cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

17.09.2012, 17:26

clock-img

animagical

pencil-img

5604

moja mama nam pravi ajvar i bestilj ,njoj to neka tradicija, i seki i nama napravi uz sebe, bas jedva cekam i nadam se da ce malac voljeti oboje kao i mm i jauser posted image

clock-img

17.09.2012, 17:32

clock-img

animagical

pencil-img

5604


IZVORNA PORUKA: bellla

Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide


sjenicaci prave ovako...operes paprike, posolis, ostavis preko noci, sutra posolis masnu pavlaku i punis papriek kojima je vrh malo probusen i redas u kantu....ide red paprika, p aokolo zaspes pavlakom, pa sve do vrha, i opet po vrhu dopunis pavlakom, tom poslojenom naravno, ne smiej biti nista neslano..fol je da na kanti pri dnu izbusis rupicu u koju moze stai npr vrh malog prsta, onda je zacepis nekim drvetom, moze jedan onih komadica okrguglog drveta za uklapanje najmjestaja, ako znas na sta mislim... nakon koji dan otvaras kantu da malo izracis, iscjedis ako ima na vrhu vode i otvoris nakratko tu dolje rupu da iscuri voda..to ponavljas jedno 20 dana dok ne nadodju i dok se pavlaka ne zgusne jer voda iscuri...bude dosta vode kad es ne otvara npr pet dana... ne drzi ih na toplom, ukisnuce...

clock-img

17.09.2012, 17:36

clock-img

animagical

pencil-img

5604

vrlo je vazan ovaj probuseni vrh paprika, sluzi da izadje visak tecnosti na dno kante i da se iscijedi... znaci erdaju se tako da je rupa dole... da naglasimuser posted image

clock-img

17.09.2012, 23:08

clock-img

Amam

pencil-img

659

Ja sam zapocela pravljenje zimnice,napravila sam sok od malina(jesenskih),juce smo napravili ajvar 9 kg,masallah,po receptu od sveki sa obarenim ne guljenim paprikama,malo sam i satarasa izdinstala i zaaledila u kutije,rece mi kolegica da moze,nisam do sad,jos mi ostanu crvene paprike i salate user posted image

_____________________________

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

clock-img

17.09.2012, 23:16

clock-img

visnjica1

pencil-img

4

Ja sam pravila prosle godine akvar toliko je ukusan bio da smo ga prosto mazali po kruhu user posted image , i ja sam isto barila paprike i patlidzan i poslije ih mljela gdje im je se odvajala kozica ma preukusan je imam i za ovu godinu ostalo nam

clock-img

22.09.2012, 20:20

clock-img

MicoTico

pencil-img

340

Ima li neko isproban recept za kisele feferone?

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

clock-img

24.09.2012, 21:06

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

SzD

IZVORNA PORUKA: almondray


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super jeuser posted image user posted image user posted image

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprikauser posted image

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnostiuser posted image


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...



eh na ovo da dodam...super ukusan...kremast i totalno isplativ....od ove mjere 6 tegli onih od 1 kg...elem mislim da ubuduće ovo mi je receptuser posted image ....sad imamo još 5 ovih tegli jer smo jednu čitavu uz ručak kod mame smazaliuser posted image


E prošle godine sam jela ajvar napravljen na ovaj način , ove godine dobila recept i za vikend se bacam na pravljenje... u receptu je sve isto samo što se kraće smjesa kuha , 45 min samo... uglavnom je predobar okus ...




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

25.09.2012, 16:40

clock-img

Medi_87

pencil-img

1472

user posted image evo mali djelic onoga sto sam preko vikenda pravilauser posted image

clock-img

25.09.2012, 16:41

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: Medi_87

user posted image evo mali djelic onoga sto sam preko vikenda pravilauser posted image



mediuser posted image koji je ovo sok.
ja sam isto ukiselila točno 54 tegle paprikauser posted image

clock-img

25.09.2012, 16:58

clock-img

Medi_87

pencil-img

1472

user posted image user posted image to je sirup od grožđa, crnog user posted image user posted image

clock-img

29.09.2012, 14:17

clock-img

SdZ

pencil-img

2784

Evo sveki i ja zavrsile danas ovogodisnju zimnicu, a pravile smo: kisele krastvce, cveklu, paprike, paradajz sos, pekmez, marmeladu od malina i, na kraju, ajvar.user posted image

_____________________________

<3 28.6. <3
Zivot je dobio svoj smisao...

clock-img

29.09.2012, 14:39

clock-img

canim

pencil-img

4126

Kako kiselite crvene paprike, ja sam od njih ajvar napravila, neke sam zaledila a mogla bih malo i ukiseliti ? user posted image

clock-img

29.09.2012, 14:40

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

medi, svaka čast! Još ovako, na bijelom špretu na drva, baš prava slika domaćinske kuće user posted image

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

29.09.2012, 14:42

clock-img

Medić*

pencil-img

29


IZVORNA PORUKA: Medi_87

user posted image user posted image to je sirup od grožđa, crnog user posted image user posted image




Medi svaka cast user posted image

Ja sam od zimnice operisana, sve cekam od nane i svekrve user posted image

nego ovaj sirup mi primamljiv, imas li za prodaju ili cete vi ovo sve piti user posted image

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

clock-img

29.09.2012, 15:31

clock-img

MicoTico

pencil-img

340


IZVORNA PORUKA: canim

Kako kiselite crvene paprike, ja sam od njih ajvar napravila, neke sam zaledila a mogla bih malo i ukiseliti ? user posted image


Prošle godine sam kiselila i ove ponovila po istom receptu jer su bile baš super
http://www.coolinarika.com/recept/kisela-crvena-paprika-za-zimu/

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

clock-img

30.09.2012, 22:15

clock-img

kaktuscic

pencil-img

487

Joooj ovdje recepata... ja cu samo malo napraviti za ovu zimu, jer nemam vremena, kad djeca budu malo veca valjda i ja stignem napraviti mnogo toga.
Nego mene interesuje ima li ikakav nacin da spremim "zimnicu" za moju malu bebicu koja ce poceti sa dohranom za mjesec i pol kad nestane svega sto ce on moci jesti. Imam domace jabuke, kruske i sljive i danima razmisljam kako da mu to spremim, hoce li se pokvariti, jer ne smijem nista dodavati...

clock-img

30.09.2012, 22:28

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: kaktuscic

Joooj ovdje recepata... ja cu samo malo napraviti za ovu zimu, jer nemam vremena, kad djeca budu malo veca valjda i ja stignem napraviti mnogo toga.
Nego mene interesuje ima li ikakav nacin da spremim "zimnicu" za moju malu bebicu koja ce poceti sa dohranom za mjesec i pol kad nestane svega sto ce on moci jesti. Imam domace jabuke, kruske i sljive i danima razmisljam kako da mu to spremim, hoce li se pokvariti, jer ne smijem nista dodavati...



domaće jabuke spremi lijepo u gajbu negdje na hladno mjesto....
pokrij ih da ne dolazi svjetlost i ona kao takva trajat će svježe i pregurati zimu,.....
malo će s ekora smežurati ponekoj...al još uvijek će biti sočna domaća jabuka...
šljive...povadi košpice, pa na jednu ravnu plohu, dasku stavi jednu pored druge da se zalaede...onda ih zaleđene potrpaj u plastične zdjelice...spremaj bebu kako želiš nakon vađenja iz zamrzivača...
kruške...zavisi koje su, ako su domaće, zelen tvrede onda ih stavi ko i jabuke na čuvanje...


svako voće možeš spremiti kao kompot...sad dodovanaje šećera nije pametno za bebu prije godine...

a evo i malo idja na ovoj temi
http://www.ringeraja.ba/forum/m_302063/tm.htm

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

01.10.2012, 08:33

clock-img

kaktuscic

pencil-img

487

Hvala Hanady, ovo jest najjednostavnije, i ja vjerujem da ce se jabuke ovako sacuvati, kruske i nece jer su mekane, prospast ce mi za dva mjeseca... Kontam da ih pasterizujem i u frizideru drzim, imama one male teglice od Hippa, valjda se nece pokvariti za dva mjeseca..

clock-img

15.10.2012, 14:54

clock-img

Medi_87

pencil-img

1472

Ja tek vidjeh ranije postove, Medic nemam za prodati ovaj put nisam puno pravila ali za tebe ce biti maksuzije jedna flasa, dolazis li na bb da ti ponesem aBduser posted image
Cinko ja to sve na drva nekako uzivam i da kuham nekako mi elektricni ubije sav ukus u hrani, pa i ovako za zimnicuuser posted image
Nego upravo sam obrala sto je ostalo zelenog paradajza cisto sumnjam da ce sad uzrijetiuser posted image user posted image nesto sam ranije kiselila ali me sad zanima način na koji vi kiselite da vidim razlikuje li se sta, ako nista da probam na drugi nacin, cekam metode za moj parajdzic user posted image
user posted image

clock-img

23.10.2012, 21:17

clock-img

draguljče

pencil-img

1049

Ja sam napravila 10 velikih tegli paprika, ispekla 25 kg crvenih paprika i pokiselila 10 kg karfiola. Još ću naribati kupusa i to je sve od moje zimnice. Stvarno se nemam vremena peglati sa još nečim. user posted image

_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću onda živjeti?!

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

clock-img

23.10.2012, 21:25

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Medi_87

Ja tek vidjeh ranije postove, Medic nemam za prodati ovaj put nisam puno pravila ali za tebe ce biti maksuzije jedna flasa, dolazis li na bb da ti ponesem aBduser posted image
Cinko ja to sve na drva nekako uzivam i da kuham nekako mi elektricni ubije sav ukus u hrani, pa i ovako za zimnicuuser posted image
Nego upravo sam obrala sto je ostalo zelenog paradajza cisto sumnjam da ce sad uzrijetiuser posted image user posted image nesto sam ranije kiselila ali me sad zanima način na koji vi kiselite da vidim razlikuje li se sta, ako nista da probam na drugi nacin, cekam metode za moj parajdzic user posted image
user posted image



hej meni kona pobrala iz plastenika komlet paradjz i doniel...ja evo skuhala šta mi treba i tegle napunila da se hladne da zalijem po mom receptu...
kaže biće minusa za vikend a ona ga ne hasuli kao ja :)
baš me obradovala...

a moj recept ti je ovakav...gdje god piše krastavica stavi zeleni paradjzuser posted image

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2012, 21:26

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: draguljče

Ja sam napravila 10 velikih tegli paprika, ispekla 25 kg crvenih paprika i pokiselila 10 kg karfiola. Još ću naribati kupusa i to je sve od moje zimnice. Stvarno se nemam vremena peglati sa još nečim. user posted image



kako kiseliš sma karfiol...
ja ga stavim u turšiju...
to sma uradila..al sma nisma nikada...a eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšijeuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2012, 21:31

clock-img

draguljče

pencil-img

1049

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšijeuser posted image




user posted image Ja ga zato i kiselim samog. user posted image
Odoh da nadjem tacne mjere pa ti pisem.



< Poruku je uredio draguljče -- 23.10.2012 21:36:48 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću onda živjeti?!

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

clock-img

23.10.2012, 21:33

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: draguljče


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

eminenta je činjeica da se svi otimamo za karfiol iz komletne turšijeuser posted image




user posted image Ja ga zato i kiselim samog. user posted image
Odoh da nadjem tačne mjere pa ti pišem,


user posted image user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2012, 21:35

clock-img

draguljče

pencil-img

1049


Mjera je za nekih 4,5 kg očišćenog karfiola:
1 l alkoholnog sirćeta
4 l vode
1 vinobran
200 g soli
150 g šećera
To miješati dok se so i šećer ne istope. Karfiol složiti u tegle i zaliti smjesom. Ništa lakše, a nikad bolji karfiol nisam jela. Nećeš se pokajati. user posted image


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću onda živjeti?!

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Zadnji članci

article-img