cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

04.10.2009, 00:25

clock-img

DM

pencil-img

2408

Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj!
Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi...
ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj

clock-img

04.10.2009, 00:28

clock-img

leli§

pencil-img

1201


IZVORNA PORUKA: doublemum

Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj!
Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi...
ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj



draga hajde me usvoji user posted image user posted image user posted image svaka cast!!!ja se divim svakoj majci koja pored obaveze malene bebice, supruga i kuce ima vremena za jos svatsa...stvrano svaka castuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

clock-img

04.10.2009, 00:28

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

IZVORNA PORUKA: leli§

ne moze Vegafruit...to je varanje...moras sama da "izgazas"user posted image user posted image user posted image moze li ona kasica od sljive ili kruske? ti ponesi teglu a ja i Zarica cemo se pobrinuti da se vratis kuci bez tegle user posted image user posted image user posted image



user posted image E moze i tako...toliko se mogu potruditi. user posted image

clock-img

04.10.2009, 00:31

clock-img

DM

pencil-img

2408

Ma i ja sam bila rekla ove godine neću ništa-može me zaobići, zbog bebice, a onda mi opet djece žao, naročito kad maleno pođe jesti voće već će biti zima, tako da ću ja samo kompote izvlačiti- bolje i to nego gotove kašice( ako sam već u prilici)

clock-img

04.10.2009, 21:59

clock-img

mišur

pencil-img

1329

Svaka vam čast, ženiceuser posted image user posted image user posted image
Pravo me sramota kad vidim šta vi sve pravite!
Ja nisam ništa- grebem se kao i uvijek od mamu i sveki, a i da sam voljna i da znam praviti neku salatu, onda bi to samo bio kiseli kupus, jer to jedino i volim!
Sreća pa moji i sveki nakisele tonu kupusa, pa smo mirniuser posted image

Nego, ja sam se priključila vama vrijednicama jer mi treba jedan savjet..
Ko zna na koji način se može zamrznuti cvekla?
Imam par kg domaće i sačuvala bih je za sok, ali ne znam kakouser posted image user posted image
Ne bih da je kuvam za salatu, nego baš da ostavim za sokić Luki...
Ako neko zna, neka se javi...

clock-img

04.10.2009, 23:50

clock-img

lely

pencil-img

1265

IZVORNA PORUKA: leli§

lely mozes li mi jos napisati koliko vremean trebaju da stoje ove paprike dok se ne ukisele? i obicne kisele i ove punjene sirom... ja sma ukiselila kao sto rekoh malkice kupusa...sinoc smo malo jeli ali se nije bas ukiselio skroz onako kako ja volim...ali je bio dobar i bas sam sretna jer mi je to bilo prvi put da radim user posted image



Joj za to ti nemam pojma,ali znam da zavisi od toplote,naravno ako je toplije ukiselit ce se brze,ali zato ih odma trebas prebaciti na hladnije mjesto da se ne prekisele.
Ja jos nisam nista kiselila,jos mi je toplo,jer ako bi sad to uradila morala bi drzati u frizderu da mi ne propadnu.Tako da cu cekati hladnije dane,mozda kraj oktobra,sve ukiseliti i smjestiti u podrum gdje temperatura ne varira.

clock-img

08.10.2009, 16:10

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

IZVORNA PORUKA: Maida RR

Kisele paprike
 
Crvene paprike ispeces i ogulis.
Isjeckas dosta bijelog luka i persunovog lista, posolis i sad zavisi od kolicine paprika, ali ja sam na dvije vrece crvenih paprika stavila jedan fildzan one kiseline, sto je u malim bijelim flasicama, to je bas ona zestoka kiselina.
To pomijesas sa tim lukom i persunom
U ciste suhe tegle stavljas paprike pa na vrh prsta te smjese i tako redas do kraja, pritisnes teglu onim plasticnim poklopcima sto se kupe za salatu i zatvoris teglu. To moze stojat par dana dok ukisne i moze se jesti. Ja bolje paprike u svom zivotu nisam jela.

A ima i drugih recepata, ja sam ove probala prosle godine i toliko mi se svidjalo da sam odlucila samo to napravit, imam jos neku teglu ja mislim da nismo sve pojeli


hoću ovo da probam-sipa li se voda ili samo onako?

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

09.10.2009, 15:47

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

?????????? zna li iko?

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

09.10.2009, 20:49

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

nije vam fer, ostat ću bez paprika zbog vasuser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

09.10.2009, 21:53

clock-img

Golubica

pencil-img

431

Evo ja upravo zavrsila sa karfiolom.

Vidim da mnoge koriste vinobran i esenciju. Ne bih da vam pametujem, svako ima svoje ali jeste li pokusale sa alkoholnim sircetom?

Ja sam i krastavice, a i sada karfiol pravila na sljedeci nacin.
Prokuham 1 litar alkoholnog sirceta i 3 litra vode. U tegle slozim povrce i u svaku teglu naspem ovu prethodno prokuhanu smjesu. U svaku teglu dodam po malu kasicicu soli i secera i zatvorim teglu. Zatim tegle stavljam u serpu sa vodom koja kuha i pustim da stoji u serpi dok ne "prokuha" odnosno dok sav zrak ne izadje iz tegle, ustvari pasterizujem.

Na ovaj nacin moja mama pravi zimnicu vec nekoliko godina. Salata zaista bude ukusna, dugo moze stojati, a i nema puno hemikalija u sebi.


_____________________________

Asja, 02. 08. 2008.

clock-img

31.10.2009, 14:33

clock-img

Anushka

pencil-img

903

golubice, ovo sa karfiolom super, ja cu vjerovatno tako uraditi ovih dana jer u tursiji volim jedino karfiol:)
a danas sam pravila nesto sto sam probala kod svoje mame a mm pojeo teglu, pa prepisala. samo sam duplo smanjila mjere jer nemam toliku serpu:

1kg mrkve
2 kg paprika
2 kg zelenog paradajza
svezanj svjezeg persuna
par cena bijelog luka
2-3 kasike soli
2-3 kasike esencije
pola litra ulja

svo povrce ocistiti i isitniti na komadice, mrkvu na kolutove a ostalo na kockice, listice kako hocete
u pola litre ulja dinstati mrkvu pola sata
dodati paprike i dinstati jos 10 minuta
dodati paradajz i dinstati jos 10 minuta
dodati sol, persun i bijeli luk (isitnjen) i jos 15tak min dinstati dok ne pusti vodicu skoro do vrha povrca
dodati 2-3 kasike esencije i stavljati u tegle - 7 tegli od ove kolicine izadje

mm voli sataras a ovo je nazvao kiselim satarasom i kaze da bolje nije jeo ne sjeca se kad, a posto je od punice, ne bi je hvalio bezze:)

clock-img

31.10.2009, 20:06

clock-img

leona81

pencil-img

6373

mi dobili zimnicu od svekrve , kisele paprike, cvekla, ajvar, dzemove od sljiva, sirupe od drijenjaka i grozdja, i plus ce kad dodje kod nas praviti mijesanu salatu jeeee

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

clock-img

23.11.2009, 15:40

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

hitno je:)
propada mi kupus namjenjen za zimnicu:
1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegleuser posted image
2.problem-ne znam kako ćuuser posted image
(možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

23.11.2009, 15:44

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: acudesa

hitno je:)
propada mi kupus namjenjen za zimnicu:
1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegleuser posted image
2.problem-ne znam kako ćuuser posted image
(možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)



najbolje je da naribaš kupus i staviš ga u tegle.
ja to ovako radim

na vreću kupusa ide dvije do dvije i pol šake soli. Kupus naribaš ( nožem ili reckom za kupus) u veliku posudu nasoliš i samo izmješaš malo rukama. pustiš da prenoći, uzmeš tegle napuniš ali jako guraš unutra da dobro napuniš tegle, na kraju staviš nešto čime ćeš pritisnut odozgo u tegli najbolje su plastične zvjezdice koje imaš kupit u verćim trgovinama i ostaviš jedno 3-4 sata da odstoji. kupus će još vode pustiti pa ga nemoj odmah zatvarati poklopcima, ako vidiš na nema vode dospeš onu slanu vodu koju je pustio do vrha tegle i zatvoriš. Mi taj već jedemo pristigao, a bure od 120 kg smo smjestili u garažu kupusa u glavicama.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.11.2009, 15:45

clock-img

sheri

pencil-img

1515

ja sam kiselila, kupus, paprike, zeleni paradajz, mrkva sitno izrezala u neku veliku posudu, posolila i ostavila preko noci da pusti vodu. sutradan trpala u tegle, mora se dobro nabiti, ostavila opet u kuci da prenoci i onda iznijela na balkon. ne znam jesam li pomoglauser posted image

_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

clock-img

23.11.2009, 16:36

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

kako niste pomogle...hvala vam puno, ja sam pola pripremila-naribala, a ovo ostalo ću bogami u glavicama:) ne mogu više...
smo još jedno pitanje-hoću li ga držati na balkonu ili u hladnijoj prostoriji u stanu ili čak na toplom?
pliz, da mi ne propadne kad sam već sve pripremila

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

23.11.2009, 17:33

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

pa neznam gdje bi ga držala. ja sam na prozoru u predulazu ostavila 2 tegle  i one su već spremne za jelo ( nakon 15 dana) dok sam ostale snnijela u garažu gdje mi je ostava za zimnicu baš onako malo hladniji prostor da bi duže vremena trebalo da pristigne za jelo. E sad ako misliš brzo da ga počneš jesti ti to fino na balkon imat će dobar ukus jer je vrijeme idealno da se ukiseli na tenane ali brzo. bojim se da u stanu ne preksine brzo.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

08.12.2009, 22:27

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Sa rizikom za napomenu od moderatora pisem ovde da nebi otvarala novu temu...

Ako hocete zdrave, neprskane hrane mozete sledece naci kod moje svekrve:

Grah 5 KM/KG
Domaci bestilj od sljiva 5 KM/KG
Domaci bestlji od jabuka 5KM/KG
Domaci pekmez od jabuka 5KM/KG
Suhe sljive (neznam cijenu jer mi je sveki nestala sa neta nesto, valjda internet zeza a mozda ima jos neki stvari pa vam javim jos ;) )

((Ima i rakije za obloge ako kome treba))

< Poruku je uredio Ilhana -- 8.12.2009 22:28:40 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

08.12.2009, 22:29

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka

clock-img

08.12.2009, 22:31

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: tea lana

Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka



okej, zapisala sam pa da joj kazem kad se konektuje ponovo ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

17.08.2010, 23:11

clock-img

bebbe RR

pencil-img

2004

Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje?
Hvala svima.


_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

clock-img

17.08.2010, 23:19

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje?
Hvala svima.


ja marmeldu pravim tako što voće želiram samo šećerom. dodavanjem šećera u zavisnosti koje je voće želira se marmelada.
pa sad žao mi je sa ovim nemam iksustav....
ja sam neki dan pravila od borovnica
ja ne koristim nikakve konzervanse samo prirodno stelirisanje tegli, ukuhavanje šećera i čuvanje u tamnom papiru na tamnom mjestuuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 23:33

clock-img

sara.at

pencil-img

2183

negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata
mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i
recept da mi napise jer rado bi to pravila user posted image user posted image  
ako netko zna pleaseeeeeee

_____________________________

Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo
Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce
Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato

clock-img

17.08.2010, 23:42

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: sara.at

negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata
mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i
recept da mi napise jer rado bi to pravila user posted image user posted image  
ako netko zna pleaseeeeeee


ooooooo znam ja al to je malo kompikovanije al napišem ti kasnije recept


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.08.2010, 23:49

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

e saro....
ja imama čak tri načina kako ovo spremam za zimnicu...tačnije to su tri različita recepta prilagođena mojim uslovima onoga što imama i što volimo jesti....

jel te zanima paprika punjena sirom/ vrhnjem tim kako ti nazivaš ili narezane paprike sa tim vrhnjem ...šta želiš da ti pišem saduser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Zadnji članci

article-img