cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

12.10.2011, 09:16

clock-img

10 mart 2009

pencil-img

458

IZVORNA PORUKA: doublemum

Nadam se da se neće naljutiti zaha i mama almauser posted image evo moj recept sa druge teme za ajvar od kuhanih paprika
Ja i zaova ukupno 80 kg paprika i na to još patlidžan...Helem na 10 kg paprika-3 kg patlidžana, 1 L ulja, kašika soli, kašika šećera, fildžan esencije(ja manje stavim zbog djece)b.luk po želji!
Očistim paprike, ogulim patlidžane i u ključalu vodu, neka malo kuhaju(znaš da je kod mene sve "odokativna" metoda)i onda u đevđir da se ocijede od vode, ali nemoj previše(da ne ode "sve"iz njih),onda na mljevenje i standardni proces....
Mi smo na ovu kol.stavile 6 ili 7 L ulja i 2 fildžana esencije i 15-tak glavica b.luka(šolja i po soli  i šolja šećera)!




hvala doublemum user posted image , u subotu ću isprobati ovaj recept pa javim

clock-img

12.10.2011, 09:18

clock-img

gvendolina

pencil-img

1896

IZVORNA PORUKA: taurus

ja turšiju pravim bez prokuhavanjauser posted image

5 l vode
5 kašika soli
5 kašika šećera
1 l sirćeta
1 vinobran

sve miješati dok se ne rastvori so i šećer
preliti željenu količinu povrća sa onoliko mjera rastvora koliko je potrebno da svo povrće bude prekriveno

ja ne stavljam luk i hren, bde mi jak okus i miris
prošle godine sam stavila kupus ali i kupus mi nije čemu, više volim klasični kiseli kupus

ove godine ne pravim turšiju jer sam prošle bacila pola bureta
ma zapravo ne pravim ništa od zimnice, samo sam ispohovala patliđana za zamrzivač i zaledila pečenih paprika i parika za filovanje, to mi se najbolje pojede
a ajvar mi je juče stigao (naravno kupila kod jedne tete user posted image ) i odličan je



nisam ni ja mislila stavljati kupus,njega cemo odvojeno a luk inace ne volim.....a znaci moze i da se kuha i da se ne kuha user posted image

samo ja sam mislila da ne stavljam konzervans nikako valjda moze i bez njegauser posted image

a ajvar mi se ne isplati ni praviti jer ga samo ja mogu jesti,valjda cu negdje zbaviti jednu teglu ima li ko prodatiuser posted image


< Poruku je uredio gvendolina -- 12.10.2011 9:20:14 >


_____________________________

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

clock-img

17.10.2011, 11:55

clock-img

Miimy

pencil-img

1041

pozzmene interesuje da li neko pravi sok od cvekle. imam jako puno mrkve i cvekle pa bih htjela sok al da moze stajati malo duze ... hvala na prjedlozima....

_____________________________

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

clock-img

17.10.2011, 12:00

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Miimy cveklu možeš dugo čuvati svježu...
ja je utrapim tako što u garažu na gladno mjesto u jednu vreću od šljake...to su one kao pletene vreće imaš kupiti u Obiju npr. nakopam zemlje do pola vreće...elem stavljam sveklu u tu zemlju i tako je čuvam...
Sok cijedim tako što stavim 3 cvekle, 3 mrkve i nekoliko jabuka...uglavnom oko litar soka i traje mi 24 satauser posted image

salatu spremim za zimnicu ,da nadođe...
ali kada utrapiš ceklu dugo je svježu možeš koristiti kakav je i najbolja i najzdravijauser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.10.2011, 12:02

clock-img

taurus

pencil-img

3578

ja ipak odlučila da pokiselim jednu vreću kupusa, neka se nađe za sarmeuser posted image

kako vi kiselite kupus

clock-img

17.10.2011, 12:08

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Eh to kod mene radi suprug...uz moj nadzoruser posted image

Očistimo glavice...
pa onda odozgo malo doječem poravna onaj korijen i smao napravim križ preko korijena i zarešemo ga, mi korijen ne vadimo kao neki....
Onda solimo kupus po tim krišeima po malo i slažemo u bure plastično...
Ono što je nama mjera je 300 gr soli na vreću kupusa...
Pošto mi kiselimo po 4-5 vreća u veliko bure...

kada poslažemo kupus odtavimo ga prkeo noći i sutra cijeli dan bez vode da odstoji bez vode...onda naspemo vodu u bure da prekrije kupus...
uvbacim klip kukuruza zrelog da mi dobije zlatno žutu boju..
odozgo poklopimo plastičnim poklopcem manjih promjera nego bude i odozgo stavim platične bočice sa vodom da mi drže kupus pod vodom...
najbolje su one flašice od pola litra do ledenog čaja..user posted image

i držimo ga7 dana u garaži gdje i nije jako hladno, a onda ga prenesemo pod stepenice gdje je jako hladno...user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.10.2011, 12:14

clock-img

taurus

pencil-img

3578

hvala hanady

zato sam i pitala jer znam da se može kupus iskružiti i unutra sipati so, ali se bojim da ne bude preslan

clock-img

17.10.2011, 12:37

clock-img

Miimy

pencil-img

1041

hvala Hanady imam kod Sveki trap pa cu njoj da mi cuva ....

_____________________________

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

clock-img

23.10.2011, 14:42

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

meni treba savjet...
hoću da napravim još jednu turu ajvara al ovoga tzv. posavskog gdje se sve skuha...
Jel ko probao ovaj recept doublemum...koliko otptilike treba kuhati u ključaloj vodi paprike i patlidžan.user posted image

Ako mi niko ne odgovri...ja ću morat opet da pečem...ću da se roknemuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2011, 14:44

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane?
Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.


_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

23.10.2011, 14:50

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: dinaa

A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane?
Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.



pa o tom ti pirčam...user posted image
evo su recept gore napisali doublemum i mama lama kaže tako radi...

sjuha se sve...paprike se ne peku nego očišćene skuhaju a patlidžan s eoguli i ksuha s anjima...

samo de nazovi svekrvu i pitaj koliko otpirlike da kuham u ključaloj vodiuser posted image

ja napravila dvije ture ajvara do sad ...a kupih jutro jednu turu od 10 kg paprika i 2 i pol kg patlidažana reko da i ja probam ovo sa kuhanjem...al niko mi ne javlja...nije valjda da me opet čeka pečenje saduser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2011, 14:55

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

lijepo mobitel...hvala mama Alma odoh u akciju javim rezultateuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.10.2011, 15:01

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: dinaa

A jel neko probao ajvar a da ne pece paprike i patlidjane?
Moja svekrva tako pravi i meni je odlican.

ja sam cula moze se i skuhati zajedno s patlidzanom haman mi smo pravili drugacije pekli paprike ogulili kozicu i sredu oni .Patliidzan  skuhali ogulili
Onda samljeli sve zajedno dodali , zacine sve sto ide i kuhali.
iSPO nam je nikad bolji do sad

clock-img

23.10.2011, 15:19

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

Hanady sreco sad bih ja zvala sveki da pitam ali nisi me skontalauser posted image ona nije ni pekla ni kuhala nista samo sve fino oprala ocistila patlidjan ogulila,sve skupa samljela i u veliku serpu na pecenjeuser posted image dodala sve sto treba i to je to.
Probaj kad budes imala vremena sa malom kolicinom paprika i patlidjana mozda ti se i svidi,meni je stvarno super.Eto ako ne mozes ove ti probaj iduce godineuser posted image user posted image


_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

24.10.2011, 10:55

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Eh drage moje izvještaj o ''novoj vrsti'' ajvara...

Super jeuser posted image user posted image user posted image

istina malo sam ga duže ukuhavala nego onaj standardni jer sam htjela postići kremsatu konzistenciju...al bolje povremeno pormješat duže sat vremena na šporetu nego gulit brdo crvenih paprikauser posted image

Uglavnom ovako sma to uradila...
10 kg crvenih paprika, oprala i očsitila
2,5 kg patidžana okulila i izrezala na kriške

Onda sam u šepu od 5 l vode stavila malo manje od fildžana esencije, kapiku soli, kašiku ulja, 2-3 čehna bjelog luka i 2 kašike ulja.

pa sam komletnu kilaži paprika i patlidžana barila po par minuta u ovoj porkuhaloj smjesi...
vadila u šerpi rupičastom akšikom i samim tim u paprikama je ostajalo po malo vode, al ne puno

Poslije sam sve to smanjela na mašini za meso...dodala u mljevenju još 5 čehnadi luka i stavila u dvije šerpe po istu količinu pa zalila sa litar ulja ( u svaku šerpu po pola litra ulja)

I kuhala oko 5-6 sati haman mješajući povrmeno na tihoj vatri.
Eh to je ostalo ohlađeno kući, kad dođem stavit ću u mlake tegle i ubaciti u pećnicu da mi s egore malo ona korica stvori. Uglavnom ukus je ok, kremast je ok i mislim da će ovo biti uspješno natavljeno u budućnostiuser posted image


javim vam koliko sam tegli dobila iz ove količine, jer sam od 30 kg paprika i 7, 5 kg patlidžana dobila sam 12 tegli ajvara...što znači na mjeru do 10 kg haman 4 tegle ...ono što jutros ostavih u šerpama mi s ečini oko 7 tegli će biti...što znači i isplativiji je.

I da da napomenem da mu je boja ljepša nego kod onoga sa pečenim paprikama...

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 11:03

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Pa mi ovako godinama pravimo ajvar i super bude.Ali ja to nista ne radim u kuci mi uzimamo vece kolicine tako da za jedan dan napravimo ajvara za moju mamu,svekrvu i za nas sve to radimo vani imamo ogromni serpu(tj haraniju tako je zovu).Nekako mi je to puno posla i nereda da bi sve to u kuci radila.
Mi smo svecano zavrsili sa zimnicom kaurma je gotovo,ajvar,bestilj,sarena salata kisele paprike i krastavice vec odavno jedemo juce sam pokiselila 5 vreca kupusa u glavicama danas sipam vodu u njega.Komsija je klao tele tako da smo se i sa mesom obezbjedili
Helem sve je gotovo i spremni smo za dugu i dosadnu zimuuser posted image

clock-img

24.10.2011, 11:08

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Dido imam i ja haraniju...al na haraniji ja sama a na gotovim prozivodom njih 4 porodice...
pa sam ja sebi fino podjelila zimnicu na vikende i radne dane u večernjim satima u manjim količinama iz nekoliko puta...i sve sam i ja jučer završila.

Ono što mi ostaje je da završim sa sdastavljanjem apprika i ukuseljenog domaćeg mlijeka...to ću moći sutra ujutro....
i da suprug naspe vodu u kuspus...

i da one paprike punjene sireom dosipam mlijekom u narednih 15 dana...

elem dobro je...bogami se nakuhalo a i u zamrzivač stavilo...
i neka je zima je meni uvijek nejveći strah...ja volim kad s eima u kući posjet i ako snjegana zavaljauser posted image

a meso ću aBd dobiti uoči Bajrama... pucan kolje tada svježe će mi i istranžirano donijeti...ma ljepotauser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 11:09

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

ja ne pravim ništa....
mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima user posted image
meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci....
zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno
do 5 kg ok al sve preko nee



_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

24.10.2011, 11:14

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Meni je jesen najgora troskova na sve strane cesto mi muz zna reci halo ba zeno ne zivimo na bjelasnici pa da nas snijeg zatrpa i da svega moramo imati u kuci.
Ma djaba on to prica ja tako naucila godinama kod svoje mame i kad sam se udala i svekrva isto tako je radila... slicno kao ti sve rasporedi i po malo svaki dan se kuha jer je u stanu e kad smo mi kucu napravili sve sad radimo kod mene sirina brate sve za jedan dan zavrsimo a kuca ostane cista
Jos samo nisam pocela rakiju praviti mada sam ove godine i o tome razmisljala sljive rodile propadose bezvezeuser posted image

clock-img

24.10.2011, 11:15

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

vesela...ima spisak šta sma ja poršle godine spremila...
vjerovala ili ne sve se pojelo...
istina ja uvijek mami odnesem da ima od svega napravljenog...
pa znam i drugima mlađoj zaovi dati nešto...

al najviše se kod nas pojede...

mi kad imamao ručak sa užom porodicom što je pravo često kod nas ja iznesem teglu do 3 kg kiselih kartavica i pojede se za jedan ručak...
šta ćeš nas bližih 11 odraslih, 5 djece bliske odraslim u jelu i 2 bebe još al poješće ove godine i oni pa makar kuusauser posted image

Inače kod nas se puno jede i svježe salate u seznovi...
a mimo sezone nikada ne kupujem ono čemu vakat nijeuser posted image

Jue sam na pijaci heco vidjela lubenicu ...kaže muž da kupimo jednu...pa reko šta će mi neznam šta bih sa nje u ovom mjesecu jedino d aje za svgust čuvamuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 11:18

clock-img

Dida79

pencil-img

3252


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja ne pravim ništa....
mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima user posted image
meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci....
zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno
do 5 kg ok al sve preko nee




Ja svo povrce sijem tako da sve domace stavljam u zamrzivac..buranija,grasak,izrendani paradajz zaledim,sameljem mrkvu sa persunom i sve lijepo u kesice zapakujem,domace paprike za filovanje sve zaledim ma vise ni sama ne znam sta sam sve natrpala u zamrzivac..Helem zimi namirnicu samo kupujem na odjelu sa hemijom

clock-img

24.10.2011, 11:18

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Dida79

Meni je jesen najgora troskova na sve strane cesto mi muz zna reci halo ba zeno ne zivimo na bjelasnici pa da nas snijeg zatrpa i da svega moramo imati u kuci.
Ma djaba on to prica ja tako naucila godinama kod svoje mame i kad sam se udala i svekrva isto tako je radila... slicno kao ti sve rasporedi i po malo svaki dan se kuha jer je u stanu e kad smo mi kucu napravili sve sad radimo kod mene sirina brate sve za jedan dan zavrsimo a kuca ostane cista
Jos samo nisam pocela rakiju praviti mada sam ove godine i o tome razmisljala sljive rodile propadose bezvezeuser posted image



dido moja ja sam ti ispekla bestilja i kunti i panti isto iz 3 tureuser posted image
a jesu šljive mašallah ridle i kod nas pa smo pored bestilja ( 90 kg šljiva sma na bestilj ispekla sama samcatauser posted image i starija zaova donijela 50 kg pekla i ona sebi) muž je 120 kg pokiselio na rakiju i poršlu nedleju otišao na kazan kod komšije i iepako eto i rakije imauser posted image

a sreća ti te starine pa pomognu...kod mene se mama vodi pod mlada nanauser posted image ja njoj na gotovo odnesem...al zaslužila je godinama sma ja nju gledala kako voo radi za nasuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 11:20

clock-img

dubravka01

pencil-img

784

E drage moje,imam pitanje vezano za kiseli kupus.
Mora li biti zatvorena kaca/bure/kanta??
Nama se poklopac ne moze da zatvori skroz,pritisli smo poklopac ali ostalo je prostora i sad ulazi zrak, hocel se tako pokvarit sta ili da vadim kupus ili da ostavim tako pa nek se "slegne" samo?


_____________________________

19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))

clock-img

24.10.2011, 11:21

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Dida79


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja ne pravim ništa....
mama nešto malo napravi pa proslijedi kao i sveki i to mi bude puno pa nekad i to podijelim sa drugima user posted image
meni 1 kg ajvara može biti 2-3 mjeseca, salate takodje, ja i zimu kupujem svježe povrće, mislim sve ono što ima u ponudi u marketima i na pijaci....
zaista ne znam šta bi npr sa buretom kiselih paprika i sl, za moju porodicu je to jako jako puno
do 5 kg ok al sve preko nee




Ja svo povrce sijem tako da sve domace stavljam u zamrzivac..buranija,grasak,izrendani paradajz zaledim,sameljem mrkvu sa persunom i sve lijepo u kesice zapakujem,domace paprike za filovanje sve zaledim ma vise ni sama ne znam sta sam sve natrpala u zamrzivac..Helem zimi namirnicu samo kupujem na odjelu sa hemijom


user posted image user posted image user posted image user posted image



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.10.2011, 11:22

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: dubravka01

E drage moje,imam pitanje vezano za kiseli kupus.
Mora li biti zatvorena kaca/bure/kanta??
Nama se poklopac ne moze da zatvori skroz,pritisli smo poklopac ali ostalo je prostora i sad ulazi zrak, hocel se tako pokvarit sta ili da vadim kupus ili da ostavim tako pa nek se "slegne" samo?



Bome trebala bi ga zatvoriti...zrak mu neće goditi nikako...da ti ne počne propadati a neće ukiseliti...ono obuzgat će tiuser posted image

jel ti do poklopca il si prepunila posudu..bolje odvadi jednu glavicu pa ostale spasiuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Zadnji članci

article-img