Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Nadam se da se neće naljutiti zaha i mama alma evo moj recept sa druge teme za ajvar od kuhanih paprika Ja i zaova ukupno 80 kg paprika i na to još patlidžan...Helem na 10 kg paprika-3 kg patlidžana, 1 L ulja, kašika soli, kašika šećera, fildžan esencije(ja manje stavim zbog djece)b.luk po želji! Očistim paprike, ogulim patlidžane i u ključalu vodu, neka malo kuhaju(znaš da je kod mene sve "odokativna" metoda)i onda u đevđir da se ocijede od vode, ali nemoj previše(da ne ode "sve"iz njih),onda na mljevenje i standardni proces.... Mi smo na ovu kol.stavile 6 ili 7 L ulja i 2 fildžana esencije i 15-tak glavica b.luka(šolja i po soli i šolja šećera)!
hvala doublemum , u subotu ću isprobati ovaj recept pa javim
12.10.2011, 09:18
gvendolina
1896
IZVORNA PORUKA: taurus
ja turšiju pravim bez prokuhavanja
5 l vode 5 kašika soli 5 kašika šećera 1 l sirćeta 1 vinobran
sve miješati dok se ne rastvori so i šećer preliti željenu količinu povrća sa onoliko mjera rastvora koliko je potrebno da svo povrće bude prekriveno
ja ne stavljam luk i hren, bde mi jak okus i miris prošle godine sam stavila kupus ali i kupus mi nije čemu, više volim klasični kiseli kupus
ove godine ne pravim turšiju jer sam prošle bacila pola bureta ma zapravo ne pravim ništa od zimnice, samo sam ispohovala patliđana za zamrzivač i zaledila pečenih paprika i parika za filovanje, to mi se najbolje pojede a ajvar mi je juče stigao (naravno kupila kod jedne tete ) i odličan je
nisam ni ja mislila stavljati kupus,njega cemo odvojeno a luk inace ne volim.....a znaci moze i da se kuha i da se ne kuha
samo ja sam mislila da ne stavljam konzervans nikako valjda moze i bez njega
a ajvar mi se ne isplati ni praviti jer ga samo ja mogu jesti,valjda cu negdje zbaviti jednu teglu ima li ko prodati
< Poruku je uredio gvendolina -- 12.10.2011 9:20:14 >
_____________________________
Ajdin 30.04.2009. Afan 15.04.2014. mamini zivoti
17.10.2011, 11:55
Miimy
1041
pozzmene interesuje da li neko pravi sok od cvekle. imam jako puno mrkve i cvekle pa bih htjela sok al da moze stajati malo duze ... hvala na prjedlozima....
_____________________________
"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."
Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h
17.10.2011, 12:00
Hanady RR
18727
Miimy cveklu možeš dugo čuvati svježu... ja je utrapim tako što u garažu na gladno mjesto u jednu vreću od šljake...to su one kao pletene vreće imaš kupiti u Obiju npr. nakopam zemlje do pola vreće...elem stavljam sveklu u tu zemlju i tako je čuvam... Sok cijedim tako što stavim 3 cvekle, 3 mrkve i nekoliko jabuka...uglavnom oko litar soka i traje mi 24 sata
salatu spremim za zimnicu ,da nadođe... ali kada utrapiš ceklu dugo je svježu možeš koristiti kakav je i najbolja i najzdravija
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.10.2011, 12:02
taurus
3578
ja ipak odlučila da pokiselim jednu vreću kupusa, neka se nađe za sarme
kako vi kiselite kupus
17.10.2011, 12:08
Hanady RR
18727
Eh to kod mene radi suprug...uz moj nadzor
Očistimo glavice... pa onda odozgo malo doječem poravna onaj korijen i smao napravim križ preko korijena i zarešemo ga, mi korijen ne vadimo kao neki.... Onda solimo kupus po tim krišeima po malo i slažemo u bure plastično... Ono što je nama mjera je 300 gr soli na vreću kupusa... Pošto mi kiselimo po 4-5 vreća u veliko bure...
kada poslažemo kupus odtavimo ga prkeo noći i sutra cijeli dan bez vode da odstoji bez vode...onda naspemo vodu u bure da prekrije kupus... uvbacim klip kukuruza zrelog da mi dobije zlatno žutu boju.. odozgo poklopimo plastičnim poklopcem manjih promjera nego bude i odozgo stavim platične bočice sa vodom da mi drže kupus pod vodom... najbolje su one flašice od pola litra do ledenog čaja..
i držimo ga7 dana u garaži gdje i nije jako hladno, a onda ga prenesemo pod stepenice gdje je jako hladno...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
17.10.2011, 12:14
taurus
3578
hvala hanady
zato sam i pitala jer znam da se može kupus iskružiti i unutra sipati so, ali se bojim da ne bude preslan
17.10.2011, 12:37
Miimy
1041
hvala Hanady imam kod Sveki trap pa cu njoj da mi cuva ....
_____________________________
"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."
Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h
23.10.2011, 14:42
Hanady RR
18727
meni treba savjet... hoću da napravim još jednu turu ajvara al ovoga tzv. posavskog gdje se sve skuha... Jel ko probao ovaj recept doublemum...koliko otptilike treba kuhati u ključaloj vodi paprike i patlidžan.
Ako mi niko ne odgovri...ja ću morat opet da pečem...ću da se roknem
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.10.2011, 14:44
dinaa
2141
A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane? Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.
_____________________________
Moja djeca su moje najvece blago!!!
23.10.2011, 14:50
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: dinaa
A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane? Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.
pa o tom ti pirčam... evo su recept gore napisali doublemum i mama lama kaže tako radi...
sjuha se sve...paprike se ne peku nego očišćene skuhaju a patlidžan s eoguli i ksuha s anjima...
samo de nazovi svekrvu i pitaj koliko otpirlike da kuham u ključaloj vodi
ja napravila dvije ture ajvara do sad ...a kupih jutro jednu turu od 10 kg paprika i 2 i pol kg patlidažana reko da i ja probam ovo sa kuhanjem...al niko mi ne javlja...nije valjda da me opet čeka pečenje sad
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.10.2011, 14:55
Hanady RR
18727
lijepo mobitel...hvala mama Alma odoh u akciju javim rezultate
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.10.2011, 15:01
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dinaa
A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane? Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.
ja sam cula moze se i skuhati zajedno s patlidzanom haman mi smo pravili drugacije pekli paprike ogulili kozicu i sredu oni .Patliidzan skuhali ogulili Onda samljeli sve zajedno dodali , zacine sve sto ide i kuhali. iSPO nam je nikad bolji do sad
23.10.2011, 15:19
dinaa
2141
Hanady sreco sad bih ja zvala sveki da pitam ali nisi me skontala ona nije ni pekla ni kuhala nista samo sve fino oprala ocistila patlidjan ogulila,sve skupa samljela i u veliku serpu na pecenje dodala sve sto treba i to je to. Probaj kad budes imala vremena sa malom kolicinom paprika i patlidjana mozda ti se i svidi,meni je stvarno super.Eto ako ne mozes ove ti probaj iduce godine
_____________________________
Moja djeca su moje najvece blago!!!
24.10.2011, 10:55
Hanady RR
18727
Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...
Super je
istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprika
Uglavnom ovako sma to uradila... 10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila 2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške
Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.
pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi... vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno
Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)
I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri. Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnosti
javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.
I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 11:03
Dida79
3252
Pa mi ovako godinama pravimo ajvar i super bude.Ali ja to nista ne radim u kuci mi uzimamo vece kolicine tako da za jedan dan napravimo ajvara za moju mamu,svekrvu i za nas sve to radimo vani imamo ogromni serpu(tj haraniju tako je zovu).Nekako mi je to puno posla i nereda da bi sve to u kuci radila. Mi smo svecano zavrsili sa zimnicom kaurma je gotovo,ajvar,bestilj,sarena salata kisele paprike i krastavice vec odavno jedemo juce sam pokiselila 5 vreca kupusa u glavicama danas sipam vodu u njega.Komsija je klao tele tako da smo se i sa mesom obezbjedili Helem sve je gotovo i spremni smo za dugu i dosadnu zimu
24.10.2011, 11:08
Hanady RR
18727
Dido imam i ja haraniju...al na haraniji ja sama a na gotovim prozivodom njih 4 porodice... pa sam ja sebi fino podjelila zimnicu na vikende i radne dane u večernjim satima u manjim količinama iz nekoliko puta...i sve sam i ja jučer završila.
Ono što mi ostaje je da završim sa sdastavljanjem apprika i ukuseljenog domaćeg mlijeka...to ću moći sutra ujutro.... i da suprug naspe vodu u kuspus...
i da one paprike punjene sireom dosipam mlijekom u narednih 15 dana...
elem dobro je...bogami se nakuhalo a i u zamrzivač stavilo... i neka je zima je meni uvijek nejveći strah...ja volim kad s eima u kući posjet i ako snjegana zavalja
a meso ću aBd dobiti uoči Bajrama... pucan kolje tada svježe će mi i istranžirano donijeti...ma ljepota
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 11:09
veeseelaa
20552
ja ne pravim ništa.... mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci.... zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno do 5 kg ok al sve preko nee
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
24.10.2011, 11:14
Dida79
3252
Meni je jesen najgora troskova na sve strane cesto mi muz zna reci halo ba zeno ne zivimo na bjelasnici pa da nas snijeg zatrpa i da svega moramo imati u kuci. Ma djaba on to prica ja tako naucila godinama kod svoje mame i kad sam se udala i svekrva isto tako je radila... slicno kao ti sve rasporedi i po malo svaki dan se kuha jer je u stanu e kad smo mi kucu napravili sve sad radimo kod mene sirina brate sve za jedan dan zavrsimo a kuca ostane cista Jos samo nisam pocela rakiju praviti mada sam ove godine i o tome razmisljala sljive rodile propadose bezveze
24.10.2011, 11:15
Hanady RR
18727
vesela...ima spisak šta sma ja poršle godine spremila... vjerovala ili ne sve se pojelo... istina ja uvijek mami odnesem da ima od svega napravljenog... pa znam i drugima mlađoj zaovi dati nešto...
al najviše se kod nas pojede...
mi kad imamao ručak sa užom porodicom što je pravo često kod nas ja iznesem teglu do 3 kg kiselih kartavica i pojede se za jedan ručak... šta ćeš nas bližih 11 odraslih, 5 djece bliske odraslim u jelu i 2 bebe još al poješće ove godine i oni pa makar kuusa
Inače kod nas se puno jede i svježe salate u seznovi... a mimo sezone nikada ne kupujem ono čemu vakat nije
Jue sam na pijaci heco vidjela lubenicu ...kaže muž da kupimo jednu...pa reko šta će mi neznam šta bih sa nje u ovom mjesecu jedino d aje za svgust čuvam
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 11:18
Dida79
3252
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
ja ne pravim ništa.... mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci.... zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno do 5 kg ok al sve preko nee
Ja svo povrce sijem tako da sve domace stavljam u zamrzivac..buranija,grasak,izrendani paradajz zaledim,sameljem mrkvu sa persunom i sve lijepo u kesice zapakujem,domace paprike za filovanje sve zaledim ma vise ni sama ne znam sta sam sve natrpala u zamrzivac..Helem zimi namirnicu samo kupujem na odjelu sa hemijom
24.10.2011, 11:18
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Dida79
Meni je jesen najgora troskova na sve strane cesto mi muz zna reci halo ba zeno ne zivimo na bjelasnici pa da nas snijeg zatrpa i da svega moramo imati u kuci. Ma djaba on to prica ja tako naucila godinama kod svoje mame i kad sam se udala i svekrva isto tako je radila... slicno kao ti sve rasporedi i po malo svaki dan se kuha jer je u stanu e kad smo mi kucu napravili sve sad radimo kod mene sirina brate sve za jedan dan zavrsimo a kuca ostane cista Jos samo nisam pocela rakiju praviti mada sam ove godine i o tome razmisljala sljive rodile propadose bezveze
dido moja ja sam ti ispekla bestilja i kunti i panti isto iz 3 ture a jesu šljive mašallah ridle i kod nas pa smo pored bestilja ( 90 kg šljiva sma na bestilj ispekla sama samcata i starija zaova donijela 50 kg pekla i ona sebi) muž je 120 kg pokiselio na rakiju i poršlu nedleju otišao na kazan kod komšije i iepako eto i rakije ima
a sreća ti te starine pa pomognu...kod mene se mama vodi pod mlada nana ja njoj na gotovo odnesem...al zaslužila je godinama sma ja nju gledala kako voo radi za nas
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 11:20
dubravka01
784
E drage moje,imam pitanje vezano za kiseli kupus. Mora li biti zatvorena kaca/bure/kanta?? Nama se poklopac ne moze da zatvori skroz,pritisli smo poklopac ali ostalo je prostora i sad ulazi zrak, hocel se tako pokvarit sta ili da vadim kupus ili da ostavim tako pa nek se "slegne" samo?
_____________________________
19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))
24.10.2011, 11:21
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Dida79
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
ja ne pravim ništa.... mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci.... zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno do 5 kg ok al sve preko nee
Ja svo povrce sijem tako da sve domace stavljam u zamrzivac..buranija,grasak,izrendani paradajz zaledim,sameljem mrkvu sa persunom i sve lijepo u kesice zapakujem,domace paprike za filovanje sve zaledim ma vise ni sama ne znam sta sam sve natrpala u zamrzivac..Helem zimi namirnicu samo kupujem na odjelu sa hemijom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.10.2011, 11:22
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: dubravka01
E drage moje,imam pitanje vezano za kiseli kupus. Mora li biti zatvorena kaca/bure/kanta?? Nama se poklopac ne moze da zatvori skroz,pritisli smo poklopac ali ostalo je prostora i sad ulazi zrak, hocel se tako pokvarit sta ili da vadim kupus ili da ostavim tako pa nek se "slegne" samo?
Bome trebala bi ga zatvoriti...zrak mu neće goditi nikako...da ti ne počne propadati a neće ukiseliti...ono obuzgat će ti
jel ti do poklopca il si prepunila posudu..bolje odvadi jednu glavicu pa ostale spasi
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''