cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

21.09.2011, 10:11

clock-img

Anoniman

Amam evo recepta za paprike u paradaiz sosu

2 dl ulja, 3dl sirceta, 150 grama secera, 2 kasike soli, 1/2 kese bibera u zrnu, to da provri i dodati 2 kg samljevljenog paradajza i kuvati 20 minuta, zatim dodati 2 kg ociscenih paprika na cetvrt isjecenih i kuvati jos 20 minuta, dodati glavicu isjeckanog bijelog luka, vezu persuna i vezu celera. Stavljati vruce u vruce tegle. Pokriti 24h. S tim da ti mozes da kuvas ovaj paradaiz sos, ovako 20minuta, a ovamo u tegle poredas pecene paprike i samo zalijes paradaiz sosom, ja sam pravila obje varijante i bas je ukusno. Da i ja sam pravila vecu mjeru. A sok od paradaiza sam na sokovnik dobila, iscjedila paradaiz za 10minuta, a ni jedne kospice one nije upalo.

clock-img

22.09.2011, 23:30

clock-img

Amam

pencil-img

659

IZVORNA PORUKA: jelenaT

Amam evo recepta za paprike u paradaiz sosu

2 dl ulja, 3dl sirceta, 150 grama secera, 2 kasike soli, 1/2 kese bibera u zrnu, to da provri i dodati 2 kg samljevljenog paradajza i kuvati 20 minuta, zatim dodati 2 kg ociscenih paprika na cetvrt isjecenih i kuvati jos 20 minuta, dodati glavicu isjeckanog bijelog luka, vezu persuna i vezu celera. Stavljati vruce u vruce tegle. Pokriti 24h. S tim da ti mozes da kuvas ovaj paradaiz sos, ovako 20minuta, a ovamo u tegle poredas pecene paprike i samo zalijes paradaiz sosom, ja sam pravila obje varijante i bas je ukusno. Da i ja sam pravila vecu mjeru. A sok od paradaiza sam na sokovnik dobila, iscjedila paradaiz za 10minuta, a ni jedne kospice one nije upalo.

Hvala draga puno! Probat cu user posted image .Ljubac za A i L.



_____________________________

Cvjetak<3curetak A-2005.
Mamina maza E-2011

clock-img

23.09.2011, 21:39

clock-img

enna

pencil-img

697

Moze li mi neko dati provjeren recepr za mijesanu salatu nisam nikad pravila ali imam zelju da se i u tome okusam user posted image Hanady upomocsigurno ga imas u svojim receptima nije hitno za veceras tako da znate!!!!user posted image

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

clock-img

23.09.2011, 21:42

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ima je i ovdje...
sad ću ti naći i copiram...pravile su neke već prišle godine čini mi s ečak i naša jasminuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.09.2011, 21:43

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

evo mene

ja ovako prvaim šarenu salatu...
na veliku vreću kupusa kada pravim šarenu salatu ide 500 gr soli.....
elem izribam kupus....
pa ga nasolim i odmah u to dodam mrkvu narezanu na kolutove ( a neko i to renda) i paprike žute izrezane na manje komade...ja stavljam i zeleni pradajz narezna na četvrtine,a ako mi ostane kratsaviva nareženim i njih istio tako u ovu salatu. a može i bez njih naravno.
nasoljeno i izmješano ostavim da prenoći....
otprilike na veliku vreću kupusa stavim 3 kg mrkve i 3 kg paprika  ako stavljam i ostalo po 3 kg ako nemam paradjz i krasatvice odnda bez njih
ujutro uzmem svoje sterilisane tegle...oprane i stavljenje u pećnicu na 4-5 minuta....
napunim ih smjesom salate...pa onda ona voda koja je ostala naspem do vrha tegli i ostavim te tegle da stoje otvorene na tacni većoj ( oko 5-6 sati) jer obično ili iskipe ili sve upiju...ako upiju dodam ostatak vode ako iskipe obrišem tegle i poklopim odozgo plastičnim podmetačima najmenjim za to i dobro zatvorim.
ono što ja smatram bitnim je da šarenu salatu uvijek pravim u staklenim teglama nekako najbolje uspije,
da ispod poklopca tegle uvijek stavim nalonski celogan...etouser posted image



evo gauser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

23.09.2011, 21:48

clock-img

enna

pencil-img

697

hvala cariceuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

clock-img

24.09.2011, 18:03

clock-img

alea

pencil-img

23

je li znate neki recept, isproban, za kisele paprike, one roge paprike, pa kao fileti sto se kisele?

clock-img

24.09.2011, 21:12

clock-img

anidla

pencil-img

3683

ooooooooj majko moja

napati se ja.....

pekla sam u rerni crvene mesnate paprike pa ih gulila 3 sata, i vidim ja peku me ruke al ja uporna i dalje....

protrljam oci i peku meeeeee, liznem malo papriku a ono ljutoooooooo

i sad mi se pomijesale ljute i one fine....ne znam sta da radim user posted image


_____________________________

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa



07.01. prohodali :)

clock-img

24.09.2011, 21:29

clock-img

DM

pencil-img

2408


IZVORNA PORUKA: alea

je li znate neki recept, isproban, za kisele paprike, one roge paprike, pa kao fileti sto se kisele?


Ja radim ovako-4 L vode
                      1 šolja soli
                      1 šolja šećera8ili malo manje9
                      1 šolja ulja
                      2 kašike esencije-to stavim da provri i u tu smjesu ubacim prethodno očišćene i na filete izrezane paprike-i čim voda ponovo proključa vadim paprike!
Pparike slažem u suhe i sterilisane tegle8možeš ih poredati u rernu da se zagriju)a između ubacam b-luk i biber u zrnu!
Na kraju stavim mrežicu i dolijem vode u kojoj su se paprike obarile(ovaj put sam ih zalila vrućom vodom)i već su isprobane-ekstra budu!


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

07.10.2011, 19:25

clock-img

lila25

pencil-img

638

Pripremam se za pravljenje ajvara sve nasla ali nemam masinu za mljevenje ne znam na sta bih ih mogla samljeti mogu li stapnim mikserom hoce li biti previse kasasto a joj bas mi se pravi domaci ...

clock-img

07.10.2011, 23:24

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Ja sam ga mljela u multipraktiku. Samo sam promijenila nož, jer ima 6 vrsta noževa, i samljela ga super. Mislim da možeš štapnim, ali ne do kraja. Malo ćeš se namučiti, jer da ga ne bi pretvorila u kašu morat ćeš ocijeniti kada stati sa mikserom, a s druge strane ne bi trebalo da ostanu krupni komadi.

< Poruku je uredio ElmaB -- 7.10.2011 23:25:15 >


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

07.10.2011, 23:37

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

anidla ma pomješaj sa ne ljutim, ako voliš ljutkasti ajvar, ako ne voliš bolje ti je jovo nanovo,

ja sam prošle nedjleje odradila ajvar , i ove godine sam pravila posavsku varijantu i zaista je odličan,

to je ovaj što se bare paprike i patlidžan, i onda meljei ukuhava,
štapnim ne vjerujem, da može, previše je ot

ima u robotu ona starinska mašina na akciji za vikend

clock-img

07.10.2011, 23:43

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extrauser posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

07.10.2011, 23:45

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

zaista ovo mi je tat aprošle goidne otkrio u posavini i prodao nama hahahah, i patliđan barim, ajvar bilo glava, a nema guljenja paprika do besvjesti, jer ja radim velike količine

clock-img

07.10.2011, 23:50

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

ja neznam odakle smo pokupili recept,ali hvala mu ko ga smisliuser posted image ma i mi pravimo dosta,dijelimo na cetvero,u kazanu ga kuhamo....

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

08.10.2011, 09:40

clock-img

DM

pencil-img

2408

IZVORNA PORUKA: zaha

ja neznam odakle smo pokupili recept,ali hvala mu ko ga smisliuser posted image ma i mi pravimo dosta,dijelimo na cetvero,u kazanu ga kuhamo....


Hvala mu ko ga izmisliuser posted image ja napravila od 50 kg paprika,a volila bih malo i od pečenihuser posted image
BTW-ja mljela na mesarsku mašinuuser posted image


< Poruku je uredio doublemum -- 8.10.2011 9:41:21 >


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

11.10.2011, 17:55

clock-img

gvendolina

pencil-img

1896

moze li mi neko napisati recept za tursiju,molim vas
citala sam ove neke recepte i negdje pise da treba skuhati so i vu,a negdje neuser posted image


_____________________________

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

clock-img

11.10.2011, 21:27

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

1 kg crvenog luka
2 kg kupusa
2 kg mrkve
2 kg paradjaz
2 lg paprika
2 lg karfiola
malo hrena
1 dl ulja
300 gr soli
1 vinobran ( mala kesica)
200 ml esencije
10 l vode

Sve povrce dobro oprati u hladnoj vodi, ocistit,i kupus izrezati na četvrtine i redatii u pripremljeno veće bure. Najbolje bi bilo resati po jedan red od svakog povrća i tako sve dok se ne upotrebi svo povrce. Kad je ljepo slozeno dodati još nekoliko malih krijen očišćenog hrena. Sve pritisnuti sa daskom koja prekriva čitavu povrsinu i na dasku staviti neki teret.
ja sam vam to ovako rješila ...ima na pijaci da se kupe one platike kao za tegle unutra da se pritisne...samo ova veće pa taman za moje bure od 20 l za turšiju...a pritisnem...male flaše od ledenog čaja one po pola litra oprane sređene i napunjene vodom... Moze i kamen ali prije toga mora da se dobro opere i obavezni staviti u kesu neku malo deblju.

Na kraju sve preliti sa sa smjesom
prokhati 10 l vode sa 2 dl esencije, 300g soli, i 10 g vinobrana.

zatvoriti i čekati na nadođe .

Evo gvendolina kako ja pravim...ja prokuham ovo bolidarno na količinu u receptuuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.10.2011, 21:44

clock-img

gvendolina

pencil-img

1896

hvala draga moja puno user posted image
nisam ranije pravila a bas volim jesti i odlucila sam da sama pravim,nadam se da ce uspjetiuser posted image
nisam bila sigurna kako ide ovaj omjer vode i soli i da je potrebno kuhati


_____________________________

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

clock-img

11.10.2011, 23:26

clock-img

taurus

pencil-img

3578

ja turšiju pravim bez prokuhavanjauser posted image

5 l vode
5 kašika soli
5 kašika šećera
1 l sirćeta
1 vinobran

sve miješati dok se ne rastvori so i šećer
preliti željenu količinu povrća sa onoliko mjera rastvora koliko je potrebno da svo povrće bude prekriveno

ja ne stavljam luk i hren, bde mi jak okus i miris
prošle godine sam stavila kupus ali i kupus mi nije čemu, više volim klasični kiseli kupus

ove godine ne pravim turšiju jer sam prošle bacila pola bureta
ma zapravo ne pravim ništa od zimnice, samo sam ispohovala patliđana za zamrzivač i zaledila pečenih paprika i parika za filovanje, to mi se najbolje pojede
a ajvar mi je juče stigao (naravno kupila kod jedne tete user posted image ) i odličan je

clock-img

12.10.2011, 00:12

clock-img

milenium

pencil-img

6133

IZVORNA PORUKA: zaha

mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extrauser posted image



ni ja ne gulim paprike,nisam ni znala da netko guliuser posted image  i da,i ja na onu mesarsku mašinuuser posted image user posted image

clock-img

12.10.2011, 00:14

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Joj brate mene samo ajvara slomi zbog guljenja paprike...ta�no ne porbah ni s atrećom turom ovaj almin recept...al sve razmišljam da u nedelju probam bar malo da vidim ukususer posted image

i da mesarska mašina zakon..i ja na njoj sve to sameljem sad pa saduser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.10.2011, 08:13

clock-img

DM

pencil-img

2408

i da mesarska mašina zakon..i ja na njoj sve to sameljem sad pa sad


Ooo u koja se doba bez mene o zimnici pišeuser posted image user posted image
Ja ne pišem o mesraskoj na "ručni pogon"-nego o onoj "na struju"za 5-10 min samljeli 80 kg paprika i još patlidžanauser posted image


_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

12.10.2011, 08:39

clock-img

10 mart 2009

pencil-img

458

IZVORNA PORUKA: zaha

mama alma i mi pravimo ajvar od barenih paprika,ne gulimo ih, puno je jednostavnije a i ukus je extrauser posted image



za zahu i mama almu: može li molim vas ovaj recept za ajvar (samo da ih ne moram guliti), pretpostavljam da ste ga negdje već napisale,  mrzi me da tražim

clock-img

12.10.2011, 09:10

clock-img

DM

pencil-img

2408

Nadam se da se neće naljutiti zaha i mama almauser posted image evo moj recept sa druge teme za ajvar od kuhanih paprika
Ja i zaova ukupno 80 kg paprika i na to još patlidžan...Helem na 10 kg paprika-3 kg patlidžana, 1 L ulja, kašika soli, kašika šećera, fildžan esencije(ja manje stavim zbog djece)b.luk po želji!
Očistim paprike, ogulim patlidžane i u ključalu vodu, neka malo kuhaju(znaš da je kod mene sve "odokativna" metoda)i onda u đevđir da se ocijede od vode, ali nemoj previše(da ne ode "sve"iz njih),onda na mljevenje i standardni proces....
Mi smo na ovu kol.stavile 6 ili 7 L ulja i 2 fildžana esencije i 15-tak glavica b.luka(šolja i po soli  i šolja šećera)!



_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

Zadnji članci

article-img