Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj! Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi... ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj
04.10.2009, 00:28
leli§
1201
IZVORNA PORUKA: doublemum
Mogu li se i ja pohvaliti,samo da napomenem da imam 2 djece:4 god i 4 mj! Napravila koppot od borovnica-30 kg i to 20 danaanakon poroda (budala),kompote od malina,krušaka,breskvi,jagoda,smokvi... ajvar duplu "turu"-pomagala i sveki, 100 kg šljiva u bestilj i slatko od šljiva, džem od šipuraka,pekmez od divljih krušaka(MM nabrao, hoće da je što više prirodno),sok od drijenja, i iskreno pomalo umorna od svega,uz sve to i majstori nam nešto rade gotovo 2mj
draga hajde me usvoji svaka cast!!!ja se divim svakoj majci koja pored obaveze malene bebice, supruga i kuce ima vremena za jos svatsa...stvrano svaka cast
_____________________________
jos uvijek sretno samujemo
"...The future''s in the air I can feel it everywhere Blowing with the wind of change..."
04.10.2009, 00:28
Nunichi
4125
IZVORNA PORUKA: leli§
ne moze Vegafruit...to je varanje...moras sama da "izgazas" moze li ona kasica od sljive ili kruske? ti ponesi teglu a ja i Zarica cemo se pobrinuti da se vratis kuci bez tegle
E moze i tako...toliko se mogu potruditi.
04.10.2009, 00:31
DM
2408
Ma i ja sam bila rekla ove godine neću ništa-može me zaobići, zbog bebice, a onda mi opet djece žao, naročito kad maleno pođe jesti voće već će biti zima, tako da ću ja samo kompote izvlačiti- bolje i to nego gotove kašice( ako sam već u prilici)
04.10.2009, 21:59
mišur
1329
Svaka vam čast, ženice Pravo me sramota kad vidim šta vi sve pravite! Ja nisam ništa- grebem se kao i uvijek od mamu i sveki, a i da sam voljna i da znam praviti neku salatu, onda bi to samo bio kiseli kupus, jer to jedino i volim! Sreća pa moji i sveki nakisele tonu kupusa, pa smo mirni
Nego, ja sam se priključila vama vrijednicama jer mi treba jedan savjet.. Ko zna na koji način se može zamrznuti cvekla? Imam par kg domaće i sačuvala bih je za sok, ali ne znam kako Ne bih da je kuvam za salatu, nego baš da ostavim za sokić Luki... Ako neko zna, neka se javi...
04.10.2009, 23:50
lely
1265
IZVORNA PORUKA: leli§
lely mozes li mi jos napisati koliko vremean trebaju da stoje ove paprike dok se ne ukisele? i obicne kisele i ove punjene sirom... ja sma ukiselila kao sto rekoh malkice kupusa...sinoc smo malo jeli ali se nije bas ukiselio skroz onako kako ja volim...ali je bio dobar i bas sam sretna jer mi je to bilo prvi put da radim
Joj za to ti nemam pojma,ali znam da zavisi od toplote,naravno ako je toplije ukiselit ce se brze,ali zato ih odma trebas prebaciti na hladnije mjesto da se ne prekisele. Ja jos nisam nista kiselila,jos mi je toplo,jer ako bi sad to uradila morala bi drzati u frizderu da mi ne propadnu.Tako da cu cekati hladnije dane,mozda kraj oktobra,sve ukiseliti i smjestiti u podrum gdje temperatura ne varira.
08.10.2009, 16:10
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: Maida RR
Kisele paprike
Crvene paprike ispeces i ogulis. Isjeckas dosta bijelog luka i persunovog lista, posolis i sad zavisi od kolicine paprika, ali ja sam na dvije vrece crvenih paprika stavila jedan fildzan one kiseline, sto je u malim bijelim flasicama, to je bas ona zestoka kiselina. To pomijesas sa tim lukom i persunom U ciste suhe tegle stavljas paprike pa na vrh prsta te smjese i tako redas do kraja, pritisnes teglu onim plasticnim poklopcima sto se kupe za salatu i zatvoris teglu. To moze stojat par dana dok ukisne i moze se jesti. Ja bolje paprike u svom zivotu nisam jela.
A ima i drugih recepata, ja sam ove probala prosle godine i toliko mi se svidjalo da sam odlucila samo to napravit, imam jos neku teglu ja mislim da nismo sve pojeli
hoću ovo da probam-sipa li se voda ili samo onako?
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
09.10.2009, 15:47
acudesa
7725
?????????? zna li iko?
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
09.10.2009, 20:49
acudesa
7725
nije vam fer, ostat ću bez paprika zbog vas
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
09.10.2009, 21:53
Golubica
431
Evo ja upravo zavrsila sa karfiolom.
Vidim da mnoge koriste vinobran i esenciju. Ne bih da vam pametujem, svako ima svoje ali jeste li pokusale sa alkoholnim sircetom?
Ja sam i krastavice, a i sada karfiol pravila na sljedeci nacin. Prokuham 1 litar alkoholnog sirceta i 3 litra vode. U tegle slozim povrce i u svaku teglu naspem ovu prethodno prokuhanu smjesu. U svaku teglu dodam po malu kasicicu soli i secera i zatvorim teglu. Zatim tegle stavljam u serpu sa vodom koja kuha i pustim da stoji u serpi dok ne "prokuha" odnosno dok sav zrak ne izadje iz tegle, ustvari pasterizujem.
Na ovaj nacin moja mama pravi zimnicu vec nekoliko godina. Salata zaista bude ukusna, dugo moze stojati, a i nema puno hemikalija u sebi.
_____________________________
Asja, 02. 08. 2008.
31.10.2009, 14:33
Anushka
903
golubice, ovo sa karfiolom super, ja cu vjerovatno tako uraditi ovih dana jer u tursiji volim jedino karfiol:) a danas sam pravila nesto sto sam probala kod svoje mame a mm pojeo teglu, pa prepisala. samo sam duplo smanjila mjere jer nemam toliku serpu:
1kg mrkve 2 kg paprika 2 kg zelenog paradajza svezanj svjezeg persuna par cena bijelog luka 2-3 kasike soli 2-3 kasike esencije pola litra ulja
svo povrce ocistiti i isitniti na komadice, mrkvu na kolutove a ostalo na kockice, listice kako hocete u pola litre ulja dinstati mrkvu pola sata dodati paprike i dinstati jos 10 minuta dodati paradajz i dinstati jos 10 minuta dodati sol, persun i bijeli luk (isitnjen) i jos 15tak min dinstati dok ne pusti vodicu skoro do vrha povrca dodati 2-3 kasike esencije i stavljati u tegle - 7 tegli od ove kolicine izadje
mm voli sataras a ovo je nazvao kiselim satarasom i kaze da bolje nije jeo ne sjeca se kad, a posto je od punice, ne bi je hvalio bezze:)
31.10.2009, 20:06
leona81
6373
mi dobili zimnicu od svekrve , kisele paprike, cvekla, ajvar, dzemove od sljiva, sirupe od drijenjaka i grozdja, i plus ce kad dodje kod nas praviti mijesanu salatu jeeee
_____________________________
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
23.11.2009, 15:40
acudesa
7725
hitno je:) propada mi kupus namjenjen za zimnicu: 1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegle 2.problem-ne znam kako ću (možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
23.11.2009, 15:44
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: acudesa
hitno je:) propada mi kupus namjenjen za zimnicu: 1.problem-nemam mnogo velikih posuda za kiseliti imam samo tegle 2.problem-ne znam kako ću (možda najbolje ribani-pa u tegle,a znate li neki dobar recept?)
najbolje je da naribaš kupus i staviš ga u tegle. ja to ovako radim
na vreću kupusa ide dvije do dvije i pol šake soli. Kupus naribaš ( nožem ili reckom za kupus) u veliku posudu nasoliš i samo izmješaš malo rukama. pustiš da prenoći, uzmeš tegle napuniš ali jako guraš unutra da dobro napuniš tegle, na kraju staviš nešto čime ćeš pritisnut odozgo u tegli najbolje su plastične zvjezdice koje imaš kupit u verćim trgovinama i ostaviš jedno 3-4 sata da odstoji. kupus će još vode pustiti pa ga nemoj odmah zatvarati poklopcima, ako vidiš na nema vode dospeš onu slanu vodu koju je pustio do vrha tegle i zatvoriš. Mi taj već jedemo pristigao, a bure od 120 kg smo smjestili u garažu kupusa u glavicama.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.11.2009, 15:45
sheri
1515
ja sam kiselila, kupus, paprike, zeleni paradajz, mrkva sitno izrezala u neku veliku posudu, posolila i ostavila preko noci da pusti vodu. sutradan trpala u tegle, mora se dobro nabiti, ostavila opet u kuci da prenoci i onda iznijela na balkon. ne znam jesam li pomogla
_____________________________
Nora-21.06.2009. :)
23.11.2009, 16:36
acudesa
7725
kako niste pomogle...hvala vam puno, ja sam pola pripremila-naribala, a ovo ostalo ću bogami u glavicama:) ne mogu više... smo još jedno pitanje-hoću li ga držati na balkonu ili u hladnijoj prostoriji u stanu ili čak na toplom? pliz, da mi ne propadne kad sam već sve pripremila
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
23.11.2009, 17:33
Hanady RR
18727
pa neznam gdje bi ga držala. ja sam na prozoru u predulazu ostavila 2 tegle i one su već spremne za jelo ( nakon 15 dana) dok sam ostale snnijela u garažu gdje mi je ostava za zimnicu baš onako malo hladniji prostor da bi duže vremena trebalo da pristigne za jelo. E sad ako misliš brzo da ga počneš jesti ti to fino na balkon imat će dobar ukus jer je vrijeme idealno da se ukiseli na tenane ali brzo. bojim se da u stanu ne preksine brzo.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
08.12.2009, 22:27
Ilhana RR
6113
Sa rizikom za napomenu od moderatora pisem ovde da nebi otvarala novu temu...
Ako hocete zdrave, neprskane hrane mozete sledece naci kod moje svekrve:
Grah 5 KM/KG Domaci bestilj od sljiva 5 KM/KG Domaci bestlji od jabuka 5KM/KG Domaci pekmez od jabuka 5KM/KG Suhe sljive (neznam cijenu jer mi je sveki nestala sa neta nesto, valjda internet zeza a mozda ima jos neki stvari pa vam javim jos ;) )
((Ima i rakije za obloge ako kome treba))
< Poruku je uredio Ilhana -- 8.12.2009 22:28:40 >
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
08.12.2009, 22:29
tea lana
2255
Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka
08.12.2009, 22:31
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: tea lana
Ja cu kilogram bestilja od sljiva i kg pekmeza od jabuka
okej, zapisala sam pa da joj kazem kad se konektuje ponovo ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
17.08.2010, 23:11
bebbe RR
2004
Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje? Hvala svima.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
17.08.2010, 23:19
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Zenice, imam pitanje: Namjeravam praviti marmeladu od šljiva bez šećera koju ću želirati agaragarom. To do sada nikada nisam radila na taj način, pa me zanima ima li iko iskustvo s ovim sredstvom za želiranje? Hvala svima.
ja marmeldu pravim tako što voće želiram samo šećerom. dodavanjem šećera u zavisnosti koje je voće želira se marmelada. pa sad žao mi je sa ovim nemam iksustav.... ja sam neki dan pravila od borovnica ja ne koristim nikakve konzervanse samo prirodno stelirisanje tegli, ukuhavanje šećera i čuvanje u tamnom papiru na tamnom mjestu
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.08.2010, 23:33
sara.at
2183
negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i recept da mi napise jer rado bi to pravila ako netko zna pleaseeeeeee
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
17.08.2010, 23:42
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: sara.at
negdje sam u gostima jela paprike u vrhnju kiselom il je to bio jogurt neznam i to je kao salata mislim da se to zove kisele paprike u vrhnju i recept dolazi iz crne gore, e sad pitanje jel netko to poznaje i recept da mi napise jer rado bi to pravila ako netko zna pleaseeeeeee
ooooooo znam ja al to je malo kompikovanije al napišem ti kasnije recept
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.08.2010, 23:49
Hanady RR
18727
e saro.... ja imama čak tri načina kako ovo spremam za zimnicu...tačnije to su tri različita recepta prilagođena mojim uslovima onoga što imama i što volimo jesti....
jel te zanima paprika punjena sirom/ vrhnjem tim kako ti nazivaš ili narezane paprike sa tim vrhnjem ...šta želiš da ti pišem sad
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''