cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

zimnica

  
clock-img

04.09.2008, 12:09

clock-img

nikka

pencil-img

589

Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima.
Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...

clock-img

04.09.2008, 12:35

clock-img

Happy

pencil-img

642

Ja ne pravim ništa... Ali ću ove godine aBd, kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni  paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Treba zabraniti da se preduser posted image priča o hrani user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

clock-img

04.09.2008, 14:15

clock-img

Blue rose RR

pencil-img

4361

Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena.user posted image
Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

clock-img

04.09.2008, 14:19

clock-img

lejlaze

pencil-img

845

IZVORNA PORUKA: Happy

kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni  paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm



mi zovemo tursija

clock-img

04.09.2008, 14:29

clock-img

Aminad

pencil-img

687

A kako to pravite? Tursiju?

Ja uglavnom pravim onu šarenu salatu sa izirendanim kupusom i ostalim povrćem. Još nisam, poslije ramazana ću!

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.09.2008, 14:34

clock-img

nikka

pencil-img

589

Turšija je sve to isto samo cijelo povće(krastavci,zel.paradaiz,mohune i sl) ili na veće komade kupus,mrkva,karfiol,netko voli tako,netko isjeckano,odnosno izrendano.

clock-img

04.09.2008, 14:43

clock-img

Happy

pencil-img

642

JOJ jeste turšija je to... Šta bih sada dala za samo malo user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja volim sjeckanouser posted image


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

clock-img

04.09.2008, 14:48

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Skontala sam, hvala!

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.09.2008, 15:22

clock-img

Mara

pencil-img

175

Ja i svekrva smo neku večer pravile malo džemova, slatka i marmelada iz novinauser posted image .
Uglavnom džem od šljiva je bio, i to smo očistile šljive od koštica,  i izmiksala ih u multipraktiku do neprepoznatljivosti, u kašu, u kuhala jedno 2 i po sata , na 3 kg smo stavile cca 200 gr šećera, . Džem je ispao pravo crn, bez konzervansa bez ičega ,  kao onaj od Podravke, a što ja njega voliiiim user posted image
Slatko od smokava je se kuhalo u vinu-sutra ide recept
Marmeladu od smokava :  Smokve (one zelene)  se ogule  is tave kuhati sa malo vode jedno 15 minuta , kad se raspadnu stavi se sok od 2 limuna i korica( limun neprskani naravno), e sada mi smo pogriješile jer smo stavile Džemfix, a tek kasnije smo vidjeli da ne treba jer u smokvama valjda ima nekog prirodnog konzervansa i toga šta ga zgušnjava.
U naravno marmelada od kupina( zamrznutih) bresaka i krušaka- za ovo ist recept iz novina.

Malo je reći da meni se čini ništa od ovoga zime neće dočekati već smo maznuli po teglicu svega user posted image


_____________________________

L´amore basta a se stesso...

clock-img

05.09.2008, 08:57

clock-img

mamsi

pencil-img

401

Sad ništa ne pravim,ali kad sa svojima živjela pravili smo sve moguće salate,kiselili kupus,ajvar,pekmez,pinđur,i te sam dane tako voljela,

clock-img

05.09.2008, 18:46

clock-img

Amela V.

pencil-img

512


IZVORNA PORUKA: maryam amina

Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena.user posted image
Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Ni ja ne pravim zimnicu, obicno se "ogrebem" za kisele paprike od dajdzince a za ajvar od kume user posted image user posted image user posted image user posted image
To je ono sto najvise i jedem

_____________________________

Ajlica Sunchica 04.12.2008.

clock-img

06.09.2008, 16:45

clock-img

nikka

pencil-img

589

Jao,jao nitko ništa nepravi od zimnice,izgleda da se sve grebete od mame ili svekrve.
Eh ja sam danas bila vrijednica i napravila ajvar,13 teglica po kg.
Ali pečenje i guljenje paprika me dokrajčilo,od pon. idem dalje po paprikama,kupusu,mrkvi...

clock-img

06.09.2008, 22:14

clock-img

Romali

pencil-img

2753

Nikka i ostale 'zimnice', svaka vam čast user posted image . Mene sad lijepo stid od vas user posted image user posted image . Volim pojesti sve to,a nikad nisam ni gledala kako se pravi, shame on me.

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)



clock-img

06.09.2008, 22:40

clock-img

suncan_dan

pencil-img

789

mi volimo isto ajvar i kisele krastavce.........njam njam

_____________________________

VOLIM VAS!!!

clock-img

07.09.2008, 18:36

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

IZVORNA PORUKA: nikka

Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima.
Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...

 


ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

08.09.2008, 09:19

clock-img

Mara

pencil-img

175

Evo mene sa receptima iz novina user posted image , dakle:
Miješani pekmez:
50 dag krušaka
50 dag bresaka
50 dag malina( svježih ili zamrznutih, mada sam ja stavila kupine pa je bilo fino tamni pekmez)
sok 1 limuna
70 dag šećera

Oprane kruške i breskve oguliti, i narezati na kriškice, izvagati težinu. Dodati 1 dcl vode i limunov sok, kuhati 15 min. Ubaciti kupine/maline i kuhati 5 min. Sada na svaki kg ove smjese ide po 1 dcl vode, a to je cca 1,5-2 dcl vode na ovo, ubaciti šećer, i tijekom kuhanja od 30 min skidati pjenu sa vrha. Uliti u staklenke.

Slatko od smokava:
Oprati 1 kg zrelih telenih smokava, narezati i kuhati sa 1,5dl bijelog vina, da se tekućina ispari. Primješati 70 dag šećera i 2-3 kašikice linunovog soka, kuhati 30 min i uliti u staklenke.


_____________________________

L´amore basta a se stesso...

clock-img

08.09.2008, 11:35

clock-img

nikka

pencil-img

589

IZVORNA PORUKA: bebacha 


ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve


Cvekla:
6kg cvekle
3l vode
600gr. šećera
150gr. soli
1dcl esencije
Priprema:
Cveklu oprati, obariti,ohlađenu oguliti i isjeći na kolutove.
Prokuhati 3l vode sa šećerom,soli i esencijom,dodati cveklu i neka ključa 15 min.
Kada se malo ohladi staviti cveklu u teglice i sipati vodu u kojoj se kuhalo.


Sok od jabuka i mrkve:

5kg.jabuka
2kg mrkve
4kg šećera
100gr. limuntosa

Priprema:
Oguliti i isjeći na veće komade jabuku i mrkvu, nasuti vode da se potopi i kuhati dok neomekša.
Kad se malo ohladi izmiksati u blenderu zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo.
Dodati šećer i limuntos kratko prokuhati.
Dobije se od 10-13l soka,vruć sok sipati u vruće,sterilisane boce i zatvoriti originalnim čepovima.

clock-img

09.09.2008, 01:08

clock-img

suncan_dan

pencil-img

789

ja licno nevolim kad je presladak sok, i mam ovaj recept:

sok od jabuke:
2kg jabuka 40g secera i jedno 1,3 g Sorbinkiselina (Emulgator E200 ili Hexadiencarbonkiselina)

jabuke izrezat na kockice ubacit ih u posudu i zgnjecit i 1l vode dodat, to na srednjoj temperaturi kuhat 10min. kroz jedno fino sito protjerat, sok uhvatit u posudu i dodat secer i prokuhat, odma kad se skine s vatre stavit sorbin. i sok u flase (koje su izkuhane) stavit.

Neotvorena flase moze da drzi 1 godinu dana



_____________________________

VOLIM VAS!!!

clock-img

09.09.2008, 13:45

clock-img

vildana26

pencil-img

36

Ja svake godine obavezno sa svojom mamom pravim turšiju i ajvar, a džemove kupujemo.
TURŠIJA (svakog povrče po jedno 2-3 kg)
-krastavci
-zeleni paradajz
-sitne paprike
-karfiol
-mrkva
-može i kupus na krupnije komade sječen

Sve se ovo u redovima slaže u tegle (veće) posipa biberom u zrnu i ubaci se još i malo kopra radi mirisa, onda se zalije sa predhodno pripremljenom smjesom od 5l vode hladne, ne prokuhane, u koju se stavi 1 fildžan šećera, 2 fildžana soli, jedna kesica vinobrana, i 1,5 fildžan esencije. Sve se to promješa i zalije povrće.Pritisne se u tegla, i za jedno 10- tak dana se jede...

P.S. Pečene roge za ajvar se najbolje gule ako ih odma po pečenju stavite u najlonske kesei dobro svežete da se potpare, kad odstoje jedno pola sata, istreset ih u zdjelu hladne vode, i tad kožica maltene sam spada.

Eto to su mamini trikovi, pa ako vam se da pokušajte

< Poruku je uredio vildana26 -- 9.9.2008 13:46:21 >


_____________________________

Život je nekad crn, nekad siv, život je kad si živ

clock-img

29.09.2008, 09:34

clock-img

mamabb

pencil-img

1235

Ja sam samo sebi pravila sok od grožđa i samu sam sebe iznenadila kako je dobar ispao, a za džemove i kiselinu ću da se šlihtam: malo od mame, malo od svekrve. Već sam pokupila po teglicu da isprobam šta mi se sviđa pa ću u pohode na zimnicu user posted image

_____________________________

04.12.2008.

clock-img

17.08.2009, 11:33

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

Ponadala sam se da ću ovdje naći ispisane stranice i stranice...Ove godine nam je grožđe jako rodilo i planiramo praviti sok, zanima me da li neko ima još neku ideju za nešto od grožđa a da nije pekmez?



_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

clock-img

17.08.2009, 11:53

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

kad mi je najbolje da pravim tursiju ja sve mislim da mi je suvise rano sta vi mislite

clock-img

17.08.2009, 11:57

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

To obično moji prave a mi se ogrebemo, mislim da prave u drugoj polovici septembra. Ove godine ćemo zajedno praviti turšiju, sok od grožđa, sos od paradajza, ajvar i kiseli kupus. 

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

clock-img

17.08.2009, 11:59

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

Hvala ti Nedi ma i moji prave ali ove godine hocu ja sama da napravima a da oni ne znaju pa da im to tako gotovo iznesem na sto.

clock-img

27.09.2009, 22:28

clock-img

mama_debeljuca

pencil-img

908

Jeste li napravile zimnicu, vrijednice moje?user posted image Ja još uvijek nisam, a plan je pao user posted image Htjela bih da pravim ajvar, ali kako nikada sama nisam to radila, ne mogu da se ukanim. Veliki mi zahmet, ali hoću da pokušam. Jeste li vi pravile ajvar i kako ga pravite, recept? Negdje sam čitala recept od samih paprika, bez patlidžana, jel iko tako pravio?

_____________________________

:-)

Zadnji članci

article-img