza okko kuce, djece i posla imaju zivaca i vremena i ovake zimnice spremat !!!!
bravo !!
btw, ovo zvuci pravo ukusno, prvi put cujem za ovu kombinaciju
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
18.08.2010, 23:58
leli§
1201
eh vala ste se osevapile sad ima da se zadamo da pravimo zimnicu ali cu ja neke stvari ostaviti tek sa kraj oktobra kad malo ohladni...bas vam hvala na ovim receptima iznad
_____________________________
jos uvijek sretno samujemo
"...The future''s in the air I can feel it everywhere Blowing with the wind of change..."
19.08.2010, 00:31
Hanady RR
18727
žene nema na čemu.... ja oba recepta spremam za svaku zimnicu elem ja tako volim... istina mene pravljenje zimnice košta i živiaca i halalim obično 2 vikenda...al volim da je imam :)
e sad iščitah ovu temu.... nema nešto puno recepata....
ja ću da budem vrijedna pa da vas namusaletim da ove godine krenete u ozbiljne pripreme iste....
vrijeme je već da neke stavri budu urađene...njie valjad da niste zaledile voće koje nam prolazi
ja sam zaledila: maline, borivnice, kupine, jagode, višnje
napravila sok od borovnica i džem od istih napravila sok od rezedelija napravila džem od jagoda napravila marmeladu od drenjka i sok od istog napravila ušećerene višnje i kompot od višanja
e sad u zamrzivač sam već stavila 4 lese buranije žute puterice ( napominjem domaća iz moga vrta) 3 kese buranije zelene olovka ( iz vrta moje komšinice) 3 kesice paradajza 5 flaša paradajza ( sos paradajz) (paradjz je domaći od komšije koji drži staklenik) 2 kese tikve narezane na kockice 3 kutije plastične ( sladoled quatro) narezani peršun i celer list i korijen i mrkva...sve na kockice ( sve iz moje bašte) 4 kese paprika za punjenje žutih ( komšijin plastenik izvor istih)
e spremila sam...tačnije nabrala i osušila: zova, jagorčevina, moram i u šipurke i smreku
eh sad čekam šljive...pa da se njima posvetim na 3 načina bestilj, kompot i zalediti čitave
a onda kisele krastavice pa kisele paprike pa pečene roge pa kisele roge pa paprike sa paradjzom pa turšija pa kiseli kupus pa ribani kupus pa ove paprike sa sirom i kajmakom na dva načina
eh tako...imam plan....
a biću fina pa ću svaku aktivnost sa vama da djelim uz naravno pirpadajući recept
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.08.2010, 07:39
taurus
3578
dosta draga Hanady, ne nabijaj nam komplekse
evo da i ja nabrojim šta obično pripremim za zimu: već sam zaledila tri kese buranije žute nekoliki paketa paprika za filovanje i planiram još jer to volimo svježi paradajz, domaći, koji kasnije naribam u hranu do sada dva paketa pohovanih patliđana za musaku i moram još jer mi je to pravo praktično za ručka ili gostiju 3-4 paketa pečenih i oguljenih žutih paprika čekam i crvene roge pa da i njih ispečem i zaledim 2 paketa domaćeg graška 3 kesice mrkve narezane na kolutiće svježi peršun
što se tiče čajeva i trava pobrala sam i osušila kunicu, nanu i majčinu dušicu, pa to bude super mješavina planinskog čaja čekam i šipurak pa ću i njega sušiti
ove godine nisam ništa od voća ledila, ne znam ni ja zašto
i naravno u oktobru pravim turšiju
kupus ne kiselim ja, jer ga baš i ne volimo previše, a onoliko koliko meni treba u toku zime za sarmu i salatu dobijem od svekrve jer ona me svake godine uplanira u svoje količine kupusa
ajvar nikada do sada nisam pravila, jer zvući mi prekomplikovano i previše truda za nekoliko tegli, ali imam bazu u kojoj se snabdijevam sa domaćim ajvarom
jedino razmišljam da napravim kisele paprike punjene sirom po receptu naše drage Hanady, ali naglašavam da još uvijek razmišljam
19.08.2010, 08:09
veeseelaa
20552
što se tiče ovih paprika punjenih sa sirom, paprike se nakon čišćenja odnosno vadjenja sjemena posole krupnom solju i ostave tako da prenoće.... ja bar tako radim
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
19.08.2010, 08:10
maja78 RR
4163
zimnica - sta je to?
zene ja vam se divim, ali stvarno
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
19.08.2010, 08:12
veeseelaa
20552
hahhah kraljica si
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
19.08.2010, 08:14
Dida79
3252
Ako se u zimnicu ubraja vreca kiselog kupusa par kesica olovka buranije i nesto malo paradajza,mrkve i persuna sve zaledjeno u mojoj skrinji eto onda i ja pravim zimnicu
19.08.2010, 08:14
veeseelaa
20552
ja i mm baš nešto i nismo kući a bebara je mala nama zimnica u nekim količinama i ne treba a može se sve tokom cijele zime kupiti jest da je malo skuplje al kome se ne da praviti.... nek kupi
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
19.08.2010, 08:49
Trnoruzica
478
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
a može se sve tokom cijele zime kupiti jest da je malo skuplje al kome se ne da praviti.... nek kupi
Meni
Hanady, koliko vas to ima kuci, i koliki ti je frizider??
Mi cemo samo ajvar praviti. Kupovni ne voli, bas je totalno drugacijeg ukusa, ali je zato domaci.. mmmm
19.08.2010, 08:57
taurus
3578
kod mene nisu neke velike količine, a dobro mi dođe zimi kada nemam ideju za ručak ili kada imam goste a nema mi ništa draže nego kad vani snijeg pada a kod mene se kuhaju punjene paprike ili musaka od patliđana, mmmmmmm a oko ovih paprika nema nekog posla, samo ih operem, očistim od sjemenki i zaledim i tako zaleđene filujem i pravo u šerpu- za čas
19.08.2010, 09:14
bebbe RR
2004
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje? Hvala svima.
ja marmeldu pravim tako što voće želiram samo šećerom. dodavanjem šećera u zavisnosti koje je voće želira se marmelada. pa sad žao mi je sa ovim nemam iksustav.... ja sam neki dan pravila od borovnica ja ne koristim nikakve konzervanse samo prirodno stelirisanje tegli, ukuhavanje šećera i čuvanje u tamnom papiru na tamnom mjestu
Hvala, Hanady. Ove godine hoću da izbjegnem upravo šećer, hoću da mi je u marmeladi 100% udio voća. Vidjećemo da li će mi uspjeti. Agar agar je alga koja se upotrebljava kao sredstvo za želiranje i konzervans u jednom. Osim toga, meni se svidja ideja jer je biljnog porijekla, a sredstva za želiranje su često od životinjskih (goveđih i svinjskih) kosti. Nego, odoh se sada spremiti pa po agar agar. Marmeladu ću praviti za vikend, pa ću vam javiti može li i na ovaj način. Pozdrav.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
19.08.2010, 09:16
M kao Mama
5536
Pravili zimvu, polomimo se svekrva i ja i na kraju pojede se malo, onaj veliki ostatak dijeli komšiluku ili na smeće, e neće Alma ove godine, samo ajvar, a sve ostalo se može kupiti, u zimnivu ne računam nekoliko kesica crvenih paprika, borovnice, višnje, jagode, to je meni standardno.
E, za buraniju, da Vam sene bi čula na zamrzivač, kada je obarite zavisno koliko vas je u kući, punite je u plastične flaše i zatvorite i bude super.
19.08.2010, 09:41
w.pooh
1021
Ja nikada nisam spremala zimnicu Ove godine imam želju da napravim ribani kupus i onu turšiju(mrkva, karfiol, čitavi krastavci, četvrtine kupusa i ne znam šta još ide ), pa bih zamolila nekoga da mi napiše na koji način sve ovo da pripremim i šta mi sve treba (al imajte na umu da to nikada nisam radila ). Mnoooogggooo zahvalna
Eh i kako stavljate to voće u zamrzivač?
_____________________________
13.08.2008. Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR
19.08.2010, 09:52
magnolija*
729
Hanady, ti stvarno nabijas komplekse ovim zenama
Ja ni nemam skrinju, tako da se i ne sekiram oko zimnice
Hanady kako pravis dzem od borovnica?
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
19.08.2010, 09:58
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
što se tiče ovih paprika punjenih sa sirom, paprike se nakon čišćenja odnosno vadjenja sjemena posole krupnom solju i ostave tako da prenoće.... ja bar tako radim
ja ne mislim ja znam kako napraim....
doduše sigurna sam nebi škodilo... ali zamješanp se posoli...i soli se kad se reda....
ovaj drugi recept kad se režu nasoljavam i prenoći ali ove čitavne ne zato što mi tako ostanu dosta čvršće u odnosu na naraezane....
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.08.2010, 10:01
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Trnoruzica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
a može se sve tokom cijele zime kupiti jest da je malo skuplje al kome se ne da praviti.... nek kupi
Meni
Hanady, koliko vas to ima kuci, i koliki ti je frizider??
Mi cemo samo ajvar praviti. Kupovni ne voli, bas je totalno drugacijeg ukusa, ali je zato domaci.. mmmm
ja ne pravim zimnicu iz razloga cijene kupljenoga u nkoj trgovini..... ja je pravim jer koristim dosta domaćeg voća i pravim većinu bez konezrvansa i sa vrlo malo esencije.....
a nas u kući ima ja i mm sa dvoje djece... ali imamo dosta gostiju i često i mami i seki i mlađoj zaovi dam po 1-2 tegle da porbaju... količine koje ja praviom nisu velike ali svega napravim
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''