cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

11.09.2012, 08:53

clock-img

pipi_duga_capara

pencil-img

388


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđauser posted image

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje


ovo mi se svidja user posted image koliko grozdja treba za duplu smjesu i stavljas li pola crno pola bijelo ili?

clock-img

11.09.2012, 09:00

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ja uglavnom oko 5 kg radim iz jedne ture...
i dobijem oko 3,5 -4 litra...
i samo crno grižđe...jer bijelo nemama domaće...
a vjerujem moglo bi i pola pola...user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 09:17

clock-img

felix

pencil-img

1166


IZVORNA PORUKA: pipi_duga_capara


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđauser posted image

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje


ovo mi se svidja user posted image koliko grozdja treba za duplu smjesu i stavljas li pola crno pola bijelo ili?


i meni se svidja ovo, imamo i mi crno grozdje A ga ne voli, jest nece eh da znam da bi sok, pio baš bi napravila jer vidim nije !" komplikovano"
user posted image

_____________________________

Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh.

clock-img

11.09.2012, 09:25

clock-img

pipi_duga_capara

pencil-img

388

ja nemam domace grozdje user posted image nadjem valjda negdje..

clock-img

11.09.2012, 09:32

clock-img

mama75

pencil-img

2257

pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji user posted image

clock-img

11.09.2012, 09:42

clock-img

bellla

pencil-img

569


IZVORNA PORUKA: mama75

pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji user posted image




hahaha ma ni ja nisam nikad pravila,al vidim fakat jednostavnouser posted image user posted image ...cemo da probamo

_____________________________

Be happy,it drives people crazy!

clock-img

11.09.2012, 09:51

clock-img

pipi_duga_capara

pencil-img

388


IZVORNA PORUKA: mama75

pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji user posted image


user posted image user posted image pravim samo ono sto volim (naravno, nema toga puno) user posted image pohvalicu se kad bude pravila i sve ostalo user posted image
a ti, vrijeme je za promjene user posted image

clock-img

11.09.2012, 10:18

clock-img

lepetetka

pencil-img

615

ove godine se i ja bacam na zimnicu...aBd...prošle E bila bebica pa nisam ništa, donosila od mame,ali ove godine se potrudim da bar nešto ajvara i salata napravim user posted image koliko mi gospodična dozvoli user posted image
Hanady znači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...


_____________________________

mamin dječak, 11.01.2008.
mamina princeza 09.07.2011.

clock-img

11.09.2012, 10:25

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: bellla


IZVORNA PORUKA: mama75

pipi jel to i ti zimnicu pravis? Izgleda da sam samo ja izrod u raji user posted image




hahaha ma ni ja nisam nikad pravila,al vidim fakat jednostavno[sm=smiley36.gif]user posted image ...cemo da probamo


ovo je najzanimljiviji dio...
mislim svi misle neki amana zamana posao...al niije...
jeste sad kad se rade neko velike količine...pa ono vani,,,šporet, haranije itd...
al ovamko za naše potrebe stavrno nije nikakad zahmet velikiuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 10:26

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: lepetetka

ove godine se i ja bacam na zimnicu...aBd...prošle E bila bebica pa nisam ništa, donosila od mame,ali ove godine se potrudim da bar nešto ajvara i salata napravim user posted image koliko mi gospodična dozvoli user posted image
Hanady znači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...


ja porbala prvi put poršle godine...jednu turu da vidim jel to valja...
mama lama i doublemum mi pomogle oko recepta...
ne mislim mjenjati vjeruj mi niti praviti i jednu turu sa pečenjm istih i guljenjemuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 16:48

clock-img

bellla

pencil-img

569

Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide

_____________________________

Be happy,it drives people crazy!

clock-img

11.09.2012, 16:49

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: bellla

Hanadi imas li mozda kakav recept za one paprike punjene sirom,kisele,mislim da se su Sjenicke ili tako nesto,kako je to dobro,znam da ide pavlaka i sir u paprike,al neznam postupak i sta sve ide


uh kako nemam imama ti tri vrsteuser posted image
ja dvoje spremam...
sad ću ti naći ovdje na temi...pisala sma sari.at mislimuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 16:53

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

e ovako.....

to što si ti jela zove se ovčevina...
te paprike punjene su mladim ovčijim sirom...dobro poznatim u sandžaku...
sada u modernijem vremenu i oni to rade sa mladim kravljim sirom....

i evo sada recept za 1.

PAPRIKE PUNJENE SIROM

potrebno 1 vrećica žutih paprika ( cca 7 kg)
1 kg žutih ljutih paprika
5 kg mladog sira kravljeg
1,5 kg kajmaka mladog ( ja stavljam punomasnu pavlaku jer tada dobijem taj okus kao da je vrhnje unutra)
300 gr soli

15 litara mlijeka slatkog otprilike...ali iz 3 ture..objasnit ću u receptu

paprike očistiti od peteljki i unutrice...voditi računa da se sve košpice povade....
pomješati zajedno ljute i one koje nisu

u veliku zdjeli pomješati sir i pavlaku i 100 gr soli

uzeti veliku posudu ( kanta plastična ili manje bure)
ja to radim u drvenoj kaci jer je imam
ono što je bitno mora se imati na dnu te posude mala česma ili ti rupica za prtok mlijeka


u posusdu opranu na dno staviti po malo mješavine sira sa kašike pa onako baciti kroz šaku soli onda puniti paprike tom mješavinom i slagati u redove....pri slaganju paprika puniti mješavinom rupice između paprika....

nakon 2 reda ponovo baciti soli i sve tako dok se ne potoše ili paprike ili sir ili oboje najbolje...paprike nemoraju biti totalno pune sirom znači ne treba naguravati sir u njih da ga bude što više već onako da dišu kada se napune....

na vrhu završavamo sa soli naravno...
uzmemo jednu gazu sterilnu i stavimo je na vrh i poklopcem manjeg obima o dposude poklopimo jako pritisnemo da se to dole malo spljošti i onda zalijemo mlijekom toplim skuhanim...toliko toplo da može izdražti prt toplinu istog...
moramo zaliti da prekrije sve znači jedno pola centimetra iznad nivoa naslaganih paprika u nivou sa poklopcem...

zatvoriti posudu/kacu  i ostaviti je u hladnom porstoru....

nakon 48 sati pustiti prvo mlijeko na dole napravljeni porstor i nažalost baciti i nasuti drugu turu mlijeka....

nakon 5 dana porsuti drugu turu mlijeka i bav+citi i nasuti treću turu mlijeka...
nakon 10 dana pustiti treću turu mlijeka i to sve dok kapa iz posede...ostaviti da stoji dok ne nadođe....

e meni u mojoj garaži koja je po prilično savršen porstor za zimnicu niti je puno hladna niti puno topla treba još nekih 10 dana da ovo bude gotovo i spremno za jelo...

a 2.
rezane paprike sa sirom

potrebno

žutih paprika oko 10 kg
slatkog mlijeka kravljeg 10 l
malo soli
1 konzervans
pola litra jogurta

paprike oprati i očistiti i narezati na manje komadiće...nasoliti sa nekih 150 gr soli i sitaviti u cjediljku da prenoće....

mlijeko skuhati, sklinuti mu kajmak pa onda  lad je toplo onoliko da prst može izfdražati toplotu usuti jogurt i izmješati kašikom dobro...
kako je 10 l u pitanju
ja to radim u 2 šerpe

kad naspem jogurt šerpe zatvorim i i dobro ih zamotam u velike stoljnjake da ih utoplim pa ostavim na toplom da se jogurt ukiseli tj.usiri...
ja ovaj porces pravljenja jogurta radim 48 sati

ne režem paprike prije toga da mi ne propadnu ili pormjene boju

kad se ukiseli uzmeme velike gaze sterilen tj. velike pelene pamučne i stavim na cjediljku pa u pelen istresem jogurt...3 pelene ptprilike budu potrebne...i ostavim malo da se okapa....

u kantu plastičnu redam...

podjelim količinu paprika na 3 nivoa....
pa stavim 1 nivo paprika
pa jogurt 1 pelena
2 nivo paprika
jogurt
3 nivo paprika
jogurt

svaki jogurt solim kroz šaku...otpilike 1 1,5 supena kašika soli

na vrh istresem jedan konzervans

stavim sterilnu gazu i soatvim na toplom u kuhinji na podu da stoji....

svako 2 večeri gazu skinem operem a stavim drugu na vrh...da kupi vodu

nakon 10 dana odnesem u garažu pa za otprilike 10-tak dana promjenim gazu opet i stavim u frižider..
nakon 48 sati u frižideru gazu skidam i počinjem sa jelom.

user posted image user posted image user posted image user posted image





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 16:57

clock-img

bellla

pencil-img

569

jaoo kako su dobre te paprike mmmmm
hvala ti puno,fakat si expert za kuhanje bilo cega! Svaka cast!
probat cu ,pa sta ispadneuser posted image

_____________________________

Be happy,it drives people crazy!

clock-img

11.09.2012, 20:05

clock-img

Honey3

pencil-img

3035


IZVORNA PORUKA: pipi_duga_capara

ja nemam domace grozdje user posted image nadjem valjda negdje..


nemam ni ja,a tako bih radouser posted image Moja snaha pravila neki dan,kad je u konzumu bilo crno grozdje po 1 KM,ma ni blizu kao od domaceg...

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

11.09.2012, 23:22

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ja uglavnom oko 5 kg radim iz jedne ture...
i dobijem oko 3,5 -4 litra...
i samo crno grižđe...jer bijelo nemama domaće...
a vjerujem moglo bi i pola pola...user posted image



ovo mi se čini superuser posted image ja ću baš probat napravit ovaj sok,imam svoje grožđe i crno i bijelouser posted image

clock-img

11.09.2012, 23:25

clock-img

milenium

pencil-img

6133


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: lepetetka

Hanady znači dobar ovaj recept sa neoguljenim paprikama za ajvar?....to mi je najveća tegoba bila, peći i guliti.. a ja ajvar plaho volem...


ja porbala prvi put poršle godine...jednu turu da vidim jel to valja...
mama lama i doublemum mi pomogle oko recepta...
ne mislim mjenjati vjeruj mi niti praviti i jednu turu sa pečenjm istih i guljenjemuser posted image



ja nikad ajvar nisam pravila s oguljenim paprika niti ovdje tako itko pravi. ja odmah izblendam paprike i patlidžanuser posted image

clock-img

12.09.2012, 07:53

clock-img

DM

pencil-img

2408

Milenium-je li odmah izblendaš, bez prethodne ,ikakve , termičke obrade?
O ovome razmišljam neko vrijemeuser posted image
Ostaje li kožica od paprika? Bud eli "gorkog" okusa zbog patlidžana?
Hajd' nam opiši postupak, ako ti nije teško!

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

13.09.2012, 21:39

clock-img

milenium

pencil-img

6133

paprike se očiste,operi,isječem po pola da stanu u blender,iscjedim.patlidžan isto ogulim isječem na komade da može stat u blender. tako ga samelje da kožice nema.onda to ubacim u lonas na vatru samo da se obari(to je termička obrada)i onda iz lonca to iskrećem u veeeeliki onaj kotao,kao za rakiju.kad se kotao napuni,kuham,kad se skuha stavljam u tegleuser posted image
to je to
simple as thatuser posted image

clock-img

16.09.2012, 22:58

clock-img

muaaa

pencil-img

2911

Napravila pekmez od sljiva danas super je ispao.Sutra mislim da cu kompot od raznog voca,dobih recept od kone pa cu probati.Ali prvo od dinje i breskve probam pa sljedecu turu od raznoguser posted image

_____________________________

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”


clock-img

17.09.2012, 11:30

clock-img

canim

pencil-img

4126

Ja pravim klasicni ajvar, evo upravo pecem paprike user posted image

Neko taj pekmez od sljiva kako pravite, jeli moze recept ? user posted image

clock-img

17.09.2012, 14:48

clock-img

palachinken

pencil-img

5397


IZVORNA PORUKA: djoisa

mene sramota bilo da pitam..user posted image  samo nesto zapitkujem

ovo zvuci zanimljivo, moglo bi se probati..mada evo super nam ide bez vegete..uopste mi ne fali od kada sam hrabro bacila pola pakovanja vegete natur..ova domaca je  user posted image


Hanady, ja nisam nigdje nasla da je neko pravio bez secera, predpostavila sam da se treba onda duze kuhati..to bi morala sama probati, ja bih to malo za bebija.. cekam domace sljive


Evo nadjoh na recept pekmeza od šljiva bez šećera, pa si mi naumpala.
Evo ti link:

http://www.coolinarika.com/recept/dzem-i-pekmez-od-sljiva-iz-pecnice/

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

17.09.2012, 14:56

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

e hvala draga,

taman jos nisamo pobrali sljive..
rastu na velikm nadmorskim visinama user posted image  

clock-img

17.09.2012, 16:31

clock-img

canim

pencil-img

4126

clock-img

17.09.2012, 17:11

clock-img

palachinken

pencil-img

5397


IZVORNA PORUKA: canim

evo jednostavnija verzija bez secera
http://www.coolinarika.com/recept/dzem-od-sljiva-pecen-u-rerni/


hvala za recept, veceras pravim, uzela sam sad malo pozegace pa da ispecem dok je nidmo pojeli `nako :-)

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

Zadnji članci

article-img