cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Zimnica za nase bebe

  
clock-img

12.06.2009, 15:38

clock-img

Ivona

pencil-img

931

Vec par dana razmisljam da nam otvorim ovu temu user posted image Ideja je moja,ali je naslov teski plagijat (ukrala od Suzane user posted image )

Zanima me koje sve vocke i povrtke mozemo zamrznuti,kada (tj. kada je sezona istih i kada ih je najbolje pipremiti za zimnicu) i na koji nacin?

Vjerujem da mnoge od vas vec godinama to prave i da nam mozete dati jako korisne savjeteuser posted image

Generacija '08 moze sada svasta papati,a do zime ce moci i oni koji jos uvijek ne mogu...,pa zato nemojmo dopustiti da jedu samo banane,kruske i jabuke user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

clock-img

12.06.2009, 15:42

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

user posted image user posted image user posted image Bravissimo!

PS: Halaliću ti za ovu krađu naziva teme. user posted image




_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

12.06.2009, 15:43

clock-img

mišur

pencil-img

1329

Bravo za temu, Ivona!
Ja sam neiskusna mama po ovom pitanju, pa čekam nestrpljivo kao i ti savjete iskusnih mamauser posted image

clock-img

12.06.2009, 15:45

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

JA sam prošle godine smrzavala sve što je tata uzgojio za mog miša(mi ostali nismo smjeli jesti jer bilo svega po malo samo za njega), i jagode(kupovne), ma sve. Kupila sam one "posude" ono kao kad kupis pileći file, dole karton a gore prozirna folija. Taman stanu male porcije, uredno je poredano u zamrzivaču i uvijek znaš šta je unutra. Sad krećem ponovo i početi ću sa jagodama, zrele i zdrave jagode, oprem, očistim izrežem na pola i pakujem. Isto tako i sa malinama(domaćim) i višnjama. Kako šta bude dolazilo tako ću redom zamrzavatiuser posted image

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

clock-img

12.06.2009, 15:53

clock-img

Ivona

pencil-img

931

Nedi,gdje si kupila te posude i daj,molim te,nama laicima,reci kada je cemu prava sezona.Ako se budim vodila time sta kada dolazi,onda mogu lako pogrijeiti user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

clock-img

12.06.2009, 15:56

clock-img

haidy

pencil-img

549

Ja ti voce i povrce ledim svake godine, po savjetu moje mame
ja sam do sad ledila jagode, visnje, maline, kupine, borovnice, sljive, paprike, grasak, mahune, paradajz...
voce samo ocistim i operem i stavim u male kese. mahune ocistim i malo prokuham. paprike isprzim. tako da cijelu zimu imam voca za kompot ili kolace ili za vocne puding, a od pripremljenog zaledjenog povrce za tili cas se napravi rucak.


_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

12.06.2009, 16:00

clock-img

haidy

pencil-img

549

Ovo je kopiran moj post sa druge temeuser posted image

ja imam veliku bastu u kojoj ima svega i svacega, tako da zamrzivac zimi bude pun.

u junu su aktelne jagode, tresnje, visnje, pa onda idu maline i kruske u julu. u avgustu su kupine, a krajem mjeseca sljive, kajsije i jabuke. ne mogu sad bas svega da se sjetim.
gore sam zaboravila napisati da ledim tikvu i bundevu, ocistim, ogulim i isjecem na kockice. ledim cak i mrkvu. pisacu jos sta se sjetim.


_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

12.06.2009, 16:01

clock-img

Nedi

pencil-img

1147

Posude su iz Konzuma ili Fis-a (tata kupiouser posted image ) a folija ona obična prozirna. Ako požuriš stigneš zamrnuti jagode, trešnjice se još mogu naći-znači izvadiš košpu,opereš i u posude, najbolje je oštrim nožem na tvrdoj podlozi da im ne iscijediš dušu zajedno sa košpom, višnje isto tako, i maline. Znači do kraja juna od voća trebaš imati:jagode,trešnje,višnje,maline. Eto kad dođe juli pišem meni za juli i za  voće i za povrće. Ako budeš pakovala u nešto drugo napiši šta je šta jer ćeš do decembra zaboraviti

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

clock-img

12.06.2009, 17:32

clock-img

Anoniman

Evo da vam prenesem svoja iskustva:
Svo sezonsko voce i povrce, pogotovo ovo sad, maline, jagode...., stavim u kutije od sladoleda, kockaste, a moze i one male aluminijske posudice jednokratne, kad se tu zaledi onda izvadim i stavim u kesice, i onda mi to u zamrzivacu funo slozeno, a stedi i prostor u zamrzivacu.


Jabuke: Dobijem puno domacih jabuka, koje ne mogu sve iskoristit, onda ih izrendam i tako zaledim i super su za pite i kolace.

Paprike: Zute paprike proprzim i onda ih ohladim i zaledim. To zimi kad odledim, malo na puteru proprzim i stavim i bijelog luka i zalijem vrhnjem ....mmmmm.

Crvene paprike ispecem u rerni, ogulim i zaledim, i koristim ih za musaku, pohovane ili za salatu. Jeste da njih ima tokom cijele godine, samo su puno skupe, i zimi kg je 6 km a vrecica tih paprika je isto toliko u sezoni.


Ostalo povrce: Ja sam proslo ljeto, napravila mohune, prodinstala ih sa mrkvom i ostalim povrcem po zelji i zaledila. Zimi samo dodavala meso i njih na kraju s tim mesom ubacim u pretis i ekstra. Tako isto i sataras.


Ovo je za sve, nije samo za bebe. Nadam se da ce vam malo pomoci.

clock-img

12.06.2009, 21:48

clock-img

mamica

pencil-img

363

Ja sam dosada svasta ledila:
jagode cijele u vrecicama, jagode u komadicima pripremljene sa secerom u malim korpicama,
visnje, maline, sljive,
a od povrca: grasak, mahune, zatim mrkvu sjeckanu zajedno sa sitno nasjeckanim persunom,
paprike friske cijele samo operem posusim i zamrznem, zatim,
patlidzane u rerni ispecem ogulim i zamrznem tako i paprike crvene, zelene i zute, zatim
napravim sataras, znaci povrce pripremim tako sto ga u tavi isprzim na luku znaci paprike, patlidzane i eto svakakvo to sezonsko povrce onda ga lijepo zacinim onda sacekam da se ohladi u korpice i zaledim, kad pozelim povrce samo to odledim dodam malo vrhnja za kuhanje i kajmaka i bude mljac mljac... eto ako se jos neceg sjetim napisat cu...
a hajde i vi pisite dajte mi jos ideja...

clock-img

12.06.2009, 22:44

clock-img

leli§

pencil-img

1201

ja sam laik sto se svega ovoga tice...ali bih da pohvalim temu, odavno nije bio bas ovako korisne temice...

samo bih jos da pitam: kada izvadim neke stvarcice iz zamrzivaca ne budu bas onako custe kao prije nego se nekako razgnjece? je li mogyce da je do hladnjaka...ustvari to je frizider sa vecim gordnjim dijelom =hladnjak

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

clock-img

12.06.2009, 22:51

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

Maida vrijedna zeno! user posted image


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

12.06.2009, 23:05

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: leli§

ja sam laik sto se svega ovoga tice...ali bih da pohvalim temu, odavno nije bio bas ovako korisne temice...

samo bih jos da pitam: kada izvadim neke stvarcice iz zamrzivaca ne budu bas onako custe kao prije nego se nekako razgnjece? je li mogyce da je do hladnjaka...ustvari to je frizider sa vecim gordnjim dijelom =hladnjak




Izgnjeci se ako stavis svjeze, jer kad se odledjava, ono s ledom otpusta i svoj sok, a ako prije toga termicki obradis, isprzis, ispeces, sta god, ono se ispece u tom soku koji ostane i kad se odledi.
Naravno da nije kao svjeze, ali.....



Mada moram vam napomenuti, bas se danas na nekoj temi spominjao magazin Gusto, i tu iz mjeseca u mjesec prate hranu koja je aktuelna i koja prispjeva tad. Mislim da tako i treba jesti.
Postoji zima za grah, za kupus i sl. naravno ne treba svaki dan, treba nekad i ubacit nesto zeleno. Ali i grah je toliko zdrav za srce, i svako povrce, bas sam u tom magazinu procitala dosta interesantnih stvari.

Svaki covjek, odnosno svaciji organizam je prilagodjen na hranu, tj na ono sto prispjeva na njegovom podrucju. Zasto se bebama ne daju citrusi? Ili zasto ne juzno voce, tj. ananas, kivi i sl. Ne moze niko reci da mu je avokado br.1 jer nije to nesto s cim je odrastao.
Najbolje bi bilo sad iskoristit ovo sto ima maksimalno, i tako jedno za drugim kako sta prispijeva, jer ne mozemo sve ostaviti, a nasa djeca ce "prezimit" i sa zitaricama, sa rizom, da ne nabrajam.

Npr kako se priroda pobrinula za tikve i bunde koje su pune B vitamina, sad imamo tikve, a jesen i zima stambolke.
Sad nece niko jesti prasu, ali hoce zimi...

Hej zene ja vas utusi, izvinite, ali eto htjela sam reci svoje misljenje o tome.



Hej Suzana, sve smo mi vrijednice. Mame, supruge, zaposlene, studenti, snahe, kcerke,.... Vidis bona koje su titule. Svaka ce se makar u 5 prepoznatuser posted image

clock-img

13.06.2009, 00:20

clock-img

teta berta

pencil-img

1361

Mi ionako jedemo LEDOuser posted image

_____________________________

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

clock-img

14.06.2009, 23:18

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

Maida28 odlican tekst... user posted image  


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

14.06.2009, 23:35

clock-img

Saraya

pencil-img

395

Odlicna tema... user posted image user posted image user posted image

Nemam bas prostora u zamrzivacu, tako da mogu zalediti nesto malo- jagode, visnje, borovnice... Povrce kupimo u Supermarketima, zaledjeno, kao sto rece teta berta... ma zivio LEDO! user posted image

Maida28 user posted image , srce si...

clock-img

14.06.2009, 23:37

clock-img

mamma mumi

pencil-img

1074

i ja nemam bas prostora puno u zamrzivacu, ali cu gledati za malog princa da bar malo zaledim. Tema je super

clock-img

15.06.2009, 09:36

clock-img

mamina princeza

pencil-img

1856

IZVORNA PORUKA: teta berta

Mi ionako jedemo LEDOuser posted image



user posted image i mi user posted image


_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

clock-img

15.06.2009, 11:21

clock-img

Anushka

pencil-img

903

i ja bi vas pohvalila i pridruzila se ledo konzumentima:)))
inace i mi imamo mali zamrzivac, a nekad pozelim i veliki upravo zbog ovih stvari jer je vec guzva sto od supica zaledjenih, mesa i ledo proizvoda, jos kad napravim sladoled, jedva sve stane.
i dale ste mi super ideju, ja bi zamrzla samo borovnice, maline kupine i sumske jagode, i poslije sljive i tikvu, tak oda danas idemo na pijacu da pokupujemo ovo bobicasto voce jer ce alen taman u kasnu jesen napuniti godinicu pa da ojacamo imunitet u toku zime a i da jedemo tikvenjacu i sljivopitu cijele godine, hehehe
sad ne znam da li da ih svjeze zamrznem pa da se razbucaju kad odledim ili da ih npr skuham u seceru kao neki dzem napravim, a onda ne mora u zamrzivac..
jos jednom tema za 10!

clock-img

22.06.2009, 15:47

clock-img

Ivona

pencil-img

931

Hej,pa sta se desilo ovdje?user posted image Ja sam ocekivala stranice i stranice savjeta,dok se vratim sa godisnjeguser posted image
Hvala svima koji su podijelili s nama svoje male kulinarsko-zamrzivacke tajne user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

clock-img

22.06.2009, 15:52

clock-img

lely

pencil-img

1265

E da se i ja javimuser posted image
Sinoc sam zavrsila sa pakovanjem zimnjce za Anesa i sve fino smjestila u zamrzivac.I kod mene je zamrzivac mali,ali mala je i zimnjica za bebaca,svega po malo se upakovalo.
Za sada sam spremila voce:tresnje,jagode,ribizle crne i crvene,nisam jos nasla domace maline,ali se nadam da hocu.
Sto se tice povrca i nisam sigurna za sta je sad vrijemeuser posted image

clock-img

22.06.2009, 16:01

clock-img

Anoniman

Meni je vikend prosao u znaku visnje. Naravila sam sok i kompot, a dzem od citavih visnji cu veceras sa sestrom.

Sok
Skuhali smo visnje, citave i onda ih propasirale, tako nismo morali cistit kospice prije. Vratile u lonac u dodali secera. Kad se secer istopio, sipali u vrelo u vrele flase. Kad sam sipala izvukla sam lijevak i nasula soka da malo prespe preko flase da nema ni malo zraka, da ne ostane u flasi.
Moja mama kaze da nam je to pekmez, a ne sok, jer je bas samo visnja, vrlo malo vode. E sad, moze to biti i preliv, a moze biti sirup-koncentrat za sok.


Kompot
A za kompot sam ocistila oko 8 kg visanja i nasula vode i 5 kg secera. Vodom sam odredila gistinu kompota. To je kuhalo 5 minuta i nasula sam u vrele tegle i zatvarala, isti sistem kao za sok. Ovo se isto moze koristit kao preliv, za kolace,vocne salate, a moze se uzeti samo voce, a sok iz kompota iskoristit bas za sok.

Sve je bez ikakvog konzervansa ili nesto sl.

Imam jos da polijepim naljepnice na tegle i da se malo odmorim.

clock-img

22.06.2009, 16:06

clock-img

lely

pencil-img

1265

Super Maida,ma ti si zeno zmajuser posted image user posted image user posted image
Kad si vec tu,da te pitam...Znas li mozda neki recept za kompot od breskvi,nesto poput onih iz konzerve,ali da je prirodno...

clock-img

22.06.2009, 16:11

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

Off topic, ali Maida i Shee (kad sam vidjela šta žena sve kuha...) su žene zmajevi!
Ja se postidim kad se uoporedim sa vama.
Za zimnicu se javim, imam neke dogovore sa mamom da njoj dam lovu a da mi ona uzme borovnica, malina.... i zaledi za dečke.. Suzi razmaženko. user posted image user posted image
user posted image


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

22.06.2009, 16:50

clock-img

Anoniman

Lely, sve kompote mozes ovako pravit. Ili da stavis voce u tegle a preko njih prelijes skuhanu vodu sa secerom i poklopis. S tim, da te teglice budu u serpi s vodom i vadis iz vode kad onaj cep pukne. Ja ovako nisam probala, ali sam cula od jedne mamine prijateljice koja tako radi, ona kaze da stavi svakakvog voca, isijece na kockice i pomijesa, stavi dosta secera, da bude preslatko pa joj super dodje za vocne salate. Sve je opet stvar ukusa.


Suzana, hvala ti, a nemoj pretjerivati, pocrvenicu se.

Zadnji članci

article-img