Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Zna li neko kako da napravim slatko od višanja da bude kao ono što dođe u lisnatom tjestu iz pekara? Ono da zadrži boju i miris višnje...ako znate na šta mislim. Pravila sam neki džem što se dugo kuha ali je dosta potamnio,žestok je.
Ja pravila sa dzemfixom, isto bude kao kupovni, a brzo gotov i ukusan. Boja predivna kao i okus.
_____________________________
Mamino sunce, maza, zivot i sreca... R 17.10.2011.
09.07.2015, 23:46
Hanady RR
18727
ja staltko od višanja radim godinama na isti način i ne mjenjam jer niko ne smatra da trebam a sve se pojede... kod mene dodouše manje u štrudlama koliko na sladoledu al opet dobro je i u štrudle...
elem ispučiš višnje ( što znači košpice skloniš ) u veliku šerpu staviš višnje ispučene i izvagane, koliko višanja koligramima toliko šećera u kilama znači 1:1 i promješaš...ostaviš da prenoći a mješaša par puta između da se šećer otopi, sok puste...
onda sutradan u šerpu staviš i kuhaš...
ja uglavnom kuham po 3 kg ...u onoj šerpi 5 litara... ''baca'' puno prska pa je ovako bolje... kad prokuha kuhaš 15-tak minuta... onda procjediš...pa višnje vratiš opet sa još jedno pola kile šećera do 800 gr najviše na ove 3 kile... kuhaš da otopi i kad prokuha još 10-tak minuta skuhaš.. pa fino u vruće tegle vruće višnje slažeš, poklopiš i okreneš naopako da ohladi...
a onaj sok... na šporet opet, u njega možeš a i ne moraš jedna limuntos na dva litra otprilike staviti...ja bez limuntosa radim... dodoam još kilo šećera na ove tri kile, kuham oko 20 -25 minuta pa u vruće flaše, vruć sok sipam i ohladim... ovaj sok se sa vodom razblažuje, moji ga vole jako...
i da znaš od 10 kg višanja 4 do 5 tegli onih od 750 grama slatka imaš a soka i do 10 litara ako ti je višnja sočna...a sočen su one krupne velike tamnije :)
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
10.07.2015, 23:58
enči80
123
Hanady,kada pošećeriš višnje da li ih držiš u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Ja sam evo svoje upravo pošećerila,ali mi je šerpa prevelika za frižider i da li je neophodno ponovo dodavati tih 800gr šećera?
_____________________________
28.10.2008.,jedna ptičica:( 07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:) 'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.
11.07.2015, 16:58
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: enči80
Hanady,kada pošećeriš višnje da li ih držiš u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Ja sam evo svoje upravo pošećerila,ali mi je šerpa prevelika za frižider i da li je neophodno ponovo dodavati tih 800gr šećera?
Na u frizider...van njega nek noci..., A ovo dodoavanje nije neophodnono onda ne znam za stajanje koliko dugo mogu...jer realno meni zna slatko stajati i vise godina secer mu je konzervans
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.07.2015, 23:16
enči80
123
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: enči80
Hanady,kada pošećeriš višnje da li ih držiš u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Ja sam evo svoje upravo pošećerila,ali mi je šerpa prevelika za frižider i da li je neophodno ponovo dodavati tih 800gr šećera?
Na u frizider...van njega nek noci..., A ovo dodoavanje nije neophodnono onda ne znam za stajanje koliko dugo mogu...jer realno meni zna slatko stajati i vise godina secer mu je konzervans
Hvala Ma,ja to sve iako sterilišem tegle,naknadno pasterizujem a nešto sumnjam da će i dočekati zimu Uglavnom,ukus za 10
_____________________________
28.10.2008.,jedna ptičica:( 07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:) 'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.