cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: zimnica

  
clock-img

14.10.2010, 14:59

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: zaha

Hanady stavim ti ja recept za sok od grozdja za nekih 20 min.sestra moja pravila,sok je extra,samo da ona dodje sa posla pa mi izdiktira recept,ako se vec neko ne javiuser posted image


user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

14.10.2010, 15:31

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flaseuser posted image taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voliuser posted image sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdjeuser posted image


_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

14.10.2010, 15:34

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

14.10.2010, 15:34

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: zaha

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flaseuser posted image taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voliuser posted image sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdjeuser posted image


joj dušo moja hvala ti do neba...baš mi grehota da mi porpadne...nisma ni očekivla ovoliki ''urod'' na lozi posađenoj za ukrasuser posted image user posted image user posted image
user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

14.10.2010, 15:35

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.


ma ja sam odmah skontala na dževdžir bakreni da cjedim...proće mi i grožđa bez košpica i kožice.user posted image
ko drenjak.

ja i lejla u istom dumanu...šta sa tolikim grožđem.user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

14.10.2010, 15:37

clock-img

Honey3

pencil-img

3035

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Procjedi se u smislu da se i bobe propasiraju ili kako? Taj mi dio nije jasan, a imam bruku nekog grožđa, domaćeg, šteta da propadne.

ne pasira se,samo na sitku ili vec tako nesto procijediuser posted image


_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

clock-img

14.10.2010, 15:47

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

IZVORNA PORUKA: zaha

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.
Pošto mi pravimo u velikoj šerpi od 20 l - znači na 20 l soka stavimo 14 kg šećera i kuhamo na laganoj vatri jos 30 min da se zgusne
U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flaseuser posted image taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voliuser posted image sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdjeuser posted image



Eto ja sam umetnula mali dodatak ali u suštini je isto user posted image

A sad odoh user posted image user posted image user posted image jer nemam ništa od zimnice


clock-img

17.10.2010, 20:35

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim receptuser posted image

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

17.10.2010, 21:29

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: dinaa

Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim receptuser posted image


jesam bezobrazna koa ja opet napišem receptuser posted image user posted image user posted image user posted image
al šta ću kad ga imam i pravimuser posted image user posted image user posted image

elem

ja cveklu operem, pa je sa korom stavim u pretis lonac i kuha jedno 15 minuta...ozvadim, ohladim, ogulim i izređem na krugove ( ako je veća krug na polovinu)

u šerpi skuham vodu cca 5 l, 2 fildžan soli, 2 fildžana ulja, 1 fildžan šećera...kad to ohladi oddam 1 vinobran od 10 gr.

cveklu poredam u tegle pa zlijem ohlađenom vodom,a u svaku teglu stavim po 2-3 čehna bijelog luka narezanog na listiće i peršuna isitnjenog po želji.

Zatvorim i stavim tegle u šerpu sa ključalom vodom. tegle su tada zatvorene i neka budu u ključaloj vodi nekih 5-6 minuta...dosta...povadim, kad se tegle ohlade idu u policu za zimnicu. Meni ovako spremnjena cvekla ima dug rok trajanja, nedavno sam otkrila onu koju sma privail rpije 4 zime i nekako je ostala ( ja na svaku teglu zimnice ljepim paipirić kada sam napravila) otvorili i suprug probao...kaže jedemo i pojeouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

17.10.2010, 21:51

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

Ma znala sam ja ko ce se javiti,hvalauser posted image

I mi svi volimo cveklu a imamo je podosta pa steta da propadne.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

17.10.2010, 23:08

clock-img

taurus

pencil-img

3578

moram da  se pohvalimuser posted image user posted image user posted image
danas sam napravila turšiju (karfiol, mrkva, paradajz, parike i krastavice) čime je pravljenje zimnice kod mene i zvanično završenouser posted image user posted image user posted image

clock-img

17.10.2010, 23:12

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: taurus

moram da  se pohvalimuser posted image user posted image user posted image
danas sam napravila turšiju (karfiol, mrkva, paradajz, parike i krastavice) čime je pravljenje zimnice kod mene i zvanično završenouser posted image user posted image user posted image


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
pa gdje si tiuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

19.10.2010, 14:37

clock-img

milenium

pencil-img

6133



IZVORNA PORUKA: Hanady RR


eh onda fino uzmi 10 kg crvenih paprika...
u toj vodi ih obari kao žute...
stavi u velike tegle...3 će ti trebat i onda u ohlađenu vodu dodaj češnjakak i bibera i zalij tegle...ostavi otvoreno preko noći na tacni nekoj ako iskipe...ujutro samo zatvori i ostavi na mjesto.
a ako ne iskipe dodaj malo pokuhane naspoeljene vode ako bude falilo. i etouser posted image



stavljala sam u male tegle jer budu manje otvorene tj prije se pojedu nego kad načmem veliku teglu pa bude otvorena tjedan dana.češnjak ne stavljam,ovdje to nije običaj,a ni u kupovnim paprikama nema češnjakauser posted image a i ne volim ga. napravila sam skoro 50 teglauser posted image

clock-img

19.10.2010, 15:50

clock-img

sheri

pencil-img

1515

milenium, svaka cast! jesi ti vrijedna! bravouser posted image user posted image user posted image
ja sam do sada napravila sokova od borovnica, kupina, malina, visanja, i mislim da je ostalo jos malo istih. pekmez od bresaka i djumbira, to mi je nesto fatasticno! slatko od kupina i borovnica. pekmez od sljiva, i one sesirice os sljiva. ajvar, pindjur, zamrzla roga nesto malo, napravila ovih paprika u ulju, ali toga bih jos. ovaj vikend kontam i ja tursiju praviti, i narezati sarenu salatu.
i najponosnija sam sto sam si napravila domace kupinovo vino!user posted image user posted image

_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

clock-img

19.10.2010, 15:52

clock-img

Mya_81 RR

pencil-img

5531

Sheri, nadmašila si sve user posted image user posted image user posted image user posted image

Svaka čast user posted image user posted image user posted image

A zaboravim ti sve reći da ti je pekemz od šljiva fantazija!!!!user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

clock-img

21.10.2010, 18:18

clock-img

DobraVila

pencil-img

60

Drage moje,da i ovdje pitam user posted image ,nemam vremena da citam ispocetka zbog mojeuser posted image ,pa ne znam da li ste to vec spominjale,i zato vam se unaprijed izvinjavam.
Treba mi recept za sarenu salatu od kupusa,mrkve,paprika...ali koja se pravi bez esencije,odn. samo sa soli i vodom???Hitnooo user posted image .Unaprijed zahvalna!!!!

clock-img

21.10.2010, 18:30

clock-img

jasmin

pencil-img

4600


IZVORNA PORUKA: DobraVila

Drage moje,da i ovdje pitam user posted image ,nemam vremena da citam ispocetka zbog mojeuser posted image ,pa ne znam da li ste to vec spominjale,i zato vam se unaprijed izvinjavam.
Treba mi recept za sarenu salatu od kupusa,mrkve,paprika...ali koja se pravi bez esencije,odn. samo sa soli i vodom???Hitnooo user posted image .Unaprijed zahvalna!!!!


Hocu i ja,hocu i ja...
Hanady je majstor za zimnicu,sad ce ona nama napisati.
A vjerujem da jos dosta cura zna.Hajmo cure...

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

21.10.2010, 18:44

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

evo mene

ja ovako prvaim šarenu salatu...
na veliku vreću kupusa kada pravim šarenu salatu ide 500 gr soli.....
elem izribam kupus....
pa ga nasolim i odmah u to dodam mrkvu narezanu na kolutove ( a neko i to renda) i paprike žute izrezane na manje komade...ja stavljam i zeleni pradajz narezna na četvrtine,a ako mi ostane kratsaviva nareženim i njih istio tako u ovu salatu. a može i bez njih naravno.
nasoljeno i izmješano ostavim da prenoći....
otprilike na veliku vreću kupusa stavim 3 kg mrkve i 3 kg paprika  ako stavljam i ostalo po 3 kg ako nemam paradjz i krasatvice odnda bez njih
ujutro uzmem svoje sterilisane tegle...oprane i stavljenje u pećnicu na 4-5 minuta....
napunim ih smjesom salate...pa onda ona voda koja je ostala naspem do vrha tegli i ostavim te tegle da stoje otvorene na tacni većoj ( oko 5-6 sati) jer obično ili iskipe ili sve upiju...ako upiju dodam ostatak vode ako iskipe obrišem tegle i poklopim odozgo plastičnim podmetačima najmenjim za to i dobro zatvorim.
ono što ja smatram bitnim je da šarenu salatu uvijek pravim u staklenim teglama nekako najbolje uspije,
da ispod poklopca tegle uvijek stavim nalonski celogan...etouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

21.10.2010, 18:49

clock-img

DobraVila

pencil-img

60

hvala puuuno puuuno,samo ne kontam koja voda koja je ostala,da li so i vodu pomijesam pa tom vodom zalijem salatu?Hvala jos jednom user posted image

clock-img

21.10.2010, 18:50

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Eh moram ovo probati akobogda uskoro.Jos samo da pitam,nakon koliko se salata moze jesti?

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

21.10.2010, 18:57

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: DobraVila

hvala puuuno puuuno,samo ne kontam koja voda koja je ostala,da li so i vodu pomijesam pa tom vodom zalijem salatu?Hvala jos jednom user posted image


draga kada sve ovo narezano nasoliš i to prenoći...povrće ti pusti slanu vodu...
znači sve izrezano u veliki sud pospeš sa soli i dobro imješaša rukama i onda kda ujutro ustaneš ta salata ''pliva'' u svojoj vodi...i bude ti dovoljno za svo pakovenja...da vodu stavljaš nema potrebeuser posted image

a jasmin stoji oprilike 15 dana u srednje toplom prostoru...ja sve to nosim u garažu, hladinji i tamniji prostor pa jedem nekad za 20-30 dana zavisi od vremena, a jednu teglu tzv. porbalicu stavim u špaiz na spratu gdje živim a tu je toplo pa taman za 7-8 dana probam prvuuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

21.10.2010, 18:58

clock-img

DobraVila

pencil-img

60

ja cu je veceras praviti kad user posted image zaspi.Ali imam problem sto nemam onih plasticnih podmetaca sto se stave na salatu user posted image ,moze li bez toga i da li postoji neka druga mogucnost ili je to obavezno?Joj koliko pitanja imam user posted image

clock-img

21.10.2010, 19:03

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: DobraVila

ja cu je veceras praviti kad user posted image zaspi.Ali imam problem sto nemam onih plasticnih podmetaca sto se stave na salatu user posted image ,moze li bez toga i da li postoji neka druga mogucnost ili je to obavezno?Joj koliko pitanja imam user posted image


nije obavezno ali onda vodi računa da kada trpaš u tegle dobroooooooo rukama pritisneš i zubiješ salatu pa na kraju ako nemaš podmetače imaš li slamke ili šatpiće neke ili čak nešto drveno pa da nožem šstapiće napraviš i u nakrt staviš...i nesmije ti viti pri zatvarnju poklopcima povrće iznad vode...trune i porpada i naravno uništava sav posao....

ako nemaš ničim protisnuti onda tegle ne trpaj skroz do početka njihovog vrata nego ostavi jedna prst odozgouser posted image a sve do vrha vodom sutra napuni onom vodom koja je ostala do salate.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

21.10.2010, 19:11

clock-img

DobraVila

pencil-img

60

hvala ti bas si me obradovala,a Bogami i mm (jer jako voli sarenu salatu)a ja je jos nikad nisam pravila user posted image .I samo mi jos kazi,koliko dugo se salata kiseli odn. kad cemo je moci jesti (i necu te vise "tusiti" user posted image ).

clock-img

21.10.2010, 19:16

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: DobraVila

hvala ti bas si me obradovala,a Bogami i mm (jer jako voli sarenu salatu)a ja je jos nikad nisam pravila user posted image .I samo mi jos kazi,koliko dugo se salata kiseli odn. kad cemo je moci jesti (i necu te vise "tusiti" user posted image ).


evo dušo moja samo malo ispred sam ti napisla i touser posted image

tačnije jasmin sam odgovorila
ponovo copy
a jasmin stoji oprilike 15 dana u srednje toplom prostoru...ja sve to nosim u garažu, hladinji i tamniji prostor pa jedem nekad za 20-30 dana zavisi od vremena, a jednu teglu tzv. porbalicu stavim u špaiz na spratu gdje živim a tu je toplo pa taman za 7-8 dana probam prvu


i javi kako si nam posao završila...sigurna sam biće uspješno...ja sam to sama prije 5 godina uradila i sretna sma bila za 1 put sada veće je lakše...ali za sve postoji prvi putuser posted image
Sretnouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Zadnji članci

article-img