Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
2 dl ulja, 3dl sirceta, 150 grama secera, 2 kasike soli, 1/2 kese bibera u zrnu, to da provri i dodati 2 kg samljevljenog paradajza i kuvati 20 minuta, zatim dodati 2 kg ociscenih paprika na cetvrt isjecenih i kuvati jos 20 minuta, dodati glavicu isjeckanog bijelog luka, vezu persuna i vezu celera. Stavljati vruce u vruce tegle. Pokriti 24h. S tim da ti mozes da kuvas ovaj paradaiz sos, ovako 20minuta, a ovamo u tegle poredas pecene paprike i samo zalijes paradaiz sosom, ja sam pravila obje varijante i bas je ukusno. Da i ja sam pravila vecu mjeru. A sok od paradaiza sam na sokovnik dobila, iscjedila paradaiz za 10minuta, a ni jedne kospice one nije upalo.
22.09.2011, 23:30
Amam
659
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Amam evo recepta za paprike u paradaiz sosu
2 dl ulja, 3dl sirceta, 150 grama secera, 2 kasike soli, 1/2 kese bibera u zrnu, to da provri i dodati 2 kg samljevljenog paradajza i kuvati 20 minuta, zatim dodati 2 kg ociscenih paprika na cetvrt isjecenih i kuvati jos 20 minuta, dodati glavicu isjeckanog bijelog luka, vezu persuna i vezu celera. Stavljati vruce u vruce tegle. Pokriti 24h. S tim da ti mozes da kuvas ovaj paradaiz sos, ovako 20minuta, a ovamo u tegle poredas pecene paprike i samo zalijes paradaiz sosom, ja sam pravila obje varijante i bas je ukusno. Da i ja sam pravila vecu mjeru. A sok od paradaiza sam na sokovnik dobila, iscjedila paradaiz za 10minuta, a ni jedne kospice one nije upalo.
Hvala draga puno! Probat cu .Ljubac za A i L.
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
23.09.2011, 21:39
enna
697
Moze li mi neko dati provjeren recepr za mijesanu salatu nisam nikad pravila ali imam zelju da se i u tome okusam Hanady upomocsigurno ga imas u svojim receptima nije hitno za veceras tako da znate!!!!
_____________________________
23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!
23.09.2011, 21:42
Hanady RR
18727
ima je i ovdje... sad ću ti naći i copiram...pravile su neke već prišle godine čini mi s ečak i naša jasmin
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.09.2011, 21:43
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
evo mene
ja ovako prvaim šarenu salatu... na veliku vreću kupusa kada pravim šarenu salatu ide 500 gr soli..... elem izribam kupus.... pa ga nasolim i odmah u to dodam mrkvu narezanu na kolutove ( a neko i to renda) i paprike žute izrezane na manje komade...ja stavljam i zeleni pradajz narezna na četvrtine,a ako mi ostane kratsaviva nareženim i njih istio tako u ovu salatu. a može i bez njih naravno. nasoljeno i izmješano ostavim da prenoći.... otprilike na veliku vreću kupusa stavim 3 kg mrkve i 3 kg paprika ako stavljam i ostalo po 3 kg ako nemam paradjz i krasatvice odnda bez njih ujutro uzmem svoje sterilisane tegle...oprane i stavljenje u pećnicu na 4-5 minuta.... napunim ih smjesom salate...pa onda ona voda koja je ostala naspem do vrha tegli i ostavim te tegle da stoje otvorene na tacni većoj ( oko 5-6 sati) jer obično ili iskipe ili sve upiju...ako upiju dodam ostatak vode ako iskipe obrišem tegle i poklopim odozgo plastičnim podmetačima najmenjim za to i dobro zatvorim. ono što ja smatram bitnim je da šarenu salatu uvijek pravim u staklenim teglama nekako najbolje uspije, da ispod poklopca tegle uvijek stavim nalonski celogan...eto
evo ga
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
23.09.2011, 21:48
enna
697
hvala carice
_____________________________
23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!
24.09.2011, 18:03
alea
23
je li znate neki recept, isproban, za kisele paprike, one roge paprike, pa kao fileti sto se kisele?
24.09.2011, 21:12
anidla
3683
ooooooooj majko moja
napati se ja.....
pekla sam u rerni crvene mesnate paprike pa ih gulila 3 sata, i vidim ja peku me ruke al ja uporna i dalje....
protrljam oci i peku meeeeee, liznem malo papriku a ono ljutoooooooo
i sad mi se pomijesale ljute i one fine....ne znam sta da radim
_____________________________
You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦
09.11.2009 :) Noa
07.01. prohodali :)
24.09.2011, 21:29
DM
2408
IZVORNA PORUKA: alea
je li znate neki recept, isproban, za kisele paprike, one roge paprike, pa kao fileti sto se kisele?
Ja radim ovako-4 L vode 1 šolja soli 1 šolja šećera8ili malo manje9 1 šolja ulja 2 kašike esencije-to stavim da provri i u tu smjesu ubacim prethodno očišćene i na filete izrezane paprike-i čim voda ponovo proključa vadim paprike! Pparike slažem u suhe i sterilisane tegle8možeš ih poredati u rernu da se zagriju)a između ubacam b-luk i biber u zrnu! Na kraju stavim mrežicu i dolijem vode u kojoj su se paprike obarile(ovaj put sam ih zalila vrućom vodom)i već su isprobane-ekstra budu!
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
07.10.2011, 19:25
lila25
638
Pripremam se za pravljenje ajvara sve nasla ali nemam masinu za mljevenje ne znam na sta bih ih mogla samljeti mogu li stapnim mikserom hoce li biti previse kasasto a joj bas mi se pravi domaci ...
07.10.2011, 23:24
ElmaB
4568
Ja sam ga mljela u multipraktiku. Samo sam promijenila nož, jer ima 6 vrsta noževa, i samljela ga super. Mislim da možeš štapnim, ali ne do kraja. Malo ćeš se namučiti, jer da ga ne bi pretvorila u kašu morat ćeš ocijeniti kada stati sa mikserom, a s druge strane ne bi trebalo da ostanu krupni komadi.
anidla ma pomješaj sa ne ljutim, ako voliš ljutkasti ajvar, ako ne voliš bolje ti je jovo nanovo,
ja sam prošle nedjleje odradila ajvar , i ove godine sam pravila posavsku varijantu i zaista je odličan,
to je ovaj što se bare paprike i patlidžan, i onda meljei ukuhava, štapnim ne vjerujem, da može, previše je ot
ima u robotu ona starinska mašina na akciji za vikend
07.10.2011, 23:43
Honey3
3035
mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extra
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
07.10.2011, 23:45
M kao Mama
5536
zaista ovo mi je tat aprošle goidne otkrio u posavini i prodao nama hahahah, i patliđan barim, ajvar bilo glava, a nema guljenja paprika do besvjesti, jer ja radim velike količine
07.10.2011, 23:50
Honey3
3035
ja neznam odakle smo pokupili recept,ali hvala mu ko ga smisli ma i mi pravimo dosta,dijelimo na cetvero,u kazanu ga kuhamo....
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
08.10.2011, 09:40
DM
2408
IZVORNA PORUKA: zaha
ja neznam odakle smo pokupili recept,ali hvala mu ko ga smisli ma i mi pravimo dosta,dijelimo na cetvero,u kazanu ga kuhamo....
Hvala mu ko ga izmisli ja napravila od 50 kg paprika,a volila bih malo i od pečenih BTW-ja mljela na mesarsku mašinu
< Poruku je uredio doublemum -- 8.10.2011 9:41:21 >
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
11.10.2011, 17:55
gvendolina
1896
moze li mi neko napisati recept za tursiju,molim vas citala sam ove neke recepte i negdje pise da treba skuhati so i vu,a negdje ne
_____________________________
Ajdin 30.04.2009. Afan 15.04.2014. mamini zivoti
11.10.2011, 21:27
Hanady RR
18727
1 kg crvenog luka 2 kg kupusa 2 kg mrkve 2 kg paradjaz 2 lg paprika 2 lg karfiola malo hrena 1 dl ulja 300 gr soli 1 vinobran ( mala kesica) 200 ml esencije 10 l vode
Sve povrce dobro oprati u hladnoj vodi, ocistit,i kupus izrezati na četvrtine i redatii u pripremljeno veće bure. Najbolje bi bilo resati po jedan red od svakog povrća i tako sve dok se ne upotrebi svo povrce. Kad je ljepo slozeno dodati još nekoliko malih krijen očišćenog hrena. Sve pritisnuti sa daskom koja prekriva čitavu povrsinu i na dasku staviti neki teret. ja sam vam to ovako rješila ...ima na pijaci da se kupe one platike kao za tegle unutra da se pritisne...samo ova veće pa taman za moje bure od 20 l za turšiju...a pritisnem...male flaše od ledenog čaja one po pola litra oprane sređene i napunjene vodom... Moze i kamen ali prije toga mora da se dobro opere i obavezni staviti u kesu neku malo deblju.
Na kraju sve preliti sa sa smjesom prokhati 10 l vode sa 2 dl esencije, 300g soli, i 10 g vinobrana.
zatvoriti i čekati na nadođe .
Evo gvendolina kako ja pravim...ja prokuham ovo bolidarno na količinu u receptu
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.10.2011, 21:44
gvendolina
1896
hvala draga moja puno nisam ranije pravila a bas volim jesti i odlucila sam da sama pravim,nadam se da ce uspjeti nisam bila sigurna kako ide ovaj omjer vode i soli i da je potrebno kuhati
_____________________________
Ajdin 30.04.2009. Afan 15.04.2014. mamini zivoti
11.10.2011, 23:26
taurus
3578
ja turšiju pravim bez prokuhavanja
5 l vode 5 kašika soli 5 kašika šećera 1 l sirćeta 1 vinobran
sve miješati dok se ne rastvori so i šećer preliti željenu količinu povrća sa onoliko mjera rastvora koliko je potrebno da svo povrće bude prekriveno
ja ne stavljam luk i hren, bde mi jak okus i miris prošle godine sam stavila kupus ali i kupus mi nije čemu, više volim klasični kiseli kupus
ove godine ne pravim turšiju jer sam prošle bacila pola bureta ma zapravo ne pravim ništa od zimnice, samo sam ispohovala patliđana za zamrzivač i zaledila pečenih paprika i parika za filovanje, to mi se najbolje pojede a ajvar mi je juče stigao (naravno kupila kod jedne tete ) i odličan je
12.10.2011, 00:12
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: zaha
mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extra
ni ja ne gulim paprike,nisam ni znala da netko guli i da,i ja na onu mesarsku mašinu
12.10.2011, 00:14
Hanady RR
18727
Joj brate mene samo ajvara slomi zbog guljenja paprike...ta�no ne porbah ni s atrećom turom ovaj almin recept...al sve razmišljam da u nedelju probam bar malo da vidim ukus
i da mesarska mašina zakon..i ja na njoj sve to sameljem sad pa sad
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
12.10.2011, 08:13
DM
2408
i da mesarska mašina zakon..i ja na njoj sve to sameljem sad pa sad
Ooo u koja se doba bez mene o zimnici piše Ja ne pišem o mesraskoj na "ručni pogon"-nego o onoj "na struju"za 5-10 min samljeli 80 kg paprika i još patlidžana
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
12.10.2011, 08:39
10 mart 2009
458
IZVORNA PORUKA: zaha
mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extra
za zahu i mama almu: može li molim vas ovaj recept za ajvar (samo da ih ne moram guliti), pretpostavljam da ste ga negdje već napisale, mrzi me da tražim
12.10.2011, 09:10
DM
2408
Nadam se da se neće naljutiti zaha i mama alma evo moj recept sa druge teme za ajvar od kuhanih paprika Ja i zaova ukupno 80 kg paprika i na to još patlidžan...Helem na 10 kg paprika-3 kg patlidžana, 1 L ulja, kašika soli, kašika šećera, fildžan esencije(ja manje stavim zbog djece)b.luk po želji! Očistim paprike, ogulim patlidžane i u ključalu vodu, neka malo kuhaju(znaš da je kod mene sve "odokativna" metoda)i onda u đevđir da se ocijede od vode, ali nemoj previše(da ne ode "sve"iz njih),onda na mljevenje i standardni proces.... Mi smo na ovu kol.stavile 6 ili 7 L ulja i 2 fildžana esencije i 15-tak glavica b.luka(šolja i po soli i šolja šećera)!
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!