IZVORNA PORUKA: Amrino RR
Majka i beba samo zbog tog jednog obroka mogu da imaju velike probleme sa dojenjem.
Ma nije baš kraj svijeta ako dijete nadohrane u bolnici. Bitno je što majka želi. Žene poslije carskog reza ni ne mogu doći do bebice prvih 12 sati, neka čak ostanu na intenzivnoj čak 24 sata.
Opet ove druge koje rode normalno, odmah ujutro idu kući, dakle ne budu čak ni 24 sata u bolnicu, osim ako ne rode iza ponoći. ( ja sam rodila Hanu u 22.25. a sutra u 10.00. bile smo kući )
Nju su mi odmah stavili na prsa, čim su je izvadili. Ne okupano, slipavu, bijelu...ništa ljepše u životu nisam vidjela. Rodila sam je za manje od sat vremena. Sutra smo bile kući, i dojenje nam nije uspjelo. Hana je odrasla na adapitranom.
Mladju sam vidjela tek sutra u 06.00., rodila je carskim rezom u 20.00. dan ranije. Sa intenzivne sišla u 12.00. a nju donijeli u 15.00. Helem, skoro 24 sata.
Rodjena carskim rezom, i uspješno doji već 11-ti mjesec.
Nema pravila. I nju su nadohranjivali u bolnici, vjerujem da jesu. ALi ne bojte se, ne hrane oni djecu onoliko koliko mi mislimo. Ja valjda znam koliko dijetetu koje je rodjeno treba da popije 30 ml adaptiranog. One odnesu i vrate dijete za 5 minuta, nahranjeno i presvućeno. Aha, šta ima.
Razlika je samo što sam ja ovaj put bila pametnija, što sam sve tudje savjete odcvikala, što sam se sama educirala ( što sam Hanom nisam ), i što sam ponukala carskim rezom vidjela da dijete ne umre ako ne jede bocu odmah nego vuče u prazno.
Najviše je do žene i njenog stava i upučenosti.
Naravno, uvijek postoje granične situacije kada dojenje ne može uspjeti.