Dragi cure,
Ja sam iz Ukrajine ali vec drugu godinu zivim u Sarajevu. Proslu sedmicu sam saznala da sam trudna pa sad imam dilemu kod kojeg doktora da vodim trudnocu - drzavnog ili privatnog. Prije trudnoce bila sam u Clarusu kod dr. Hadzismailovic pa i danas sam otisla kod nje na prvi pregled. Muz insistira da je sigurnije kod drzavnog doktora. Sta vi mislite? Sta je bolje - drzavni ili privatni ginekolog i zasto?
Unaprijed hvala na odgovorima i izvinjavam se na greske u tekstu
fasulka dobro dosla
ma ti nemas greske u tekstu :)
Ako imas novaca ja preporucujem privatnika iz vise razloga
nema cekanja u ordinacijama, posveti se pacijentu 100% (pregled i razgovor traje po sat vremena), uz se radi svaki put (izmedjuostalog prati i tvoju kilazu, opste stanje, pritisak, urin), imas pravo da zahtjevas odgovore na sva pitanja...tj. da ga "upeglas", dobijes i br. mob. sto ja smatram jako bitnim...ma ukratko...trudnoca se vodi temeljito
e, jedino ako imas nekog u drzavnoj...pa da odmah vodis trudnocu u bolnici...pa da te taj isti dr. i porodi...e to smatram idealnim
Ako imas novaca ja preporucujem privatnika iz vise razloga
nema cekanja u ordinacijama, posveti se pacijentu 100% (pregled i razgovor traje po sat vremena), uz se radi svaki put (izmedjuostalog prati i tvoju kilazu, opste stanje, pritisak, urin), imas pravo da zahtjevas odgovore na sva pitanja...tj. da ga "upeglas", dobijes i br. mob. sto ja smatram jako bitnim...ma ukratko...trudnoca se vodi temeljito
e, jedino ako imas nekog u drzavnoj...pa da odmah vodis trudnocu u bolnici...pa da te taj isti dr. i porodi...e to smatram idealnim
dadada, bas ti hvala na odgovoru!
Stvarno mozda cemo traziti odmah doktora u bolnici, a sad za sad cu nastaviti kod privatnog.
Ja sam vodila trudnocu u Clarusu i dr Amra mi je preporucila doktore koji bi me mogli poroditi tako da sam na njenu preporuku otisla u 8 mj trudnoce na Kosevo i nastavila tamo voditi trudnocu i porodila se na carski rez zbog zatka...sve je proslo odlicno
kod privatnika ne gubis vrijeme vec dodjes kad ti je zakazano i sve zavrsis, znas sve do u detalje i pitas ako ti nesto nije jasno...na Kosevu sam ja tih nekoliko UZ cekala satima u tako visokoj trudnoci sa svim ostalim ljudima koji cekaju UZ, nemaju odvojen dio za trudnice, to je bila jos stara zgrada i UZ se nalazio u podrumu i nemas gdje sjesti jer bude bruka ljudi, i nadas se da je tvoj dr tu, ako nije onda ga trazis po bolnici...odradi te nabrzinu, napise nesto na onaj papiric i kaze da dodjes tad i tad...
Ja bih ti od srca preporucila privatnog doktora jer sam se i ja na pocetku trudnoce dvoumila da li da idem privatniku ili u drzavnu bolnicu i buduci da mi je rodica radila u drz.bolnici, prevagnula je ta strana, mada sam se jaaaaako pokajala buduci da su doktori neljubazni (moja sopstvena rodica me zafrkavala, pa sam odustala od nje), pa sam promijenila jos 2 doktora jer nisam bila zadovoljna i uvijek isto, jako su povrsni, bezobrazni, kada imas zakazan termin dodjes na red tek za 2-3 sata, cekas, stojis, k'o budala se osjecas, tako da sam sad u 8.mjesecu otisla kod privatnika i ako ikada vise budem trudna, to cu odmah uraditi... tu znas, koliko para toliko muzike... bar se prema tebi lijepo ophode...i znas da za svoje pare imas pravo da pitas stagod zelis, a kad si kod ovih doktora u drz.b. pregled traje 5 minuta i to je to...
Uglavnom nisam odusevljena odnosom ljekara koji rade u drzavnim bolnicama,u cekaonicam su uvijek veliki guzve, ljekari se ponasaju kao da treba da dodjes pripremljen, opusten, sto je nemoguce posebno kada je u pitanju trudnoca i prvo dijete, a ja dodjem sa spiskom pitanja ali se ne usudjujem pitati ili pitam ali zbog guzve ne dobijem kompletan odgovor i sl.
To ipak ne znaci da su ljekari u drzavnim losiji ili bolji od privatnika, samo je razlika u pristupu, uvjetima rada i brzini obavljanja pregleda i sl. Ja sam kompletnu trudnocu vodila privatno kod odlicnog, profesionalnog i jako pristupacnog ljekara odnosno ginekologa, pitaa sve sto me zanima a dobila besprijekorne i kvalitetne odgovore na postavljena a i na nepostavljena pitanja... jeste da se plati ali se i isplati bez stresa, cekanja i guranja po cekaonicama.
Pocetkom 9 mj sam po preporuci svog ljekara otisla u Vojnu bolnicu, par dana isla tamo i prije vremena se porodila, porod obavio takodje odlican ljekar tako da sam imala srece i kod privatnika a i kod drzavnog ljekara sto se tice porodjaja