IZVORNA PORUKA: veeseelaa
Bambi nemoj ti ništa da brineš, od takve majke dijete može samo izrasti u divnu, pametnu i kulturnu osobu
Od srca to mislim
IZVORNA PORUKA: Blue rose RR
Dijete se ne uči sa 5-6 godina šta je lijepo, a šta ne. Ali isto tako ne možemo djetetu od godinu i pol, skretati pažnju na ovaj vid komunikacije.
Mislim da je važna dosljednost roditelja u datom trenutku, i mi smo jedno vrijeme samo skretali pažnju na upadanje u riječ.
Mila naravno da je nisam pocela uciti tome sa 5-6 godina, nego od onoga momenta kada je pocela to da radi, a to je bilo negdje oko 4-te godine... Moj problem je taj sto ni dan danas (nakon 5 godina) nisam uspjela da je naucim tome... I sto je nagore u svemu, izgleda da ona to radi samo kad sam ja prisutna, kao da se meni inati ili kao da meni to namjerno radi da bi ona bila u centru paznje... Kao da zeli moju posvecenost samo za sebe... Ljubomora ili sta li vec?! To je moj problem... Jer kao sto navedoh, ona to ne radi u skoli, ne radi kod mojih roditelja kad je ostavimo samu, ne radi nigdje drugo i nikom drugom do meni...
IZVORNA PORUKA: snijeg
Ma nekad razmišljam da li pretjerujemo, mislim da i dijete, kao i mi prepoznaje mogućnosti i okruženje, da se prilagođava. Moje dijete nije isto kad smo same, kad je moja mama tu ili kad dođu gosti.
Upravo ovo, moja S je skroz drugacija kad je sama samnom, kad je neko treci prisutan ili kad smo u nekom drugom okruzenju... Evo, frisak primjer, danas kad je dosla iz skole samo sam jednom rekla da uradi zadacu... Ona je sjela kraj mene i lagano radila da bih je mogla pratiti... Samo jednom je upitala da joj objasnim kako da uradi jedan zadatak i zadaca je bila zavrsena za pola sata... Ali... Sta je poenta, nismo same, svekrva je tu i sve posmatra!!! Naravno da je pozitivno iznenadjena jer kako i sama kaze "to nije Sabina koju ja znam, to je jedna predivna i pametna djevojcica koja predivno slusa" A da smo same bile, to bi bilo naglabanje "neces vani dok ne zavrsis zadacu" "ali maaaaaamaaaaaaa ima je puuuuunoooooooo, necu zavrisiti do mraka" "neeee mozeeee!!!!"... itd... itd...
p.s. i ja sam poprilicno bila pokusavajuci shvatiti kontekst recenice