cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

01.08.2012, 08:59

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

djoisa...bez šećera nisam...
al sa manje šećera negoi drugi jesam...radila bestilj od šljiva...al sma ga mnogo duše ukuhavala

ja spremama komlet godinu pomalo...kako šta prospjeva...

a sad će se zakuhatuser posted image
a Bd za vikend pravim soso do paradjaza domaćeg...naručila sma 10 kg za poečetakuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

01.08.2012, 09:01

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

mene sramota bilo da pitam..user posted image  samo nesto zapitkujem

ovo zvuci zanimljivo, moglo bi se probati..mada evo super nam ide bez vegete..uopste mi ne fali od kada sam hrabro bacila pola pakovanja vegete natur..ova domaca je  user posted image


Hanady, ja nisam nigdje nasla da je neko pravio bez secera, predpostavila sam da se treba onda duze kuhati..to bi morala sama probati, ja bih to malo za bebija.. cekam domace sljive

< Poruku je uredio djoisa -- 1.8.2012 9:03:46 >

clock-img

01.08.2012, 09:04

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

bebbe je, ima ovdje na temi, pravila sa agar agarom (jel se tako zove, ona alga što se koristi za želiranje?), a bež šećera, čini mi se.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

01.08.2012, 11:21

clock-img

canim

pencil-img

4126

Gdje kupiti domace voce i povrce u Sarajevu, jeli znate nekoga da prodaje ? user posted image

clock-img

01.08.2012, 11:39

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

bas je tesko ovdje naci bilo sta domace...pogledaj na krompir.ba potrazi ih i na fb, ja nisam kupovala od njih, ali citam da ih ljudi hvale..

< Poruku je uredio djoisa -- 1.8.2012 11:48:29 >

clock-img

10.09.2012, 23:58

clock-img

visnjica1

pencil-img

4

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)

clock-img

11.09.2012, 00:05

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)



evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinamauser posted image

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 00:10

clock-img

visnjica1

pencil-img

4

Hvala ti Hanady na receptu, isprobat cu bas, jel budu krastavci cvrsti i hrskavi user posted image , .A a kako pravis punjene parike sa kupusom

clock-img

11.09.2012, 00:13

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hvala ti Hanady na receptu, isprobat cu bas, jel budu krastavci cvrsti i hrskavi user posted image , .A a kako pravis punjene parike sa kupusom



da...čcrti i hrskavi...ko veginiuser posted image al domaći i još boljiuser posted image

čekaj da donesem rokovnik za ove paprike...ja ti inače sve po mjerama pravim...tačnim i preciznimuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 00:26

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

paprike punjene kupusom...

na vreću kupusa ide dvije do dvije i pol šake soli. Kupus naribaš ( nožem ili reckom za kupus) u veliku posudu nasoliš i samo izmješaš malo rukama. pustiš da prenoći,

paprike očistiš, opereš...svaku ponasobom nasoilš pomalo iznutra i neka i one sdstoje par sati...

onda uzmeš paprike i puniš kupusom...
slažeš u plastičnu kanticu...kad napuniš do vrha..pritisenš plastikom i odozgo staviš flašice napunjene vodom, čiste naravno..
neka tako dostoji 4-5 sati...onda doliješ svu onu vodu iz kupusa i paprika koje si nasolila da stoje...zatvoriš i na tamno mjesto malo hladnije ako to sad odmah radiš...

za 5 dana porvjerš...ako ti voda ne prekriva paprike...porkuhaš vode sa soli...na 5 litara 1 šaka soli....
ohlađenom zaliješ da prekrije preko istoga...

sve dok ne bude gotovo za jesti...dok ne nadioođe paziš d ane zafali vode



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 00:32

clock-img

visnjica1

pencil-img

4

Hvala ti mila bas si srce, probat cu i ovaj recept mislim da ce biti ukusne, do sad nisam nikaada pravila pa reko ove godine cu da stavim malo zimnice neka se nadje inace volimo krastavac, tursiju i punjne paprike, pa cu nam malo napraviti, i da imam u planu praviti sok od grozdza, ima kod svekija pa reko da iskoristim malo , pa ako imas i za njega recept bit cu ti velikooo zahvalna user posted image

clock-img

11.09.2012, 00:36

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ma kako da nemam...naša zaha mi pretpršle godine do svoje seke super recept nabavila...koristim ga...abd i ja ću za koji dna u praljenje soka od našega grožđauser posted image

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 00:44

clock-img

visnjica1

pencil-img

4

Njammm jedva cekam da ga pravim, jel stavljas u plasticne flase ili staklene

clock-img

11.09.2012, 00:44

clock-img

Bihter

pencil-img

328

Visnjice1 imas pp user posted image user posted image user posted image

clock-img

11.09.2012, 07:48

clock-img

almondray

pencil-img

-1468


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super jeuser posted image user posted image user posted image

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprikauser posted image

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnostiuser posted image


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...



eh na ovo da dodam...super ukusan...kremast i totalno isplativ....od ove mjere 6 tegli onih od 1 kg...elem mislim da ubuduće ovo mi je receptuser posted image ....sad imamo još 5 ovih tegli jer smo jednu čitavu uz ručak kod mame smazaliuser posted image


E prošle godine sam jela ajvar napravljen na ovaj način , ove godine dobila recept i za vikend se bacam na pravljenje... u receptu je sve isto samo što se kraće smjesa kuha , 45 min samo... uglavnom je predobar okus ...

clock-img

11.09.2012, 07:56

clock-img

sheri

pencil-img

1515


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)



evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinamauser posted image

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako moguuser posted image

_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

clock-img

11.09.2012, 08:25

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Njammm jedva cekam da ga pravim, jel stavljas u plasticne flase ili staklene


ja uvijek u staklene...
nekako je meni sve iz staklenki i ukusnijeuser posted image a i za čuvanje boljeuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 08:27

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: sheri


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)



evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinamauser posted image

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako moguuser posted image



sheri...ja radim sa njim...a vjerujem može i neki durgi konzervas...
krastavicaa a mora imati konzervans da ne bud eono mekana ko spušva i duže stoji...


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 08:32

clock-img

bellla

pencil-img

569

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
user posted image user posted image na sta ce to kod mene liciti

_____________________________

Be happy,it drives people crazy!

clock-img

11.09.2012, 08:34

clock-img

sheri

pencil-img

1515


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: sheri


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: visnjica1

Hej zenice da li iima neko dobar recept za kisele lrastavce, da ki stoji duze a da su fine i da pucaju prilikom jela ne volim one kao spuzva sto budu haha, inace mi je prva zimnica koju pravim, pa sam htjela krastavac pokiseliti, tursiju i ounjene paprike s kupusom ;)



evo kako ja ardim, najbolji recept ikada porban ...ne mjenjam ga godinamauser posted image

kisele krasatvice

5 kg kratsavica...onako manjih ili malih...
5 litara vode
2 fildžana esencije
2 fildžana šećera
2 fildžana soli
1 vonobran ( mala kesica)

malo kopra i hrena

e ovako ovaj kopar i hren vrlo su bitni...
oni čuvaju kiselinu daju šmek kao vegine krastavice a ukus ne ponovljiv....

na dno svake tegle staviti po cvijet kopra i 1-2 komadića oguljenok korijena hrena
krastavice oprati i naredati u tegle

skuhati u vodi esenciju, šećer, so. kad prokuha skinuti da se ohladi i u to usuti vinobran

skroz hladno sipatu u tegle na krastavice...
krastavice pritisnuti zatvoriti i za 20-tak dana na srednje toplom jestu spremne za jelo

a samo da napomenem...istim ovim receptom pravim i zeleni paradajz


Hanady, jel mora ovaj vinobran? kako bi bilo bez njega? ili nesto da ga zamijeni? Nesto bih ga izbejgla ako moguuser posted image



sheri...ja radim sa njim...a vjerujem može i neki durgi konzervas...
krastavicaa a mora imati konzervans da ne bud eono mekana ko spušva i duže stoji...


jel ti jedu djeca to? mislim meni najvise zbog N , a jaaako voli kiselo.
u svakom slucaju pravim, ima i velikih poguzija user posted image

hvala na receptu i odgovoru!

_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

clock-img

11.09.2012, 08:34

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: bellla

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
user posted image user posted image na sta ce to kod mene liciti



imaš kupiti na pijaci ...
hren 100%...korijen sliči đumbiru, imaš u merkatoru to znam zasigurno...
a kopar ako ne nađeš na pijaci kupiš sebi sušeni kopar začin...imaš u svim marketima pa jednu kašiku čajnu na dno teegle stavišuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 08:37

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

sheri da jedu djeca i to se otimaju...user posted image
mnogo su uksunija i bolja avrijanat i za djecu do kupovne...manje su i ljute i manji je postotak konzervansa...1 vobran do 10 gr na toliko vode nije ništa posebno...user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 08:40

clock-img

bellla

pencil-img

569


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: bellla

e i ja cu probati ovaj nacin od Hanadice za krast.
reci mi samo jel ovaj kopar i hren kupim na pijaci
user posted image user posted image na sta ce to kod mene liciti



imaš kupiti na pijaci ...
hren 100%...korijen sliči đumbiru, imaš u merkatoru to znam zasigurno...
a kopar ako ne nađeš na pijaci kupiš sebi sušeni kopar začin...imaš u svim marketima pa jednu kašiku čajnu na dno teegle stavišuser posted image





user posted image
hvala ti Hanadi

_____________________________

Be happy,it drives people crazy!

clock-img

11.09.2012, 08:41

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ja se danas bacam na đuveč i pinđur....
i noćas ma sipekla roge za zamrzivača...

a ajvar aBd ubrzo...dok sav bestilj završim...user posted image
i da almondy opet ću raditi po ovome receptu...
nema šanse da ih pečem i gulim jer je zaista ajvar super super....
samo moram poduplat mjeru ove godineuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.09.2012, 08:43

clock-img

sheri

pencil-img

1515


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

sheri da jedu djeca i to se otimaju...user posted image
mnogo su uksunija i bolja avrijanat i za djecu do kupovne...manje su i ljute i manji je postotak konzervansa...1 vobran do 10 gr na toliko vode nije ništa posebno...user posted image


prosle godine sam pravila bez konzervansa, i bas su bile mekane, uopce mi se nisu svidjale, ali njoj jesu, ona ih je tamanila ko velika. a ove godien hocu da i ja malo ocejfim.

_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

Zadnji članci

article-img