cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

24.10.2011, 11:23

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Da sreca mi je starina je sva uz mene bilo sta da radim nekad me tacno sramota bude ali ja to njima na drugi ancin refundiram.
E tacno mi je zao sto rakiju ne naporavi ali bojim se da ne odem u alkose ahahhaha muz mi ne pije pivo samo u specijalnim prilikama tako da bi ja tu rakiju morala popiti user posted image Auu sto bi tad vesela bila nista me ne bi moglo nasikiratiuser posted image

clock-img

24.10.2011, 11:24

clock-img

dubravka01

pencil-img

784

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: dubravka01

E drage moje,imam pitanje vezano za kiseli kupus.
Mora li biti zatvorena kaca/bure/kanta??
Nama se poklopac ne moze da zatvori skroz,pritisli smo poklopac ali ostalo je prostora i sad ulazi zrak, hocel se tako pokvarit sta ili da vadim kupus ili da ostavim tako pa nek se "slegne" samo?



Bome trebala bi ga zatvoriti...zrak mu neće goditi nikako...da ti ne počne propadati a neće ukiseliti...ono obuzgat će tiuser posted image

jel ti do poklopca il si prepunila posudu..bolje odvadi jednu glavicu pa ostale spasiuser posted image



Ok, hvala Hanady user posted image   predpostavljala sam da mora biti zatvoreno,odvadit cu user posted image


_____________________________

19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))

clock-img

24.10.2011, 11:29

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Dida79

Da sreca mi je starina je sva uz mene bilo sta da radim nekad me tacno sramota bude ali ja to njima na drugi ancin refundiram.
E tacno mi je zao sto rakiju ne naporavi ali bojim se da ne odem u alkose ahahhaha muz mi ne pije pivo samo u specijalnim prilikama tako da bi ja tu rakiju morala popiti user posted image Auu sto bi tad vesela bila nista me ne bi moglo nasikiratiuser posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image

ma ni moj suprug nije neki ljubitelj...al eto zna s agostima nekim kao aperitiv popiti po čašicu-dvije...
najviše on to napravi kao eto domaćinska kuća, šljive u bašči i da ne porpadnu...
a zna podjeliti i zetove počasti...
a Bome za rođendane naše djece vazad se tražila čašica više...vole popiti drugi a njemu godar što mu je uspjela...
A opet dido u rakiji vazda pare imašuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 22:09

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super jeuser posted image user posted image user posted image

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprikauser posted image

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnostiuser posted image


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...



eh na ovo da dodam...super ukusan...kremast i totalno isplativ....od ove mjere 6 tegli onih od 1 kg...elem mislim da ubuduće ovo mi je receptuser posted image ....sad imamo još 5 ovih tegli jer smo jednu čitavu uz ručak kod mame smazaliuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 22:16

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

Pa, velim ti ja da je ova varijanta, za ženu 21. vijeka, ja već dvije godine ovako pravim i više nikada na starsinki način ne pada mi na pamet.

clock-img

24.10.2011, 22:21

clock-img

hatepsut

pencil-img

1241

IZVORNA PORUKA: Miimy

pozzmene interesuje da li neko pravi sok od cvekle. imam jako puno mrkve i cvekle pa bih htjela sok al da moze stajati malo duze ... hvala na prjedlozima....



ja danas dobila od moje tetke,pravila je tako sto oguli cveklu,mrkvu i jabuku .isjecka na komadice i kuha u vodi,kad cekla dobro posvjetli skine s vatre procjedi onda doda secer i limuntos pa sve jos ukuhava.dobije se onaj sok na razmucivanje pravo ukusan.ako hoces tacan recept nazvat cu je i napisati ovdje ?!


_____________________________

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

clock-img

24.10.2011, 22:22

clock-img

Anoniman

hatepsut hocu ja recept ako moze user posted image

clock-img

24.10.2011, 22:24

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: hatepsut

IZVORNA PORUKA: Miimy

pozzmene interesuje da li neko pravi sok od cvekle. imam jako puno mrkve i cvekle pa bih htjela sok al da moze stajati malo duze ... hvala na prjedlozima....



ja danas dobila od moje tetke,pravila je tako sto oguli cveklu,mrkvu i jabuku .isjecka na komadice i kuha u vodi,kad cekla dobro posvjetli skine s vatre procjedi onda doda secer i limuntos pa sve jos ukuhava.dobije se onaj sok na razmucivanje pravo ukusan.ako hoces tacan recept nazvat cu je i napisati ovdje ?!




de ti nazovi tetkuuser posted image user posted image user posted image user posted image i napisi recept,moja curica hoce sve crvene sokove a ovaj je zdravuser posted image

clock-img

25.10.2011, 14:56

clock-img

hatepsut

pencil-img

1241

sok od cvekle,mrkve i jabuke :
jednake kolicine cvekle ,mrkve i jabuke (recimo po 2kg) sve oprati,pa oguliti i izrezati na tanke snitice (da se prije skuha)
.U vecu serpu poredati voce i preliti vodom.vode treba da bude toliko da se potopi voce.kada je voce kuhano,cvekla dobro izblijedila procjediti sok.uglavnom koliko se dobije soka,toliko se stavi secera,limuntosa i vanilinog secera.moja tetka kaze da nema tacne kolicine limuntosa i vanil. secera nego odokativno pa proba i po zelji dodaje.ponovo se vrati na sporet i kuha jos 10ak minuta,ne treba pretjerivati jer se sok moze skroz zgusnut.
meni je zaista vise nego dobar,inace nisam ljubitelj cvekle a u ovom soku se gotov i ne osjeti.valda vanilin secer ubije miris,a od limuntosa bude kiselkastog okusa.


_____________________________

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

clock-img

12.11.2011, 13:00

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Pekmez od dunja

3 kg dunja očistiti i naribati na rende...preliti ih šećerom 2.5 kg njega i pokriti krpom neka odstoji 24 sata...
nakon toga u to umješati pola kg naribanih jabuka i staviti da se kuha na umjreneoj vatri.
treba kuhati oko 2 sata...
istaviti da se ohladi i u tegle čiste mlake hladno sipati i zatvoriti...
eto pekemza da prste poližeteuser posted image


Slatko do dunja


3 kg dunja staviti u hladnu vodu i na špret da porkuhaju...čim porkuha vaditi ih vruće i oguliti pa narezati na kockuice

odna ukuhati 1 kg šećera u delitar i po vode...nek se ukuha u gust sirup...u to doadti narezan dunje pa kuhati zajedno jedno 2 sata

stalni skidati i bacati pjenisu koja nastaje gore...

kad s eksuha u tople staklneke staviti slatko do dunjauser posted image

osušene dunje

Dunje narezati na tanke krišle sa oguljinom prije toga ih oprati da im s eposkida ona dlačica s anjih...
staviti ih narezane na stoljnk blizu porzira da se suše...oko 10 dana kad s eosuše pokupiti u papirnu vrećicu...
u svaki čaj može se staviti da s ekuha...
najljeopša kombinacija je pola dunja pola šipurakuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.11.2011, 13:05

clock-img

R&T@

pencil-img

5982

Hvala, mila...

Recept 3 sam vec odradila...
Recept 2 necu...
ali zato mi se recept 1 pravo svidja...
Pokusat cu...

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

clock-img

12.11.2011, 13:07

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ovo ko pkemez možeš negdje pred kraj kuhnja dodati želatin pa dobiti džem...
1 želatin na mjeru od 3 kg nije problematičan u smislu konzervansa al brzo se ukuha i divan džem dobiješuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.11.2011, 13:11

clock-img

R&T@

pencil-img

5982

user posted image user posted image

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

clock-img

25.06.2012, 01:53

clock-img

Miracle*3

pencil-img

463

Mozda ovo bas i nije prava tema, ali eto tu je to negdje...
Jeste li poceli?
Ja sad napravila sok i dzem od malina. Dzem mi je super. Sok sam probala umorna i zedna pa mi je svakako bio dobar, vidjecu ujutro sta ce djeca reci. Ostalo mi je jos 6 kg malina. I to cu sutra nastavit za danas dosta

clock-img

30.07.2012, 19:07

clock-img

enči80

pencil-img

123

1.Na koji način i da li se mogu zamrznuti tikvice?Imam domaćih ,pa rekoh ako može da zasučem rukave-

2.Pitanje za doublemum,kod onih kompota koje praviš koliko šećera otprilike ide na teglu od 250gr?

Miracle na dobroj si temi,ja sam napravila slatko od jagoda ,ostavila mahuna i graška u zamrzivač a ostali radovi u tokuuser posted image

_____________________________

28.10.2008.,jedna ptičica:(
07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:)
'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.

clock-img

30.07.2012, 19:27

clock-img

DM

pencil-img

2408

Enči, u zavisnosti od slatkoće voća 4-5 kašika šećera na teglu onu od 750 g!
A tikvice ja zamrzavam za filovanje, ogulim i isiječem na željenu veličinu i zamrznem na tabli, a aztim zapakujem u kesice(ovo na tabli da se ne zalijepe jedna za drugu)!

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

30.07.2012, 23:51

clock-img

enči80

pencil-img

123


IZVORNA PORUKA: doublemum

Enči, u zavisnosti od slatkoće voća 4-5 kašika šećera na teglu onu od 750 g!
A tikvice ja zamrzavam za filovanje, ogulim i isiječem na željenu veličinu i zamrznem na tabli, a aztim zapakujem u kesice(ovo na tabli da se ne zalijepe jedna za drugu)!


user posted image user posted image

_____________________________

28.10.2008.,jedna ptičica:(
07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:)
'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.

clock-img

31.07.2012, 02:12

clock-img

Miracle*3

pencil-img

463

Kako sam se obradovala kad sam vidjela da je meni omiljena tema aktivna. Ja sam pravila dzem od smokve i super je. I pravila sam jos od nektarina i banana. I to je fantazija, vjerujte. Slucajno sam imala u kuci 2 kg nektarina i jednu kilu banana, neki gosti dolazili i donijeli toga. I to je stajalo 1 dan, sad ssvi jedu lubenicu i dinju, a ja sve u blender i skuham i ubacim jedan dzmfix. Meni bananae daju tako neki fini smek, treba ih u svasto pomalo ubacit. sad cu jos od kupuna praviti aBd sok i dzem i hocu jos od smokvi, djeci se svidja a i mami :)

clock-img

01.08.2012, 08:37

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Ja sam se ove godine naložila da pravim zimnicu, prvenstveno od voća i to sve zbog prce malog. Pretresla sam temu i coolinariku user posted image
Dobro sam se sjetila, jer je masa toga već prošlo user posted image ali sta uhvatim - uhvatim. Kontam napraviti voćnih kompota od čega god nađem user posted image , sok cvekla-mrkva-limun, sok jabuka-mrkva, nekih džemova, paradajz, domaću vegetu. Također ću smrznuti svježeg voća i povrća, i to ako nabavim domaćeg. Ove kisele stvari mi je jedemo, jedino me paprike u kajmaku zovu, a za to i ajvar cu vidjeti sa sveki da pravimo na vikendici.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

01.08.2012, 08:40

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

jesi vrijedna zena..user posted image

kako pravis vocne kompote?

clock-img

01.08.2012, 08:49

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Ima ovdje negdje na temi doublemum pisala recepAt, prerovi, a ima i po coolinariki, evo ovako:

http://www.coolinarika.com/recept/878215/

Meni su kompoti zakon jer ne ide puno šećera niti ikakvih drugih dodataka. Da sma znala da se ''vako jednostavno prave, davno bih user posted image

< Poruku je uredio palachinken -- 1.8.2012 8:50:35 >


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

01.08.2012, 08:51

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ovi su kompoti super....
i mi smo ture veće napravili...a dosta i pojeliuser posted image
no pri vraćanju s amora naletimo na brreskve u hercegovini po povoljnoj cijeni...
uh kako sam ih u kompšot sprremila začasuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

01.08.2012, 08:54

clock-img

ziki

pencil-img

1815

Dobra ideja palačinko. Mogla bih i ja ove godine šta napavit tipa sokove i džem, obzirom da mama neće ništa pravit.Valjda će bit lijepog voća po Bajramu. A ajvar tetka mm u Mekedoniji pravi od njihovoh paprika tako da im se u posao ne miješam, samo tegle vraćamuser posted image

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

clock-img

01.08.2012, 08:56

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

hvala, i ja trazim nesto jednostavno bez puno secera..
da li je neko pravio dzem od sljiva bez secera?

evo ja sam sinoc, ko prava domacica u pola 12, gulila paradajz da stavim u zamrzivac, nek se nadje, valjda ce biti ok? ja nikad nisam pravila zimnicu, ove godine bih rado probala nesto samostalno napraviti..ako se uspijem organizovati..

clock-img

01.08.2012, 08:56

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Ovaj recept za bio-vegetu mi se učinio jako zanimljiv, pa cu podijeliti sa ženama:
(djoisa, ti si mi naumpala user posted image )
Domaća bio vegeta

količinu odredite sami
mrkva
peršun
paštrnak
korjen celera
poriluk
luk
bijeli luk
lišće peršina,celera
so

Postupak je vrlo jednostavan, sve usitniti i izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom i dodati so . Sve dobro promiješati i tom smjesom puniti tegle i dobro zatvoriti.
Otprilike ide 500 g soli na 2 kg izmiksanog povrća, dosta je slano ali so je u ovom slučaju konzervans i rok trajanja je oko godinu dana. ne mora stajati u frižideru iako ja otvorenu bočicu uvijek držim na hladnom.
Ovaj dodatak jelima možete stavljati u sva moguća jela koja se jedu kašikom, idealno je kad trebate napraviti brzinski temeljac, nema konzervansa ni raznoraznih E – ova .

(coolinarika)

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

Zadnji članci

article-img