IZVORNA PORUKA: dinaa
Jel neko pravio salatu od cvekle,ako jeste molim recept
jesam bezobrazna koa ja opet napišem recept
al šta ću kad ga imam i pravim
elem
ja cveklu operem, pa je sa korom stavim u pretis lonac i kuha jedno 15 minuta...ozvadim, ohladim, ogulim i izređem na krugove ( ako je veća krug na polovinu)
u šerpi skuham vodu cca 5 l, 2 fildžan soli, 2 fildžana ulja, 1 fildžan šećera...kad to ohladi oddam 1 vinobran od 10 gr.
cveklu poredam u tegle pa zlijem ohlađenom vodom,a u svaku teglu stavim po 2-3 čehna bijelog luka narezanog na listiće i peršuna isitnjenog po želji.
Zatvorim i stavim tegle u šerpu sa ključalom vodom. tegle su tada zatvorene i neka budu u ključaloj vodi nekih 5-6 minuta...dosta...povadim, kad se tegle ohlade idu u policu za zimnicu. Meni ovako spremnjena cvekla ima dug rok trajanja, nedavno sam otkrila onu koju sma privail rpije 4 zime i nekako je ostala ( ja na svaku teglu zimnice ljepim paipirić kada sam napravila) otvorili i suprug probao...kaže jedemo i pojeo