Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđa
eh ovako "sok od grozdja" prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje
ovo mi se svidja koliko grozdja treba za duplu smjesu i stavljas li pola crno pola bijelo ili?
11.09.2012, 09:00
Hanady RR
18727
ja uglavnom oko 5 kg radim iz jedne ture... i dobijem oko 3,5 -4 litra... i samo crno grižđe...jer bijelo nemama domaće... a vjerujem moglo bi i pola pola...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.09.2012, 09:17
felix
1166
IZVORNA PORUKA: pipi_duga_capara
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđa
eh ovako "sok od grozdja" prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje
ovo mi se svidja koliko grozdja treba za duplu smjesu i stavljas li pola crno pola bijelo ili?
i meni se svidja ovo, imamo i mi crno grozdje A ga ne voli, jest nece eh da znam da bi sok, pio baš bi napravila jer vidim nije !" komplikovano"
_____________________________
Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh.
11.09.2012, 09:25
pipi_duga_capara
388
ja nemam domace grozdje nadjem valjda negdje..
11.09.2012, 09:32
mama75
2257
pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji
11.09.2012, 09:42
bellla
569
IZVORNA PORUKA: mama75
pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji
hahaha ma ni ja nisam nikad pravila,al vidim fakat jednostavno ...cemo da probamo
_____________________________
Be happy,it drives people crazy!
11.09.2012, 09:51
pipi_duga_capara
388
IZVORNA PORUKA: mama75
pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji
pravim samo ono sto volim (naravno, nema toga puno) pohvalicu se kad bude pravila i sve ostalo a ti, vrijeme je za promjene
11.09.2012, 10:18
lepetetka
615
ove godine se i ja bacam na zimnicu...aBd...prošle E bila bebica pa nisam ništa, donosila od mame,ali ove godine se potrudim da bar nešto ajvara i salata napravim koliko mi gospodična dozvoli Hanady znači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...
pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji
hahaha ma ni ja nisam nikad pravila,al vidim fakat jednostavno[sm=smiley36.gif] ...cemo da probamo
ovo je najzanimljiviji dio... mislim svi misle neki amana zamana posao...al niije... jeste sad kad se rade neko velike količine...pa ono vani,,,šporet, haranije itd... al ovamko za naše potrebe stavrno nije nikakad zahmet veliki
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.09.2012, 10:26
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: lepetetka
ove godine se i ja bacam na zimnicu...aBd...prošle E bila bebica pa nisam ništa, donosila od mame,ali ove godine se potrudim da bar nešto ajvara i salata napravim koliko mi gospodična dozvoli Hanadyznači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...
ja porbala prvi put poršle godine...jednu turu da vidim jel to valja... mama lama i doublemum mi pomogle oko recepta... ne mislim mjenjati vjeruj mi niti praviti i jednu turu sa pečenjm istih i guljenjem
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.09.2012, 16:48
bellla
569
Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide
_____________________________
Be happy,it drives people crazy!
11.09.2012, 16:49
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bellla
Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide
uh kako nemam imama ti tri vrste ja dvoje spremam... sad ću ti naći ovdje na temi...pisala sma sari.at mislim
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.09.2012, 16:53
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
e ovako.....
to što si ti jela zove se ovčevina... te paprike punjene su mladim ovčijim sirom...dobro poznatim u sandžaku... sada u modernijem vremenu i oni to rade sa mladim kravljim sirom....
i evo sada recept za 1.
PAPRIKE PUNJENE SIROM
potrebno 1 vrećica žutih paprika ( cca 7 kg) 1 kg žutih ljutih paprika 5 kg mladog sira kravljeg 1,5 kg kajmaka mladog ( ja stavljam punomasnu pavlaku jer tada dobijem taj okus kao da je vrhnje unutra) 300 gr soli
15 litara mlijeka slatkog otprilike...ali iz 3 ture..objasnit ću u receptu
paprike očistiti od peteljki i unutrice...voditi računa da se sve košpice povade.... pomješati zajedno ljute i one koje nisu
u veliku zdjeli pomješati sir i pavlaku i 100 gr soli
uzeti veliku posudu ( kanta plastična ili manje bure) ja to radim u drvenoj kaci jer je imam ono što je bitno mora se imati na dnu te posude mala česma ili ti rupica za prtok mlijeka
u posusdu opranu na dno staviti po malo mješavine sira sa kašike pa onako baciti kroz šaku soli onda puniti paprike tom mješavinom i slagati u redove....pri slaganju paprika puniti mješavinom rupice između paprika....
nakon 2 reda ponovo baciti soli i sve tako dok se ne potoše ili paprike ili sir ili oboje najbolje...paprike nemoraju biti totalno pune sirom znači ne treba naguravati sir u njih da ga bude što više već onako da dišu kada se napune....
na vrhu završavamo sa soli naravno... uzmemo jednu gazu sterilnu i stavimo je na vrh i poklopcem manjeg obima o dposude poklopimo jako pritisnemo da se to dole malo spljošti i onda zalijemo mlijekom toplim skuhanim...toliko toplo da može izdražti prt toplinu istog... moramo zaliti da prekrije sve znači jedno pola centimetra iznad nivoa naslaganih paprika u nivou sa poklopcem...
zatvoriti posudu/kacu i ostaviti je u hladnom porstoru....
nakon 48 sati pustiti prvo mlijeko na dole napravljeni porstor i nažalost baciti i nasuti drugu turu mlijeka....
nakon 5 dana porsuti drugu turu mlijeka i bav+citi i nasuti treću turu mlijeka... nakon 10 dana pustiti treću turu mlijeka i to sve dok kapa iz posede...ostaviti da stoji dok ne nadođe....
e meni u mojoj garaži koja je po prilično savršen porstor za zimnicu niti je puno hladna niti puno topla treba još nekih 10 dana da ovo bude gotovo i spremno za jelo...
a 2. rezane paprike sa sirom potrebno
žutih paprika oko 10 kg slatkog mlijeka kravljeg 10 l malo soli 1 konzervans pola litra jogurta
paprike oprati i očistiti i narezati na manje komadiće...nasoliti sa nekih 150 gr soli i sitaviti u cjediljku da prenoće....
mlijeko skuhati, sklinuti mu kajmak pa onda lad je toplo onoliko da prst može izfdražati toplotu usuti jogurt i izmješati kašikom dobro... kako je 10 l u pitanju ja to radim u 2 šerpe
kad naspem jogurt šerpe zatvorim i i dobro ih zamotam u velike stoljnjake da ih utoplim pa ostavim na toplom da se jogurt ukiseli tj.usiri... ja ovaj porces pravljenja jogurta radim 48 sati
ne režem paprike prije toga da mi ne propadnu ili pormjene boju
kad se ukiseli uzmeme velike gaze sterilen tj. velike pelene pamučne i stavim na cjediljku pa u pelen istresem jogurt...3 pelene ptprilike budu potrebne...i ostavim malo da se okapa....
u kantu plastičnu redam...
podjelim količinu paprika na 3 nivoa.... pa stavim 1 nivo paprika pa jogurt 1 pelena 2 nivo paprika jogurt 3 nivo paprika jogurt
svaki jogurt solim kroz šaku...otpilike 1 1,5 supena kašika soli
na vrh istresem jedan konzervans
stavim sterilnu gazu i soatvim na toplom u kuhinji na podu da stoji....
svako 2 večeri gazu skinem operem a stavim drugu na vrh...da kupi vodu
nakon 10 dana odnesem u garažu pa za otprilike 10-tak dana promjenim gazu opet i stavim u frižider.. nakon 48 sati u frižideru gazu skidam i počinjem sa jelom.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.09.2012, 16:57
bellla
569
jaoo kako su dobre te paprike mmmmm hvala ti puno,fakat si expert za kuhanje bilo cega! Svaka cast! probat cu ,pa sta ispadne
_____________________________
Be happy,it drives people crazy!
11.09.2012, 20:05
Honey3
3035
IZVORNA PORUKA: pipi_duga_capara
ja nemam domace grozdje nadjem valjda negdje..
nemam ni ja,a tako bih rado Moja snaha pravila neki dan,kad je u konzumu bilo crno grozdje po 1 KM,ma ni blizu kao od domaceg...
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
11.09.2012, 23:22
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
ja uglavnom oko 5 kg radim iz jedne ture... i dobijem oko 3,5 -4 litra... i samo crno grižđe...jer bijelo nemama domaće... a vjerujem moglo bi i pola pola...
ovo mi se čini super ja ću baš probat napravit ovaj sok,imam svoje grožđe i crno i bijelo
11.09.2012, 23:25
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: lepetetka
Hanadyznači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...
ja porbala prvi put poršle godine...jednu turu da vidim jel to valja... mama lama i doublemum mi pomogle oko recepta... ne mislim mjenjati vjeruj mi niti praviti i jednu turu sa pečenjm istih i guljenjem
ja nikad ajvar nisam pravila s oguljenim paprika niti ovdje tako itko pravi. ja odmah izblendam paprike i patlidžan
12.09.2012, 07:53
DM
2408
Milenium-je li odmah izblendaš, bez prethodne ,ikakve , termičke obrade? O ovome razmišljam neko vrijeme Ostaje li kožica od paprika? Bud eli "gorkog" okusa zbog patlidžana? Hajd' nam opiši postupak, ako ti nije teško!
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
13.09.2012, 21:39
milenium
6133
paprike se očiste,operi,isječem po pola da stanu u blender,iscjedim.patlidžan isto ogulim isječem na komade da može stat u blender. tako ga samelje da kožice nema.onda to ubacim u lonas na vatru samo da se obari(to je termička obrada)i onda iz lonca to iskrećem u veeeeliki onaj kotao,kao za rakiju.kad se kotao napuni,kuham,kad se skuha stavljam u tegle to je to simple as that
16.09.2012, 22:58
muaaa
2911
Napravila pekmez od sljiva danas super je ispao.Sutra mislim da cu kompot od raznog voca,dobih recept od kone pa cu probati.Ali prvo od dinje i breskve probam pa sljedecu turu od raznog
_____________________________
“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”
17.09.2012, 11:30
canim
4126
Ja pravim klasicni ajvar, evo upravo pecem paprike
Neko taj pekmez od sljiva kako pravite, jeli moze recept ?
17.09.2012, 14:48
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: djoisa
mene sramota bilo da pitam.. samo nesto zapitkujem
ovo zvuci zanimljivo, moglo bi se probati..mada evo super nam ide bez vegete..uopste mi ne fali od kada sam hrabro bacila pola pakovanja vegete natur..ova domaca je
Hanady, ja nisam nigdje nasla da je neko pravio bez secera, predpostavila sam da se treba onda duze kuhati..to bi morala sama probati, ja bih to malo za bebija.. cekam domace sljive
Evo nadjoh na recept pekmeza od šljiva bez šećera, pa si mi naumpala. Evo ti link: