Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Inace sam pravila sos paradajz,ajvar,bestilj,sok od drijena,pekmez od kruski onaj rijetki...aBd za koji dan cu praviti sok od grozdja...
A ovo slatko od tikve nisam pravila,ali od kore lubenice jesam na slican nacin,i gdje god se u receptu trazi prokuhavanje u vise voda ja prokuham max u dvije .
Mozes li mi molim te napisati kako si pravila ovaj paradajz sos? Koliko dugo moze stajati, gdje se drzi? Imam paradajza, samo ce mi propasti, zao mi. A kupujem paradajz sos
_____________________________
...Naida... smizlica moja malena .... 03.08.2010.
03.09.2011, 11:55
baby2
66
Proparsiram paradajz na pasirku koja odstrani kospice i ljusku paradajza,dobiveni sok prokuham i sipam vrelo u vrele boce sirokog grla(boce zagrijem u rerni na 200C),odma zatvorim cepovima koje prethotno obrisem medicinskim alkoholomi pokrijem tako zatvorene boce carsafom i dekom dok ne ohlade. Paradajz ovako sterilizovan moze da stoji bukvalno kolko hoces bude vakumiran.
03.09.2011, 12:03
baby2
66
evo kako izglda sos paradajz Vise volim u malim bocicam jer kad ga otvorim moze se koristiti 2-3 dana da ne ukisne jer nema nikakvih konzervanasa u sebi A mi ga pijemo i kao sok.
05.09.2011, 14:24
baby2
66
Gotova i prva tura soka od grožđa
08.09.2011, 15:58
dinaa
2141
Pravi li iko dzem od sljiva,moze li recept? Muz mi je donio dooooosta sljiva pa trebala bi ih iskoristiti sto prije
_____________________________
Moja djeca su moje najvece blago!!!
08.09.2011, 16:19
R&T@
5982
baby2, gora si od HanadyRR i doublemam...
I da znas, to ti je golem kompliment
_____________________________
“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...
08.09.2011, 16:41
Dida79
3252
IZVORNA PORUKA: dinaa
Pravi li iko dzem od sljiva,moze li recept? Muz mi je donio dooooosta sljiva pa trebala bi ih iskoristiti sto prije
Ako mislis na bestilj nista lakse...operes sljive, izvadis kospe,ako hoces da ti nema onih korica uzmes i sameljes sljive(ja obavezno ovo uradim)Stavis sljive u veliku serpu(kod mene je kazan od 80 litara u pitanju ) i onda na vatru moras neprestano neprestano mjesati da se sljive lijepo ukuhaju.Ocjenis kad ti je gustina djema dovoljna i onda dodas secer kolicina secera ti zavisi od kolicine sljiva kod mene to ide na veliko hhahaha na svoj vec pomenuti kazan stavim oko 5 kg secera i jos malo pustim da vri...kuhanje ti zavisi od toga koliko hoces da di djem bude gust cim ocjenis da ti je dovoljno skidaj sa vatre..kad se malo ohladi uzmes i pretpas u tegle i to je to...
08.09.2011, 18:10
dinaa
2141
hvala a bestilj volimo,bice,bice bestilja
_____________________________
Moja djeca su moje najvece blago!!!
11.09.2011, 14:28
selina
1126
zdravo hanumice
da pitam zna li koja kako se pravi domaci sirup od grozdja a da moze da dugo stoji?? imal neki recept
11.09.2011, 14:33
selina
1126
IZVORNA PORUKA: baby2
Gotova i prva tura soka od grožđa
mila kako si pravila ja upravo trazim jedan fin recept??
12.09.2011, 11:53
mamana
531
Imali neko od vas recept za džem od kruški? I da mi napiše koliko se dugo kuha.
12.09.2011, 14:33
baby2
66
IZVORNA PORUKA: selina mila kako si pravila ja upravo trazim jedan fin recept??
Ja ne pravim nikad sirup,ja pravim bistri ili gusti sok bez ili sa vrlo malo secera. A pravim ovako odvojim bobice grozdja u cjedaljku,operem,stavim u serpu,naspem vode malo iznad grozdja i kuham 20-ak min,procijedim sok kroz cjedaljku stavim vrlo malo secera i vradim na pec sam da prokuha,zatim sipam vrelo u vrele boce. Upravo sam napravila drugu "turu" ovog soka.I sad sam dio sipala u male bocice od fruteka za svoju djevojcicu .
12.09.2011, 14:34
Hanady RR
18727
ja krenula u bestilj... nek mi ej bog na pomoći... a grožđe kod mene još nije prismjelo...čekam svoje
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
12.09.2011, 14:38
baby2
66
IZVORNA PORUKA: tajra
baby2, gora si od HanadyRR i doublemam...
A ne,ne... one su top...hm ,kolko sam skontala i rade,a ja sam prava kuuucccaaanicaaaa,profesionalno totalno ne dokazana ,pa se moram bar po kuhinji vrzmati
15.09.2011, 22:33
Anoniman
Aaaaaaaa procitala sam svih 17 stranica od A do Ž i ne mogu da vjerujem da niko nije napisao kako se kisele crvene paprike u paradaiz sosu. Ja sam predprosle godine pravila, ali sam izgubila recept, znam postupak, ali ne znam mjere za sos, pa ako ko zna da mi napise please
16.09.2011, 00:01
Hanady RR
18727
jelena ja sam nkeda advno u nekoim novinama starim čak mislim Milla našla taj recept i prepisla u svoj rokovnik... ja ti ga mogu prepisati al omah da ti kažem nisma ga nikada probala... ap ako hoćeš da ti prepišem reci nije frka
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
16.09.2011, 00:09
Anoniman
Hvala Hanady nasla sam svoj recept po kome sam pravila par puta i koji je extra, a kako prosle godine ona frka sa Aninim usima nisam pravila i skroz zaboravila mjere.
16.09.2011, 12:04
mala75
575
IZVORNA PORUKA: baby2
Ajvar od pecenih paprika i ptlidzana na zaru.
ej draga kad stigneš napiši nam recept za ovaj ajvar, ja sam probala nešto al mi nije ispalo ok pa sam s oproštenjem sve pobacala.
17.09.2011, 19:04
Malenaoduvijek
5237
samo da doublemum kazem da je onaj kompot od sljiva i krusaka ispao vise nego dobro, hvala ti punooooo
ja koja nisam neki obozavatelj krusaka sam pojela pola tegle, a i djeca su.
moram napraviti jos definitivno...
_____________________________
Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!
18.09.2011, 23:53
Amam
659
Pozz zenice vrijedne imam dva pitanjca -Da li je neka od vas kuhala crvene paprike i tako skuhane ih zaledila ono napravila pripremu za pohovanje i kako je uspjelo?? Meni ta ideja sinula i skuhala sam nekoliko samo ne znam hoce li od toga sta biti kad se odledi -Drugo pitanje da li je neko kiselio crvene paprike koje su predhodno malo "preprzene" na rostilju?Ako jeste recept please
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
19.09.2011, 00:10
Hanady RR
18727
ja crvene paprike za zamrzivač ili pečem u pećnici ili na roštilju... lijepo ih ispečem, stavim u kesu najlonsku da tu prenoće pa ih lakše ohulim i onda ih stabvim u vrećice za zamrzivač po 12 komada iitpilikr...prije pripeme ih odledim i to je to... stim da pri guljenju ja im lijepo očistim i peteljke i smo sejeme...
a kiseljenje crvenih radim na dva načina ali niti jedna od njih mi ne zajteva njihovor pečenje.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.09.2011, 10:34
Anoniman
Aman mozes pecene paprike zaliti kiselim paradaiz sosom koji napravis i to bude pravo ukusno. Paprike poredas u teglu, zalijes sosom i pasterizujes. Ako hoces mogu ti napisati recept za ovaj paradaiz sos sto ja pravim.
ja evo pocela sa ovim džemom od breskvih sto je Lejla stavila recept, nadam se da ce dobro ispasti
19.09.2011, 11:29
Amam
659
Hanady ja sam paprike kuhala u vodi cijele samo ocistila sjeme,i sad fino izgledaju slijepljene,nadam se da ce biti dobre poslije odledjavanja za pohovati da ce moci 'metnut' sir unutra . Jelena haj' ziva bila daj recept kad stignes znam da ti je frka,pa kad budes mogla. Ove koje sam ja probala crvene su kupljene ali se vidi da su zapecene na rostilju i mirisu na dim ,valjda negdje na netu uganjam rp.
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
19.09.2011, 14:02
baby2
66
[/quote] ej draga kad stigneš napiši nam recept za ovaj ajvar, ja sam probala nešto al mi nije ispalo ok pa sam s oproštenjem sve pobacala. [/quote]
Ja pravim prema uputama iz ovog recepta: Ispeci na zaru(moze i u rerni): -10kg crvenih paprika, -3kg patlidzana Ocistiti ih i samljeti,zatim isjeckati 2 bijela luka i staviti sve da kuha sa 0,5l ulja.Kada se skuhastavi se jos 0,5l ulja i 50ml sirceta i so po zelji.Sipa se vruce u vruce tegle.