Naravno, sad sam počela razmišljati kako država finansira blizance. U mome kantonu, USK, primanja za rodilje su čini mi se 70% plaće. To je dobro samo onim budućim mamama koje imaju plaću veću od 1000 KM, a takve su rijetke. No dobro, ali šta je sa primanjima za rođenje blizanaca? Ima li kakvih dodatnih primanja, jer ipak nije isto hraniti jednu i dvije bebe...
Ako imate bilo kakvih informacija ili iskustava, javi te mi...Živo me interesuje
Pozdrav za zainteresovane,
i ja sam buduća majka blizanaca (30 sedmica).
Kako sam zaposlena u računovodstvu jedne firme (120 zaposlenih žena) informacija slijedi:
zaposlenica porodilja bez obzira da li je rodila jednu, dvije ili više beba ima ista prava.
Tako da majka koja rodi dvojke ili trojke ostvaruje ista prava kao i majka s jednom bebom.
U ZDK naknada/plaća za vrijeme porodiljskog odsustva je 80 % od plaće mjesečno, za period od 12 mjeseci, tako da nažalost majka sa dvije i više beba nema nikakvu dodatnu naknadu.
Takav je zakon.
ELMA
IZVORNA PORUKA: issa
Naravno, sad sam počela razmišljati kako država finansira blizance. U mome kantonu, USK, primanja za rodilje su čini mi se 70% plaće. To je dobro samo onim budućim mamama koje imaju plaću veću od 1000 KM, a takve su rijetke. No dobro, ali šta je sa primanjima za rođenje blizanaca? Ima li kakvih dodatnih primanja, jer ipak nije isto hraniti jednu i dvije bebe...
Ako imate bilo kakvih informacija ili iskustava, javi te mi...Živo me interesuje
ALDEN 08.12.2007. 9:30
DANIN 08.12.2007. 9:33
bas mi je drago sto ste otvorili ovu temu
ja sam iz SA
trudna sam i imat cu .
student sam -apsolvent i planiram diplomirati prije poroda.
znaci onda cu biti na birou kad rodim
znate li kakve su njihove nadoknade,negdje sam procitala 100km
ali sta u slucaju blizanaca??
hvala
Nažalost ista pomoć se dobija za blizance kao i za jednu bebu. Zapravo to je pomoć majci koju plaća općina 12 mjeseci. Prije par godina je bila oko 170 KM za nezaposlene, a oko 350 KM za mame u radnom odnosu što je čisti apsurd. Obrazloženje je da je veće za zaposlene jer tako pokušavaju nadoknaditi onih 30% koliko je smanjena plaća na bolovanju, da nam ne umanjuju KVALITET ŽIVOTA.
Svakako se raspitaj u općini prebivališta. Sretno!
Drage moje, evo nadjoh ovaj tekst u Dnevnom Avazu. Nadam se da ce i u dijelu Fedracije konacno ovakvo nesto zazivjeti!
RS za treće dijete daje 600 KM, u FBiH ništa
Kantoni ne izdvajaju novac za treće ili četvrto djete, dok se u RS u takvim situacijama dječiji dodatak uvećava za 100 maraka...
19.02.2009. 10:05
Porodice s više od dvoje djece, koje su ranije bile uobičajene u BiH, danas postaju rijetkost, naročito u urbanim sredinama. Razlog je uglavnom finansijske prirode, jer mladi roditelji nemaju uvjeta za brojno potomstvo, a državu pad nataliteta ni najmanje ne brine.
Ni na entitetskom, a ni na kantonalnom nivou u Federaciji BiH nema dodatnih "nagrada" za žene koje dobiju treće ili četvrto dijete, niti te majke imaju bilo kakve druge dodatne pogodnosti.
Naknade porodiljama U Zeničko-dobojskom kantonu navode da su 2008. godine izdvojili više od devet miliona KM za naknade zaposlenim te novčanu i druge vrste pomoći nezaposlenim porodiljama, ali dodaju da nemaju novca za poticaj nataliteta, odnosno treće, četvrto i svako naredno dijete.
Ni Vlada Unsko-sanskog kantona nema posebna izdvajanja za poticaj materinstva i rađanje trećeg ili četvrtog djeteta. No, ističu da svake godine u skladu s raspoloživim sredstvima izdvajaju dio novca za pomoć porodicama s većim brojem djece.
Slična situacija je i u Kantonu Sarajevo, gdje kažu da, iako do sada nisu izdvajali dodatna sredstva za porodilje koje imaju više djece, to ne znači da neće u budućnosti.
Sarajevo čeka zakon - Sve zavisi od oblika u kojem će biti usvojen kantonalni budžet za 2009. Osim toga, čekamo i usvajanje zakona o zaštiti porodica s djecom na federalnom nivou, s kojim ćemo uskladiti kantonalni zakon - kaže Mesud Peljto iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Sarajevskog kantona.
Za razliku od FBiH, manji bh. entitet itekako se brine o natalitetu, pa je porodiljama u RS za svako treće ili četvrto djeteta uvećan dječiji dodatak za 100 KM.
Majke u RS, osim uobičajene jednokratna pomoći za opremanja novorođenčeta od 375 KM, za treće dijete dobivaju dodatnih 600 maraka, a za četvrto 800. Osim toga, zaposlene porodilje u RS koje dobiju blizance, treće i svako naredno dijete, s posla mogu odustvovati 18 mjeseci.
Pripreme za jednokratne naknade Prednacrt federalnog zakona o zaštiti porodica s djecom za svako treće i naredno dijete predviđa posebnu jednokratnu naknadu za porodilju, čiji bi iznos utvrdila Vlada FBiH posebnom odlukom.
Također je predviđena i jednokratna pomoć za opremu novorođenčeta u iznosu od 50 posto od prosječne plaće u FBiH. No, kada će zakon biti usvojen, niko nam nije znao reći.
Deni, 31.03.2008.